Για τον Κάλουμ Χάντσον Οντόι 'σφάζονται' Τσέλσι και Μπάγερν

Το πρώτο wonderkid του 2019 δεν έχει συμπληρώσει έναν χρόνο ως επαγγελματίας, όμως ήδη ο Κάλουμ Χάντσον Οντόι έχει βάλει Τσέλσι και Μπάγερν να πολεμούν πάνω από δεκάδες εκατομμύρια.

Για τον Κάλουμ Χάντσον Οντόι 'σφάζονται' Τσέλσι και Μπάγερν
AP PHOTO/MATT DUNHAM

Ο millennial Κάλουμ Χάντσον Οντόι ήταν στο προσκήνιο και πριν από το Σάββατο, όταν με δύο ασίστ έδωσε στην Τσέλσι τη νίκη επί της Νότιγχαμ για το FA Cup. Βρίσκεται στο στόχαστρο της Μπάγερν Μονάχου που πιέζει με απανωτές προτάσεις να κάνει δικό της τον πρωταθλητή κόσμου Κ17, ο οποίος σε λιγότερο από έναν χρόνο έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα των 'μπλε', σκόραρε κόντρα στον ΠΑΟΚ, ενηλικιώθηκε και πλέον αποτελεί 'μήλον της έριδος' μεταξύ δύο κορυφαίων ομάδων.

Ο 18χρονος Άγγλος αριστερός εξτρέμ αποτελεί το επόμενο Wonderkid της στήλης του Contra.gr.

Το background

Ανήκει στην Τσέλσι από την πρώτη θητεία του Ζοζέ Μουρίνιο, αφού εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής το 2007, σε ηλικία 7 ετών. Γέννημα θρέμμα Λονδρέζος, αποτελεί τον αδερφό του Μπράντλεϊ Χάντσον Οντόι που παίζει σε μικρές κατηγορίες και τον γιο του πρώην Γκανέζου μέσου Μπίσμαρκ Οντόι.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Κ18 της Τσέλσι τον Αύγουστο του 2016 και σε 25 αγώνες σκόραρε 8 φορές, στην πορεία προς την κατάκτηση του FA Youth Cup από τους 'μπλε'. Ο προβιβασμός ήταν αναπόφευκτος και το νέο έτος βρέθηκε να αγωνίζεται στην Κ23 σε ηλικία 16 ετών. Με 4 γκολ σε 3 αγώνες στο EFL Trophy απέδειξε ότι μπορεί να τα βάζει με μεγαλυτέρους του και γι' αυτό στις 20 Δεκεμβρίου 2017, ο Αντόνιο Κόντε τον πήρε μαζί στην αποστολή για το παιχνίδι κόντρα στην Μπόρνμουθ για το League Cup.

Αν και δεν αγωνίστηκε, η ευκαιρία του δόθηκε έναν μήνα αργότερα. Στις 28 Ιανουαρίου 2018, σχεδόν 3 μήνες αφότου συμπλήρωσε τα 17, έκανε ντεμπούτο ως αλλαγή στο 81' σε παιχνίδι κόντρα στη Νιούκαστλ για το κύπελλο.

Για τον Κάλουμ Χάντσον Οντόι 'σφάζονται' Τσέλσι και Μπάγερν
AP PHOTO/MATT DUNHAM

Παρά την αλλαγή προπονητή, ο Χάντσον Οντόι παρέμεινε στην πρώτη ομάδα και στην προετοιμασία το καλοκαίρι του 2018 άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, με συνέπεια ο Μαουρίτσιο Σάρι να του κλείσει τον δρόμο για οποιονδήποτε δανεισμό, παρότι η Τσέλσι το καλοκαίρι έστειλε 40 παίκτες σε άλλες ομάδες.

Το ντεμπούτο του στη βασική ενδεκάδα πραγματοποιήθηκε στο Super Cup με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ το πρώτο τέρμα του ήρθε στο Europa League με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, στη νίκη με 4-0 στο 'Στάμφορντ Μπριτζ' στις 29 Νοεμβρίου 2018.

Παράλληλα, αν και είχε τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει την Γκάνα, επέλεξε την Αγγλία στις 'μικρές' εθνικές, αρχίζοντας το 2015 από την Κ16. Αγωνίστηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ17 το 2017 όπου ηττήθηκε από την Ισπανία και λίγες εβδομάδες αργότερα έπαιξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κ17, όπου πήρε εκδίκηση, επικρατώντας των Ισπανών. Τον Μάρτιο του 2018 βρέθηκε στην Κ18 και τον Σεπτέμβριο στην Κ19, περιμένοντας πλέον το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα.

Το scouting report

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται κυρίως ως αριστερό εξτρέμ με δεξί πόδι, αλλά κόντρα στη Νότιγχαμ μεταφέρθηκε στα δεξιά, από όπου έβγαλε δύο ασίστ. Διαθέτει αρκετά ρευστές κινήσεις και δείχνει πολύ άνετος στον αγωνιστικό χώρο παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Ως ποδοσφαιριστής είναι αρκετά γρήγορος στα πόδια, αλλά έχει την ικανότητα να μπορεί να σταματάει απότομα ή να αλλάζει κατεύθυνση, με συνέπεια να μπερδεύει αντιπάλους που επιχειρούν να τον μαρκάρουν.

Για τον Κάλουμ Χάντσον Οντόι 'σφάζονται' Τσέλσι και Μπάγερν
AP PHOTO/ANUPAM NATH

Παρ' όλα αυτά, δεν κάνει κατάχρηση ντρίμπλας βασισμένος στα φυσικά προσόντα του. Επιλέγει να προσπεράσει τον αντίπαλο μόνο αν αισθάνεται σίγουρος ότι μπορεί να το κάνει, ειδάλλως προτιμάει να δίνει πάσες προς τα μέσα ή να περιμένει overlap με τον ακραίο μπακ. Ως εκ τούτου, σπάνια 'σπαταλά' επιθέσεις.

Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η απροθυμία του να βοηθήσει στα ανασταλτικά καθήκοντα, κάτι που μέχρι στιγμής, στον λίγο χρόνο συμμετοχής που έχει πάρει, δεν έχει κοστίσει στην Τσέλσι. Επιπροσθέτως, στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στη Νότιγχαμ δεν έδειξε πλήρως συγκεντρωμένος, παρότι ήταν ένας αγώνας στον οποίο μπορούσε να αρπάξει την ευκαιρία για να διεκδικήσει θέση βασικού στο μέλλον.

Το μέλλον

Ένας από τους λόγους που μπορεί να μην ήταν συγκεντρωμένος ίσως είναι οι πιέσεις της Μπάγερν Μονάχου για την αγορά του. Ο βοηθός προπονητή της Τσέλσι, Τζιανφράνκο Τζόλα, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Βαυαρών, που φέρονται διατεθειμένοι να δαπανήσουν ακόμα και 35.000.000 ευρώ για ακόμα έναν φέρελπι εξτρέμ, που θα προστεθεί στο γκρουπ των Κινγκσλέ Κομάν, Σερζ Νιαμπρί και Αλφόνσο Ντέιβις (τώρα που αποχωρούν οι Άριεν Ρόμπεν και Φρανκ Ριμπερί).

Για τον Κάλουμ Χάντσον Οντόι 'σφάζονται' Τσέλσι και Μπάγερν
AP PHOTO/MATT DUNHAM

Την ίδια στιγμή, με την απόκτηση του Κρίστιαν Πούλισιτς, στην Τσέλσι ονειρεύονται μία επιθετική τριπλέτα με τον Αμερικανό δεξιά, τον Εντέν Αζάρ σε ρόλο 'ψευδοεννιαριού' (όσο ο Άλβαρο Μοράτα χάνει ευκαιρίες από τη μικρή περιοχή και ο Ολιβιέ Ζιρού δεν πείθει για βασικός) και τον Χάντσον Οντόι αριστερά να κάνει δική του την πλευρά.

Εξάλλου, ο νεαρός δεν παίζει μόνο ως εξτρέμ αλλά και ως οργανωτής από τα πλάγια, ψάχνοντας κάθετες στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, κάτι που θα ταίριαζε αρκετά αν έχει έναν πιο καθαρό εξτρέμ στην αντίθετη πτέρυγα.

Με 486 λεπτά συμμετοχής στις δύο σεζόν που είναι επαγγελματίας, το Transfermarkt.com δεν του έχει ορίσει ακόμα μία χρηματιστηριακή αξία. Παρ' όλα αυτά, δύο 'κολοσσοί' σφάζονται για τα πόδια του και όλα δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει χωρίς λόγο.

Photo credits: AP Photo/Matt Dunham, Anupam Nath

News 24/7

24MEDIA NETWORK