Η 3η σεζόν του Μουρίνιο τον οδηγεί ξανά στην απόλυση

Ο Ζοζέ Μουρίνιο απέτυχε σε ακόμα μία γκέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αναλάβει ευθύνες και μετά από τον κόσμο, οι παίκτες στράφηκαν εναντίον του, σε ακόμα μία 'καταραμένη' 3η σεζόν. Το recap της Premier League.

Η 3η σεζόν του Μουρίνιο τον οδηγεί ξανά στην απόλυση
AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Η κατάσταση στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι τόσο έκρυθμη που κανείς δεν ασχολείται με μία είδηση που άλλες εποχές θα 'έπαιζε' πρώτη στα ταμπλόιντ για μέρες. Ένας παίκτης της ομάδας φέρεται να βγήκε ραντεβού με μία 19χρονη, η οποία δημοπραττεί την... παρθενιά της για να πληρώσει για τις σπουδές της!

Ούτε σε μονόστηλο δεν χώρεσε αυτή η είδηση, αφού όλοι οι διευθυντές των εφημερίδων και των ιστοσελίδων έπρεπε να δώσουν προτεραιότητα στην καθιερωμένη 'Μουρινιάδα'. Μετά από ένα εντός έδρας στραπάτσο στο πρωτάθλημα κόντρα στους Γουλβς (1-1) και έναν αποκλεισμό στο 'Ολντ Τράφορντ' από την Ντέρμπι (ομάδα της Championship) για το League Cup, δεν θα μπορούσε να βρει δικαιολογίες αν πάθαινε το ίδιο σε τρίτο σερί παιχνίδι. Το έπαθε. Και βρήκε.

Η Γουέστ Χαμ, η ομάδα που άρχισε τη σεζόν με τέσσερις ήττες στην Premier League, νίκησε με 3-1 τους 'κόκκινους διαβόλους' στο Λονδίνο, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις προς το πρόσωπο του Πορτογάλου προπονητή. Για ακόμα μία φορά, όμως, ο Special One βρήκε έναν μοναδικό τρόπο να αποφύγει τις ευθύνες του.

'Ήταν ένα γκολ που προήλθε από οφσάιντ αλλά σήμερα δεν υπήρχε VAR όπως την Τρίτη (σ.σ. στο League Cup) . Ο βοηθός έκανε λάθος και αυτό το γκολ τόσο νωρίς είχε μεγάλη επίδραση στην ομάδα', δήλωσε για το 1-0 και για το 3-1 είπε: 'Αυτή τη φορά έγινε λάθος από τον διαιτητή, όχι από τον βοηθό'.

Μία εβδομάδα νωρίτερα ήταν η κακή νοοτροπία των ποδοσφαιριστών σε σχέση με εκείνη των παικτών του Νούνο Εσπίριτο Σάντο. Αυτήν την εβδομάδα δεν ήταν όλοι οι παίκτες το ίδιο. 'Όχι όλοι τους. Αλλά ο καθένας είναι διαφορετικός, σαν παίκτης, σαν προσωπικότητα. Όπως και εσύ έχεις διαφορετική προσωπικότητα από αυτόν που κάθεται στα αριστερά σου και από αυτόν στα δεξιά σου, το ίδιο ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές', εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει ορισμένους εξ αυτών με το μέρος του. Γιατί τους περισσότερους φαίνεται πως τους έχει χάσει.

Η περίπτωση του Πολ Πογκμπά μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό. Ο Γάλλος μέσος καθαιρέθηκε από δεύτερος αρχηγός (πρώτος είναι ο Άσλεϊ Γιανγκ, όταν αγωνίζεται), ωστόσο το περίεργο ήταν εξ αρχής η παραχώρηση του περιβραχιονίου από τον Μουρίνιο στον Γάλλο, την ώρα που υπάρχει ο Νταβίδ ντε Χέα ή ο Φιλ Τζόουνς στο ρόστερ.

Σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, μεσοβδόμαδα την 'πλήρωσε' και ο Αλέξις Σάντσες. Ο Χιλιανός επιθετικός, που θα κοστίσει (λόγω συμβολαίου) εκατοντάδες εκατομμύρια στον σύλλογο, έχει αρχίσει πολύ άσχημα την καριέρα του στη Γιουνάιτεντ και παρά τη στήριξη του Μουρίνιο τους προηγούμενους μήνες, πλέον δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Απόμακρος από τους συμπαίκτες του (και γι' αυτό οι της Άρσεναλ χάρηκαν που έφυγε), αποκομμένος από τον προπονητή, το μέλλον του 29χρονου επιθετικού στον σύλλογο κρέμεται από μία κλωστή.

Ο Χουάν Μάτα δεν τα είχε ποτέ καλά με τον Μουρίνιο και για ακόμα μία φορά βρέθηκε στο στόχαστρό του, ενώ οι σχέσεις με τον Αντονί Μαρσιάλ είχαν διαρραγεί από το καλοκαίρι και μετά από τη χρησιμοποίησή του στο παιχνίδι με τη Γουέστ Χαμ, εξέθεσε τον Γάλλο. 'Ήθελα να βάλω τον Μαρσιάλ. Κάτι που ζητάτε για πολύ, πολύ, πολύ καιρό, να βάλω τον Μαρσιάλ. Άφησα τον Αλέξις εκτός και νομίζω ότι ο Μαρσιάλ δεν είναι ένας παίκτης πολύ, πολύ, πολύ συγκεντρωμένος στα ανασταλτικά καθήκοντά του'.

Το ρεπορτάζ της 'Daily Mail' δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τον Μουρίνιο. Υποστηρίζει ότι οι παίκτες της Γιουνάιτεντ μίλησαν μεταξύ τους για τα παράπονα που έχουν από τον 55χρονο τεχνικό, αποφασίζοντας ότι το καλύτερο για όλους θα είναι να αποχωρήσει, ενώ 'τελειωμένο' τον θεωρεί και το προσωπικό του συλλόγου.

Το οκταψήφιο ποσό της αποζημίωσης μοιάζει να είναι ο μοναδικός λόγος που ο Μουρίνιο παραμένει στο πόστο του, παρά τη χειρότερη εκκίνηση της σεζόν για τη Γιουνάιτεντ από το 1989-1990 (το 2013-2014 η ομάδα του Ντέιβιντ Μόγες είχε ίδιους βαθμούς, αλλά καλύτερο συντελεστή τερμάτων), στην 4η σεζόν του Άλεξ Φέργκιουσον στο 'τιμόνι'.

Αντικαταστάτης είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει και κάνει διακοπές μετά της συζύγου του στο Λονδίνο, όλως τυχαίως, αυτήν την περίοδο. Οι φίλαθλοι της Γιουνάιτεντ που ζήτησαν την κεφαλήν του Μουρίνιο επί πίνακι τον γνωρίζουν και τον ονομάτισαν με τα tweet τους (και) το βράδυ του Σαββάτου: Ζινεντίν Ζιντάν. Ο σύλλογος διαψεύδει ότι υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με τον Γάλλο, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι θέλει να ξεκουραστεί τη φετινή σεζόν, μετά από την παραίτησή του από τη Ρεάλ.

Οι εξελίξεις ίσως να τον προλάβουν. Τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια ενδέχεται να κρίνουν πολλά για τους δευτεραθλητές Αγγλίας. Πρώτος αντίπαλος η Βαλένθια στο 'Ολντ Τράφορντ' για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League και στο ίδιο γήπεδο υποδέχονται τη Νιούκαστλ. Ακολουθεί το εκτός έδρας ντέρμπι με την Τσέλσι και η εντός έδρας δοκιμασία με τη Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο που επιστρέφει (ξανά) ως αντίπαλος.

Η Γιουνάιτεντ βρίσκεται στη 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα, παρότι ο Μουρίνιο έχει δαπανήσει 'καθαρά' πάνω από 340.000.000 ευρώ για μεταγραφές. Αν η ομάδα δεν πάρει τα πάνω της αγωνιστικά στο επόμενο διάστημα, τότε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος (και πλέον εχθρός του Μουρίνιο), Εντ Γούντγουορντ, δεν θα λυπηθεί τα 13.500.000 ευρώ της αποζημίωσης και όπως συνέβη σε Τσέλσι (και στις δύο θητείες) και σε Ρεάλ, η 2η σεζόν του Πορτογάλου σε έναν σύλλογο θα μείνει ως η πιο πετυχημένη και η 3η αυτή που φέρνει το τέλος του.

Σημειώσεις

> Ο Εντέν Αζάρ σημείωσε ίσως το γκολ της σεζόν για την Αγγλία μεσοβδόμαδα, στην εκτός έδρας νίκη επί της Λίβερπουλ για το League Cup και παραλίγο να οδηγήσει τους 'μπλε' σε δεύτερη νίκη μέσα σε λίγες ημέρες επί των αντιπάλων τους στη μάχη του τίτλου. Το τέρμα που σημείωσε στο 'Στάμφορντ Μπριτζ' δεν αποδείχθηκε αρκετό, αφού ο Ντάνιελ Στάριτζ έδωσε ξανά τη λύση για τους 'κόκκινους'. Παρ' όλα αυτά, ο Αζάρ παραμένει χαρούμενος, παρότι το καλοκαίρι η Τσέλσι δεν του επέτρεψε να φύγει για τη Ρεάλ, όπως δήλωσε ανοιχτά μετά από το τέλος του αγώνα. 'Θα σας πω την αλήθεια, μετά από το Παγκόσμιο Κύπελλο, ήμουν πρόθυμος να φύγω από την Τσέλσι γιατί το όνειρό μου είναι να παίξω στην Ισπανία'. Ακόμα ένας παίκτης που ουσιαστικά επισημαίνει τη διαφορά του Αντόνιο Κόντε με τον Μαουρίτσιο Σάρι ( 'ιδιοφυΐα' τον αποκάλεσε ο Ιταλός).

> Όταν τραυματίστηκε ο Πετρ Τσεχ στην αναμέτρηση της Άρσεναλ με την Γουότφορντ, το αποτέλεσμα ήταν 0-0 και είχε προλάβει να κάνει μία γκάφα, την οποία δεν εκμεταλλεύτηκαν οι φιλοξενούμενοι. Ο Μπερντ Λένο τον αντικατέστησε στις καθυστερήσεις του 1ου ημιχρόνου και οι φίλαθλοι πανηγύρισαν... πρόωρα το τέλος της καριέρας του Τσέχου τερματοφύλακα, που θα μείνει εκτός δράσης για τρεις εβδομάδες, χρόνος αρκετός ώστε ο Γερμανός να αποδείξει την αξία του.

> Οι αριθμοί της Μάντσεστερ Σίτι μαγικοί: 788 ολοκληρωμένες μεταβιβάσεις και μόλις 62 άστοχες, 1.037 επαφές της μπάλας, 80% κατοχή. Μόνο που τα στατιστικά αυτά πολλές φορές είναι παραπλανητικά και οι πρωταθλητές δεν παίρνουν αποτελέσματα, παρά την κυριαρχία τους. Εν προκειμένω, επενέβησαν κάποια άλλα... στατιστικά, για να βοηθήσουν την κατάσταση κόντρα στην Μπράιτον. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ αγωνίστηκε για 39η φορά στην Premier League με τη φανέλα της Σίτι, σημείωσε το 22ο τέρμα του και έδωσε τη 13η ασίστ του. Αυτά τα νούμερα ισοδυναμούν με συμμετοχή σε γκολ ανά 89 λεπτά για τον σύλλογο.

Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου

Γουέστ Χαμ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1 (5' Φελίπε Άντερσον, 43' Γιαρμολένκο, 84' Αρναούτοβιτς / 71' Ράσφορντ)

Μάντσεστερ Σίτι - Μπράιτον 2-0 (29' Στέρλινγκ, 65' Αγουέρο)

Άρσεναλ - Γουότφορντ 2-0 ( 80' Κάρτκαρτ (αυτ), 83' Οζίλ)

Χάντερσφιλντ - Τότεναμ 0-2 (26', 34' Κέιν)

Έβερτον - Φούλαμ 3-0 (57', 89' Σίγκουρτσόν, 66' Τοσούν)

Νιούκαστλ - Λέστερ 0-2 ( 30' Βάρντι, 73' Μαγκουάιρ)

Γουλβς - Σαουθάμπτον 2-0 ( 79' Καβαλέιρο, 87' Κάστρο)

Τσέλσι - Λίβερπουλ 1-1 (25' Αζάρ / 89' Στάριτζ)

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

Κάρντιφ - Μπέρνλι 1-2 (60' Μέρφι / 51' Γκούντμουντσον, 70' Βόουκς)

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου

22:00 Μπόρνμουθ - Κρίσταλ Πάλας

Photo credits: AP Photo/Frank Augstein

News 24/7

24MEDIA NETWORK