Ο Μιλουτίνοφ βγήκε από το... εργοστάσιο

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει στο Ζαν Πρες για την μετεξέλιξη του Νίκολα Μιλουτίνοφ, που έφτασε να είναι ένα εξαιρετικό προϊόν που προσφέρει στο ΝΒΑ το... πρόγραμμα του Ολυμπιακού. Ποιος τον 'δούλεψε'.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το καλοκαίρι του 2015, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είπε 'ναι' στην πρόταση που έκαναν στον Ολυμπιακό οι Σαν Αντόνιο Σπερς για το Νίκολα Μιλουτίνοφ. Να πάρει ο Ολυμπιακός τον 20χρονο τότε σέντερ της Παρτιζάν και να τον... ετοιμάσει για το ΝΒΑ. Ο προπονητής των 'ερυθρολεύκων' έβρισκε ιδιαίτερα ελκυστική την προοπτική του ακατέργαστου μεν, πλην όμως εντυπωσιακού κορμού, που ερχόταν στην Ελλάδα και τον Πειραιά.

Παρότι ο 'Μιλου' έπιανε ευθύς εξ αρχής θέση στην εξάδα των ξένων, παρότι χρειαζόταν (σε κάποιες από τις τέσσερις σεζόν) να έχει ο Ολυμπιακός, όχι έναν αλλά ακόμη δύο ξένους σέντερ (και έτσι να περιορίζονται οι επιλογές των υπόλοιπων παικτών) το σχέδιο άξιζε τον κόπο.

Η δουλειά που έκαναν ο Σφαιρόπουλος, αλλά και ο Ανδρεάς Γκατζούλης, τον βελτίωσε ραγδαία και από πέρσι ο Μιλουτίνοφ είναι ένα άρμα μάχης για τον Ολυμπιακό.

Η ατυχία ήταν ο τραυματισμός του προς το τέλος της σεζόν και η καταπόνησή του στα πλέι-οφ με τη Ζαλγκίρις. Ο 'Νίκο' έπαιζε με πρόβλημα στο γόνατο, το οποίο επιδεινώθηκε και στις μάχες του πρωταθλήματος εναντίον του Παναθηναϊκού.

Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός που εδώ και μερικά χρόνια είχε ειδικευτεί στο να βγάζει τους καλύτερους undersized σέντερ στην Ευρωλίγκα (Χάντερ, Ντάνστον, Χάντερ, Μπιρτς) τους λεγόμενους και αθλητικούς ψηλούς, παρουσίασε την πιο βελτιωμένη έκδοση ενός σέβεν φούτερ. Δηλαδή, ενός γίγαντα πάνω από τα 2.10. Για την ακρίβεια 2.13, με ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα χεριών. Μαζί με τον Γιαν Βέσελι της Φενέρ διεκδικούν φέτος τον τίτλο του κορυφαίου ψηλού της Ευρωλίγκας.

Ένα κορμί που σφυρηλατήθηκε από νεαρή ηλικία, ελέω της ενασχόλησής του με το κολύμπι, στο λιμάνι αφέθηκε σε έμπειρα χέρια. Το πρόγραμμα Γκατζούλη εκτιμήθηκε δεόντως όχι μόνο από τον ίδιο τον παίκτη, αλλά και τους Σαν Αντόνιο Σπερς, που παρακολουθούν την επιλογή τους στο ντραφτ, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι Αμερικανοί βλέπουν ότι εντάσσοντας τον Μιλουτίνοφ στο πρόγραμμα του Ολυμπιακού, θα πάρουν στα χέρια τους έναν έτοιμο παίκτη.

Ο Σέρβος έχει αυξήσει τον όγκο του, τη δύναμή του, αλλά και την ταχύτητά του. Δούλεψε ωστόσο. Κανείς δεν προοδεύει, αν δεν ακολουθήσει πιστά αυτά που του λένε, αν δεν υπερβάλλει εαυτόν.

Πέρσι σε μια συνέντευξή του στο 'ΦΩΣ' ο Μιλουτίνοφ είχε εξηγήσει το μυστικό της τρομερής του ανόδου: "Ναι, έξτρα δουλειά. Με πρόγραμμα από τον Ανδρέα (σ.σ. Γκατζούλης). Με έχει βοηθήσει πολύ ο Ανδρέας. Φοβερός άνθρωπος και φοβερός κόουτς. Όπως και ο Σφαιρόπουλος. Έχει φοβερό προπονητικό τιμ ο Ολυμπιακός. Το πρόγραμμα του Ανδρέα ήταν σπέσιαλ. Και υπάρχει για κάθε παίκτη ξεχωριστά ένα πρόγραμμα, αναλόγως με τις ανάγκες του καθενός".

Εφέτος είναι ασταμάτητος. Επαναλαμβάνουμε ότι ο τραυματισμός του τον σταμάτησε πέρσι, ενώ ήταν στα καλύτερά του. Εφέτος όμως είναι πραγματικά ασταμάτητος. Σαρώνει όλα τα ρεκόρ του. Με την Μπασκόνια στη δεύτερη κιόλας αγωνιστική έκανε ρεκόρ πόντων (23), εναντίον του Παναθηναϊκού την Πέμπτη, έκανε ρεκόρ στα ριμπάουντ (18) και στο ράνκινγκ (41) που τον ανέδειξε και σε MVP της αγωνιστικής για δεύτερη φορά μέσα στη σεζόν. Ο 24χρονος Σέρβος έχει αρχίσει και τα 16 ματς της Ευρωλίγκας στην πεντάδα του Ολυμπιακού (μαζί με τον Γιώργο Πρίντεζη είναι οι δυο μόνιμοι της πεντάδας) είναι πρώτος ριμπάουντερ της διοργάνωσης (8.4 ανά μέσο όρο), σκοράρει 10.9π με ποσοστό 62%, έχει σκοράρει ένα τρίποντο και εκτελεί με 74% από τη γραμμή του φάουλ.

Οι αριθμοί του λένε ακόμη 1.6 ασίστ, 0.7 κλεψίματα και 0.9 κοψίματα, ανά αγώνα.

Δεν περιγράφουν, όμως, απόλυτα και τη συνεισφορά του μέσα στο γήπεδο. Ο Μιλουτίνοφ μπορεί να παίξει, πλέον, άμυνα σε κοντύτερους παίκτες (στις αλλαγές) γιατί δεν έχει μειονέκτημα στα πόδια. Αντίθετα, με τα μεγάλα χέρια του μπορεί να κλέβει μπάλες και φυσικά να αλλοιώνει σουτ. Κανείς αντίπαλος δεν αισθάνεται άνετα όταν ο Μιλουτίνοφ βρίσκεται στο κέντρο της ρακέτας.

"Πόσο χρόνων είναι" ρώταγε ο Ρικ Πιτίνο στην αίθουσα συνεντεύξεων του ΣΕΦ, βγάζοντας το καπέλο στον πανύψηλο σέντερ, που βλέπει φανατικά ποδόσφαιρο (είναι οπαδός της Ντόρτμουντ!) και ειρήσθω εν παρώδω έχει... υψοφοβία.

"Είναι καταπληκτικός παίκτης. Ένας game changer". σχολίασε ο διάσημος Αμερικανός προπονητής του Παναθηναϊκού, που ρωτήθηκε για την προοπτική του 'ερυθρόλευκου' σέντερ στο ΝΒΑ: "Δεν ξέρω αν μπορεί να παίξει... τριάρι ή δυάρι, όπως κάνουν πλέον στην Αμερική, όπου το παιχνίδι έχει αλλάξει. Είναι όμως σίγουρο ότι έχει θέση στο ΝΒΑ, γιατί έχει μοναδική ικανότητα στο να παίρνει ριμπάουντ, κάτι που τον κάνει απαραίτητο για οποιαδήποτε ομάδα".

Θα προσθέταμε, επίσης, και τη μοναδική αίσθηση του γηπέδου που έχει. Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από την καλή του επαφή με το σκοράρισμα, αλλά κι από την ικανότητά του να πασάρει σωστά την μπάλα.

Ο Μιλουτίνοφ είναι σχεδόν τέλειος στα short roll, αναζητώντας τον ελεύθερο παίκτη ή σε απευθείας ασίστ μετά από ριμπάουντ. Προφανώς σε αυτό παίζουν ρόλο οι αποστάσεις των συμπαικτών του, αλλά και ο ίδιος όταν παίρνει την μπάλα στα χέρια στον αέρα, ξέρει που βρίσκονται... όλοι, για να πασάρει (αν χρειάζεται) την μπάλα.

Σαν καλός ψηλός ακολουθεί τις προσπάθειες των κοντύτερων παικτών της ομάδας του, ώστε σε μια πιθανή βοήθεια της αντίπαλης άμυνας και μπλοκ να ολοκληρώσει με φόλοου.

Δύσκολα θα βρει ψεγάδια, πλέον στο παιχνίδι του Νίκολα, που μικρός σηκωνόταν χαράματα για να βλέπει τον Βλάντε Ντίβατς στο ΝΒΑ. Ακόμη και την ροπή του προς το φάουλ (όχι μόνο εκείνα που του δίνουν 'εύκολα' στην Ελλάδα) έχει σταματήσει, με αποτέλεσμα να βρίσκεται περισσότερη ώρα στο παρκέ. Ίσως να του λείπει το καλό σουτ από μέση απόσταση, αν και όταν δοκιμάζει αποδεικνύεται αρκετά εύστοχος. Απλά δεν δοκιμάζει πολλές φορές. Μόνο καλύτερος μπορεί να γίνεται στο μέλλον. Οι ψηλοί, άλλωστε, ως γνωστόν ωριμάζουν αργότερα. Κι όσο περνούν τα χρόνια τόσο καλύτερος θα είναι.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ, μετά τον αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού, είπε και κάτι άλλο: "Ο Μιλουτίνοφ είναι τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα. Αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα παίκτη. Να νιώθει καλά και να προσφέρει τόσα πολλά πράγματα στην ομάδα".

Αυτό δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι, εφόσον οι Σπερς του ανοίξουν το δρόμο, δεν θα πάει στο ΝΒΑ (με τον Ολυμπιακό, πάντως, να έχει αυξήσει το μπάι-άουτ του παίκτη, όταν του έκανε και αναπροσαρμογή του συμβολαίου του). Μέχρι τότε, όμως, θα τα δίνει όλα για τον Ολυμπιακό, που αποτελεί –μέχρι στιγμής- το πιο σημαντικό κομμάτι της καριέρα του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK