Ο Ζοάο Φέλιξ θυμίζει τον Ρονάλντο σε ντρίμπλες

Ο Ζοάο Φέλιξ είναι ένας θρασύς 18χρονος Πορτογάλος, με απεριόριστο ρεπερτόριο από ντρίμπλες, όπως κι ένας συμπατριώτης του πριν φύγει από την χώρα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο τα κατάφερε. Αυτός;

Ο Ζοάο Φέλιξ θυμίζει τον Ρονάλντο σε ντρίμπλες
MOTION TEAM

Με την πρώτη ματιά, οι ντρίμπλες του Ζοάο Φέλιξ φέρνουν αμέσως στο μυαλό τον Κριστιάνο Ρονάλντο πριν μπει στα καλούπια του Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ένας άγουρος, θαρραλέος ποδοσφαιριστής, που μπορεί να ταπεινώσει κάθε αντίπαλο με τις ντρίμπλες του.

Μέχρι εκεί, όμως, αφού ο 18χρονος μεσοεπιθετικός έχει πολύ δρόμο ακόμα και να πλησιάσει τον συμπατριώτη του. Προς το παρόν, κάνει τη διαφορά ως αλλαγή στην Μπενφίκα και ατενίζει το μέλλον του εκτός συνόρων, αφού ως γνήσιο wonderkid, παρακολουθείται ήδη από συλλόγους μεγαλυτέρων πρωταθλημάτων.

Το background

Γεννήθηκε στο Βιζέου στις 10 Νοεμβρίου 1999 και η μπάλα τον προσέλκυσε από μικρό. Σε ηλικία 4 ετών εντάχθηκε στους Os Pestinhas, ένα ποδοσφαιρικό σχολείο στην Τοντέλα, όπου ο ο πατέρας του ήταν προπονητής. 'Στις προπονήσεις έπρεπε να τον βάζουμε σε ομάδες με μεγαλύτερα παιδιά. Αντί για την ομάδα κ-9, έπαιζε στην ομάδα κ-10, όμως όπου και να πήγαινε, όλοι μιλούσαν γι' αυτόν. Έπαιρνε τα πάντα στα σοβαρά, όμως ήταν ταπεινός', εξηγεί ο πρόεδρος των Pestinhas, Κάρλος Πέντρο Ροντρίγκες.

Η Πόρτο είχε απλώσει τα 'πλοκάμια' της σε όλη την επικράτεια της χώρας με σκοπό να εντοπίσει τέτοιου είδους ταλέντα και κατάφερε να βρει τον Φέλιξ όταν έφτασε σε ηλικία 8 ετών. Ο Φέλιξ έκανε τη μετάβαση και εντάχθηκε στις ακαδημίες των 'δράκων', ωστόσο μετά από 7 χρόνια, έμεινε ελεύθερος. Η αιτιολόγηση του συλλόγου ήταν ότι το πολύ ασθενικό σουλούπι του, που δεν προδιέθετε για ποδοσφαιριστή, έστω και σε ηλικία 15 ετών.

Ο Φέλιξ δεν έχασε την πίστη στο ταλέντο του και πέρασε τη σεζόν 2014-2015 στην Παντροένσε, ομάδα της 2ης τη τάξει κατηγορίας του πορτογαλικού πρωταθλήματος εκείνη την εποχή και το 2015 πήγε στην Μπενφίκα. Όταν τον είδαν στη Λισαβόνα, αμέσως τους ήρθαν εικόνες του Μπερνάρντο Σίλβα στο μυαλό, ενός προϊόντος των ακαδημιών τους, που παρά το μικρό ύψος και το λιγνό σώμα, κατάφερε να πάρει μεταγραφές δεκάδων εκατομμυρίων και πλέον να αγωνίζεται στη Μάντσεστερ Σίτι.

