Στην Ελλάδα τέτοια πράγματα συνιστούν τιμωρία που επιβάλλεται από κάποιον γονιό σε ένα παιδί. Στην Ιαπωνία μοιάζει με συμβατική υποχρέωση, ανεξαρτήτως ιδιότητας.

Το έδειξαν ξανά οι Ιάπωνες στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ασίας 2019, όπου συναντήθηκαν στον τελικό με αντίπαλο το Κατάρ. Οι Καταριανοί επικράτησαν με 3-1 στο Αμπού Ντάμπι, ωστόσο οι 'μπλε σαμουράι' δεν παρεκτράπηκαν ούτε στο ελάχιστο από τη φιλοσοφία τους.

Παρά την απογοήτευση και πιθανόν τον θυμό που είχαν μέσα τους, όταν αποχώρησαν από τα αποδυτήρια του γηπέδου, τα άφησαν σε κατάσταση... καλύτερη από εκείνη που τα βρήκαν.

Μάλιστα, έγραψαν 'ευχαριστώ' σε 3 γλώσσες, αραβικά, ιαπωνικά και αγγλικά, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό που τους διακατέχει για τους διοργανωτές και το τουρνουά.

Οι Ιάπωνες καθάρισαν τα αποδυτήρια στο Κύπελλο Ασίας 2019

ADVERTISING

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν είναι τυχαίο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, μετά από το τέλος του αγώνα κόντρα στην Κολομβία, Ιάπωνες φίλαθλοι απαθανατίστηκαν να καθαρίζουν τα σκουπίδια από τις κερκίδες. Όχι μόνο από τις θέσεις τους, αλλά από όλες τις θέσεις.

Οι Ιάπωνες καθαρίζουν τις κερκίδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

 

Όταν, δε, ηττήθηκαν από το Βέλγιο και αποχώρησαν από τη διοργάνωση, για ακόμα μία φορά δεν μπέρδεψαν τον πολιτισμό με τα συναισθήματα. Καθάρισαν τα αποδυτήρια και έγραψαν σε ένα χαρτί στη γλώσσα του τόπου που τους φιλοξενούσε: 'Ρωσία σε ευχαριστούμε'.

Inline Image

Photo credits: AP Photo/Kamran Jebreili