Τι πραγματικά έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σόλσκιερ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ είναι όντως καλύτερη από εκείνη του Ζοζέ Μουρίνιο; Τι λέει η βαθμολογία και τι τα στατιστικά των ποδοσφαιριστών.

Τι πραγματικά έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σόλσκιερ
MARTIN RICKETT/PA VIA AP

Η επιβλητική νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Μπόρνμουθ δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση. Τις δύο ομάδες χωρίζει ένα χάος σε οποιοδήποτε επίπεδο και το 4-1 μοιάζει φυσιολογικό αποτέλεσμα.

Οι 'κόκκινοι διάβολοι', όμως, δεν είναι η γνωστή καταιγιστική ομάδα της εποχής του Άλεξ Φέργκιουσον, είναι η άνευρη, παρωχημένη και 'δυσκοίλια' ομάδα των διαδόχων του, οπότε οποιοδήποτε παιχνίδι μπορεί να μετατραπεί σε ντέρμπι.

Όχι με τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στο 'τιμόνι', όμως. Τουλάχιστον, όχι μέχρι στιγμής. Ο Νορβηγός προπονητής πανηγύρισε την 3η νίκη του σε ισάριθμους αγώνες στον πάγκο του συλλόγου και ως εκ τούτου κάνει τους πάντες να αναρωτιούνται: πού μπορεί να φτάσει;

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, ας δούμε τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Η Γιουνάιτεντ μετράει 3 άνετες νίκες απέναντι σε αντιπάλους από το κάτω μισό του βαθμολογικού πίνακα. Η αρχή έγινε με το 5-1 επί της Κάρντιφ στην Ουαλία, ακολούθησε το 3-1 επί της ουραγού Χάντερσφιλντ στο 'Όλντ Τράφορντ' και το κυριακάτικο 4-1 επί της Μπόρνμουθ.

Σε όλα τα παιχνίδια οι παίκτες του Σόλσκιερ είχαν ευκαιρίες, έβαλαν γκολ, αλλά δέχθηκαν και ένα τέρμα. Συνολικά συγκέντρωσαν 9 βαθμούς με 12-3 γκολ κι αν υπήρχε πίνακας φόρμας των τελευταίων 3 αγωνιστικών, μόνο η Λίβερπουλ θα ήταν από πάνω, με τους ίδιους βαθμούς αλλά 11-1 τέρματα (καμία άλλη ομάδα δεν έχει 3 νίκες).

Μία διαφορετική ανάγνωση των αποτελεσμάτων, όμως, δείχνει ότι η Γιουνάιτεντ στην πραγματικότητα έκανε μία τρύπα στο 'νερό'. Διατηρείται 19 βαθμούς μακριά από την κορυφή όπως όταν απολύθηκε ο Ζοζέ Μουρίνιο, αφού κέρδισε τους ίδιους βαθμούς με την πρωτοπόρο Λίβερπουλ σε αυτό το χρονικό διάστημα. Επιπλέον, μπορεί να πραγματοποίησε άλμα 4 θέσεων (από τη 10η στην 6η), παραμένει όμως η χειρότερη ομάδα του Big-6 και ως εκ τούτου μακριά από τις θέσεις που οδηγούν στην πολυπόθητη έξοδο στο Champions League.

Με τα 3 'τρίποντα' μείωσε τη διαφορά από την 4η θέση όπου πλέον βρίσκεται η Τσέλσι με 43 βαθμούς, όμως οι 8 της διαφοράς είναι μία μεγάλη απόσταση που δεν καλύπτεται εύκολα. Κοινώς, σε σχέση με τον Μουρίνιο έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά σε σχέση με τους στόχους στην αρχή της σεζόν, μέχρι στιγμής ο Σόλσκιερ δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό, αφού κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό ακόμη.

Ή μήπως όχι; Στη βαθμολογία, το δείγμα των 3 αγώνων είναι μικρό για να φανεί η όποια μεταβολή έχει προκύψει στα αποτελέσματα. Στα στατιστικά των παικτών, όμως, ακόμα και αυτά τα 3 ενενηντάλεπτα μπορούν να 'μαρτυρήσουν' κάποια διαφορά.

Τρανό παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει με τον Πολ Πογκμπά. Επί Μουρίνιο στην Premier League μετρούσε 3 γκολ και 3 ασίστ στους προηγούμενους 17 αγώνες. Επί Σόλσκιερ έχει 4 γκολ και 3 ασίστ σε 3 αγώνες μέσα σε διάστημα 9 ημερών. Ο Τζέσε Λίνγκαρντ σε 13 αγώνες επί Μουρίνιο είχε 2 γκολ και μία ασίστ και στα προηγούμενα 2 παιχνίδια της Γιουνάιτεντ είχε 2 γκολ και 2 ασίστ.

Τι πραγματικά έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σόλσκιερ

Τα στατιστικά φυσικά και δεν αποκαλύπτουν οπωσδήποτε την πλήρη αλήθεια. Εξάλλου, πρόκειται για μία τριάδα παιχνιδιών που ίσως και ο Μουρίνιο θα μπορούσε να πάρει. Ο Σόλσκιερ είναι μόλις ο 3ος προπονητής της ομάδας που αρχίζει τη θητεία του με 3 νίκες. Ο πρώτος ήταν ο Ματ Μπάσμπι και προτού βιαστεί κανείς να σκεφτεί ότι ο Νορβηγός μπορεί να ακολουθήσει αντίστοιχη καριέρα, είναι σημαντικό να αναφερθεί και το όνομα του δευτέρου προπονητή: Μουρίνιο.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μεταμόρφωση που καταγράφεται είτε με στατιστικά είτε χωρίς. Η εικόνα του Νεμάνια Μάτιτς, ενός παίκτη προσωπική επιλογή του Special One, συνιστά το καλύτερο παράδειγμα για το πώς απελευθερώθηκαν ακόμα και οι... ευνοημένοι από την αποχώρηση του Πορτογάλου προπονητή. Πολλώ δε παίκτες όπως ο Πογκμπά, ο Αλέξις Σάντσες (που επιστρέφει από τραυματισμό), ο Ρομελού Λουκακού (που επέστρεψε, χειροκροτήθηκε από το 'Ολντ Τράφορντ' και σκόραρε) και ο Αντονί Μαρσιάλ.

Προς το παρόν, ο Σόλσκιερ παρέχει διαφοροποιήσεις που φαίνονται στους παίκτες. Μέχρι αυτό να αποτυπωθεί και στη βαθμολογία, θα χρειαστεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα.

Photo credits: Martin Rickett/PA via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK