4 λόγοι που δεν μπορεί να επαναληφθεί το θαύμα της Ρώμης

Δεν είναι το πάθημα που έγινε μάθημα, ούτε οι απουσίες της Λίβερπουλ, που στη ρεβάνς του "Anfield" δεν μπορεί ποτέ να επαναληφθεί το περσινό θαύμα της Ρώμης. Αλλά τέσσερις διαφορετικοί λόγοι, που κλείνουν με μια αυγουστιάτικη υπόσχεση του Μέσι.

Barcelona's Lionel Messi celebrates after scoring his side's second goal during the Champions League semifinal, first leg, soccer match between FC Barcelona and Liverpool at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, May 1, 2019. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Barcelona's Lionel Messi celebrates after scoring his side's second goal during the Champions League semifinal, first leg, soccer match between FC Barcelona and Liverpool at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, May 1, 2019. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP PHOTO/EMILIO MORENATTI

Ήταν 10 Απριλίου της περσινής σεζόν, όταν ο Κώστας Μανωλάς και η "τζαλορόσα" παρέα του άφηναν χωρίς λαλιά την ποδοσφαιρική Ευρώπη, αποκλείοντας την Μπαρτσελόνα στην προημιτελική φάση του Champions League. Δεν ήταν απλά αυτό καθεαυτό ως γεγονός, αλλά ο τρόπος που έγινε. Με το πρώτο ματς στο "Camp Nou" να έχει ολοκληρωθεί με σκορ 4-1 υπέρ των "μπλαουγκράνα", η ρεβάνς έμοιαζε με τυπική διαδικασία αλλά η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ διαφορετική. Η Ρόμα θριάμβευσε με 3-0 στο "Olimpico" και άφησε εκτός συνέχειας την Μπαρτσελόνα.

Φέτος, η ομάδα της Βαρκελώνης ξεπέρασε τον σκόπελο της προημιτελικής φάσης του Champions League (όπου γνώριζε τον αποκλεισμό για τρεις σερί σεζόν στη διοργάνωση), πέφτοντας πάνω στην Λίβερπουλ, ένα βήμα πριν το τελικό. Πρώτο παιχνίδι στο "Camp Nou", με τον Λιονέλ Μέσι να οδηγεί τους "μπλαουγκράνα" στο 3-0 και τον Ντεμπελέ να χάνει μοναδική ευκαιρία στην τελευταία φάση του αγώνα για ένα τέταρτο γκολ.

Η κουβέντα για το αν θα μπορούσε να επαναληφθεί το θαύμα της Ρώμης στη ρεβάνς του "Anfield" δεν άργησε να ξεκινήσει. Ωστόσο υπάρχουν τέσσερις σοβαροί λόγοι που κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Και κανείς από αυτούς δεν έχει να κάνει με τα προβλήματα της Λίβερπουλ (Σαλάχ, Φιρμίνο, Κεϊτά, Λαλάνα είναι off, αμφίβολος ο Φαν Ντάικ), αλλά με πράγματα που αφορούν την Μπαρτσελόνα - πέραν από το προφανές 'έπαθε κι έμαθε'.

1. Έριξε στροφές στη La Liga

Όχι πλησιάζοντας στο τέλος της σεζόν, αλλά από την αρχή αυτής, η Μπαρτσελόνα δεν έπαιξε με 'τσίτα τα γκάζια" στο πρωτάθλημα - βοήθησε σε αυτό και το γεγονός πως γρήγορα έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε ομάδα να την απειλήσει σοβαρά για τον τίτλο.

Οι "μπλαουγκράνα" κατέκτησαν το πρωτάθλημα της περσινής σεζόν με +14 από την δεύτερη Ατλέτικο και διαφορά τερμάτων στο... +70. Μέχρι και τη ρεβάνς με την Ρόμα ήταν αήττητοι στη La Liga με 24 νίκες και 7 ισοπαλίες σε 31 ματς, έχοντας 78 γκολ υπέρ (2,5 ανά ματς) και 16 παθητικό (0,5 ανά ματς)!

