Ρεάλ Μαδρίτης-Άγιαξ: Το total football του Κρόιφ δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ

Το total football του Άγιαξ ταπείνωσε τη Ρεάλ Μαδρίτης με ιστορικό θρίαμβο στο 'Μπερναμπέου'. Οι Μαδριλένοι τα έχασαν όλα σε διάστημα λίγων ημερών. Κυρίως την αξιοπρέπειά τους.

Ρεάλ Μαδρίτης-Άγιαξ: Το total football του Κρόιφ δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών η Ρεάλ τα έχασε όλα. Το κύπελλο και το πρωτάθλημα από την Μπαρτσελόνα, το Champions League από τον Άγιαξ. Τρεις ήττες, τρία σοκ, τρεις αποκλεισμοί. Άσπρα μαντήλια στο 'Μπερναμπέου', σαν το 'Ασπρα καράβια τ' ονειρά μου'. Όλα μηδέν για τους 'μερένγκες'.

Φτάνει, όμως, με τη Ρεάλ. Το 1-2 του πρώτου αγώνα και το δοκάρι του Βαράν στο 4ο λεπτό ήταν ό,τι είχε υπέρ της μέχρι να αρχίσει το σόου του Άγιαξ. Ο 'Αίαντας' ανάγκασε τους Μαδριλένους στη μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα τους στην Ευρώπη, ενώ για τρίτη φορά η ολλανδική ομάδα καταφέρνει να προκριθεί παρά την ήττα της στο πρώτο ματς.

Την Τρίτη ήταν η τελευταία, η προηγούμενη ήταν, ω ναι, το 1996 όταν άφησε εκτός τελικού τον Παναθηναϊκό με το 3-0 στο ΟΑΚΑ.

Κοινός παρονομαστής στα δύο ματς με διαφορά 23 ετών; Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Άγιαξ. Σήκω Κρόιφ να τους δεις. Τη νέα 'φουρνιά' που άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον και δικαίωσε όσους πίστευαν ότι μπορεί να φτάσει μακριά.

Αφού είδε τη μπάλα να σταματά στο δοκάρι της ομάδας του Έρικ Τεν Χαχ, έφερε το ματς στα μέτρα της. Γρήγορο ποδόσφαιρο, με γρήγορες εναλλαγές της μπάλας, κάθετος τρόπος παιχνιδιού, ακόμα και σέντρες όποτε χρειαζόταν. Ο Ράμος έλειπε από την άμυνα των γηπεδούχων και ο Άγιαξ είχε όλο το χώρο να κάνει 'πάρτι'. Το 0-1 του Ζιγές μετά την ασίστ του Τάντιτς στο 7' ίσως να μην τρόμαξε τους 'μερένγκες'. Ή ίσως να ήταν αυτό που χρειάζονταν για να 'ξυπνήσουν'.

Το 0-2, όμως, τους τρομοκράτησε. Στο γήπεδο όπου οι φίλοι της Ρεάλ είχαν απολαύσει ουκ ολίγες φορές τον Ζιντάν να κάνει την περίφημη 'ρουλέτα', ντρίμπλα-σήμα κατατεθέν του Γάλλου, ο Τάντιτς 'μοίρασε σακούλες' με τον ίδιο τρόπο και σέρβιρε έτοιμο γκολ στον Νέρες.

Η Ρεάλ πελαγροδρομούσε.

Και δεν της έφτανε το 0-2 που στεκόταν απειλητικά πάνω από το 'Μπερναμπέου', ήρθαν και οι αναγκαστικές αλλαγές των Βινίσιους και Λούκας Βάθκεθ για να... δέσει το γλυκό παρά την είσοδο του κινητικού Μπέιλ. Ο Άγιαξ θα μπορούσε να πετύχει ιστορικό σκορ στο πρώτο ημίχρονο, συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό, ενώ οι γηπεδούχοι απείλησαν λίγο πριν την ανάπαυλα με τον Μπέιλ (πάλι στο δοκάρι η μπάλα).

Στο δεύτερο μέρος ο Άγιαξ άφησε στα πρώτα λεπτά τη Ρεάλ να ξεδιπλώσει την αντίδρασή της και αφού είδε ότι απόψε... είναι η βραδιά του κόντρα σε ομάδα-φάντασμα, συνέχισε το δικό του ολοκληρωτικό παιχνίδι. Το 0-3 με το τρομερό σουτ του Τάντιτς (δύο γκολ, μία ασίστ), το 1-4 από το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ψηλοκρεμαστό φάουλ του Σένε. Ενδιάμεσα η Ρεάλ σκόραρε με τον Μάρκο Ασένσιο, αλλά πιο πολύ έμοιαζε με επιθανάτιο ρόγχο παρά με αντίδραση για την αντεπίθεση.

Ρεάλ Μαδρίτης-Άγιαξ: Το total football του Κρόιφ δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ

Η συντριβή και ο αποκλεισμός τη γύρισε 10 χρόνια πίσω. Τη σεζόν 2009-2010 όταν είχε αποκλειστεί στην ίδια φάση από τη Λιόν. Από τότε είχε να αποκλειστεί τόσο νωρίς, αλλά είχε και Κριστιάνο Ρονάλντο. Τώρα; Οκτώ γκολ το σύνολο σε διάστημα λίγων ημερών. Το 0-3 στο clasico του Κυπέλλου, το 0-1 στο clasico του πρωταθλήματος, το 1-4 στον 'τελικό' του Champions League.

Η Ρεάλ το βράδυ έπαιζε την εφετινή της επιβίωση. Όχι μόνο γιατί ήταν ο μοναδικός στόχος που της είχε απομείνει, αλλά γιατί έπρεπε να αποδείξει στην ποδοσφαιρική Ευρώπη πως υπάρχει ζωή και μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Γενικά, όμως, ζωή δεν φαίνεται να υπάρχει στο 'Μπερναμπέου'. Εκτός αν ο Ποτσετίνο είναι η λύση που αναζητά και χρειάζεται η Ρεάλ. Προς το παρόν πάντως αυτός οδηγεί εκ του ασφαλούς την Τότεναμ. Μπορεί στην Αγγλία να μην τα κατάφερε, στο Champions League, όμως, τα πάει μια χαρά. Δεύτερη νίκη επί της Ντόρτμουντ (0-1 με Κέιν), θριαμβευτική πρόκριση στα προημιτελικά με συνολικό σκορ 4-0.

Σε Μαδρίτη και Ντόρτμουντ ξημερώνουν 'μαύρες' μέρες. Auf Wiedersehen και άσπρα μαντήλια. Σε Λονδίνο και Άμστερνταμ έρχεται το αύριο. Η Τότεναμ είναι η 'σταχτοπούτα' της νοκ άουτ φάσης, ο Άγιαξ η επόμενη σελίδα. Τα νιάτα, η ομορφιά του ποδοσφαίρου, μία όμορφη ιστορία με αναδρομές στο παρελθόν.

(φωτογραφίες: AP Images)

News 24/7

24MEDIA NETWORK