Οι φίλαθλοι στην Αγγλία ζητούν την τοποθέτηση διχτυών στην κερκίδα λόγω αντικειμένων

Οι φίλαθλοι με ειδικές ανάγκες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είπαν 'αρκετά' στα φαινόμενα βίας στο 'Ολντ Τράφορντ' και ζήτησαν από τον σύλλογο να τους προστατεύσει με τα μέσα που διαθέτει.

Οι φίλαθλοι στην Αγγλία ζητούν την τοποθέτηση διχτυών στην κερκίδα λόγω αντικειμένων
AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί στην Αγγλία και πλέον ούτε η ψεύτικη εικόνα που ζωγραφίζουν με καθημερινό κόπο τα εγχώρια ΜΜΕ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Η ρίψη αντικειμένων από οπαδούς της Τότεναμ στο ντέρμπι του βορείου Λονδίνου κόντρα στην Άρσεναλ, ή η επίθεση φίλων των 'κανονιέρηδων' σε παίκτες των φιλοξενουμένων επειδή πανηγύρισαν κοντά τους, δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.

Η επίπλαστη εικόνα της ουτοπικής Premier League δεν κατάφερε να αποσιωπήσει ακόμα ένα περιστατικό βίας στο γήπεδο, που ειδικά σε χαμηλότερες κατηγορίες είναι εβδομαδιαίο φαινόμενο.

Ο Ελληνοκύπριος που πέταξε την μπανανόφλουδα και δεν έπεισε κανέναν ότι δεν είχε ρατσιστική απόχρωση η κίνησή του δεν ήταν ο μοναδικός που συνελήφθη από τη μητροπολιτική αστυνομία. Μαζί του οι αρχές συνέλαβαν ακόμη 6 άτομα, δύο εξ αυτών οπαδοί της Άρσεναλ που είχαν ανάψει καπνογόνα.

Οι αρχές και οι σεκιούριτι των αγγλικών γηπέδων δεν καταφέρνουν πλέον να ελέγξουν το κοινό και αποτυγχάνουν σε επίπεδο πρόληψης, οδηγώντας τους υγιείς φιλάθλους στα άκρα.

Μόνο ως τέτοια κίνηση μπορεί να χαρακτηριστεί το αίτημα της Ένωσης ΑμΕΑ Φιλάθλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (MUSDA), η οποία ζήτησε προφύλαξη από όσα συμβαίνουν στο 'Ολντ Τράφορντ'. Ο τρόπος είναι τόσο αποκρουστικός, που -φυσικά- τον έχουμε συναντήσει στα ελληνικά γήπεδα: προστατευτικά δίχτυα στις κερκίδες.

Οι συγκεκριμένοι φίλαθλοι των 'κόκκινων διαβόλων', όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειονότητα τέτοιων περιπτώσεων, τοποθετούνται σε χαμηλά διαζώματα για ευκολότερη πρόσβαση στα γήπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι αρκετές φορές αποτελούν εύκολο 'στόχο' για φιλοξενούμενους φιλάθλους, που τουλάχιστον στο γήπεδο των 'κόκκινων διαβόλων' τοποθετούνται από πάνω τους.

Οι φίλαθλοι της Γιουνάιτεντ υποστηρίζουν ότι οι φιλοξενούμενοι συχνά τους πετούν από πίτες και κέρματα, μέχρι φωτοβολίδες και μπουκάλια γεμισμένα με ούρα. Γι' αυτόν τον λόγο, ζήτησαν να μονιμοποιηθεί το μέτρο του προστατευτικού διχτυού που χρησιμοποιήθηκε στις εντός έδρας αναμετρήσεις του Champions League κόντρα σε Γιουβέντους και Γιανγκ Μπόις.

'Αν συμβεί αυτό, θα αποφέρει μεγάλη ανακούφιση σε όλους όσους υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια από διάφορα αντικείμενα που έχουν πετάξει προς τον χώρο μας', αναφέρθηκε -κατά το BBC- σε πρόσφατη συνάντηση των φιλάθλων με ειδικές ανάγκες της ομάδας.

Η διοίκηση του συλλόγου εξετάζει σοβαρά το αίτημα των φιλάθλων και προς το παρόν ενεργεί αγώνα με αγώνα.

Photo credits: AP Photo/Dave Thompson

News 24/7

24MEDIA NETWORK