Φτάνοντας στη φετινή ρεβάνς του "Anfield" (και έναν γύρο μετά στο Champions League σε σχέση με πέρσι - άρα πιο αργά μέσα στη σεζόν), η Μπαρτσελόνα έχει ήδη κατακτήσει τον τίτλο και βρίσκεται στο +52 στο goal difference. Mετράει 25 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες σε 36 ματς στην La Liga, με τέρματα 86 υπέρ (2,38 ανά ματς) και 34 παθητικό (0,95 ανά ματς).

Είναι λίγο πολύ ξεκάθαρο ότι έβγαλε την φετινή κούρσα του πρωταθλήματος παίζοντας με μεγαλύτερη χαλαρότητα. Σίγουρα σε χαμηλότερες στροφές σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Επιλογή που τον βοήθησε να βγάζει μεγαλύτερη φρεσκάδα, περισσότερη ενέργεια μπαίνοντας σε αυτό το στάδιο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, όπου η μάχη στο Champions League κορυφώνεται.

2. Ο "πάγος" στο πρέσινγκ

Ούτε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ούτε και η Μπαρτσελόνα ως οργανισμός απαρνήθηκαν ξαφνικά αυτό το ασφυκτικό πρέσινγκ που την χαρακτήριζε για πολλά χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα τα εντυπωσιακά ποσοστά στην ανάκτηση της μπάλας.

Ωστόσο υπήρξε μια εκτενής συνάντηση των ανθρώπων του τεχνικού επιτελείου για την ανάγνωση των νέων, ρεαλιστικών δεδομένων της εποχής, με το αποτέλεσμα να κάνει την πλέον πειστική του εμφάνιση στο ματς του "Camp Nou" με την Λίβερπουλ: με δίδυμο στόπερ τους Πικέ και Λενγκλέ η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να αμυνθεί ψηλά - άρα και να πρεσάρει με λύσσα τον αντίπαλο.

Αμφότεροι είναι πολύ αποτελεσματικοί σε χαμηλότερα μέτρα, αλλά όχι κοντά στο ύψος της μεσαίας γραμμής. Από την άλλη είναι ξεκάθαρο πως και αυτό το τεχνικό θέμα να μην υπήρχε, οι Μέσι, Σουάρες, Ράκιτιτς, Βιδάλ, Μπουσκέτς είναι στην ηλικία των 30+, επομένως οι εποχές που θα μπορούσαν να πρεσάρουν με συνέπεια και σε κάθε ματς ψηλά στην αντίπαλη περιοχή, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί...

Έτσι φτάσαμε στην ασυνήθιστη εικόνα της αναμέτρησης με την Λίβερπουλ, που ήθελε την Μπαρτσελόνα να επιδιώκει χαμηλό τέμπο στο παιχνίδι, χωρίς να διστάζει να αφήνει τη μπάλα στα πόδια των αντιπάλων της σε πολλά χρονικά σημεία του αγώνα.

3. Ο... πάγκος στον Μέσι

Από πέρσι είχε φανεί η πρόθεση του Ερνέστο Βαλβέρδε και των συνεργατών του να κάνουν διαχείριση στον Λιονέλ Μέσι μέσα στη σεζόν, για όλους τους ευνοήτους λόγους. Ωστόσο μέχρι και τη ρεβάνς με την Ρόμα, ο "θαυματουργός κοντός" είχε μόλις πέντε ματς που δεν είχε ολοκληρώσει το 90λεπτο και ένα ακόμη που δεν είχε αγωνιστεί καθόλου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και τρεις μέρες πριν το παιχνίδι στο "Olimpico", ο Μέσι είχε αγωνιστεί σε όλο το ματς κόντρα στη Λεγανές, κάνοντας χατ-τρικ. Φτάνοντας ήδη τα 40 (!) 90λεπτα στη σεζόν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο Μέσι ολοκλήρωσε την αγωνιστική περίοδο 2017-2018 με 4468 λεπτά συμμετοχής (54 ματς) και απολογισμό 45 γκολ και 18 ασίστ.

Φέτος, η διαχείριση δυνάμεων του 31χρονου σταρ ήταν βασικό ζητούμενο στην Μπαρτσελόνα. Ο Βαλβέρδε άφησε τον Αργεντίνο εκτός αποστολής σε 5 ματς για λόγους ξεκούρασης, ενώ σε άλλα 6 τον χρησιμοποίησε ως αλλαγή! Αν προσθέσουμε σε αυτά ακόμη 5 παιχνίδια που έχασε εξαιτίας εντός τραυματισμού στον ώμο, φτάνουμε στα 16 συνολικά ματς όπου ο Μέσι είχε μικρή ή καθόλου συμμετοχή.

Μια ακόμη σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρσι, είναι το γεγονός πως πριν την αναμέτρηση με την Λίβερπουλ στο "Camp Nou", ο Αργεντίνος στην τελευταία εξάδα παιχνιδιών της La Liga είχε δύο συμμετοχές των 90 λεπτών, δύο των 29 λεπτών, μια των 45 λεπτών και ένα ματς που δεν αγωνίστηκε καθόλου... Πριν τη ρεβάνς στο "Anfield", ο Μέσι παρακολούθησε από την τηλεόραση την εκτός έδρας αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Θέλτα.

Το πόσο ευεργετική είναι αυτή η διαχείριση του Βαλβέρδε στον 31χρονο μεσοεπιθετικό, αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο και στους αριθμούς. Ο Μέσι παίζει λιγότερο από πέρσι αλλά είναι ξεκάθαρα καλύτερος, καθώς μετράει 48 γκολ και 22 ασίστ σε μόλις 3663 λεπτά συμμετοχής (46 ματς)! Ασύλληπτη στατιστική. Μπαίνοντας στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της σεζόν, ο Αργεντίνος μοιάζει να σφύζει από δυνάμεις, οδηγώντας την Μπαρτσελόνα προς το treble.

4. Η υπόσχεση του καλοκαιριού

Στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, η Μπαρτσελόνα επικράτησε με σκορ 3-0 σε φιλική αναμέτρηση με την Μπόκα Τζούνιορς στο "Camp Nou". Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, ο Λιονέλ Μέσι πήρε το μικρόφωνο και απευθύνθηκε στους φίλους της ομάδας, δίνοντας μια υπόσχεση, αφού έκανε λόγο "για ένα αγκάθι στα πλευρά μας" κάνοντας μια έμμεση αναφορά στον περσινό αποκλεισμό από το Champions League.

"Για εμένα είναι μια τεράστια τιμή να είμαι ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα. Ξέρω τι σημαίνει και έχω την τύχη να διαδεχθώ παίκτες όπως οι Πουγιόλ, Τσάβι και τελευταίο τον σπουδαίο Ινιέστα, που θα μας λείψει πολύ.

Έχουμε μια ομάδα που μας επιτρέπει να είμαστε ενθουσιασμένοι. Όσοι ήρθαν φέτος θα μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε σημαντικά και αν η περσινή σεζόν ήταν πολύ καλή με την κατάκτηση του Κυπέλλου και της La Liga, είναι αλήθεια πως θυμόμαστε τι συνέβη στο Champions League και τον τρόπο που αποκλειστήκαμε.

Φέτος θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε αυτό το όμορφο τρόπαιο πίσω στο "Camp Nou", τόνισε χαρακτηριστικά ο Μέσι, σε μια κίνηση που δεν συνηθίζει αλλά μάλλον άρμοζε στην πρώτη του σεζόν ως αρχηγός των "μπλαουγκράνα".

Και από τη στιγμή που ο Αργεντίνος σταρ είχε προγραμματίσει το μυαλό και το κορμί του για την κατάκτηση του φετινού Champions League, μάλλον δεν υπάρχει κάποιος που θα καταφέρει να τον σταματήσει...

Μη χάσετε το νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο! Οι δημοσιογράφοι του Contra.gr συζητούν για το αν η Μπαρτσελόνα έχει κλειδώσει ήδη το Champions League και αν ο Λουτσέσκου πρέπει να φύγει από φέτος στο εξωτερικό:

Photo credits: AP Photo/Emilio Morenatti

News 24/7

24MEDIA NETWORK