Ο Mamadou Sakho ζητιάνευε για να φάει

Χρόνια έλεγε "έζησα δύσκολα, ως παιδί". Αρνείτο όμως, να δώσει λεπτομέρειες. Πριν λίγες ώρες, ο Mamadou Sakho αποκάλυψε πως έζησε στο δρόμο, όπως και ότι έκλεψε φαγητό, πριν καταλήξει στο τι είναι πια, ζωή για εκείνον.

Ο Mamadou Sakho ζητιάνευε για να φάει

To Goutte d'Or είναι γειτονιά του Παρισιού. Κοντά στη Μonmarte. Εκεί ζουν άνθρωποι της εργατικής τάξης, από το 19ο αιώνα. Εκεί εμπνεύστηκε ο Émile Zola το “L' Assommoir” που στα ελληνικά θα το βρεις με τον τίτλο “Η Ταβέρνα”. Μυθιστόρημα εκ των σημαντικότερων έργων της γαλλικής λογοτεχνίας, στο οποίο ο συγγραφέας αποτυπώνει τις συνθήκες διαβίωσης της τότε εργατικής τάξης, θίγοντας τη μάστιγα του αλκοολισμού με καθηλωτικό τρόπο.

Μπορεί βέβαια, να σας μιλήσει για όλα αυτά και ο Mamadou Sakho, διεθνής με τους παγκόσμιους πρωταθλητές, Γάλλους και σέντερ μπακ της Crystal Palace, που του δίνει 4.4 εκατ. ευρώ. Προηγήθηκαν η πώληση του από την Paris Saint-Germain στη Liverpool (19 εκατ. ευρώ), από τους “κόκκινους” στην Crystal Palace, αρχικά με δανεισμό (2.30 εκατ. ευρώ) και μετά με αγορά (28.200.000 ευρώ).

Δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι δεν ξέρω από ανέχεια

Η αρχή αρχή ωστόσο, εντοπίζεται στο Goutte d'Or, όπου μετανάστευσαν οι γονείς του από τη Σενεγάλη και δημιούργησαν (εννιαμελή) οικογένεια. Ο Mamadou ήταν 13, όταν πέθανε ο πατέρας του. “ Τα αδέλφια μου και εγώ μεγαλώσαμε με τρόπο που μας βοήθησε να αποκτήσουμε δυνατό μυαλό, νοοτροπία νικητή. Θυμάμαι να λέω πάντα στον εαυτό μου πως αν μια μέρα γίνω κάποιος, θα βοηθήσω κόσμο, γιατί ξέρω πώς είναι να μην έχεις φάει τίποτα το βράδυ, πριν πας για ύπνο. Όχι για μια μέρα. Για πολλές”. Απέφευγε να μπει σε πολλές λεπτομέρειες για το πώς ζούσε τότε “ γιατί είμαι υπερήφανος”. Αυτό άλλαξε πριν λίγα εικοσιτετράωρα, όταν αποκάλυψε ότι “ πέρασα πολύ δύσκολα ως παιδί, αλλά αυτές οι στιγμές με βοήθησαν να ωριμάσω και να γίνω ο άνδρας που είμαι σήμερα.

“Δεν μπορεί κανείς να μου πει ότι δεν ξέρω πώς είναι να μην έχει τίποτα το ψυγείο του σπιτιού. Ή πώς είναι να ζεις στο κρύο, στο δρόμο. Πόσω μάλλον, πώς είναι να ζητιανεύεις για να βρεις χρήματα να φας ή να κλέβεις φαγητό. Αυτή ήταν η ζωή μου”.

Στα 6 απέκτησε το πρώτο δελτίο, σε ποδοσφαιρική ομάδα. Ήταν στην Paris FC. Έμεινε εκεί έξι χρόνια, πριν τον καλέσουν στην ακαδημία της Paris Saint-Germain. Πήγε ως επιθετικός. Ελλείψει όμως, αμυντικών, μετατοπίστηκε.

Ο πρώτος χρόνος ήταν δύσκολος. Από πολλές απόψεις. Δεν δεχόταν εύκολα τις εντολές που του έδιναν οι προπονητές του. Όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και για πιο απλά πράγματα. Όπως το πότε να πάει για ύπνο. Η συνεχής κακή συμπεριφορά του είχε γίνει λόγος να τον απειλήσουν με αποβολή. Δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ως προς αυτό βοήθησαν οι γονείς του, αλλά και ο προπονητής που είχε στην U13, Christian Mas. Άρχισε να ενδιαφέρεται περισσότερο για την ουσία: για τα μαθήματα του και το ποδόσφαιρο. Και μετά ήλθε ο θάνατος του πατέρα του. Ήταν το πρώτο σοκ, αυτό που θα κουβαλούσε για πάντα. Στην αρχή ως πληγή και μετά ως κίνητρο. Εγκατέλειψε τα πάντα, θεωρώντας πως όλα είναι μάταια. Ήθελε να πενθήσει. Να διαχειριστεί τον πόνο. Όταν ένιωσε πιο δυνατός, επέστρεψε στο Camp des Loges και έγινε ένα εκ των καλύτερων 'προϊόντων' του.

To ευρωπαϊκό ντεμπούτο έγινε εναντίον της ΑΕΚ

Τον Απρίλιο του 2005 πανηγύρισε τίτλο με την ομάδα του (το Coupe Nationale). Πανηγύρισε και το Championnat National des 18 ans, με την U18 του συλλόγου -μολονότι ήταν τρία χρόνια μικρότερος από τους συμπαίκτες του. Είχε γίνει και διεθνής με τις μικρές εθνικές της Γαλλίας. Έγινε και αρχηγός της U17, στο World Cup της Νοτίου Κορέας -όπου οι “τρικολόρ” αποκλείστηκαν στα προημιτελικά από την Ισπανία, στα πέναλτι.

Είχε συμπληρώσει έξι χρόνια στις ακαδημίες των Παριζιάνων, όταν τον κάλεσε ο Paul Le Guen στην πρώτη ομάδα. Την προηγουμένη είχε “κλείσει” τα 17. Ο κόουτς τον υπολόγισε στην ομάδα που εμφάνισε σε ματς με την ΑΕΚ, για τους 32 του UEFA Cup, στην Αθήνα, στις 14/2 του 2007. Ήταν βασικός, είδε την κίτρινη κάρτα στο 20', αγωνίστηκε για 85' και η παρέα του νίκησε 2-0.

Αγωνίστηκε και στο τελευταίο παιχνίδι των “16”, στο 2-1 επί της Benfica. Μετά υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο. Ήταν τριετές. Φόρεσε το Νο3. Τη χρονιά που κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα, το 2013 όταν ήταν 19, δημιούργησε το Amsak, φιλανθρωπικό ίδρυμα που λειτουργεί σε Γαλλία, Αγγλία και Αφρική. “Σημαίνει Association Mamadou Sahko. Το έφτιαξα με τη γυναίκα μου, όταν ήμουν 18 χρόνων” είπε στο CNN, “πηγαίνω στην Αφρική, ενώ βοηθώ ανθρώπους και στη Μεγάλη Βρετανία. Όταν ήμουν στη Liverpool πήγαινα σε διάφορα μέρη, όπως για παράδειγμα σε νοσοκομεία για να μιλήσω σε παιδιά και να τα βοηθήσω όπως μπορούσα.

Το ποδόσφαιρο άλλαξε τη ζωή μου. Με το ποδόσφαιρο έμαθα πώς είναι να βοηθάς, να προσφέρεις διασκέδαση, χαρές. Όταν είμαι στον αγωνιστικό χώρο, το πρώτιστο ενδιαφέρον μου είναι να τα δώσω όλα για τους φιλάθλους. Αυτό είναι για εμένα το κλειδί της επιτυχίας.

Για να ακουμπήσεις το όνειρο σου, πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά. Δεν γίνεται να ξυπνήσεις μια μέρα και να πεις “θέλω να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ή οτιδήποτε άλλο και να γίνεις, χωρίς προσπάθεια”.

Το 2016, όταν ήταν στη Liverpool εντοπίστηκε σε δείγμα του απαγορευμένη ουσία που 'καίει' λίπος, έπειτα από παιχνίδι με τη Manchester United στις 17/3. Τιμωρήθηκε για 30 μέρες και έχασε τον τελικό του Europa League και το Euro2016. Αργότερα, η UEFA αποκάλυψε ότι το εργαστήριο της Λοζάνης, που είχε την άδεια της WADA δεν τσέκαρε τα δείγματα των παικτών για αυτήν την ουσία, όπως έκανε το εργαστήριο στην Κολωνία. Έτσι ο Sakho αθωώθηκε.

Top row from left, Brazilian Thiago Silva, Mamadou Sakho, Argentinian Javier Pastor, Swedish Zlatan Ibrahimovic, bottom row from left, Silvain Armand, Zoumana, Camara, Jeremy Menez and Christophe Jallet celebrate with the trophy after Paris Saint-Germain won the French league at Trocadero Plaza in Paris, Monday, May 13, 2013. Paris Saint-Germain clinched its first French league title since 1994 by defeating Lyon 1-0 on Sunday. PSG has now an unassailable seven-point lead at the top of the standings. With just two rounds left, second-place Marseille can no longer catch its fierce rival. This is PSG's first title under Qatar Sports Investments, which took control of the club in the summer of 2011 and spent over 250 million euros on transfers to strengthen the squad. Eiffel Tower in the background. (AP Photo/Michel Euler)
Top row from left, Brazilian Thiago Silva, Mamadou Sakho, Argentinian Javier Pastor, Swedish Zlatan Ibrahimovic, bottom row from left, Silvain Armand, Zoumana, Camara, Jeremy Menez and Christophe Jallet celebrate with the trophy after Paris Saint-Germain won the French league at Trocadero Plaza in Paris, Monday, May 13, 2013. Paris Saint-Germain clinched its first French league title since 1994 by defeating Lyon 1-0 on Sunday. PSG has now an unassailable seven-point lead at the top of the standings. With just two rounds left, second-place Marseille can no longer catch its fierce rival. This is PSG's first title under Qatar Sports Investments, which took control of the club in the summer of 2011 and spent over 250 million euros on transfers to strengthen the squad. Eiffel Tower in the background. (AP Photo/Michel Euler) AP

Η σχέση του όπως με τον Jürgen Klopp ήταν ήδη τεταμένη. Τον γύρισε πίσω, πριν την ώρα του από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν η ομάδα για προετοιμασία και μετά στην Crystal Palace. Εκείνος σχολίασε “έχω ήδη πραγματοποιήσει όλα μου τα όνειρα. Το πρώτο ήταν να γίνω επαγγελματίας παίκτης στην PSG. Έγινε. Το δεύτερο ήταν να γίνω αρχηγός αυτής της ομάδας. Το έκανα και αυτό. Έπειτα ήθελα τίτλο. Έγινε και αυτό. Έπαιξα στην εθνική και τώρα θέλω να ξαναπαίξω εκεί”.

Ο βαθμός που βοήθησε την Crystal Palace να μείνει στην κατηγορία του έδωσε και άλλες ευκαιρίες στους “τρικολόρ”. Εκείνος ωστόσο, επιμένει πως η ζωή είναι αλλού.

“Όπως είπα, όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε. Μικρός δεν είχα τίποτα. Και όταν λέω “τίποτα” το εννοώ. Τώρα όλα είναι καλά. Δουλεύω σκληρά για να μπορώ να βοηθώ. Για εμένα αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όχι να πει κάποιος πως είμαι καλός τύπος. Αυτό το χρειάζομαι αυτό.

Αν έχεις αλάτι που μπορείς να προσφέρεις, κάντο. Αν έχεις χρήματα για να χτίσεις ένα χωριό, τότε χτίσε ένα χωριό. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε

Δεν σου είπα όμως, ποιος είναι ο επόμενος στόχος: ένα event που θα ενώσει τα μεγαλύτερα αστέρια του αθλητισμού και της μουσικής. “Το ετοιμάζω και πιστεύω θα γίνει το Δεκέμβρη. Ναι, με τον Pogba και πολλούς άλλους. Τα έσοδα θα διατεθούν για τη δημιουργία ορφανοτροφείου” λέει με ένα από τα πιο αυθεντικά χαμόγελα που 'χεις δει.

Photo: AP Photo/Scott Heppell

News 24/7

24MEDIA NETWORK