Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ: Ο τίτλος ίσως κριθεί στα 1,13 εκατοστά

Η Λίβερπουλ δεν σκόραρε για 1,13 εκατοστά και στη συνέχεια γνώρισε την πρώτη φετινή ήττα της στην Premier League, από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι που μείωσε στους 4 βαθμούς τη διαφορά.

Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ: Ο τίτλος ίσως κριθεί στα 1,13 εκατοστά
AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Το χρονόμετρο έγραφε 70:43. Δεν υπήρχε περιθώριο για άλλο σφάλμα. Σίγουρα όχι από τον Λερουά Σανέ, το 'μαύρο πρόβατο' της ενδεκάδας. Ο Γερμανός εξτρέμ, όμως, για ακόμα μία φάση δεν υπάκουσε στην ποδοσφαιρική λογική, αλλά στο ταραγμένο μυαλό του κι έκανε λάθος πάσα, στέλνοντας τη Λίβερπουλ στην κόντρα. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έβαλε τα χέρια στο κεφάλι του.

Το χρονόμετρο έγραφε 71:03. Η μπάλα ξεκίνησε από το αριστερό πόδι του Σανέ, πέρασε εκατοστά από τα δάχτυλα του Άλισον, προσέκρουσε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Βραζιλιάνου τερματοφύλακα και κατέληξε στην απέναντι πλαϊνή γωνία. Η μπάλα δεν υπάκουσε στην ποδοσφαιρική λογική, αλλά στο εξαίσιο πόδι του Σανέ. Ο Γίργκεν Κλοπ έβαλε τα χέρια στο κεφάλι του.

Είκοσι δευτερόλεπτα ίσως κρίνουν τον φετινό τίτλο της Premier League. Ή 1,13 εκατοστά. Το ντέρμπι τίτλου στο 'Ετιχάντ' κατέληξε στα χέρια της Μάντσεστερ Σίτι με περιπετειώδη τρόπο και τη Λίβερπουλ να μην αντιλαμβάνεται πώς έχασε την ευκαιρία. Και πώς έχασε ΤΗΝ ευκαιρία.

Την ώρα που ο Κλοπ προσπαθούσε να θυμηθεί την τελευταία φορά που χειριζόταν ένα τέτοιο προβάδισμα σε κούρσα πρωταθλήματος, στην αρχή της δεκαετίας ως τεχνικός της Ντόρτμουντ, ο Γκουαρδιόλα τον είχε στριμώξει στα σκοινιά των mind games με δηλώσεις όπως 'το πρωτάθλημα είναι χαμένο αν η Μάντσεστερ Σίτι απωλέσει βαθμούς'.

Βρέθηκε πολύ κοντά σε αυτό, όμως ο... Άγιος Βασίλης δεν τίμησε τα κόκκινα χρώματά του και απέτυχε να... φυσήξει την μπάλα για να περάσει τη γραμμή της εστίας του Έντερσον. Ένα φύσημα κυριολεκτικά θα ήταν αρκετό για να μπει το αυτογκόλ του Βραζιλιάνου τερματοφύλακα, μετά από το δοκάρι του Σαντιό Μανέ και τη λάθος απομάκρυνση του Τζον Στόουνς. Ο Άγγλος στόπερ έκανε τάκλιν στην προσπάθειά του να προλάβει το αυτογκόλ και τα κατάφερε όταν η προβολή της μπάλας πέρασε σχεδόν ολόκληρη, αλλά όχι ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος. Για 1,13 εκατοστά η Λίβερπουλ δεν προηγήθηκε στο σκορ.

Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ: Ο τίτλος ίσως κριθεί στα 1,13 εκατοστά
AP PHOTO/JON SUPER

Η ένταση ήταν μεγάλη, τα τάκλιν δυνατά και ο Φερναντίνιο αντιμετώπιζε ολομόναχος το δυναμικό κέντρο της Λίβερπουλ. Ένα χρονικό διάστημα στο οποίο καμία εκ των δύο ομάδων δεν δικαίωσε τη φήμη της, όμως η αγωνία παρέμενε στο κατακόρυφο. Τα πάντα ήταν οριακά, όπως και το σουτ του Σέρχιο Αγκουέρο στο 40'. Λίγα δευτερόλεπτα πριν ήταν πεσμένος στο έδαφος ζητώντας πέναλτι, όμως όταν του ήρθε η μπάλα, απέφυγε σαν σταματημένο τον Ντέγιαν Λόβρεν και σούταρε στην κλειστή γωνία του Άλισον, χωρίς να αφήσει περιθώριο στον έτερο Βραζιλιάνο τερματοφύλακα.

Το 1-0 ήταν γεγονός με τον Αργεντινό πρώτο σκόρερ στην ιστορία των 'πολιτών', που για 12η διαδοχική σεζόν έφτανε σε διψήφιο αριθμό τερμάτων στο πρωτάθλημα που αγωνίζεται. Ένα γκολ που ισοδυναμούσε και με 5 λεπτά κερδισμένου χρόνου, αφού η Λίβερπουλ δεν θα έκανε τίποτα στη συνέχεια του 1ου μέρους.

Κανείς από τους δύο προπονητές δεν... τόλμησε να κάνει αλλαγές στην ανάπαυλα. Αμφότεροι θα μπορούσαν να πουν ότι είχαν από ένα γκολ στο 1ο ημίχρονο, απλά ο ένας δεν είχε πιστοποίηση από την τεχνολογία γραμμής. Το μοναδικό που τάραξε την ηρεμία μετά από το πρώτο τέταρτο ήταν η αλλαγή του πρώην μέσου της Σίτι και νυν υπαρχηγού της Λίβερπουλ, Τζέιμς Μίλνερ, που προκάλεσε κύμα αποδοκιμασιών.

Όπως δεν ήταν η βραδιά του Μανέ και του Λόβρεν από τη μία, έτσι δεν ήταν η βραδιά του Έντερσον από την άλλη. Ο βασικός τερματοφύλακας της εθνικής Βραζιλίας έβλεπε να χάνει πόντους όσο κυλούσε ο χρόνος έναντι του αναπληρωματικού του που βρισκόταν 90 μέτρα μακριά, αφού κάθε φορά που έκανε έξοδο, αποτύγχανε να πιάσει την μπάλα.

Στο 63' ο Βενσάν Κομπανί μιμήθηκε τον Στόουνς και πρώτα έκανε λάθος, αλλά στη συνέχεια έδιωξε πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή της εστίας. Στο 64', την πέρασε. Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο διατήρησε το εξαιρετικό σερί που έχει απέναντι στους 'πολίτες' και μετά από την ασίστ του Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ (και την... προ-ασίστ του Άντριου Ρόμπερτσον) έκανε με κεφαλιά - 'ψαράκι' το 1-1. Ήταν το 4ο γκολ σε 8 αγώνες πρωταθλήματος κόντρα στη Σίτι, ενώ έχει και 3 ασίστ.

Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ: Ο τίτλος ίσως κριθεί στα 1,13 εκατοστά
AP PHOTO/JON SUPER

Το ντέρμπι είχε μπει στο τελευταίο ημίωρό του, το πιο κομβικό και για τις δύο ομάδες. Η Λίβερπουλ έστελνε την μπάλα στην περιοχή της Σίτι κυρίως με ψηλές μπαλιές, ευελπιστώντας ότι ο Έντερσον θα κάνει κακές εξόδους. Δικαιωνόταν, όμως οι υπόλοιποι παίκτες της Σίτι σχημάτιζαν τείχος στην εστία και έδιωχναν με κεφαλιές.

Οι 'μπλε' από την πλευρά τους στόχευαν στο mismatch του Λόβρεν με τον Αγκουέρο. Ή με οποιονδήποτε αντίπαλο. Δικαιώθηκαν κι αυτοί όταν στο 72ο λεπτό, ο Ραχίμ Στέρλινγκ δημιούργησε ξανά μία ευκαιρία για τους γηπεδούχους. Αυτήν τη φορά ο Σανέ δεν θα την άφηνε να πάει χαμένη και με ένα 'γεμάτο' αριστερό σουτ, έγραψε το 2-1.

Ο Γερμανός επιθετικός είχε σχεδόν... εξοστρακιστεί στην αρχή της σεζόν από τη Σίτι και την εθνική ομάδα του το καλοκαίρι, όμως λίγους μήνες αργότερα λύτρωνε τους πρωταθλητές στη μάχη του τίτλου. Όλα αυτά από ασίστ του Άγγλου επιθετικού που είχε επικριθεί βάναυσα από τους συμπατριώτες του για την απόδοσή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν ο μοναδικός παίκτης που δημιούργησε πάνω από μία ευκαιρία στον αγώνα (4, εκ των οποίων η μία ασίστ).

Τα πάντα κρέμονταν σε μία κλωστή σε αυτό το παιχνίδι και γι' αυτό τα πάντα έπαιξαν τον ρόλο τους. Όταν ο Γκουαρδιόλα μεταμορφώθηκε σε... Ζοζέ Μουρίνιο πετώντας κάτω το κασκόλ του για να διαμαρτυρηθεί έντονα στον 4ο διαιτητή, κέρδισε πολύτιμα δευτερόλεπτα για την ομάδα του. Κέρδισε και την παραμονή του στον αγώνα, αφού οποιοδήποτε... κατώτερο όνομα θα είχε αποβληθεί για τη συμπεριφορά του.

Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ: Ο τίτλος ίσως κριθεί στα 1,13 εκατοστά
AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Ακόμα και η Σίτι απέτυχε να αισθανθεί πιο ασφαλής, όταν σε δύο περιπτώσεις βρέθηκε σε θέση να γράψει το 3-1, όμως ούτε ο Αγκουέρο (τον νίκησε ο Άλισον στο τετ α τετ) ούτε ο Στέρλινγκ κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα της Λίβερπουλ.

Από τη στιγμή που το αστέρι της τελευταίας, ο Σαλάχ, είχε μόλις 32 επαφές με την μπάλα (τις λιγότερες βασικού παίκτη στο ματς), οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να επιλέγουν τα γεμίσματα και οι γηπεδούχοι συνέχισαν να απομακρύνουν αγχωμένα με το κεφάλι. Μία νέα κακή έξοδος του Έντερσον, στις καθυστερήσεις, δεν κόστισε στους πρωταθλητές, που με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή έγιναν η πρώτη ομάδα που νικούσε τη Λίβερπουλ στο φετινό πρωτάθλημα.

Μόνο η Παρί Σεν Ζερμέν και η Γιουβέντους παραμένουν αήττητες από το Big-4. Μόνο η Άρσεναλ έχει κατακτήσει την Premier League αήττητη. Μόνο 4 βαθμοί χωρίζουν πλέον Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι με 17 παιχνίδια να απομένουν, μόνο 1,13 εκατοστά κράτησαν ανοιχτή τη μάχη του τίτλου.

Photo credits: AP Photo/Dave Thompson, Jon Super

News 24/7

24MEDIA NETWORK