Ο Μουρίνιο μισεί τα στατιστικά (και τον Γκουαρδιόλα) που τον καταπλάκωσαν

Ο Ζοζέ Μουρίνιο δήλωσε ότι τα στατιστικά είναι μέθοδος εξήγησης του ποδοσφαίρου από αυτούς που δεν το καταλαβαίνουν. Τα στατιστικά της Μάντσεστερ Σίτι τον ισοπέδωσαν στο ντέρμπι της Κυριακής.

Ο Μουρίνιο μισεί τα στατιστικά (και τον Γκουαρδιόλα) που τον καταπλάκωσαν
AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Ο Ζοζέ Μουρίνιο έφτασε τα 300 παιχνίδια στην Premier League στο ντέρμπι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας 189 νίκες, περισσότερες από τον Άλεξ Φέργκιουσον (183) και τον Αρσέν Βενγκέρ (180) στα δικά τους πρώτα 300 παιχνίδια στην κατηγορία από το 1992-1993. Επιπροσθέτως, ο Πεπ Γκουαρδιόλα έφτασε τις 11 νίκες (6 ισοπαλίες, 5 ήττες) σε 22 αγώνες κόντρα στον Πορτογάλο προπονητή, με το 3-1 των 'πολιτών' στο Ετιχάντ. Αυτά είναι κάποια στατιστικά.

Οι πρωταθλητές είχαν 883 επαφές με την μπάλα και 642 επιτυχημένες μεταβιβάσεις σε 704 προσπάθειες. Στο 3ο τέρμα τους, άλλαξαν 44 πάσες χωρίς οι παίκτες των 'κόκκινων διαβόλων' να ακουμπήσουν την μπάλα, προτού τη στείλουν στα δίχτυα του Νταβίδ ντε Χέα. Και αυτά είναι κάποια στατιστικά.

Ο Μουρίνιο αναγνωρίζει μόνο τα πρώτα. Το δήλωσε και μετά από το τέλος του ντέρμπι. 'Τα στατιστικά είναι η μέθοδος όσων δεν καταλαβαίνουν το ποδόσφαιρο, με την οποία το αναλύουν', εξήγησε ο Special One. Τα 'facts', που κάποτε παρουσίαζε οργισμένος ενώπιον δημοσιογράφων, βγάζοντας χαρτιά από παντού για να αποδείξει πχ. πόσους παίκτες από τις ακαδημίες είχε χρησιμοποιήσει (τελικά δεν το πέτυχε), ξαφνικά έγιναν αδιάφορα 'stats'.

Σύμφωνα με τον Μουρίνιο, η 4η φετινή ήττα της Γιουνάιτεντ που την αφήνει 12 βαθμούς μακριά από την πρωτοπόρο (και 7 μακριά από την 4η Τότεναμ στη μάχη του Champions League) οφείλεται στο γεγονός ότι έβαλε τον Μαρουάν Φελαϊνί βασικό και δεν είχε τη δυνατότητα να τον βάλει ως... αλλαγή. 'Δεν ήταν έτοιμος να αγωνιστεί για 90 λεπτά. Μπορώ να φανταστώ όταν το σκορ ήταν 2-1 να βάζω έναν φρέσκο Φελαϊνί. Νομίζω ότι η Σίτι θα έμπαινε σε μεγάλους, μεγάλους μπελάδες', διευκρίνισε.

Ο Βέλγος μέσος ήταν ένας από τους 9 ποδοσφαιριστές στο βασικό σχήμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που δεν ήταν επιλογή του Πορτογάλου, αλλά τον βρήκε στο Κάριγκτον, όταν ανέλαβε την ομάδα. Οι μοναδικοί παίκτες από τους 10 συνολικής αξίας 466.100.000 ευρώ που αγόρασε ο Πορτογάλος και κρίθηκαν ικανοί να παίξουν από την αρχή ήταν οι Βίκτορ Λίντελεφ και Νεμάνια Μάτιτς. Στον αντίποδα, ο Πεπ Γκουαρδιόλα έβαλε 7 μεταγραφές του στην ενδεκάδα και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ανταμείφθηκε από ένα στιλ παιχνιδιού όπως το έχει ονειρευτεί ο ίδιος με τις επιλογές του...

Γι' αυτόν τον λόγο στο πρώτο γκολ στο 12ο λεπτό, ο Μπερνάρντο Σίλβα δεν σούταρε όταν βρέθηκε απέναντι στον Νταβίδ ντε Χέα, αλλά πάσαρε παράλληλα, βρίσκοντας τον Νταβίδ Σίλβα που είχε ακόμη περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει. Το 2-0 του ασταμάτητου Σέρχιο Αγκουέρο σημειώθηκε στο 48' μετά από 1-2 με τον Ριγιάντ Μαχρέζ, ενώ ακόμα και η είσοδος στον αγώνα του Φιλ Φόντεν απέδειξε τι συμβαίνει σε μία ομάδα όταν παίζει με τους παίκτες που θέλει ο προπονητής. Ο 18χρονος μέσος μπήκε στον αγώνα στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων και ολοκλήρωσε 7 μεταβιβάσεις, οι Ρομελού Λουκακού και Αλέξις Σάντσες που μπήκαν κι αυτοί αλλαγή για τη Γιουνάιτεντ κι έπαιξαν συνολικά 50 λεπτά ολοκλήρωσαν αθροιστικά 4 πάσες...

Ακόμα κι αν ο... άσωτος Αντονί Μαρσιάλ σημείωσε το 6ο τέρμα του σε 621 λεπτά στο πρωτάθλημα, μετά από την (αρχική) άρνησή του να ανανεώσει το συμβόλαιο με τους 'κόκκινους διαβόλους', το πρόβλημα της Γιουνάιτεντ ήταν ένας άλλος παίκτης που έχει τσακωθεί με τον Μουρίνιο, ο... υπαρχηγός Πολ Πογκμπά.

Τραυματίας ων, ουδείς εκ των Φελαϊνί και Άντερ Ερέρα κατάφερε να προσφέρει όσα δίνει ο Γάλλος μέσος στην ομάδα, με συνέπεια η... στατιστική να γράψει: επίδοση με Πογκμπά στην Premier League 10 ήττες σε 71 αγώνες, επίδοση χωρίς Πογκμπά στην Premier League 10 ήττες σε 37 αγώνες.

Με +31 διαφορά τερμάτων μετά από 12 αγώνες (3η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος), η Μάντσεστερ Σίτι έχει δημιουργήσει διαφορά 12 βαθμών από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έχει -1 στη διαφορά τερμάτων. Ακόμα ένα στατιστικό που κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν για να εξηγήσουν το γεγονός ότι η περσινή δευτεραθλήτρια Αγγλίας φέτος βρίσκεται πίσω από Μπόρνμουθ και Γουότφορντ, αλλά όχι ο Μουρίνιο...

Photo credits: AP Photo/Dave Thompson

News 24/7

24MEDIA NETWORK