Στην Αγγλία ο ρατσισμός ισοδυναμεί με αποκλεισμό από το γήπεδο

Η Τότεναμ εντόπισε τον φίλαθλο που πέταξε μπανανόφλουδα στον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και τον αποκλείει από το γήπεδό της. Ήρθε η ώρα να πάρουν τον ρατσισμό ακόμα πιο σοβαρά στην Αγγλία.

Στην Αγγλία ο ρατσισμός ισοδυναμεί με αποκλεισμό από το γήπεδο
NICK POTTS/PA VIA AP

Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε 7 συλλήψεις μετά από το ντέρμπι της Άρσεναλ με την Τότεναμ στο 'Έμιρεϊτς'. Οι 6 εξ αυτών για διατάραξη της τάξης, εκ των οποίων οι 2 επειδή άναψαν καπνογόνα στο γήπεδο. Η 7η για κρούσμα ρατσισμού.

Όταν ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ο πρωταγωνιστής του αγώνα με δύο γκολ και μία ασίστ, άνοιξε το σκορ στο παιχνίδι (τελικό σκορ 4-2), πανηγύρισε μπροστά από τους φιλάθλους της Τότεναμ, οι οποίοι του πέταξαν αντικείμενα όπως μπουκάλια, κέρματα, αναπτήρες κλπ.

Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο ήταν και μία μπανανόφλουδα. Η σημειολογία ήταν σαφής, η απόχρωση ξεκάθαρα ρατσιστική. Η ανάλυση των πλάνων από το κλειστό κύκλωμα καμερών από εκείνα τα επεισοδιακά δευτερόλεπτα οδήγησε στον εντοπισμό του δράστη, ενός οπαδού της Τότεναμ.

'Τέτοιες συμπεριφορές είναι εντελώς απαράδεκτες και στον εν λόγω οπαδό θα επιβληθεί αποκλεισμός', υποστήριξε εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας. Την ίδια στιγμή, η FA ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει περαιτέρω το θέμα, ωστόσο έχει δικαιοδοσία να τιμωρήσει μόνο συλλόγους και όχι φιλάθλους.

Το παράδειγμα της Τότεναμ είναι μία καλή κίνηση για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα τα οποία πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα, ακόμα και σε πρωταθλήματα όπως η Premier League.

Οι οπαδοί της Έβερτον στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ στο 'Άνφιλντ' κόντρα στη Λίβερπουλ φώναζαν γνωστά χυδαία συνθήματα για την τραγωδία του 'Χίλσμπορο', ενώ οι φίλαθλοι της Μάντσεστερ Σίτι χλευάζουν με δικά τους συνθήματα τη φτώχεια στην κοινωνία, σε αντίθεση με τον πλούτο της ομάδας τους.

Μέχρι στιγμής, ο φορέας για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην ποδοσφαιρική Αγγλία, το Kick It Out, το οποίο υποχρηματοδοτείται από τη λίγκα και την FA σε σχέση με τον πακτωλό χρημάτων που διαχειρίζονται, δεν έχει καταφέρει να αποδώσει στον απαιτούμενο βαθμό. Η Τότεναμ δείχνει τον δρόμο για την επόμενη κίνηση...

Photo credits: Nick Potts/PA via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK