Ο Μάρτιν Ο'Νιλ γυρίζει 40 χρόνια πίσω

Δις πρωταθλητής Ευρώπης με τη Νότιγχαμ των '70s, ο Μάρτιν Ο'Νιλ επιστρέφει ως προπονητής για να ξαναζήσει ένα μέρος των όσων έζησε τότε.

Republic of Ireland manager Martin O'Neill watches the game during an international friendly soccer match between Turkey and Republic of Ireland in Antalya, Turkey, Friday, March 23, 2018. (AP Photo)
Republic of Ireland manager Martin O'Neill watches the game during an international friendly soccer match between Turkey and Republic of Ireland in Antalya, Turkey, Friday, March 23, 2018. (AP Photo) AP PHOTO

Η σημερινή Νότιγχαμ Φόρεστ, μια ομάδα που κυνηγάει, ξοδεύοντας πολλά, την επιστροφή της στην Premier League, μοιάζει πολύ μ' εκείνη που στα τέλη των 70s κατέκτησε -αναπάντεχα- τα πάντα. Πρώτα την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας (1977), κατόπιν τον τίτλο της πρωταθλήτριας (1978), με επτά βαθμούς διαφορά από την -κραταιά της εποχής- Λίβερπουλ (64 έναντι 57) και για δύο διαδοχικές σεζόν τον ευρωπαϊκό τίτλο (1979, 1980).

Από την Τρίτη τις δύο ομάδες των διαφορετικών εποχών συνδέει άρρηκτα μια θρυλική φιγούρα. Ο Μάρτιν Ο'Νιλ επιλέχθηκε να διαδεχθεί τον Ισπανό Αϊτόρ Καράνκα στην τεχνική ηγεσία και οι συνειρμοί με την περίοδο του Μπράιαν Κλαφ ήταν αναπόφευκτοι.

Ο Βορειοϊρλανδός προπονητής, 66 προς 67 πλέον, συνέδεσε το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής καριέρας του με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Πήγε πριν από την έναρξη της σεζόν 1971-72, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της παραμυθένιας ιστορίας, και αποχώρησε ύστερα από δέκα χρόνια (1981) έχοντας προλάβει να ταυτιστεί με ό,τι ονειρικό κατάφεραν οι 'κόκκινοι'.

Σε αυτή τη 10ετία, καταγράφοντας περισσότερες από 250 συμμετοχές, ο Ο'Νιλ είχε αγωνιστεί στον έναν από τους δύο τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στις 30 Μαΐου του 1979, στο 1-0 του Μονάχου επί της Μάλμε (45' Φράνσις) είχε μείνει στον πάγκο διότι προερχόταν από τραυματισμό και δεν είχε προλάβει ν' αποθεραπευτεί πλήρως. Αντιθέτως ένα χρόνο μετά, στις 28 Μαΐου του 1980 στη Μαδρίτη, ήταν στις αρχικές επιλογές του Κλαφ, ως ο δεξιός μέσος του συστήματός του, και μέλος του 1-0 επί του Αμβούργου χάρη στο συρτό σουτ του Ρόμπερτσον στο 20'.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κλαμπ ο έμπειρος προπονητής " υλοποιεί ένα όνειρο ζωής αναλαμβάνοντας την αγαπημένη του Νότιγχαμ". Προτού καν συμπληρωθούν δύο μήνες από το φινάλε της 5ετίας του (Νοέμβριος 2013-Νοέμβριος 2018) στην εθνική Ιρλανδίας - την τελευταία δουλειά του.

Να πετύχει βέβαια ό,τι ο Κλαφ (ή ο ίδιος ως ποδοσφαιριστής) είναι αδύνατο. Ας γίνει η αρχή με την άνοδο... Διότι βρίσκει τη Φόρεστ στην 9η θέση του πίνακα, στο -4 από την 6η και τελευταία θέση των playoffs.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo

News 24/7

24MEDIA NETWORK