Όταν ο Ντάνιελ Στάριτζ είναι βασικός, η Λίβερπουλ δεν έχει τίποτα να φοβάται

Ο Ντάνιελ Στάριτζ άρχισε βασικός στο Champions League για πρώτη φορά μετά από τον Μάρτιο του 2012. Σκόραρε και η Λίβερπουλ πήρε τη νίκη επί της Παρί Σεν Ζερμέν. Το recap του Champions League.

Όταν ο Ντάνιελ Στάριτζ είναι βασικός, η Λίβερπουλ δεν έχει τίποτα να φοβάται
AP PHOTO/RUI VIEIRA

Μεσολάβησαν πολλά μέσα σε αυτές τις 2.379 ημέρες. Πήρε (ακόμα μία) μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα, έκανε το 'μπαμ' της καριέρας του, η ομάδα του έφτασε σε τελικό Champions League. Υπήρχε πάντοτε μία σταθερά, όμως. Κανείς από τους προπονητές του (και υπήρχαν πολλοί σε αυτό το διάστημα) δεν του έδινε φανέλα βασικού στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ίσως επειδή υπήρχε και μία δεύτερη απαράβατη συνθήκη στον κοινό βίο του Ντάνιελ Στάριτζ με τη Λίβερπουλ: οι τραυματισμοί. Τρία χρόνια μετά από τη μετακίνησή του από την Τσέλσι, είχε πάρει απουσία 614 ημέρες από τις 1.121 που βρισκόταν στο Μέρσεϊσαϊντ, λόγω 18 τραυματισμών.

Η Λίβερπουλ σταμάτησε να τον εμπιστεύεται, ο Γίργκεν Κλοπ πήρε μαζί του από τη Γερμανία τον Ρομπέρτο Φιρμίνο για τη θέση του Στάριτζ. Όταν 'έδεσε' η τριπλέτα με Μοχάμεντ Σαλάχ και Σαντιό Μανέ, ο κορυφαίος επιθετικός της Αγγλίας το 2013-2014, με 21 γκολ σε 29 αγώνες και πολύ καλές επιδόσεις και με την εθνική ομάδα της χώρας του, παραχωρήθηκε δανεικός στη Γουέστ Μπρομ. Αγωνίστηκε μόλις σε έξι αγώνες (κανένα γκολ) στο δεύτερο μισό της σεζόν 2017-2018, λόγω τραυματισμών...

Όταν ο Ντάνιελ Στάριτζ είναι βασικός, η Λίβερπουλ δεν έχει τίποτα να φοβάται
AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Fast forward στα μεσάνυχτα της Τρίτης. Ο Κλοπ στέκεται μπροστά από τα μικρόφωνα του BT Sport και εκθειάζει έναν παίκτη για τον οποίο είχε δώσει το 'ΟΚ' να φύγει μερικούς μήνες νωρίτερα. ' Σούπερ παιχνίδι, σούπερ παιχνίδι. Του είπα πριν από το παιχνίδι ότι δεν τον είχα δει σε τόσο καλή φυσική κατάσταση, όσο είμαι στην ομάδα. Χρησιμοποίησε αυτήν την κατάσταση, ήταν παντού στο γήπεδο, βοηθούσε δεξιά - αριστερά, κρατούσε μπάλα. Παίζουμε με 9,5άρι ή 10άρι στην επίθεση και εκείνος ήταν στην περιοχή όποτε χρειαζόταν ή εκτός περιοχής όποτε έπρεπε. Το έκανε κι αυτό καλά'.

Τι είχε συμβεί στο μεσοδιάστημα; Για αρχή, ο 29χρονος επιθετικός είδε το όνομά του σε βασική ενδεκάδα αγώνα Champions League της Λίβερπουλ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2013, όταν οι 'κόκκινοι' δαπάνησαν 15.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσουν μετά από μία αποτυχημένη τριετή θητεία στην Τσέλσι, που διαδέχθηκε μία αποτυχημένη τριετή θητεία στη Μάντσεστερ Σίτι από την οποία αναδείχθηκε.

Τελευταία παρουσία του ως βασικός ήταν τον Μάρτιο του 2012, όταν η Τσέλσι νίκησε 4-1 τη Νάπολι στην παράταση, προκρίθηκε στα προημιτελικά και έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου (ο Στάριτζ αγωνίστηκε μόλις 8 λεπτά σε όλη τη διοργάνωση στη συνέχεια).

Ούτε και τώρα θα έπαιρνε την ευκαιρία, αν ο Φιρμίνο δεν είχε πρόβλημα με το μάτι του, πρόβλημα το οποίο δήλωσε στον Κλοπ ότι ξεπέρασε το πρωί της Τρίτης, ωστόσο ο Γερμανός τεχνικός είχε καταστρώσει ήδη τα πλάνα του, τα οποία περιελάμβαναν τον Στάριτζ στο αρχικό σχήμα.

Στο 30ό λεπτό της συνάντησης, ήρθε η δικαίωση. Μετά από ένα γκολ σε τέσσερις συμμετοχές στο πρωτάθλημα (συνολικά 20 λεπτά και καθυστερήσεις), όλες ως αλλαγή μετά από το 80', ο Στάριτζ απέδειξε ότι μπορεί κι ως βασικός. Μία σέντρα ακριβείας του Άντριου Ρόμπερτσον χρειαζόταν, ώστε με κεφαλιά να νικήσει τον Αλφόνς Αρεολά και να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου στο Champions League.

Βάσει ιστορικού, αυτό το τέρμα ήταν άξιο πανηγυρισμού, άξιο ενός... Sturridge Dance, βάσει αριθμών ήταν ακόμα μία μέρα στη δουλειά. Στις τελευταίες τέσσερις εμφανίσεις του στο Champions League, ο Στάριτζ έχει ισάριθμες συμμετοχές σε γκολ της Λίβερπουλ, με δύο τέρματα και δύο ασίστ. Στα τελευταία 37 παιχνίδια στα οποία έχει αρχίσει βασικός, από την έναρξη της σεζόν 2015-2016 δηλαδή, έχει 25 γκολ και 7 ασίστ.

Το τέρμα του Στάριτζ άνοιξε τον δρόμο προς τη νίκη. Το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Τζέιμς Μίλνερ, έστρωσε το χαλί. Όμως απέναντί της, η Λίβερπουλ είχε ίσως την κορυφαία επιθετική τριπλέτα του κόσμου, η οποία συγκρίνεται μόνο με τη δική της. Ο Τομά Μενιέ μείωσε πριν από τη λήξη του ημιχρόνου και ο Κιλιάν Εμπαπέ ισοφάρισε στο 83'.

Στον αγωνιστικό χώρο δεν υπήρχε Στάριτζ σε αυτό το σημείο. Η κούραση από τον... ασυνήθιστα μεγάλο χρόνο συμμετοχής, το τάκλιν με τις τάπες που έκανε πάνω στον Αρεολά στο ακυρωθέν γκολ του Σαλάχ και η ετοιμότητα του Φιρμίνο, τον έφεραν στον πάγκο στο 72'. Ο Βραζιλιάνος συμπαίκτης του και μέχρι πρότινος αδιαπραγμάτευτος κάτοχος της φανέλας του βασικού επιθετικού έδειξε γιατί ο Στάριτζ, ακόμα και υγιής, έχει ελάχιστες ευκαιρίες να αποδείξει τις ικανότητές του.

Με γκολ στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων, έδωσε τη νίκη στη Λίβερπουλ και 'πλήγωσε' ξανά τον Άγγλο φορ. Αυτήν τη βραδιά μεταφορικά. Γιατί υγιής γαρ, ο Στάριτζ θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τον Κλοπ να χορέψει ξανά...

Σημειώσεις

> Ο Μάουρο Ικάρντι είναι ο πρώτος αρχηγός της Ίντερ που οδηγεί την ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο του 'Τζιουζέπε Μεάτσα' για αγώνα Champions League μετά από το 2012. Προκάτοχός του; Ο Χαβιέρ Σανέτι. Έκτοτε, τόσο η Ίντερ όσο και ο ίδιος ο Αργεντινός επιθετικός πέρασαν πολλά. Δυσάρεστα κυρίως. Δύο πράγματα δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ όλο αυτό το διάστημα: το πόσο έλειπαν οι 'νερατζούρι' από τη διοργάνωση και το πόσο καλός παίκτης είναι ο Ικάρντι, ο οποίος σε ηλικία 25 ετών έχει ήδη 108 γκολ με την Ίντερ. Το τελευταίο του ίσως ήταν και το πιο όμορφο, ένα απευθείας βολέ από σέντρα του Κουάντουο Ασαμόα έξω από τη μεγάλη περιοχή, με το οποίο στο 85ο λεπτό η Ίντερ ισοφάρισε το γκολ του Κρίστιαν Έρικσεν από το 53'. Υπάρχει κι ένα τρίτο πράγμα που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ: ότι η Τότεναμ είναι... Τότεναμ. Οπότε η ανατροπή στο 92' από τον Ματίας Βεσίνο δεν προσφερόταν για στοιχηματισμό...

> Για δύο χρόνια βρισκόταν στη σκιά του. Έπαιζε για εκείνον. Και τα κατάφερνε πολύ καλά. Όταν η Ατλέτικο Μαδρίτης αγόρασε τον Ρανταμέλ Φαλκάο από την Πόρτο το καλοκαίρι του 2011, ο Κολομβιανός επιθετικός ήταν ο αδιαμφισβήτητος σταρ της ομάδας και ο Ντιέγκο Κόστα ένας προβληματικός γυρολόγος, που όμως έδειχνε πράγματα. Στην πρώτη σεζόν συνύπαρξης, το 2010-2011, ο (τότε) Βραζιλιάνος υπέστη ρήξη χιαστού κι έμεινε εκτός για το πρώτο μισό. Στο 2ο μισό δόθηκε δανεικός στη Ράγιο Βαγεκάνο, αφού ο Φαλκάο, που οδηγούσε την ομάδα στην κατάκτηση του Europa League, δεν θα του άφηνε περιθώριο να αγωνιστεί. Το 2012-2013 κατέκτησαν μαζί το κύπελλο, με τον Φαλκάο πρώτο 'βιολί'. Τα χρόνια πέρασαν, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Στο 'Λουί Ντε', ο Φαλκάο συμμετείχε καθοριστικά στο πρώτο γκολ του Μονακό - Ατλέτικο, με σκόρερ τον Σαμουέλ Γκραντσίρ. Μόνο που τελευταίος χαμογέλασε ο (πλέον) Ισπανός Κόστα. Ισοφάρισε στο 31' και στις καθυστερήσεις του 1ου ημιχρόνου ο Χοσέ Χιμένες έκανε την ανατροπή κι έδωσε τη νίκη στους "ροχιμπλάνκος" με 2-1.

> Οι αντιστάσεις της UEFA κάμφθηκαν, ωστόσο όχι για φέτος. Ο VAR (αφού το ακρωνύμιο σημαίνει βοηθός διαιτητή για βίντεο) ή έστω το σύστημα VAR θα μπει στη ζωή μας από τη νέα σεζόν στις ευρωπαϊκές διεθνείς διοργανώσεις, με συνέπεια μέχρι τότε να βλέπουμε πέναλτι όπως αυτό που κέρδισε η Πόρτο, με το οποίο ο Οταβίνιο ισοφάρισε σε 1-1 τη Σάλκε στο Γκελζενκίρχεν.

Τα αποτελέσματα της Τρίτης

1ος όμιλος

Μπριζ - Ντόρτμουντ 0-1 (85' Πούλισιτς)

Μονακό - Ατλέτικο 1-2 (18' Γκραντσίρ - 31' Κόστα, 45+1' Χιμένες)

2ος όμιλος

Μπαρτσελόνα - Αϊντχόφεν 4-0 (31', 77', 87' Μέσι, 74' Ντεμπελέ)

Ίντερ - Τότεναμ 2-1 (85' Ικάρντι, 90+2' Βεσίνο - 53' Έρικσεν)

3ος όμιλος

Λίβερπουλ - Παρί Σεν Ζερμέν 3-2 (30' Στάριτζ, 36' πέν. Μίλνερ, 90+1' Φιρμίνο - 40' Μενιέ, 83' Εμπαπέ)

Ερυθρός Αστέρας - Νάπολι 0-0

4ος όμιλος

Γαλατάσαραϊ - Λοκομοτίβ Μόσχας 3-0 (9' Ροντρίγκες, 67' Ντερντιγιόκ, 90+4' πέν. Ινάν)

Σάλκε - Πόρτο 1-1 (64' Εμπολό - 75' πέν. Οταβίνιο)

Photo credits: AP Photo/Dave Thompson, Rui Vieira

News 24/7

24MEDIA NETWORK