Η Κάρντιφ πήρε εκδίκηση για το χαμένο πρωτάθλημα 95 χρόνια μετά

Η Χάντερσφιλντ κέρδισε ένα πέναλτι, αλλά ο διαιτητής πήρε πίσω την απόφαση με συνέπεια να μείνει στο 0-0 με την Κάρντιφ, η οποία πήρε εκδίκηση για ένα άλλο πέναλτι πριν έναν αιώνα που της στέρησε τίτλο.

Η Κάρντιφ πήρε εκδίκηση για το χαμένο πρωτάθλημα 95 χρόνια μετά
NICK POTTS/PA VIA AP

Η αναμέτρηση της Κάρντιφ με τη Χάντερσφιλντ στην Ουαλία δεν βρήκε νικητή. Το τελικό 0-0 ευνοεί τους γηπεδούχους, που παρέμειναν πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι βρίσκονται στον πάτο της βαθμολογίας στην Premier League, σε απόσταση 8 βαθμών.

Ο αγώνας ήταν αρκετά φτωχός σε θέαμα, αφού οι δύο ομάδες έψαχναν το γκολ σχεδόν αποκλειστικά με στημένες φάσεις. Γι' αυτό και όταν εκτυλίχθηκε η φάση του 76ου λεπτού, θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πάντα.

Ο Φλόρεντ Χαντεργκιονάι βρέθηκε στο έδαφος μετά από μαρκάρισμα με το σώμα του Τζο Μπένετ και ο διαιτητής Λι Μέισον καταλόγισε πέναλτι για την ομάδα του Ντάβιντ Βάγκνερ. Δεν το εκτέλεσε κανείς, όμως. Ο βοηθός διαιτητή Στούαρτ Μπαρτ φώναξε τον Μέισον για να του εξηγήσει κάτι για τη φάση, την ώρα που οι παίκτες της Κάρντιφ τον είχαν περικυκλώσει και αντιδρούσαν στην απόφασή του.

Όταν οι δύο διαιτητές ολοκλήρωσαν τη συζήτηση, ο Μέισον άλλαξε απόφαση και πήρε πίσω το πέναλτι που είχε καταλογίσει υπέρ της Χάντερσφιλντ, προς έκπληξη των φιλοξενουμένων, αφού πείστηκε ότι η παράβαση έγινε ανάποδα και ο Χαντεργκιονάι έσπρωξε τον Μπένετ. Ένα πέναλτι που θα οδηγούσε σε γκολ και πιθανότατα σε 'τρίποντο' της Χάντερσφιλντ, έμοιαζε με την ύστατη ευκαιρία να αρχίσει την αντεπίθεση για την παραμονή στην κατηγορία. Η ευκαιρία χάθηκε, η Κάρντιφ δικαιώθηκε, ωστόσο το χαμόγελο αυτό άργησε... 95 χρόνια!

Το ζευγάρι που φέτος παλεύει για την αποφυγή του υποβιβασμού από την Premier League και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συνώνυμο με τις χαμηλότερες κατηγορίες, κάποτε διεκδικούσε μέχρι τέλους τον τίτλο του πρωταθλητή Αγγλίας.

Ήταν η σεζόν 1923-1924 όταν η Κάρντιφ βρισκόταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 56 βαθμούς και η Χάντερσφιλντ ερχόταν από πίσω της με 55, μία αγωνιστική πριν από το τέλος της σεζόν. Αμφότερες έψαχναν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, με την Κάρντιφ να έχει το πάνω χέρι.

Στην 42η και τελευταία αγωνιστική, η Χάντερσφιλντ νίκησε με 3-0 τη Νότιγχαμ και προσπέρασε στη βαθμολογία την αντίπαλό της (η νίκη έδινε 2 βαθμούς τότε). Παρ' όλα αυτά, με νίκη επί της Μπέρμιγχαμ οι Ουαλοί θα ανακτούσαν την κορυφή και θα στέφονταν πρωταθλητές. Φευ...

Η Κάρντιφ έχασε πέναλτι στην αναμέτρηση και έμεινε στο 0-0, με συνέπεια να ισοβαθμήσει με τη Χάντερσφιλντ στους 57 βαθμούς. Πλέον ο πρωταθλητής θα προέκυπτε από τα κριτήρια ισοβαθμίας.

Η διαφορά τερμάτων ήταν ίδια για τις δύο ομάδες (+27). Η Κάρντιφ είχε σκοράρει 61 φορές και είχε δεχθεί 34 τέρματα και η Χάντερσφιλντ είχε σκοράρει 60 φορές και είχε δεχθεί 33 τέρματα. Το επόμενο κριτήριο δεν ήταν οι μεταξύ τους αγώνες ή η καλύτερη επίθεση, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά ένα διαφορετικό κριτήριο που ίσχυε τότε στην Αγγλία και 'άντεξε' μέχρι το 1978-1979: ο δείκτης τερμάτων!

Από τη σεζόν 1894-1895, μετά από τη διαφορά τερμάτων, στις ισοβαθμίες εξεταζόταν ο λόγος των γκολ που έχει σημειώσει μία ομάδα με τα γκολ που έχει δεχθεί. Στην προκειμένη περίπτωση, η Χάντερσφιλντ είχε δείκτη τερμάτων 1,818 και η Κάρντιφ 1,794 κι έτσι, παρότι οι Ουαλοί είχαν καλύτερη επίθεση, έχασαν τον τίτλο ουσιαστικά γι' αυτό το πέναλτι που δεν κατάφεραν να μετατρέψουν σε γκολ κόντρα στην Μπέρμιγχαμ.

Η Χάντερσφιλντ 'έχτισε' πάνω σε αυτό το πρωτάθλημα και κατέκτησε και τα επόμενα δύο, με συνέπεια μέχρι το 2004 να μην την ξεπερνούν σε τίτλους Τσέλσι και Τότεναμ μαζί (παραμένει πάνω από την Τότεναμ)! Η Κάρντιφ δεν βρέθηκε ποτέ ξανά τόσο κοντά στον τίτλο, ωστόσο 95 χρόνια μετά βρήκε την ευκαιρία της για εκδίκηση.

Ένα πέναλτι που τελικά δεν δόθηκε υπέρ της Χάντερσφιλντ, ενδέχεται στο τέλος της σεζόν να αποδειχθεί η ειδοποιός διαφορά των δύο ομάδων, με την Κάρντιφ να παραμένει στην κατηγορία και την αντίπαλό της να επιστρέφει στην Championship.

Photo credits: Nick Potts/PA via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK