Όταν ο Ερίκ Καντονά κλότσησε έναν κατάδικο φασίστα της Κρίσταλ Πάλας

Πέρασαν 24 χρόνια από την περίφημη κλοτσιά κουνγκ φου του Ερίκ Καντονά σε έναν φίλαθλο της Κρίσταλ Πάλας. Στα καλά καθούμενα; Ίσως όχι αν εξεταστεί το 'σκοτεινό' παρελθόν του Μάθιου Σίμονς.

Όταν ο Ερίκ Καντονά κλότσησε έναν κατάδικο φασίστα της Κρίσταλ Πάλας

Η ιστορία λίγο πολύ είναι γνωστή. Ο Ερίκ Καντονά μόλις έχει κλοτσήσει τον προσωπικό φρουρό του στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας, Ρίτσαρντ Σο. Εκνευρισμένος από την άμυνα που έπαιζε πάνω του ο Άγγλος αμυντικός επί 48 λεπτά, ο Γάλλος είπε 'αρκετά'.

Μετά από ενημέρωση του βοηθού, ο διαιτητής απέβαλε τον Καντονά, ο οποίος οδεύοντας προς τα αποδυτήρια, περνούσε από την κεντρική κερκίδα του 'Σέλχαρστ Παρκ' και μπροστά από τον 20χρονο Μάθιου Σίμονς. Ήταν η 25η Ιανουαρίου 1995 και γραφόταν ιστορία...

Το κουνγκ φου του Καντονά

Ο αγώνας ήταν κρίσιμος για τους 'κόκκινους διαβόλους' και τον επιθετικό τους. Όχι τον Καντονά, αλλά τον νεοαποκτηθέντα Άντι Κόουλ, που είχε 34 γκολ στην Premiership (όπως ονομαζόταν τότε) μέσα στο 1994 με τη φανέλα της Νιούκαστλ, αλλά μόλις ένα το τελευταίο 3μηνο, με συνέπεια ο Κέβιν Κίγκαν να κάνει χαρακτηρίζει 'ευκαιρία' την πώλησή του στη Γιουνάιτεντ για 7.000.000 λίρες.

Στο ντεμπούτο του κόντρα στην πρωτοπόρο Μπλάκμπερν ήταν άφαντος και την επόμενη εβδομάδα έπρεπε να αποδείξει αρκετά πράγματα κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας. Ταυτόχρονα, αν η Γιουνάιτεντ νικούσε, θα προσπερνούσε τα 'ρόδα' στην κορυφή της βαθμολογίας, έστω και με δύο αγώνες περισσότερους.

Το 1ο ημίχρονο ήταν κακό και εν πολλοίς οφείλεται στο... ειδικό μαρκάρισμα του Σο στον Καντονά, αλλά και σε ακόμα ένα κακό παιχνίδι του Κόουλ. Στην ανάπαυλα, Άλεξ Φέργκιουσον και Καντονά... νουθέτησαν τον διαιτητή ενόψει 2ου μέρους, ζητώντας κάρτες για τον διεθνή Άγγλο στόπερ, αλλά μόλις στο 3ο λεπτό, ήρθε η πρώτη έκρηξη.

Όταν ο Ερίκ Καντονά κλότσησε έναν κατάδικο φασίστα της Κρίσταλ Πάλας
AP PHOTO/MAX NASH

Ο Πέτερ Σμάιχελ έκανε το βολέ, ο Σο έτρεξε για να προλάβει την μπάλα, ο Καντονά βρήκε ευκαιρία να κλοτσήσει τον αντίπαλό του. Ο βοηθός Έντι Γουόλς είδε τη φάση, ενημέρωσε τον Άλαν Γουίλκι, ο οποίος όταν πλησίασε τον επιθετικό της Γιουνάιτεντ, κράδαινε ήδη στα χέρια του την κόκκινη κάρτα.

Όσο οι υπόλοιποι παίκτες των 'κόκκινων διαβόλων' περικύκλωναν τον Γουίλκι, ο Καντονά έφευγε αμίλητος προς τα αποδυτήρια, πηγαίνοντας γύρω γύρω από τις εξωτερικές γραμμές του αγωνιστικού χώρου. Κοντοστάθηκε στον πάγκο της ομάδας του, δίπλα στον Φέργκιουσον, ο οποίος εμφανώς εκνευρισμένος, δεν του έδωσε σημασία.

Ο Καντονά συνέχισε την πορεία του προς τα αποδυτήρια, όταν άκουσε τον φίλαθλο της Κρίσταλ Πάλας να του λέει κάτι. Εκεί ήρθε η δεύτερη έκρηξη. Εναέρια κλοτσιά... κουνγκ φου και στη συνέχεια προσπάθεια για να τον γρονθοκοπήσει που στάθηκε μάταιη.

Δύο σεκιούριτι απομάκρυναν τον Καντονά, την ώρα που το γκρουπ των παικτών της Γιουνάιτεντ που διαμαρτυρόταν στον διαιτητή έτρεξε στο νέο... πεδίο μάχης, μπροστά από τον φίλαθλο της Κρίσταλ Πάλας.

Μετά από 24 χρόνια, ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας τι διημείφθη, ώστε να οδηγήσει σε αυτήν την πράξη του 'βασιλιά Ερίκ'. Ο φίλαθλος υποστηρίζει ότι του είπε 'έξω, έξω, έξω, τέλος το παιχνίδι για σας, κ. Καντονά'. Ο Καντονά υποστήριξε κατά τη δίκη του για βιαιοπραγία ότι ο φίλαθλος είπε 'άντε γ.....ου, τράβα πίσω στη Γαλλία, Γάλλε μπάσταρδε' και ότι η μητέρα του είναι 'Γαλλίδα π......α'. Τι ισχύει από τα δύο; Το συμπέρασμα ίσως εξαχθεί από την εξέταση του 'θύματος' αντί για τον 'θύτη'...

Ένοχος για επίθεση σε υπήκοο της Σρι Λάνκα

Όλα τα φώτα εκείνη την περίοδο στράφηκαν στον Καντονά και ουσιαστικά αψήφισαν τον νεαρό φίλαθλο της Κρίσταλ Πάλας. Ίσως εσφαλμένα, αφού πάντα υπάρχουν δύο εκδοχές στην ιστορία και αυτή του Σίμονς μοιάζει με πιο σκοτεινή, ακόμα και από εκείνη της ταραχώδους καριέρας του Καντονά.

Τρία χρόνια νωρίτερα, σε ηλικία 17 ετών, ο Σίμονς κατέβαινε σε παρελάσεις του Βρετανικού Εθνικιστικού Κόμματος και του Εθνικού Μετώπου, δύο φασιστικών, νεοναζιστικών κομμάτων της βρετανικής πολιτικής σκηνής. Το ίδιο έτος, το 1992, καταδικάστηκε για απόπειρα ληστείας μετά βιαιοπραγίας σε ένα πρατήριο βενζίνης στο Κρόιντον.

Ο Σίμονς είχε επιτεθεί σε έναν υπήκοο της Σρι Λάνκα ονόματι Λιούις Ρατζαναγιαγκάν, χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο εργαλείο, με το οποίο χτύπησε τον άτυχο υπάλληλο στον ώμο, μόνο και μόνο επειδή έσκυψε να προστατευτεί.

Τρομοκρατήθηκα. Νόμιζα ότι θα με σκότωνε. Ο Σίμονς πήγε για το κεφάλι μου. Αν με είχε χτυπήσει εκεί, πιθανόν να μου έσπαγε το κρανίο.

'Ντρέπομαι για τον εαυτό μου', υποστήριζε ο Σίμονς το 2004 για το συμβάν, σε σπάνια συνέντευξή του στον ' Guardian'. 'Ο κόσμος πρέπει να υποψιάστηκε. Δίκαιο. Όμως, αυτό δεν με καθιστά ένοχο για κάτι στο περιστατικό με τον Καντονά', συνέχισε.

Ο Σίμονς έκανε κλοτσιά... Καντονά στη δίκη

Τέσσερις ημέρες μετά από το συμβάν, ο πολύπειρος αθλητικός δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, άρχισε το άρθρο του στον 'Independent' ως εξής: 'Δεν χρειαζόταν να ψάξεις πολύ ή να κάνεις δύσκολη έρευνα για τον κ. Μάθιου Σίμονς του Θόρντον Χιθ για να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι το μόνο λάθος του Ερίκ Καντονά ήταν ότι σταμάτησε να τον χτυπάει. Όσα περισσότερα ανακαλύπτονται για τον κ. Σίμονς, τόσο περισσότερο η επίθεση του Καντονά μοιάζει με ενστικτώδη έκφραση αλάνθαστου ηθικού κινήτρου.

Ενθυμούμενος το επεισόδιο με τον Καντονά, έδωσε τη δική του σκοπιά στη συνέντευξη του 2004: 'Ήμουν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Στην κύρια κερκίδα του γηπέδου είναι ευκολότερο να πας κάτω στον διάδρομο και να φύγεις από εκεί για όπου θες. Ήμουν στον δρόμο για την τουαλέτα, όταν τον είδα να πλησιάζει. Δεν είναι δικαιολογία αυτό, το ξέρω, όμως μερικές φορές η αλήθεια είναι η πιο απλή. Το να βρίσκομαι σε αυτό το σημείο, ίσως αν μην ήταν το πιο έξυπνο πράγμα. Όμως δεν συνιστά αδίκημα και σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να με κρεμάσουν ή να με τεμαχίσουν'.

Ο Σίμονς αρνήθηκε μετά βδελυγμίας ότι προσέβαλε τον Καντονά ή την οικογένειά του. 'Για όνομα του Θεού, δεν μπορείς να πεις χειρότερο πράγμα για κάποιον από αυτό που ισχυρίζεται ο Καντονά για μένα, σωστά; Αυτό που έκανε, υποστηρίζοντας ότι έβρισα έτσι, είναι τελείως αδικαιολόγητο. Ο άνθρωπος είναι βρωμιά. Πώς μπορεί να με κατηγορεί ότι είπα κάτι τέτοιο; Από πού προέκυψε αυτός ο ισχυρισμός εις βάρος μου; Από αυτόν. Μου κατέστρεψε τη ζωή και γι' αυτό είναι αδικαιολόγητο'.

Όταν ρωτήθηκε για το τι τελικά είπε, ο Σίμονς δεν θυμόταν: 'Κοίτα, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, τίποτα ιδιαίτερο. Ήταν τόσο καθημερινό, που δεν το θυμάμαι καν. Δεν ήταν κάτι προσβλητικό ή αγενές, αυτό είναι σίγουρο. Και τίποτα που να δικαιολογεί ό,τι μου συνέβη κατόπιν'.

Η επόμενη μέρα δεν ήταν εύκολη για τον Σίμονς, ωστόσο φέρει και ο ίδιος ευθύνη. Εξάλλου, στο δικαστήριο όπου κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για λεκτική απειλή και απειλητική συμπεριφορά, επιτέθηκε στον δημόσιο κατήγορο όταν κρίθηκε ένοχος, πηδώντας πάνω από τον πάγκο και κάνοντας κι ο ίδιος μία κλοτσιά κουνγκ φου. Το αποτέλεσμα ήταν να του επιβληθεί μία εβδομάδα φυλάκισης, ωστόσο κάθισε μόλις για μία μέρα.

Πήρε τηλέφωνο στα γραφεία της Γιουνάιτεντ

Η επιλογή του εκείνη την περίοδο ήταν να αναζητήσει βήμα μέσω της εφημερίδας 'Sun', αφού τα υπόλοιπα ΜΜΕ ασχολήθηκαν περισσότερο με τον Καντονά. 'Ήταν μεγάλο λάθος. Αυτό που συνέβαινε ήταν δίκη στα ΜΜΕ, οπότε σκέφτηκα ότι χρειαζόταν να μιλήσω κι εγώ. Η Sun έκανε ερωτήσεις, έδινα ειλικρινείς απαντήσεις, όμως δεν βγήκε έτσι αυτό', εξήγησε.

Δεν το έκανε δωρεάν, αλλά ανταμείφθηκε αδρά από την εφημερίδα, όπως συνηθίζει για πολλά από τα θέματά της. Το ποσό; 'Δεν ήταν πολλά. Μερικές χιλιάδες λίρες προκαταβολή και τα υπόλοιπα υποτίθεται ότι θα τα έπαιρνα μετά, όμως δεν με πλήρωσαν ποτέ. Ποτέ δεν το κάνουν'.

Όταν ο Ερίκ Καντονά κλότσησε έναν κατάδικο φασίστα της Κρίσταλ Πάλας
AP PHOTO/DAVID GILES

Ο Σίμονς βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση πανικού εκείνη την περίοδο που τη μέρα που είχε κλειστεί στο ξενοδοχείο Γκάτγουικ για να παραχωρήσει τη συνέντευξη στη 'Sun', έκανε ένα τηλεφώνημα για να μάθει τις δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσής του. Στα γραφεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

'Ήθελα να μάθω τι συμβαίνει, οπότε τηλεφώνησα στον Φέργκιουσον, ωστόσο στη Γιουνάιτεντ ίσως να μην ήξεραν ότι εγώ ήμουν αυτός που καλούσε και δεν με συνέδεσαν. Δεν μπορώ να θυμηθώ τι σκεφτόμουν εκείνη τη στιγμή. Φαντάζομαι ότι αναζητούσα τρόπο να εκτονώσω την κατάσταση'.

Έχασε δουλειά, δεν του μιλούν οι συγγενείς

Την περίοδο της συνέντευξη στον 'Guardian' ο Σίμονς έμενε ακόμα με τη μητέρα του, Τζάκι, στο Θόρντον Χιθ του νοτίου Λονδίνου, μερικά λεπτά μακριά από το 'Σέλχαρστ Παρκ'. Εξάλλου, η μητέρα του εργαζόταν παλιότερα στο μπαρ της ομάδας, ενώ ο ίδιος πολλές φορές τη βοηθούσε στο σέρβις και ήταν ball boy της Κρίσταλ Πάλας.

Εργαζόταν σε οικοδομή, αφού είχε απομακρυνθεί από τη δουλειά του λόγω του περιστατικού. Μετά από το δικαστήριο, υπήρξαν συγγενείς που σταμάτησαν να του μιλάνε, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει δική του οικογένεια μόλις στα 23 του. Δεν κράτησε για πολύ. Το 1997 έγινε πατέρας, αλλά γρήγορα χώρισε με τη μητέρα του παιδιού του.

Όταν ο Ερίκ Καντονά κλότσησε έναν κατάδικο φασίστα της Κρίσταλ Πάλας
AP PHOTO/STEFAN ROUSSEAU

Παρ' όλα αυτά, δεν έχασε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Αποφεύγει τις παμπς, αφού αποτελεί αναγνωρίσιμη φιγούρα πλέον, ωστόσο του αρέσει να πηγαίνει στο γήπεδο της Φούλαμ, της ομάδας που υποστηρίζει ότι ήταν η πρώτη του, πάνω και από την Κρίσταλ Πάλας. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει να πηγαίνει και στο 'Σέλχαρστ Παρκ', στην κεντρική εξέδρα όπου έγιναν όλα.

'Θα μπορούσα να είχα συναντηθεί με τον Καντονά, αν γινόταν αυτό που ήθελα κι αν δεν ήμουν τόσο καλός άνθρωπος. Δεν ντρέπομαι, δεν φοβάμαι κάτι. Έχει συναντήσει ορισμένους φίλους μου, χωρίς να το γνωρίζει. Όμως το θέμα δεν είναι οι δικές μου ενέργειες. Το θέμα είναι τι θα κάνει αν με συναντήσει. Πού θα κοιτάζει; Θα το αφήσει πίσω του; Θα φύγει; Θα είναι επιθετικός;'

Μία απολογία θα έκανε τη διαφορά, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι είναι πραγματικός άντρας. Δεν χρειάζεται να το κάνει καν μπροστά σε δημοσιογράφους. Μπορεί απλά να περάσει από το σπίτι μου και κανείς δεν θα το μάθει. Αρκεί να το ξέρουμε οι δυο μας.

Ο Σίμονς καταδικάστηκε για ξύλο σε αγώνα νέων

Η απολογία δεν ήρθε ποτέ. Ο Καντονά τιμωρήθηκε με 8 μήνες αποκλεισμό (η Γιουνάιτεντ είχε προτείνει να τον τιμωρήσει μέχρι το τέλος της σεζόν 1994-1995) και με 30.000 λίρες πρόστιμο (η Γιουνάιτεντ είχε προτείνει 20.000 πρόστιμο). Η περίφημη φράση 'όταν οι γλάροι ακολουθούν τις τράτες, είναι επειδή νομίζουν ότι θα ρίξουν σαρδέλες στη θάλασσα', δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψουν τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Γαλλίας, Εμέ Ζακέ, από το να του αφαιρέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Η Γιουνάιτεντ έχασε εν τέλει το πρωτάθλημα, το πρώτο μετά από 2 σερί κατακτήσεις και ο Καντονά έμοιαζε απίθανο να συγχωρέσει τον Σίμονς, μετά από αυτήν την τροπή που πήρε η καριέρα του. Μπορεί να επέστρεψε ακόμα πιο... βασιλιάς, οδηγώντας με τα γκολ του την ομάδα στο νταμπλ του 1996 και στο πρωτάθλημα του 1997, ωστόσο τις επόμενες δύο δεκαετίες δεν σταμάτησε να αποκαλεί 'χούλιγκαν' τον Σίμονς.

Τι έκανε ο Σίμονς; Το 2011 καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση με 2ετή αναστολή και 150 ώρες κοινωνικής εργασίας για επίθεση κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε ποδοσφαιρικό αγώνα νέων!

Το ποιος έλεγε την αλήθεια για το συμβάν του 1995 ίσως τελικά να μην χρειάζεται να αποδειχθεί για να πειστεί η κοινή γνώμη...

Photo credits: AP Photo/Stefan Rousseau, David Giles, Max Nash

News 24/7

24MEDIA NETWORK