Η ανέλιξή του ήταν απότομη, παίζοντας για ακόμα μία φορά με μεγαλύτερους παίκτες που να ταιριάζουν περισσότερο στο αγωνιστικό επίπεδό του. Γρήγορα έγινε ο νεαρότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της Μπενφίκα Β για τη δεύτερη κατηγορία, κάνοντας (επαγγελματικό) ντεμπούτο στις 17 Σεπτεμβρίου 2016, ως αλλαγή στο 83' κόντρα στη Φρεαμούντε. Το πρώτο τέρμα του ήρθε στις 15 Φεβρουαρίου 2017 κόντρα στην Ακαδέμικο ντε Βιζέου και η σεζόν έκλεισε με 13 αγώνες και 3 τέρματα.

Η ομοσπονδία της χώρας δεν άργησε να αντιληφθεί αυτό το 'διαμάντι' και το 2017 ήρθαν οι πρώτες κλήσεις για την εθνική κ-18 και λίγο αργότερα για την κ-21, με την οποία έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών! Το 2017-2018 παρέμεινε στην Μπενφίκα Β, ωστόσο μετά από το χατ τρικ που σημείωσε τον Ιανουάριο του 2018 κόντρα στην Φαμαλικάο, ο Ρούι Βιτόρια άρχισε να τον προσκαλεί σε προπονήσεις της πρώτης ομάδας.

Στις 18 Αυγούστου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Primeira Liga, στην εκτός έδρας νίκη επί της Μποαβίστα, όταν πήρε τη θέση του Φράνκο Σέρβι. Μία εβδομάδα αργότερα, βρέθηκε στην αποστολή των 'αετών' για το μεγάλο ντέρμπι της Λισαβόνας κόντρα στη Σπόρτινγκ. Από μόνο του αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό, αν δεν υπήρχε και συνέχεια...

Οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, όμως οι φιλοξενούμενοι πήραν κεφάλι στο σκορ με πέναλτι του Νανί. Ο Βιτόρια κοίταξε στον πάγκο και είδε δύο λύσεις για την επίθεση, από τη στιγμή που είχε ρίξει στο παιχνίδι ήδη τον Άντρια Ζίβκοβιτς. Τους κάλεσε και τους δύο. Ο Χάρις Σεφέροβιτς πήρε τη θέση του Φακούντο Φερέιρα και δευτερόλεπτα αργότερα ο Πίζι βγήκε από τον αγώνα και έδωσε τη θέση του στον Φέλιξ! Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός, σε ηλικία 18 ετών 9 μηνών και 16 ημερών, έγινε ο νεαρότερος που κάνει ντεμπούτο στο μεγάλο ντέρμπι της πρωτεύουσας και δεν έμεινε εκεί. Στο 86ο λεπτό, μετά από σέντρα του Ράφα Σίλβα από δεξιά, έπιασε κεφαλιά από κοντά και ισοφάρισε στο τελικό 1-1.

Στο πρώτο παιχνίδι που βρέθηκε στο βασικό σχήμα, κόντρα στην Άβες στο 'Λουζ', τραυματίστηκε με συνέπεια να τεθεί νοκ άουτ για 3 εβδομάδες, ωστόσο από τα τέλη Οκτωβρίου ήταν ξανά διαθέσιμος και μάλιστα έβγαλε την ασίστ στον Ζόνας για το μοναδικό γκολ της Μπενφίκα στην εντός έδρας ήττα 1-3 από τη Μορεϊρένσε.

Το scouting report

Ο Φέλιξ πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις γύρω από έναν 'φουνταριστό', είτε στις πτέρυγες είτε στον άξονα, ενώ τα καταφέρνει ακόμα και ως 'ψευδοεννιάρι' κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

Το πιο δυνατό χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του είναι οι ντρίμπλες, χάρη στις οποίες μπορεί να προσπεράσει ή να αποφύγει οποιονδήποτε αντίπαλο. Σε μικρότερη ηλικία, απέναντι σε αντιπάλους πιο νεαρούς, έβρισκε το θάρρος να τους περνάει με κάθε τρόπο και από κάθε πλευρά. Πιρουέτες, κοφτές ντρίμπλες, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης και διάφορες εμπνεύσεις της στιγμής, που τον έκαναν να ξεχωρίζει από την Μπενφίκα Β.

Όσο μεγάλωνε, ανέπτυσσε και τη διορατικότητά του, με συνέπεια να είναι υπεύθυνος για δεκάδες πάσες πριν από τελική προσπάθεια, είτε αυτή καταλήγει σε γκολ είτε όχι. Πολλές φορές το κάνει και με θεαματικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τακουνάκια ή no-look πάσες.

Η μετάβασή του στην πρώτη ομάδα της Μπενφίκα τον ωρίμασε σε μεγάλο βαθμό, αφού ανέκοψε όλα τα περιττά, που τον έκαναν να θυμίζει Ρονάλντο στα μικράτα του, αλλά που εγκυμονούν κινδύνους... εκδίκησης από τους ταπεινωμένους αντιπάλους. Αντ' αυτών, επιλέγει να παίζει πιο πολύ με μυαλό, διαλέγοντας τη σωστή κίνηση στην κατάλληλη στιγμή και πολλές φορές... αψηφά πιο έμπειρους παίκτες που του ζητούν μπάλα, μόνο και μόνο για να πασάρει σε μία καλύτερη επιλογή.

Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η αιτία που η Πόρτο είπε 'όχι' στην προοπτική του, αφού ακόμα κι αν πλησιάζει τα 19 έτη, παραμένει πολύ αδύναμος, με μικρή μυική μάζα. Γι' αυτόν τον λόγο, εξάλλου, αποφεύγει όσο μπορεί τις μονομαχίες σώμα με σώμα και δη αυτές στη μεγάλη περιοχή, παίζοντας πιο πίσω και κυρίως ως 'δεκάρι'.

Δεν έχει μεγάλη ταχύτητα και ξεπέταγμα, ακόμα ένας λόγος για να τελειοποιήσει τις ντρίμπλες του, ώστε να αποφεύγει αντιπάλους και σκληρά μαρκαρίσματα. Επιπροσθέτως, τα σουτ του δεν έχουν μεγάλη δύναμη και η κατάληξή τους επαφίεται μόνο στην τεχνική. Σουτ που κάνει μόνο με το δεξί, αφού το αριστερό δεν το χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου.

Το μέλλον

Τη Δευτέρα η Μπενφίκα κάλεσε τον Φέλιξ για να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Η νέα συνεργασία ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2023 και θα λυθεί μόνο αν κάποιος σύλλογος καταβάλει τη ρήτρα των 120.000.000 ευρώ ή αν οι Πορτογάλοι αποδεχθούν μία μικρότερη προσφορά.

Από τον Μάιο το όνομά του συνδέεται με την Τσέλσι, ενώ φέρεται ως στόχος και του νέου τεχνικού των 'μπλε', του Μαουρίτσιο Σάρι. Το δευτεριάτικο ρεπορτάζ της Mirror κάνει λόγο για πρόταση των Λονδρέζων ύψους 51.000.000 ευρώ για τον 18χρονο ποδοσφαιριστή, ποσό που θα συνιστά ρεκόρ πώλησης της Μπενφίκα, σμπαραλιάζοντας τα 40.000.000 ευρώ των Έντερσον (σε Μάντσεστερ Σίτι) και Αξέλ Βιτσέλ (σε Ζενίτ).

Οι Πορτογάλοι τον 'έδεσαν' προς το παρόν και δύσκολα θα τον αφήσουν να φύγει προτού ολοκληρώσει τη σεζόν. Το καλοκαίρι του 2019, όμως, εφόσον συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, να έρχεται από τον πάγκο και να κάνει τη διαφορά ή να παίρνει ευκαιρίες ως βασικός σε πιο εύκολα παιχνίδια, τότε δύσκολα η Μπενφίκα θα τον κρατήσει για πολύ καιρό. Το μόνο που μένει είναι η σταθεροποίησή του στους 'αετούς' και το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα, για να ανοίξει κι αυτός τα 'φτερά' του, μπαίνοντας σε πιο επαγγελματικά καλούπια, όπως συνέβη πριν από 1,5 δεκαετία με τον Ρονάλντο.

Photo credits: Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK