Ο Αλόνσο είπε 'αντίο' με τριπλά ντόνατ αναγνώρισης από Χάμιλτον - Φέτελ

Ο Φερνάντο Αλόνσο είπε 'αντίο' μετά από 17 χρόνια στη Formula 1 κυνηγώντας τον 1.900ό πόντο του. Το τέλος του GP στο Αμπού Ντάμπι βρήκε τους νικητές Λιούις Χάμιλτον και Ζεμπάστιαν Φέτελ να υποκλίνονται.

Ο Αλόνσο είπε 'αντίο' με τριπλά ντόνατ αναγνώρισης από Χάμιλτον - Φέτελ

Το Σαββατοκύριακο στο Αμπού Ντάμπι ήταν εξόχως σημαντικό για τη Formula 1. Δεν ήταν τόσο ο Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος είχε κατακτήσει ήδη τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή και είχε προσφέρει τον αντίστοιχο των κατασκευαστών στη Mercedes. Ακόμα κι αν ο Βρετανός νίκησε για 11η φορά φέτος και έγινε ο πρώτος πιλότος που ξεπερνάει το 'φράγμα' των 400 βαθμών (408) δεν γινόταν να αποτελεί την είδηση της 'αυλαίας' στη σεζόν. Αυτός ο πιλότος ήταν ο Φερνάντο Αλόνσο...

Σε ηλικία 37 ετών, ο Αλόνσο κάθισε για τελευταία φορά σε cockpit μονοθεσίου της Formula 1 για να τρέξει στην πίστα της Γιας Μαρίνα. Η ανακοίνωση της αποχώρησής του από την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού είχε γίνει προ μηνών, ωστόσο αυτό δεν μείωσε στο ελάχιστο τη συγκίνηση. Ή την ανταγωνιστικότητα του Αλόνσο.

Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής έκανε το 21-0 επί του ομόσταυλού του στη McLaren, Στόφελ Βαντόρν, στα δοκιμαστικά, μόλις ο 2ος πιλότος στην ιστορία που τα καταφέρνει. Αν ολοκλήρωνε τον αγώνα, θα ολοκλήρωνε μία καριέρα στην F1 με 51.914 μίλια, επίσης ρεκόρ στην ιστορία του αθλήματος, έστω κι αν φέτος έκανε τους λιγότερους γύρους από κάθε άλλη σεζόν στην καριέρα του (931 από 1.209).

Η 312ος και τελευταίος αγώνας του δεν κατέρριπτε το ρεκόρ των 323 grand prix του Ρούμπεν Μπαριτσέλο, ενώ οι 110 αγώνες που μεσολάβησαν από την τελευταία νίκη του, οι 125 από την τελευταία pole position και οι 85 από το τελευταίο βάθρο φώτιζαν τον στόχο του σε αυτόν τον αγώνα: μία καλή παρουσία, μία τιμητική έξοδος.

'ΟΚ, πρωταθλητή, πάμε. Έχουμε εκατομμύρια κόσμου να μας παρακολουθούν. Ένα ευχαριστώ από όλους εδώ στη McLaren' του είπε από την ενδοεπικοινωνία ο επικεφαλής της αγγλικής ομάδας, Ζακ Μπράουν. 'Ήταν τιμή μου', αποκρίθηκε ο Αλόνσο, πριν ετοιμαστεί για την έσχατη εκκίνηση.

Ο Ισπανός εκκίνησε από την 15η θέση και σιγά σιγά άρχισε να πλησιάζει στη βαθμολογούμενη δεκάδα. 'Υπάρχει ένας πόντος ακόμα να πάρουμε, φίλε', ήχησε στο ακουστικό του. 'Έχω 1.800 πόντους', ήταν η απάντηση του Αλόνσο. 'Κοίτα, για μένα κάντους 1.801' συνέχισε να προσπαθεί ο άνθρωπος της McLaren!

