Ο υποψήφιος αγοραστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει το πιο ακριβό σπίτι του κόσμου

Ο διάδοχος του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, φημολογείται ότι ετοιμάζει πρόταση πολλών δισ. για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ποιο το προφίλ και ποιες οι αγορές του playboy πρίγκιπα.

Ο υποψήφιος αγοραστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει το πιο ακριβό σπίτι του κόσμου
SAUDI PRESS AGENCY VIA AP

Η ' Sun' αποκάλυψε ενδιαφέρον του νο2 της Σαουδικής Αραβίας, του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για την εξαγορά μεριδίου ή και όλου του μετοχικού πακέτου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μία κίνηση που αν υλοποιηθεί, θα ταράξει όσο ποτέ τα νερά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Δεν είναι μόνο η οικονομική επιφάνεια που μπορεί να αντιταχθεί στα εκατοντάδες εκατομμύρια των... γειτονικών Αράβων, της Μάντσεστερ Σίτι, είναι και το ποιόν της βασιλικής οικογένειας της χώρας, η οποία βρίσκεται στο διεθνές 'μικροσκόπιο' λόγω της εξαφάνισης του δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο υποψήφιος αγοραστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει το πιο ακριβό σπίτι του κόσμου
AP PHOTO/JACQUELYN MARTIN

Οι τελευταίες εξελίξεις δεν πτοούν τον εκ των προέδρων των 'κόκκινων διαβόλων', Άβραμ Γκλέιζερ, ο οποίος φέρεται να ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με το αγγλικό ταμπλόιντ, να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του πρίγκιπα για τον σύλλογο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα πιθανό deal ενδέχεται να φτάσει μέχρι τα 3.400.000.000 ευρώ (αν και ο σύλλογος δεν επιβεβαιώνει κάτι), ένα... ευτελές ποσό για τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, του οποίου η οικογενειακή περιουσία εκτιμάται να αγγίζει το 1.000.000.000.000 ευρώ!

Οι πανάκριβες αγορές

Ο 33χρονος διάδοχος του βασιλιά της χώρας διατηρεί τη φήμη του playboy, δαπανώντας εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες αγορές. Η πιο πολυσυζητημένη από όλες είναι εκείνη μιας υπέρλαμπρης βίλας στο δυτικό Παρίσι εμβαδού 4.645 τετραγωνικών μέτρων, η οποία διαθέτει 10 υπνοδωμάτια, βιβλιοθήκη, εσωτερική και εξωτερική πισίνα και ενυδρείο που περιβάλλεται από μία τάφρο.

Το κόστος της αγοράς του Château Louis XIV που πραγματοποιήθηκε το 2015 ανέρχεται σε 260.000.000 ευρώ, με συνέπεια να πρόκειται για το πιο ακριβό σπίτι του πλανήτη. Μάλιστα, η ταυτότητα του αγοραστή αποκαλύφθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Ο υποψήφιος αγοραστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει το πιο ακριβό σπίτι του κόσμου
AP PHOTO/EVAN VUCCI

Αυτή δεν ήταν η πιο ακριβή αγορά του το 2015, αφού κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το ποσό με ένα... γιοτ. Ο Μπιν Σαλμάν έδωσε 430.000.000 ευρώ στον μεγιστάνα της βότκας Γιούρι Σέφλερ για να προσθέσει στο πορτφόλιό του ένα από τα 10 μεγαλύτερα σκάφη στον κόσμο, το Serene μήκους 133,9 μέτρων και πλάτους 18,5 μέτρων.

Η αγορά του συγκεκριμένου σούπερ γιοτ δεν είχε ευτυχή κατάληξη, αφού πριν από δύο μήνες έπεσε σε βράχια στην Ερυθρά Θάλασσα, με συνέπεια να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Το αριστούργημα του Ντα Βίντσι

Ως είθισται με τους ζάπλουτους ανθρώπους, ένα τεράστιο μέρος της περιουσίας του Μπιν Σαλμάν διοχετεύεται στην αγορά έργων τέχνης. Το πιο τρανό παράδειγμα σημειώθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie's στην Αγγλία τον Νοέμβριο του 2017, για έναν από τους κορυφαίους πίνακες ζωγραφικής του Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον 'Salvator Mundi'.

