Κλήρωση Champions League: Το ξύλο Ρονάλντο - Γκοδίν θα ξεχωρίσει ξανά

Βρίσκονται σε διαφορετική πόλη μετά από 8 χρόνια, όμως Κριστιάνο Ρονάλντο και Ντιέγκο Γκοδίν έχουν πάντα ανοιχτούς λογαριασμούς στην πιο ξεχωριστή μάχη της φάσης των 16 του Champions League, μεταξύ Ατλέτικο και Γιουβέντους.

Atletico's Diego Godin, left, challenges Real Madrid's Cristiano Ronaldo during the Champions League final soccer match between Real Madrid and Atletico Madrid at the San Siro stadium in Milan, Italy, Saturday, May 28, 2016.  (AP Photo/Manu Fernandez)
Atletico's Diego Godin, left, challenges Real Madrid's Cristiano Ronaldo during the Champions League final soccer match between Real Madrid and Atletico Madrid at the San Siro stadium in Milan, Italy, Saturday, May 28, 2016. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Η κλήρωση του Champions League έβγαλε ενδιαφέροντα ζευγάρια, με διάφορες ιστορίες να συνδέουν τους αντιπάλους.

Κανένα, όμως, δεν έχει το υπόβαθρο της κόντρας μεταξύ Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους, των δύο επαναλαμβανόμενων... loser του θεσμού, που έχουν χάσει από δύο τελικούς την τελευταία πενταετία (2014 και 2016 η πρώτη, 2015 και 2017 η δεύτερη), όμως φέτος έχουν αφήσει πίσω τους όλη την προηγούμενη κακοδαιμονία και οδεύουν ξανά προς τη δόξα.

'Δήμιος' στην Ευρώπη ο Ρονάλντο

Η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο νοηματοδοτεί αυτήν την κόντρα που υπό άλλες συνθήκες θα επικεντρωνόταν γύρω από τις δύο καλύτερες αμυντικές λειτουργίες της διοργάνωσης.

Ο Πορτογάλος επιθετικός είναι ικανός να αλλάξει τον ρουν μιας ομάδας, όπως έδειξε με όσα πέτυχαν τα 451 τέρματά του με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Εξ αυτών, τα 22 επετεύχθησαν σε 31 αγώνες απέναντι στους 'ροχιμπλάνκος', που παρότι βρίσκονται στη 'χρυσή' εποχή τους, ήταν το 3ο πιο αγαπημένο θύμα του CR7 (27 γκολ κόντρα στη Σεβίλλη, 23 κόντρα στη Χετάφε).

Το χειρότερο απ' όλα για τον ισπανικό σύλλογο είναι ότι και στις 4 φορές που βρέθηκε στα νοκ άουτ του Champions League επί Ντιέγκο Σιμεόνε, την πορεία του διέκοψε ο Ρονάλντο, δύο φορές σε τελικό, μία σε ημιτελικό και μία σε προημιτελικό. Η Ατλέτικο έχει δεχθεί 21 γκολ σε νοκ άουτ αυτές τις 4 σεζόν, εκ των οποίων τα 10 από τη Ρεάλ και τα 4 από τον Ρονάλντο.

Ο κάτοχος των τελευταίων 3 Champions League σημείωσε χατ τρικ την τελευταία φορά που υποδέχθηκε την Ατλέτικο στη διοργάνωση, με τη Ρεάλ να επικρατεί 3-0 στο 'Σαντιάγο Μπερναμπέου' και να εξασφαλίζει από το πρώτο παιχνίδι την πρόκριση στον τελικό του 2016-2017. Η (αναίμακτη) ήττα στη ρεβάνς είναι η μοναδική του Ρονάλντο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση κόντρα στον Σιμεόνε, μετρώντας συνολικά 4 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα, 4 γκολ, 3 ασίστ και 2 τρόπαια...

Γκοδίν έτοιμος για όλα

Όχι πως ο Ρονάλντο έπαιζε χωρίς αντίπαλο δέος κόντρα στην Ατλέτικο όλα αυτά τα χρόνια. Ο Ντιέγκο Γκοδίν δεσπόζει στην αμυντική γραμμή των 'ροχιμπλάνκος' και ο Ουρουγουανός έδωσε επικές μάχες με τον Πορτογάλο όλα αυτά τα χρόνια της κόντρας των δύο ομάδων.

Ο Ρονάλντο κέρδιζε συνήθως στην Ευρώπη, ο Γκοδίν κέρδιζε συνήθως εντός συνόρων, με την Ατλέτικο να έχει πάρει τον 'αέρα' της γειτόνισσας στο Derbi Madrileño.

Μαρκαρίσματα, τάκλιν, τραβήγματα φανέλας, φτυσίματα, γρατζουνιές, γροθιές, κλοτσιές, τα πάντα βρέθηκαν στο μενού των δύο παικτών όταν καλούνταν να αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλον στον αγωνιστικό χώρο. Τα πάντα επιτρέπονταν στην πιο σκληρή προσωπική κόντρα του ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, που τελικά έβρισκε νικητές και τους δύο. Ο Ρονάλντο κατάφερνε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα, ωστόσο ο Γκοδίν και οι συμπαίκτες του είχαν κατορθώσει να τον απομονώσουν και να περιορίσουν τους υπολοίπους παίκτες της Ρέαλ.

'Δεν υπάρχει παίκτης που μπορεί να περιορίσει τον Ρονάλντο. Όχι μόνο ο Γκοδίν. Θα πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά ώστε να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την επίδραση που μπορεί να έχει', υποστήριζε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Ουρουγουάης, Όσκαρ Ταμπάρες, πριν από τη νέα μονομαχία των δύο παικτών, το καλοκαίρι στα γήπεδα της Ρωσίας.

Ουρουγουάη και Πορτογαλία, οι δύο χώρες που οι δύο ηγέτες οδήγησαν στην κατάκτηση του αντίστοιχου ηπειρωτικού τροπαίου και στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου τα προηγούμενα χρόνια, συναντήθηκαν στη φάση των 16, με τη 'σελέστε' να αναδεικνύεται νικήτρια με 2-1.

Η συμπαγής άμυνα που δεν διαπερνάται

Ο Γκοδίν δεν ήταν μόνος του σε αυτήν την υπερπροσπάθεια να σταματήσει έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Η αμυντική λειτουργία της Ατλέτικο αποτελεί προϊόν της φιλοσοφίας του Σιμεόνε και αρχίζει από τον πιο προωθημένο ποδοσφαιριστή, φτάνοντας μέχρι τον εκάστοτε τερματοφύλακα. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2012-2013, μόνο μία σεζόν οι 'ροχιμπλάνκος' δεν είχαν το μικρότερο παθητικό στην Primera Division, ανεξαρτήτως θέσης που τερμάτιζαν.

Οι παίκτες πιέζουν ψηλά, με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να επιτρέψουν στον αντίπαλο να αρχίσει μία επίθεση μόνο από έναν ελεγχόμενο χώρο που έχουν αφήσει ακάλυπτο. Με αυτόν τον τρόπο οδηγούν τους κατόχους της μπάλας να τη σηκώσουν και ουσιαστικά να αλείψουν βούτυρο στο ψωμί μιας ομάδας που διακρίνεται για το ψηλό παιχνίδι της.

Όλα αυτά διατηρώντας όσο είναι εφικτό τις τρεις ευθείες γραμμές ζώνης, που δεν... σπάνε ακόμα κι αν η αντίπαλη ομάδα κάνει μεταφορά μπάλας στην αντίθετη πτέρυγα. Η συνοχή κάνει τη διαφορά στην Ατλέτικο.

Σε περίπτωση, δε, που δεν πρόκειται για οργανωμένη επίθεση αντιπάλου, με το που χαθεί η μπάλα, οι παίκτες της Ατλέτικο ορμούν σαν σμήνος μελισσών στον κάτοχο αυτής για να του την κλέψουν ή στη χειρότερη να τον καθυστερήσουν από το να βγάλει κόντρα.

Οι καθηγητές άμυνας Κιελίνι - Μπονούτσι

Απέναντί της, πάντως, η Ατλέτικο θα βρει ίσως τη μοναδική ομάδα που μπορεί να την κοντράρει σε αμυντικές επιδόσεις. Εξάλλου, μόλις λίγες εβδομάδες πέρασαν από τη στιγμή που ένας προπονητής που γνωρίζει άριστα την τέχνη του αμύνεσθαι, ο Ζοζέ Μουρίνιο, εκθείαζε τους αντιπάλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη φάση των ομίλων, λέγοντας ότι 'ο κ. Μπονούτσι και ο κ. Κιελίνι θα έπρεπε να διδάσκουν μάθημα στο Χάρβαρντ για το πώς αμύνονται'.