Όντως, ο Αλόνσο πάτησε γκάζι, ενώ παράλληλα ζητούσε να μάθει ποιος είχε τον ταχύτερο γύρο, με την ομάδα να μην του λέει για να μην του αποσπάσει την προσοχή. Μάλιστα, σε μία στιγμή στο τέλος βγήκε από την πίστα, με συνέπεια να τιμωρηθεί με ποινή 5 δευτερολέπτων. Κανένα πρόβλημα, ακόμα κι αν δεν έπιασε τον Κέβιν Μάγκνουσεν στη 10η θέση.

Ο πολυπόθητος πόντος δεν ήρθε. Ο πόντος που -ίσως προς έκπληξη και του ίδιου του Αλόνσο που δεν θυμόταν- θα έφερνε το άθροισμα της καριέρας του στο ολοστρόγγυλο 1.900! Κανένα πρόβλημα. Μετά από δύο τίτλους (2005, 2006), 32 νίκες, 97 βάθρα, 22 pole positions, 23 ταχύτερους γύρους από την Αυστραλία το 2001 μέχρι την Κυριακή, ο απόλυτα καταξιωμένος πιλότος της McLaren αποχωρούσε από τον χώρο με το κεφάλι ψηλά.

Δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα διαφορετικό η κίνηση των δύο πρωταγωνιστών της σεζόν, του νυν κυρίαρχου (και πρώην ομόσταυλου του Αλόνσο), Χάμιλτον, καθώς και του πρώην κυρίαρχου, Ζεμπάστιαν Φέτελ. Το 1-2 του grand prix αλλά και της κατάταξης των οδηγών περίμεναν να τερματίσει και ο Αλόνσο, ώστε να κάνουν μαζί έναν τελευταίο γύρο θριάμβου.

Έντεκα πρωταθλήματα δίπλα δίπλα, σε έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό, αντάξιο του μεγέθους του Αλόνσο. Όταν έφτασαν στη γραμμή του τερματισμού, δε, οι 3 πιλότοι προσέφεραν ταυτόχρονα θέαμα στο κοινό των ΗΑΕ, κάνοντας τριπλό ντόνατ.







Ανάμεσα σε καπνούς και λιωμένα ελαστικά, ήρθε το τέλος της καριέρας του Αλόνσο στη Formula 1, αλλά όχι στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. 'Είσαι πρωταθλητής. Πάμε να κερδίσουμε το triple crown', του είπε από το ακουστικό ο Μπράουν. Μετά από παγκόσμιο τίτλο στη Formula 1 και τη φετινή νίκη στο Le Man, ο Αλόνσο θα συνεχίσει να παλεύει για τη νίκη και στο Indy 500. Εξάλλου, οι προσπάθειές του άρχισαν από το 2017, όταν εγκατέλειψε (κατόπιν άδειας) τη McLaren μεσούσης της σεζόν για να δοκιμάσει την τύχη του στον φημισμένο αμερικανικό αγώνα. Αν νικήσει κι εκεί, θα γίνει μόλις ο 2ος άνθρωπος που σημειώνει 3 νίκες σε αυτούς τους 3 κορυφαίους αγώνες, με τον προηγούμενο να είναι ο Γκράχαμ Χιλ (πατέρας του Ντέιμον Χιλ).

'Ευχαριστώ για όλα και ευχαριστώ Formula 1. Θα είμαι πάντα φαν σου', είπε μετά από τον τελευταίο αγώνα του ο Αλόνσο. Ο Χάμιλτον, από την πλευρά του, υποκλίθηκε: 'Ο Φερνάντο είναι ένας αληθινός θρύλος. Είναι πραγματικό προνόμιο που αγωνίστηκα την ίδια εποχή με εκείνον. Θα λείψει στο άθλημα. Θα λείψει σε εμάς'. 'Μας είχε λείψει και θα μας λείψει', υπερθεμάτισε ο Φέτελ, ο οποίος δύο φορές είχε στερήσει τίτλο από τον Αλόνσο στον τελευταίο αγώνα της σεζόν.

Σε όλους θα λείψει...

Photo credits: AP Photo/Hassan Ammar

News 24/7

24MEDIA NETWORK