Ο Σαλάχ δεν νίκησε την Τσέλσι, νίκησε τον ρατσισμό

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είχε να σκοράρει στο 'Άνφιλντ' από τον Ιανουάριο. Όλη την εβδομάδα άκουγε ρατσιστικά συνθήματα από φίλους της Τσέλσι. Ξέσπασε στην πρώην ομάδα του και οδήγησε τη Λίβερπουλ σε νίκη... τίτλου.

Liverpool's Mohamed Salah celebrates after scoring his side's second goal during the English Premier League soccer match between Liverpool and Chelsea at Anfield stadium in Liverpool, England, Sunday, April 14, 2019. (AP Photo/Rui Vieira)
Liverpool's Mohamed Salah celebrates after scoring his side's second goal during the English Premier League soccer match between Liverpool and Chelsea at Anfield stadium in Liverpool, England, Sunday, April 14, 2019. (AP Photo/Rui Vieira) AP PHOTO/RUI VIEIRA

Πριν από το γκολ κόντρα στη Σαουθάμπτον, είχε να σκοράρει 8 παιχνίδια. Από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 13 Μαρτίου είχε να επιδείξει μόνο αυτό το τέρμα στην Premier League. Ο Σαντιό Μανέ είχε πάρει τη 'σκυτάλη' στα γκολ, ωστόσο ο Μοχάμεντ Σαλάχ έπρεπε να 'επιστρέψει' στα τέρματα, ώστε η Λίβερπουλ να συνεχίσει σε τροχιά τίτλου.

Οι φίλοι της Τσέλσι δεν τον ξέχασαν, ούτε υποβάθμισαν τον ρόλο του στους 'κόκκινους', παρά την... ξηρασία από τέρματα. Γνώριζαν ότι αυτός είναι ο βασικός αντίπαλος και γι' αυτό έκαναν τα πάντα για να τον επηρεάσουν. Εκείνοι χρησιμοποίησαν ακόμα και ρατσιστικά τραγούδια. Αυτός τους 'βομβάρδισε' με μια μπάλα από τα 25 μέτρα και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του με 2-0, στο μεγάλο παιχνίδι της Κυριακής.

Η εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στον Αιγύπτιο επιθετικό, έστω και άθελά του. Αντί να αποτελεί talk of the town για την 'αφλογιστία' του και την ανάγκη των 'κόκκινων' να βρει ξανά τον εαυτό του, μπήκε στην κουβέντα για όλους τους λάθος λόγους.

Πριν από την αναμέτρηση της Τσέλσι με τη Σλάβια στην Πράγα για τον πρώτο προημιτελικό του Europa League, κυκλοφόρησε στο twitter ένα video που δείχνει οπαδούς των 'μπλε' να φωνάζουν ένα σύνθημα εις βάρος του διεθνή επιθετικού. "Ο Σαλάχ είναι βομβιστής", τραγουδούσαν σε ένα μπαρ της τσεχικής πρωτεύουσας.

Η αστυνομία του Μέρσεϊσαϊντ άρχισε γρήγορα την έρευνα και σε συνεργασία με τη μητροπολιτική αστυνομία στο Λονδίνο και τις τσεχικές αρχές, αναγνώρισαν ορισμένους από τους οπαδούς της Τσέλσι, των οποίων τα εισιτήρια ακυρώθηκαν και δεν κατάφεραν να μπουν στο γήπεδο.

Αν και στα πλάνα δεν υπάρχει κάποια ταυτοποίηση με τον λονδρέζικο σύλλογο, η Τσέλσι εξέδωσε από μόνη της ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τους οπαδούς της. "Τέτοια άτομα αποτελούν ντροπή για τη συντριπτική πλειονότητα των φίλων της Τσέλσι, που δεν τους ανέχονται στον σύλλογό τους", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ακόμα και ο επιθετικός της Τσέλσι, Ολιβιέ Ζιρού, καταδίκασε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, ενώ ο οργανισμός 'Kick It Out', που έχει δημιουργηθεί από τις αγγλικές ποδοσφαιρικές αρχές για να διώξει οποιασδήποτε μορφής διάκριση από τα γήπεδα, έγραψε στο twitter: "Δεν είναι στις κερκίδες, αλλά παραμένει ντροπή. Δεν θέλουμε φιλάθλους σαν κι αυτούς κοντά στο παιχνίδι".

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 26χρονος ποδοσφαιριστής αντιμετωπίζεται με ρατσιστική διάθεση από φιλάθλους αντίπαλης ομάδας. Μετά από τη νίκη επί της Σαουθάμπτον και το γκολ του, ένας χρήστης του twitter έγραψε "ταΐστε μπέικον το μ...ί", ενώ ένας άλλος ετοίμασε μία φωτογραφία του που φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για διασυνδέσεις με το ISIS.

Ακόμα και το twitter αναγκάστηκε να αφαιρέσει αρκετά από τα ρατσιστικά tweets χρηστών του, μετά από τις καταγγελίες για την επίθεση εναντίον του Σαλάχ.

Το βάρος στους ώμους του Αιγύπτιου επιθετικού πολλαπλασιάστηκε. Ήδη τον τελευταίο καιρό η κριτική που του έχει ασκηθεί τον έχει επηρεάσει, σε σημείο να απαντά πως άλλοι επιθετικοί έχουν λιγότερα γκολ από εκείνον, όμως τα ΜΜΕ θεωρούν ότι κάνουν καλή σεζόν.

Όταν στο 53ο λεπτό του αγώνα στο 'Άνφιλντ' έγινε μια σέντρα του Βίρτζιλ φαν Ντάικ προς το μέρος του, τίποτα από αυτά δεν πέρασε από το μυαλό του Σαλάχ. Ο σκόρερ 18 τερμάτων στην Premier League μέχρι τότε είχε την καθαρή σκέψη να κάνει μια κίνηση που στο παρελθόν είχε επιχειρήσει ως παίκτης της Τσέλσι, σε αγώνα με τη Στρόμπερι, με κωμικά αποτελέσματα.

Το κοντρόλ του στην προκειμένη περίπτωση ήταν άψογο και χάρη σε αυτό απέφυγε πιο εύκολα τον Έμερσον. Συγκλίνοντας προς τα μέσα, παρέμεινε σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το τέρμα, με τον Ζορζίνιο να ορμάει κατά πάνω του για να τον ανακόψει.

Ο πολιτογραφημένος Ιταλός δεν είχε καμία τύχη, ούτε και ο Κέπα. Ο Σαλάχ είχε 'οπλίσει', όχι σαν βομβιστής, αλλά ως ο κορυφαίος σκόρερ του αγγλικού ποδοσφαίρου τα τελευταία δύο χρόνια. Το καταπληκτικό σουτ με το αριστερό κατέληξε στο δεξί 'παραθυράκι' του Ισπανού τερματοφύλακα για το 2-0, δύο λεπτά μετά από το γκολ του Μανέ.

"Συνήθως σουτάρω με το εσωτερικό του ποδιού μου. Όμως αυτήν τη φορά αποφάσισα, επειδή ήταν μακριά, να σουτάρω με δύναμη. Ήμουν τυχερός που η μπάλα πήγε στα δίχτυα έτσι", δήλωσε μετά από τον αγώνα.

Ακόμα και ο πανηγυρισμός του μπορεί να θεωρηθεί μια απάντηση στα όσα άκουσε και είδε να εκτυλίσσονται τις προηγούμενες ημέρες. Ο επιθετικός της Λίβερπουλ έτρεξε προς το σημαιάκι του κόρνερ και έκανε μία στάση... γιόγκα. "Κάνω γιόγκα και απλά μου ήρθε στο μυαλό", δήλωσε στο 'Sky Sports'.

Με δύο γκολ μέσα στο πρώτο τέταρτο του 2ου ημιχρόνου, όπως συνηθίζει να δέχεται φέτος, η ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι δεν είχε τύχη στη συνέχεια. Από τα 36 γκολ που έχει δεχθεί φέτος η Τσέλσι στο πρωτάθλημα, τα 12 σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο τέταρτο, ενδεικτικό της νοοτροπίας με την οποία επιστρέφει στον αγωνιστικό χώρο μετά από την ανάπαυλα.

Ο Εντέν Αζάρ έχασε (ανεξήγητα) δύο μεγάλες ευκαιρίες μετά από τα γκολ των γηπεδούχων, ωστόσο δεν θα μπορούσε να χαλάσει τη βραδιά του Σαλάχ. Ακόμα και το γλίστρημα του Άντι Ρόμπερτσον που ξύπνησε μνήμες... Στίβεν Τζέραρντ πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Η νίκη ήταν αδύνατο να χαθεί, η απάντηση του Σαλάχ ήταν αδύνατο να μην εισακουστεί.

Photo credits: AP Photo/Rui Vieira

News 24/7

24MEDIA NETWORK