Μπορεί ο Λεονάρντο Μπονούτσι να υπήρξε παίκτης του Πορτογάλου στην Ίντερ και να έφυγε άπραγος από τους 'νερατζούρι' επί Μουρίνιο και ο Τζιόρτζιο Κιελίνι να μην κρίθηκε ποτέ πιο χρήσιμος για τον Πορτογάλο τεχνικό στις ομάδες που αναλάμβανε από στόπερ όπως ο Ρικάρντο Καρβάλιο, ο Νταβίντ Λουίζ ή ο Βίκτορ Λίντελεφ, όμως μαζί σχηματίζουν ίσως το καλύτερο δίδυμο στόπερ στην υφήλιο.

Barcelona's Luis Suarez, right, challenges Juventus's Giorgio Chiellini, left, and Juventus's Leonardo Bonucci, center, during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Barcelona and Juventus at Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, April 19, 2017. (AP Photo/Manu Fernandez)
Barcelona's Luis Suarez, right, challenges Juventus's Giorgio Chiellini, left, and Juventus's Leonardo Bonucci, center, during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Barcelona and Juventus at Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, April 19, 2017. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Το 2016-2017 έφτασαν στο αποκορύφωμά τους, όταν έστειλαν τη Γιουβέντους για δεύτερη φορά σε τελικό Champions League επί των ημερών τους, χωρίς να δεχθούν γκολ από την Μπαρτσελόνα σε δύο αγώνες στα προημιτελικά. 'Χτίζουν ένα βουνό', ήταν η εξήγηση ενός συναδέλφου τους, Ζεράρ Πικέ. Οι Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες και Νεϊμάρ έμειναν δίχως γκολ για 180 λεπτά και η Γιουβέντους έγινε η πρώτη ομάδα που έμεινε αήττητη στο 'Καμπ Νόου' σε διεθνή αγώνα μετά από την... Ατλέτικο Μαδρίτης το 2014.

Εκείνη την εποχή υπήρχε και η βοήθεια τρίτου στόπερ στα δύσκολα παιχνίδια, του Αντρέα Μπαρτζάλι ο οποίος ολοκλήρωνε το παζλ της κατάσβεσης των επιθέσεων των αντιπάλων. Πλέον, η ηλικία εμποδίζει τον τελευταίο να έχει την ίδια συμβολή, με τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι να προτιμάει τετράδα στην άμυνα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιος εγνωσμένης αξίας 'καταστροφέας' παιχνιδιού του αντιπάλου στη μεσαία γραμμή.

Οι προηγούμενες φορές Σιμεόνε vs Αλέγκρι

Αυτές οι δύο ομάδες πρόκειται να διασταυρώσουν τα 'ξίφη' τους στο πιο ενδιαφέρον και αμφίρροπο παιχνίδι της φάσης των 16 του Champions League. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα τεθούν αντιμέτωπες, όμως. Τη σεζόν 2014-2015 είχαν κληρωθεί μαζί με τον Ολυμπιακό στον ίδιο όμιλο της διοργάνωσης, με τους Ισπανούς να έχουν αποσπάσει 0-0 στο Τορίνο και να νικούν με 1-0 στη Μαδρίτη.

Συνολικά, ο Σιμεόνε έχει να ηττηθεί από ιταλική ομάδα από τον καιρό που προπονούσε στην Κατάνια. Ως προπονητής της Ατλέτικο, σε 8 αγώνες απέναντι σε αντίπαλο από τη Serie A σε διεθνείς διοργανώσεις δεν έχει φύγει με σκυμμένο κεφάλι.

Παρ' όλα αυτά, μετράει μία ήττα από τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Μόλις στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι των Σικελών και δεύτερό του ως προπονητής επί ευρωπαϊκού εδάφους, τον Ιανουάριο του 2011, υποδέχθηκε τη Μίλαν στο 'Άντζελο Μασιμίνο'. Τα γκολ των Ρομπίνιο και Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς έδωσαν τη νίκη στην ομάδα του Αλέγκρι, που στο τέλος της σεζόν κατέκτησε το σκουντέτο, το τελευταίο της ιστορίας της. Η χρονιά ολοκληρώθηκε με χαμόγελα για τον Ιταλό προπονητή, αλλά και για τον Αργεντινό ομόλογό του, αφού κατάφερε να κρατήσει την Κατάνια στην κατηγορία. Αυτήν τη φορά, η μεταξύ τους σύγκρουση δεν θα επιτρέψει και στους δύο να χαμογελάσουν...

Σημειώσεις

> Αν υπάρχει ένα άλλο ζευγάρι που διεκδικεί τον τίτλο του πλέον ξεχωριστού της κλήρωσης, αυτό της Λίβερπουλ με την Μπάγερν Μονάχου. Αμφότεροι κάτοχοι 5 τροπαίων στον θεσμό, αμφότεροι φαβορί για τη... δεύτερη θέση στο πρωτάθλημά τους τη φετινή σεζόν, το Champions League ίσως αποτελεί τη διέξοδο για να στέψουν με επιτυχία τη χρονιά, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να κατακτήσουν άλλον τίτλο. Ντέρμπι επιστροφών, αφού ο τελευταίος προπονητής που αποκαθήλωσε εντός συνόρων την Μπάγερν είναι συνάμα ο τελευταίος προπονητής που νίκησαν οι Βαυαροί σε τελικό Champions League και κάθεται στον πάγκο της Λίβερπουλ. Ο Γίργκεν Κλοπ δεν είναι ο μοναδικός παλιός γνώριμος. Ο ήρωας των 'κόκκινων' στο πρόσφατο ντέρμπι κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζερντάν Σακίρι, άνοιξε τα 'φτερά' του στο Μόναχο μετά από τις εμφανίσεις του στη Βασιλεία, ωστόσο στα 2,5 χρόνια που έμεινε εκεί, δεν κατάφερε να διακριθεί.

> Ο μοναδικός Έλληνας με ενεργή συμμετοχή (ο Κώστας Λάμπρου είναι αναπληρωματικός στον Άγιαξ) βρίσκεται σε ένα ζευγάρι που του επιτρέπει να ονειρεύεται τα προημιτελικά. Για δεύτερη σερί χρονιά. Η Ρόμα του Κώστα Μανωλά αντιμετωπίζει την Πόρτο και αν σβήσει τις 'φωτιές' που άναψαν τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα στη Serie A, έχει τα φόντα να βρεθεί ξανά σε προχωρημένη φάση του τουρνουά.

> Υπό άλλες συνθήκες, το παιχνίδι της Παρί Σεν Ζερμέν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα έκλεβε την παράσταση. Όμως ακόμα και τα σοβινιστικά αγγλικά ΜΜΕ παραδέχονται ότι δεν πρόκειται για αμφίρροπο ζευγάρι, αλλά για μία ευκαιρία της Παρί Σεν Ζερμέν να αποδείξει ότι έρχεται να ταράξει την καθεστηκυία τάξη, απέναντι σε μία Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είναι αμφίβολο αν θα έχει τα ίδια πρόσωπα σε καίριες θέσεις τον Φεβρουάριο.

> Κάποτε το Άγιαξ - Ρεάλ Μαδρίτης θα μπορούσε να είναι τελικός της διοργάνωσης. Φέτος προκαλεί έκπληξη τόσο το πόσο καλός είναι ο 'Αίαντας' και δη στην Ευρώπη, όσο και το πόσο κακοί είναι οι 'μερένγκες' και δη... παντού. Σε δύο μήνες πολλά μπορούν να έχουν αλλάξει, εκτός από το φαβορί, που σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται, ως η κάτοχος των προηγουμένων 3 εκδόσεων της διοργάνωσης, θα είναι η Ρεάλ που θα στοχεύει στο 14ο...

> Το Λιόν - Μπαρτσελόνα δεν χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, πλην αυτού του εκπληκτικού φάουλ του Ζουνίνιο Περναμπουκάνο την προηγούμενη φορά που οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στο Champions League, στην ίδια φάση το 2008-2009.

Τα ζευγάρια της φάσης των 16

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Παρί Σεν Ζερμέν

Ρόμα - Πόρτο

Τότεναμ - Ντόρτμουντ

Άγιαξ - Ρεάλ Μαδρίτης

Λιόν - Μπαρτσελόνα

Λίβερπουλ - Μπάγερν Μονάχου

Σάλκε - Μάντσεστερ Σίτι

Ατλέτικο Μαδρίτης - Γιουβέντους

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez, Andrew Medichini

News 24/7

24MEDIA NETWORK