Ο Μάρκο Σίλβα έκρινε την Premier League, τώρα κρίνει και το Champions League

Η Έβερτον σταμάτησε τη Λίβερπουλ κι έδωσε την ευκαιρία στη Μάντσεστερ Σίτι να προσπεράσει και τώρα έκανε το ίδιο στην Τσέλσι, στην πρώτη νίκη επί του Big-6 μετά από 2 χρόνια. Όμως έχει κι άλλο...

Ο Μάρκο Σίλβα έκρινε την Premier League, τώρα κρίνει και το Champions League
MARTIN RICKETT/PA VIA AP

Έξι αγώνες κόντρα στην Τσέλσι, μόλις ένα γκολ και αυτό στο League Cup και χωρίς αντίκρισμα. Είκοσι πέντε αγώνες στην Premier League, καμία νίκη και 7 ισοπαλίες, με -44 διαφορά τερμάτων. Από το βράδυ της Κυριακής, τα αρνητικά ρεκόρ της Έβερτον απέναντι στο Big-6 ανήκουν στο παρελθόν.

Η νίκη με 2-0 στο 'Γκούντισον Παρκ' έσπασε την κακή παράδοση και συνάμα απέδειξε ότι με τον Μάρκο Σίλβα στο 'τιμόνι', η ομάδα μπορεί να πιάσει υψηλή απόδοση. Όπως τότε που ήταν κι εκείνη μέλος του συγκεκριμένου κλειστού κλαμπ στην Αγγλία.

Το αποτέλεσμα εξέπληξε αρκετό κόσμο και προκάλεσε συζήτηση. Οι φίλαθλοι της Έβερτον σταμάτησαν να... τρώγονται με τα ρούχα τους μετά από τα απανωτά άσχημα αποτελέσματα σε ντέρμπι και άρχισαν να κοιτάζουν την αλήθεια κατάματα. "Δεν είμαστε πλέον μεγάλος σύλλογος", έλεγαν στο BBC 606, την ραδιοφωνική εκπομπή επικοινωνίας του σταθμού, έστω και μετά από νίκη.

"Ο Σίλβα κληρονόμησε ένα ρόστερ που ουσιαστικά είναι καταστροφή", έλεγε ένας άλλος φίλος των 'ζαχαρωτών', συμβιβασμένος με την πραγματικότητα. Αυτό το ρόστερ περιλαμβάνει τον βασικό τερματοφύλακα της εθνικής ομάδας που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όμως ο Τζόρνταν Πίκφορντ στα τελευταία παιχνίδια έχει παρουσιάσει μεγάλη αστάθεια, με συνέπεια ο Πορτογάλος τεχνικός να του δώσει μια συμβουλή.

"Ο Τζόρνταν έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου, όμως πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνει τη συναισθηματική ισορροπία του", εξήγησε ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού.

Αν και στα μέσα της σεζόν, μετά από ορισμένα άσχημα αποτελέσματα, στοχοποιήθηκε από μερίδα φιλάθλων, από τον Τύπο και από... πρώην προπονητές του συλλόγου (βλέπε Σαμ Άλαρνταϊς, εξ ου και η κόντρα τους), ο 41χρονος προπονητής δεν έχασε ποτέ τα αποδυτήρια και ίσως αυτό να τον κρατά στην ομάδα, για την πρώτη πλήρη σεζόν του σε έναν πάγκο ομάδας από το 2015-2016 και τον... Πειραιά.

Γι' αυτό και είχε το θάρρος να φωνάξει στην ανάπαυλα του ημιχρόνου στους παίκτες του και αυτοί να τον υπακούσουν, αντί απλά να τον ακούσουν. "Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, θα ήταν ευκολότερο αν απλά μιλούσαμε για το 2ο ημίχρονο. Αυτό που κάναμε στο 2ο ημίχρονο ήταν η εικόνα που βλέπω καθημερινά στο προπονητικό κέντρο. Τα κάναμε όλα διαφορετικά από το 1ο ημίχρονο. Είπα στους παίκτες κάτι απλό. Πρέπει να τα κάνουμε όλα διαφορετικά, αν θέλουμε να κερδίσουμε το παιχνίδι. Όλα έπρεπε να αλλάξουν", εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ο Σίλβα, ο οποίος την Τρίτη τιμωρήθηκε με πρόστιμο 12.000 λίρες για τη συμπεριφορά του κόντρα στη Νιούκαστλ, αλλά γλίτωσε ποινή μιας αγωνιστικής.

Στο 1ο μέρος, η Τσέλσι είχε μεγάλες ευκαιρίες με τον Πέδρο και τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν, ένα γκολ του Ισπανού επιθετικού που ακυρώθηκε ορθώς για οφσάιντ και ένα δοκάρι του Εντέν Αζάρ. Η απάντηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, πλην κάποιων καλών στιγμών του Ντόμινικ Κάλβερτ Λιούιν, του μοναδικού παίκτη που έχει σκοράρει κόντρα στους 'μπλε' στα τελευταία 6 παιχνίδια των δύο ομάδων. Μετά ήρθε η ανάπαυλα. Και στη συνέχεια το 2ο ημίχρονο.

Μέχρι το 49ο λεπτό, οι γηπεδούχοι είχαν δύο επικίνδυνες στιγμές και ένα γκολ με τον Ρισάρλιζον. Ο Κέπα για πρώτη φορά αναγκάστηκε να... πιάσει δουλειά στον αγώνα και δεν σταμάτησε μέχρι το τέλος. Η Έβερτον είχε 8 εύστοχες τελικές προσπάθειες, όλες στο 2ο ημίχρονο, τις περισσότερες σε αγώνα πρωταθλήματος με τον Σίλβα στον πάγκο. Στα προηγούμενα 3 παιχνίδια πρωταθλήματος κόντρα στην Τσέλσι είχε αθροιστικά μόνο μία εύστοχη τελική προσπάθεια!

Ακόμα και το πέναλτι που κέρδισαν οι γηπεδούχοι, αν και ήταν βέβαιο ότι δεν θα καταλήξει στα δίχτυα, μέτρησε ως εύστοχη προσπάθεια. Ο Κέπα απέκρουσε την προσπάθεια του Γκίλφι Σίγκουρντσον, αλλά ο Ισλανδός πήρε το ριμπάουντ κι έγραψε το 2-0 στο 72'. "Αισθάνομαι μεγάλη εμπιστοσύνη και πίστη από τον προπονητή μου. Απολαμβάνω να δουλεύω μαζί του. Παίρνει τη δουλειά στα σοβαρά. Είναι ευθύς με τους παίκτες και ποτέ δεν πήγα στο προπονητικό κέντρο ή έφυγα και το αυτοκίνητό του δεν ήταν εκεί", δήλωσε ο ηγέτης των 'ζαχαρωτών' μετά από τον αγώνα.

Το κακό σερί του Σίλβα στο 'Γκούντισον Παρκ', πάντως, διατηρήθηκε, αφού ομάδα του απέτυχε να σκοράρει και στην 4η ευκαιρία από τη βούλα του συγκεκριμένου γηπέδου, είτε αυτή ονομάζεται Γουότφορντ (Τομ Κλέβερλι το 2017-2018) είτε Έβερτον (3ο χαμένο εντός έδρας πέναλτι για τον Σίγκουρντσον).

Ακόμα και χωρίς τον φετινό ηγέτη της άμυνας, Κουρτ Ζουμά, ο οποίος αγωνίζεται δανεικός από την Τσέλσι, η Έβερτον κατόρθωσε να διατηρήσει το μηδέν μέχρι τέλους. Αντιθέτως, ο πρώην παίκτης της ομάδας, Ρος Μπάρκλεϊ, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2018 ανήκει στους Λονδρέζους, έχασε μία σπάνια στιγμή τα τελευταία χρόνια, μια νίκη εις βάρος του Big-6.

Για τον Σίλβα, πάντως, δεν ήταν σπάνια, αλλά... άγνωστη, αφού παραδέχθηκε στη μικτή ζώνη ότι δεν ήξερε γι' αυτό το κακό σερί και πρόσθεσε: "Αυτό το σερί δεν μπορεί να επαναληφθεί. Για την ποιότητα που έχουμε και την ομάδα που είμαστε, δεν μπορεί να συμβεί ξανά. Ένα τέτοιο σερί δύο ετών δεν είναι φυσιολογικό".

Με αυτήν τη νίκη της Έβερτον, διεκόπη ακόμα ένα σερί, αφού η Τσέλσι του Μαουρίτσιο Σάρι δεν είχε ηττηθεί ποτέ στο πρωτάθλημα μετά από αγώνα για το Europa League. Με αυτήν τη γκέλα έχασε και την ευκαιρία να αναρριχηθεί στην τετράδα, μιας και είχε αγώνα λιγότερο από τις αντιπάλους της όλο αυτό το διάστημα.

Πλέον, βρίσκεται στην 6η θέση, πίσω από Τότεναμ (4 βαθμούς), Άρσεναλ (3 βαθμούς) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1) και με τις λιγότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει ένα από τα δύο διαθέσιμα 'εισιτήρια' για το επόμενο Champions League.

Η μοναδική ελπίδα που υπάρχει επαφίεται στην... Έβερτον, αφού η μοίρα τα έφερε έτσι που η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ να αντιμετωπίσει όλο το Big-6 στις τελευταίες αγωνιστικές. Η αρχή έγινε με τη Μάντσεστερ Σίτι όπου ηττήθηκε. Κόντρα στη Λίβερπουλ έφερε 0-0 κι έδωσε τη δυνατότητα στη Σίτι να προσπεράσει στη μάχη του τίτλου.

Κράτησε την Τσέλσι στην 6η θέση και ακολουθεί ο εντός έδρας αγώνας κόντρα στην Άρσεναλ σε 2 εβδομάδες. Μεθεπόμενο εντός έδρας παιχνίδι είναι αυτό κόντρα στη Γιουνάιτεντ στις 21 Απριλίου και την τελευταία αγωνιστική ταξιδεύει στο καινούργιο γήπεδο της Τότεναμ για να κλείσει εκεί τη σεζόν. Αν ο Σίλβα καταφέρει να κόψει ξανά βαθμούς, τότε η Τσέλσι μπορεί να έχει κάποιες ελπίδες επιστροφής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Photo credits: Martin Rickett/PA via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK