Ο 'δολοφόνος' Σόλσκιερ ήταν αθώος, οι παίκτες έκαναν το έγκλημα

Ο 'δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο' Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ δεν έκανε πολλά πράγματα στη νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 5-1. Οι παίκτες ήταν αυτοί που 'διέφυγαν με τον φόνο' του Ζοζέ Μουρίνιο.

Ο 'δολοφόνος' Σόλσκιερ ήταν αθώος, οι παίκτες έκαναν το έγκλημα
AP PHOTO/ JON SUPER

Τελευταία φορά στο πρωτάθλημα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σημείωσε 5 γκολ σε έναν αγώνα, στον πάγκο καθόταν ο... προπονητής του προπονητή των 'κόκκινων διαβόλων'. Το 5-5 στην έδρα της Γουέστ Μπρομ τον Μάιο του 2013 βρήκε τον Άλεξ Φέργκιουσον να αποχαιρετά τους πάγκους και τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ να έχει κατακτήσει ήδη δύο πρωταθλήματα Νορβηγίας με τη Μόλντε.

Σε αυτά τα 5,5 χρόνια μεσολάβησε ένα εγκεφαλικό του Σκοτσέζου τεχνικού, μία αποτυχημένη θητεία του Νορβηγού στην Αγγλία, μία δεύτερη θητεία στη Μόλντε, οι απόπειρες των Ντέιβιντ Μόγες, Λούις φαν Χάαλ και Ζοζέ Μουρίνιο να διαδεχθούν τον Φέργκιουσον και 894.580.000 ευρώ σε αγορές παικτών, εκ των οποίων μόλις τα 269.160.000 επέστρεψαν στα ταμεία από πωλήσεις. Όλα αυτά για να γυρίσει ο Σόλσκιερ στο 'Ολντ Τράφορντ' και να εμπνεύσει τους παίκτες των 'κόκκινων διαβόλων' να φτάσουν στη νίκη με 5-1 μέσα στο Κάρντιφ.

Η πρώην ομάδα του (προπονητή) Σόλσκιερ από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είχε 3 νίκες στα προηγούμενα 6 παιχνίδια και, παίρνοντας τους 9 από τους 14 βαθμούς που έχει μέχρι στιγμής, βρισκόταν σε καλή κατάσταση. Μία εβδομάδα νωρίτερα σχεδόν επέστρεψε από ένα 0-3 κόντρα στη Γουότφορντ ( με το εκπληκτικό γκολ του Χοσέ Χολέμπας) και όλα έδειχναν ότι θα μπορούσε να αποσπάσει κάτι θετικό από τη Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο. Από τη Γιουνάιτεντ του Σόλσκιερ όμως;

Η τελευταία ήταν διαφορετική. Ο Πολ Πογκμπά είναι βασικός σε αυτήν, όπως και ο Αντονί Μαρσιάλ. Οι Λιουκ Σο και Φιλ Τζόουνς μπήκαν στο αρχικό σχήμα μιας άμυνας που έχει δεχθεί ήδη 29 γκολ (χειρότερη επίδοση από το 1962), ενώ ο Ρομελού Λουκακού ήταν εκτός αποστολής για προσωπικούς λόγους.

Τρία λεπτά ήταν αρκετά ώστε οι ενέργειες δύο 'μαύρων προβάτων' του Special One να οδηγήσουν στο γκολ της Γιουνάιτεντ. Σε μία εκτέλεση φάουλ από 25 μέτρα, ο Πογκμπά πέρασε πάνω από την μπάλα ξεγελώντας τείχος και τερματοφύλακα και ο Μάρκους Ράσφορντ με φανταστικό σουτ έκανε το 1-0. Όλα ήταν υπέρ του Σόλσκιερ, ακόμα και η τύχη με την κόντρα στο 2-0 του Άντερ Ερέρα.

Η βραδιά, όμως, ήταν του Πογκμπά. Πάσες χωρίς να βλέπει, δύο ασίστ στη συνέχεια και απάντηση εντός αγωνιστικού χώρου για όσα συνέβησαν με τον Πορτογάλο προπονητή εκτός γηπέδων. Εκεί όπου προ ημερών... προκάλεσε τους φαν του να γράψουν μία ατάκα σε μία φωτογραφία του, ανήμερα της απόλυσης του Μουρίνιο. 'Κερδίσαμε τρόπαια με τον Ζοζέ και τον ευχαριστώ γι' αυτό. Με έκανε να βελτιωθώ, και ως άνθρωπος. Αυτό τώρα είναι στο παρελθόν και θέλω να τον ευχαριστήσω. Είμαι βέβαιος ότι αυτό ισχύει για όλους τους παίκτες και τώρα κοιτάζουμε το επόμενο παιχνίδι', δήλωσε, πιθανόν με μεγάλη προσπάθεια να συγκρατήσει οποιαδήποτε υποψία μειδιάματος, μετά από το τέλος του αγώνα.

Ένας άλλος παίκτης που βρέθηκε στο προσκήνιο μετά από την απόλυση του Μουρίνιο, αλλά δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού, ήταν ο Αλέξις Σάντσες, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει ότι το τραγούδι που άκουγε (και ανέβασε στα social media) πηγαίνοντας για προπόνηση, δεν είχε κάποιο απόκρυφο μήνυμα. Ο τίτλος του; 'Now We Are Free'. Ο Χιλιανός διέψευσε επίσης ότι είχε βάλει στοίχημα με τον Μάρκος Ρόχο το ποσό των 20.000 λιρών για την απόλυση του Μουρίνιο, γράφοντας στο twitter: 'Αυτό είναι ψέμα. Ο Ζοζέ μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ για την καλύτερη ομάδα στον κόσμο και μόνο ευγνωμοσύνη έχω γι' αυτόν. Είμαστε πραγματικά ενωμένοι. Είμαστε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σεβασμός'.

Υπήρχε κάποιος, όμως, που δεν πήρε στα σοβαρά αυτές τις τοποθετήσεις. Κάποιος που αν βρισκόταν στα αποδυτήρια της ομάδας όπως παλιά, να μην υπήρχαν αυτές οι καταστάσεις με τον Μουρίνιο. 'Οι παίκτες γλίτωσαν με φόνο. Κρύφτηκαν πίσω από τον προπονητή. Τον έριξαν στους καρχαρίες', δήλωσε στο BBC Radio 5 Live ο Ρόι Κιν, προσθέτοντας: 'Δεν είμαι από τους μεγάλους φαν του Μουρίνιο, όμως δεν μπορώ να ανεχθώ παίκτες που κρύβονται πίσω από ατζέντηδες και τους φίλους τους στα ΜΜΕ. Είναι αστείο. Θα υπήρχε ρήξη με παίκτες. Παίκτες που επιστρέφουν υπέρβαροι, που δεν προπονούνται κανονικά και δεν παράγουν... Ντροπή για μερικούς παίκτες'.

Το ξέσπασμα του πρώην αρχηγού της Γιουνάιτεντ αφορούσε μία γενικότερη συμπεριφορά των σύγχρονων ποδοσφαιριστών που σύμφωνα με τον ίδιο είναι 'πολύ αδύναμα ανθρώπινα όντα'. Ο Άλαν Σίρερ υπερθεμάτισε ως τηλεοπτικός σχολιαστής στο BBC, λέγοντας ότι 'αυτοί οι παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σταμάτησαν να τρέχουν για τον Μουρίνιο'.

Η εικόνα δεν τον διαψεύδει. Ο Πογκμπά είχε 2 ασίστ στα προηγούμενα 17 παιχνίδια πρωταθλήματος. Στο μοναδικό παιχνίδι με Σόλσκιερ στον πάγκο, ισοφάρισε αυτήν την επίδοση. Ο Τζέσε Λίνγκαρντ είχε συμμετοχή σε 3 γκολ στο παιχνίδι του Κάρντιφ, ενώ όλη την προηγούμενη σεζόν είχε συμμετοχή σε 2 γκολ.

Υπήρξαν και αλλαγές που οφείλονταν στον Σόλσκιερ, πάντως. Ο Νορβηγός προτίμησε να παίξει με την πραγματική δύναμη της ομάδας του, που είναι οι ποιοτικοί ακραίοι επιθετικοί, με την οπισθοχώρηση των οποίων και την ταυτόχρονη προώθηση του Πογκμπά, εξουδετέρωνε την αντίπαλη μεσαία γραμμή. Ο Μουρίνιο προτιμούσε να κάνει το ίδιο με τους ακραίους μπακ του, δηλαδή έναν αριστερό εξτρέμ που παίζει δεξί μπακ, τον Άσλεϊ Γιανγκ, και έναν αριστερό μπακ που τον έχει απογοητεύσει στο παρελθόν, όπως ο Σο.

Οι 3 βαθμοί της νίκης ανέβασαν την ομάδα στην 6η θέση, την καλύτερη που θα μπορούσε να κατέχει στο εγγύς μέλλον, αφού η 5η Άρσεναλ (και η ισόβαθμη 4η Τσέλσι) βρίσκεται 8 βαθμούς πιο ψηλά. 'Αυτός ο σύλλογος έχει καλύψει διαφορές στο παρελθόν, όμως δεν θα θέσω κάποιον στόχο τώρα', δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο 45χρονος προπονητής.

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις, που η παρέμβασή του εκεί όπου όλα μοιάζουν χαμένα είναι καθοριστική, που η εμφάνισή του από το πουθενά μπορεί να οδηγήσει στο αναπάντεχο, τότε αυτός, προφανώς είναι ο Σόλσκιερ. Ακόμα κι αν έχουν περάσει δύο δεκαετίες από το 1999, οι φίλαθλοι στο 'Όλντ Τράφορντ' δεν ξεχνούν τον 'δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο' και το τι μπορεί να κάνει.

Photo credits: AP Photo/ Jon Super

News 24/7

24MEDIA NETWORK