Όταν ξύπνησε η Τότεναμ, το Sarri-ball έπεσε για ύπνο

Η Τσέλσι είχε το πάνω χέρι πριν από το ντέρμπι με την Τότεναμ, όμως μία κίνηση ματ του Μαουρίσιο Ποτσετίνο ταρακούνησε τα πάντα: τον κοιμώμενο Χάρι Κέιν, τον στατικό Ζορζίνιο, το αήττητο Sarri-ball.

Όταν ξύπνησε η Τότεναμ, το Sarri-ball έπεσε για ύπνο
AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Υπήρχε μία περίεργη 'αύρα' πριν από το λονδρέζικο ντέρμπι. Δεν ήταν μόνο οι μόλις δύο εντός έδρας νίκες επί της Τσέλσι από τον Απρίλιο του 2010 ούτε το γεγονός ότι οι 'μπλε' ήταν αήττητοι μέχρι στιγμής στην Premier League. Ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο δήλωσε προ ημερών ότι αυτές οι μέρες στην Τότεναμ αισθάνεται 'χειρότερα από ποτέ' στη θητεία του στον σύλλογο. Στον αντίποδα, ο Μαουρίτσιο Σάρι και το αήττητό του επισκέφτηκαν το 'Γουέμπλεϊ' με 'αέρα' νικητή, παρότι τον τελευταίο μήνα η ομάδα παρουσιάζει εμφανή αστάθεια.

Το τελικό 3-1 δεν αντικατοπτρίζει τίποτα από όλα αυτά. Ούτε καν την αντικειμενική αλήθεια του αγώνα, ακόμα κι αν οι φιλοξενούμενοι διαμαρτύρονται για ένα πέναλτι, ακόμα κι αν υπήρξαν και διασωθέντες όπως ο Ρος Μπάρκλεϊ, που μπήκε ως αλλαγή και έπαιξε καλά. 'Δεν μου άρεσε κανένας παίκτης', παραδέχθηκε ο Ιταλός τεχνικός σε μία απολαυστική συνέντευξη Τύπου μετά από το ντέρμπι, προσθέτοντας ότι το πέναλτι δεν επηρέασε την έκβαση του αγώνα.

Αυτό ήταν δουλειά του (περσινού) γνωστού καρέ των 'σπιρουνιών'. Μία πάσα του Κρίστιαν Έρικσεν κατέληξε σε γκολ, ο Ντέλε Άλι είχε μία ασίστ και ένα τέρμα, ενώ Χάρι Κέιν και Χέουνγκ Μιν Σον χρίστηκαν κι αυτοί σκόρερ. Δεν θα φάνταζε περίεργο, αν τη φετινή σεζόν η Τότεναμ δεν είχε τη 2η χειρότερη (αναποτελεσματική και άτυχη) απόδοση στην επίθεση και μία μέση απόδοση στην αμυντική λειτουργία της.

Χαρακτηριστική είναι η πτώση στους αριθμούς του κορυφαίου σκόρερ της τα τελευταία 5 χρόνια. Ο Κέιν πέρυσι είχε 5,32 τελικές ανά 90λεπτο, φέτος το νούμερο έπεσε στα 3,46, το μικρότερο στην καριέρα του 25χρονου επιθετικού από τη στιγμή που έκανε το 'μπαμ' το 2013. Με 7 γκολ και μία ασίστ σε 13 αγωνιστικές, ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας έδειχνε να μην τρέχει με την ίδια ταχύτητα σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους συμπαίκτες του.

Ο Σον δεν είχε σκοράρει πριν από το Σάββατο στο φετινό πρωτάθλημα, ο Έρικσεν είχε μόλις 3 ασίστ και κανένα γκολ και ο Άλι είχε ένα γκολ και καμία ασίστ. Κανείς από το καρέ του τρόμου των προηγουμένων ετών δεν βρισκόταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του και ο Ποτσετίνο κλήθηκε να βρει λύση για να σταματήσει μία ασταμάτητη ομάδα υπό αυτές τις συνθήκες. Τη βρήκε...

Ο Ζορζίνιο αποτελεί ίσως την πιο αμφιλεγόμενη μεταγραφή του καλοκαιριού στην Premier League. Με 95,2 μεταβιβάσεις ανά αγώνα, βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος με μεγάλη διαφορά από τον 2ο της συγκεκριμένης λίστας, τον... στόπερ Εμερίκ Λαπόρτ της Μάντσεστερ Σίτι. Ταυτόχρονα, ο πρώην πλέιμεϊκερ του Σάρι στη Νάπολι είναι και ο παίκτης που... έφαγε τη θέση του Ενγκολό Καντέ στο γήπεδο, με τον Γάλλο αμυντικό μέσο να εκτοπίζεται μερικά μέτρα μπροστά και δεξιά, ώστε ο πολιτογραφημένος Ιταλός να έχει τον πλήρη έλεγχο από τον άξονα. Αυτό σημαίνει ότι επωμίζεται και αμυντικά καθήκοντα του Καντέ, τα οποία αδυνατεί να εκπληρώσει με τη μικρή ταχύτητα και μαχητικότητά του, όπως αποδείχθηκε -ξανά- στο 3-0 του Σον, ο οποίος τον προσπέρασε σαν σταματημένο.

Ακόμα και τα στατιστικά του στις μεταβιβάσεις δεν τον βοήθησαν σε αυτό το παιχνίδι. Από τις 52 απόπειρες βρήκαν στόχο οι 42, ενώ μόλις 25 ολοκληρωμένες μεταβιβάσεις ήταν προς τα μπρος. Με έναν τέτοιο Ζορζίνιο, το Sarri-Ball δεν είχε καμία τύχη απέναντι σε μία Τότεναμ που αφυπνίστηκε και έπαιξε το ελεύθερο και γρήγορο ποδόσφαιρο που εφαρμόζει τόσο καλά σε αυτήν την 4ετία του Ποτσετίνο (αλλά και παλαιότερα). Τα 3 γκολ στην επίθεση μοιάζουν λίγα σε σχέση με την εικόνα του αγώνα.

Το 4-3-1-2 του Αργεντινού προπονητή, με τον Άλι πίσω από τους Σον και Κέιν να πιέζει τον Ζορζίνιο, προκάλεσε έκπληξη στον Σάρι, ο οποίος με το καθιερωμένο 4-3-3 αδυνατούσε να αποκτήσει ουσιαστική υπεροχή. Το 60% στην κατοχή μπάλας και οι 13 τελικές προσπάθειες δεν μαρτυρούν την αλήθεια. Μόλις 2 τελικές ήταν εύστοχες, ενώ καταδικαστικά ήταν και τα xGoals του αγώνα: 3,37 για τους γηπεδούχους, 0,93 για τους φιλοξενούμενους που μείωσαν στο 85' με τον Ολιβιέ Ζιρού (πέρασε στη θέση του εξαφανισμένου ξανά Άλβαρο Μοράτα).

Η Τότεναμ μπορεί να έχει 3 ήττες μέχρι στιγμής στη σεζόν, όμως με αυτό το 'τρίποντο' κατάφερε να προσπεράσει στην 3η θέση τη μέχρι πρότινος ακατάβλητη Τσέλσι. Ο Σάρι έγινε ο πρώτος μόνιμος προπονητής της Τσέλσι που χάνει το πρώτο παιχνίδι του στην Premier League κόντρα στα 'σπιρούνια' και ήδη καλείται να αντιμετωπίσει έντονη κριτική για τον τρόπο παιχνιδιού που μέχρι το Σάββατο έφερνε την ομάδα ξανά σε τροχιά τίτλου. Την ίδια στιγμή, η καλύτερη ομάδα του Λονδίνου τα τελευταία 2,5 χρόνια πέρασε με επιτυχία το πρώτο δύσκολο τεστ της εβδομάδας, με τις αναμετρήσεις κόντρα σε Ίντερ και Άρσεναλ να ακολουθούν, κρίνοντας τους πραγματικούς φετινούς στόχους του... όχι πλέον απογοητευμένου (και ίσως φευγάτου λόγω Ρεάλ Μαδρίτης) Ποτσετίνο.

Photo credits: AP Photo/Frank Augstein

News 24/7

24MEDIA NETWORK