Ο υποψήφιος αγοραστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει το πιο ακριβό σπίτι του κόσμου
AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Ο υπουργός πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μπαντρ μπιν Αμπντάλα μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ αναγνωρίστηκε από τους New York Times ως ο μυστηριώδης αγοραστής του πίνακα για 385.000.000 ευρώ, με τη Wall Street Journal να υποστηρίζει ότι η αγορά έγινε για λογαριασμό του Μπιν Σαλμάν.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί για την αγορά έργου τέχνης, ωστόσο ο οίκος Christies διέψευσε τα δημοσιεύματα, με τον πίνακα να εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου που άνοιξε το 2017 στο Αμπού Ντάμπι των ΗΑΕ.

Οι υψηλές γνωριμίες

Εκτός από ακριβές αγορές, ο διάδοχος του θρόνου είναι γνωστός και για τις διάσημες συναντήσεις που έχει με κορυφαίες πολιτικές φιγούρες του πλανήτη. Πριν ξεσπάσει η κρίση μεταξύ των δύο χωρών για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, τον Μάρτιο του 2017, ο Μπιν Σαλμάν είχε συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο προσφώνησε 'φίλο'.

Τον Απρίλιο του 2018 συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στην ατζέντα του υπήρχαν επισκέψεις στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για μία συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ και στη Ρωσία, για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, όπου στην πρεμιέρα του τουρνουά η πατρίδα του αντιμετώπισε τους διοργανωτές. Ο Μπιν Σαλμάν κάθισε δίπλα στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, και δίπλα στον Ελβετό βρισκόταν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο υποψήφιος αγοραστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει το πιο ακριβό σπίτι του κόσμου
AP PHOTO/HASSAN AMMAR

Εκτός των άλλων, έχει συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, και με πολλούς ακόμα πολιτικούς ηγέτες.

Η διαδοχή στη χώρα του

Ο βασιλιάς και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από τον Ιανουάριο του 2015, όταν πέθανε ο ετεροθαλής αδερφός του, βασιλιάς Αμπντάλα, σε ηλικία 90 ετών.

Οι δύο πρώτοι διάδοχοι είχαν πεθάνει το 2011 και το 2012, με συνέπεια ο Σαλμάν από τρίτος στη σειρά, να βρεθεί με το στέμμα, έχοντας ούτως ή άλλως πιο κοινές ιδέες με τον Αμπντάλα, ιδίως σε οικονομικά ζητήματα.

Ο υποψήφιος αγοραστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει το πιο ακριβό σπίτι του κόσμου
AP PHOTO/HASSAN AMMAR

Πλέον, ο 82χρονος βασιλιάς της χώρας έχει αρχίσει και ο ίδιος τις κινήσεις του για τη διαδοχή. Άμα τη αναλήψει της εξουσίας, έδωσε το χρίσμα στον Μουκρίν μπιν Αμπντουλαζίζ, ωστόσο τρεις μήνες αργότερα, σε μία πολύ σπάνια κίνηση για τους γαλαζοαίματους στη χώρα, ο βασιλιάς Σαλμάν υποβίβασε τον Μουκρίν.

Στα τέλη Απριλίου 2015, από αναπληρωτής πρίγκιπας, ο Μουχάμαντ μπιν Ναγέφ προβιβάστηκε σε πρίγκιπα της χώρας και επόμενο διάδοχο του στέμματος, ωστόσο τον Ιούνιο του 2017 έχασε κι αυτός το αξίωμά του, με συνέπεια το χρίσμα να περάσει στον πρωτότοκο από τον τρίτο και τελευταίο γάμο του βασιλιά και 7ο από τους 13 γιους, πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Photo credits: AP Photo/Jacquelyn Martin, Kirsty Wigglesworth, Hassan Ammar, Evan Vucci, Saudi Press Agency via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK