Σαλάχ εναντίον Μέσι: ποια ασίστ ήταν καλύτερη;

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ έδωσε μία ασίστ - ποίημα για τον Σαντιό Μανέ, την ίδια στιγμή που ο Λιονέλ Μέσι έγραφε μία... σονάτα για τον Ζεράρ Πικέ. Ο Λευτέρης Ελευθερίου τις θαυμάζει και τις συγκρίνει, βγάζοντας την καλύτερη.

Σαλάχ εναντίον Μέσι: ποια ασίστ ήταν καλύτερη;
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ, KERSTIN JOENSSON

Προφανώς, δεν υπάρχει λογική σύγκρισης σε ό,τι αφορά τους ποδοσφαιριστές Λιονέλ Μέσι και Μοχάμεντ Σαλάχ, ούτως ή άλλως. Παρ' όλα αυτά, φαινομενικά σπονδυλωτές πράξεις το φέρνουν στον αφρό, αφού, όπως λέει και η κυρία Μαρίνα από τον 'Λόφο του Στρέφη', μια ιδέα είναι όλα.

Ένα tweet, εν προκειμένω, που έγραφε "Ο κοντός έκανε πάλι αυτήν την πάσα που είναι φοβερή άμα την κάνεις στο μπάσκετ με τα χέρια". Ο υπογράφων, αυτομάτως, συνδέθηκε αισθητικά και απάντησε: "Ποιος κοντός; Γιατί κι ο Αιγύπτιος έκανε μυθική alley oop". Αυτή ήταν η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση. Ακόμα και στο γραπτό λόγο, δικαιολογείται ο προσδιορισμός.

Λίγα τικ του ρολογιού μετά, η συγκεκριμένη τοποθέτηση εμφανιζόταν ως κάπως ακατανόητη. Κι αν το tweet εννοούσε ότι ο 'κοντός' ήταν όντως ο Σαλάχ και η πάσα ήταν εκείνη η απίστευτη σέντρα-λόμπα για τον Σαντιό Μανέ στο Μόναχο για το τελικό 1-3 της Λίβερπουλ και όχι η καταπληκτική με το δεξί πάσα του Λιονέλ Μέσι στον Ζεράρ Πικέ για το 4-1 της Μπαρτσελόνα επί της Λυών στο 'Καμπ Νου' (5-1 τελικό);

Τα σχόλια έμοιαζαν να δικαιώνουν την τοποθέτηση, μόνο που ακόμη υπάρχει η αμφιβολία. Οι δύο φάσεις, που έγιναν το καθαριστικό του θολού τζαμιού για την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League, έλαβαν χώρα σχεδόν την ίδια ώρα. Μέχρι να πάει η μπάλα στη σέντρα, στο Μόναχο, η Λυών είχε κερδίσει το κόρνερ που έφερε την αντεπίθεση με τον Αργεντινό να έχει όλο τον χώρο του κόσμου.

Κι όπως τα γκολ προκύπτουν από τα λάθη, έτσι τα θέματα μπορεί να δημιουργηθούν από μία αβλεψία. Στο κάτω κάτω, όταν συμβαίνει κάτι υπέροχο στον αγωνιστικό χώρο, αναγάγεται σε στιγμή και η στιγμή δεν είναι χρόνος. Δεν είναι του παρόντος, διότι το παρόν παύει να υπάρχει, δεν είναι του παρελθόντος, διότι δεν κρατάει τη διάρκεια μίας κατάστασης που γίνεται να εναποθετηθεί σε ένα ορισμένο χρονικό πλαίσιο και ασφαλώς δεν είναι του μέλλοντος, διότι έχει υπάρξει ήδη. Σε απλά λόγια, μία στιγμή μπορεί να είναι κομμάτι της επικαιρότητας, μπορεί να αξιώνει επετειακή υπενθύμιση και μπορεί να αποτελέσει τη δομή μίας προαναγγελίας, ωστόσο δεν μπορεί να στεριώσει, ουσιαστικά, σε κάτι από τα τρία.

Ποια πάσα, όμως, ήταν η καλύτερη; Εδώ πρόκειται για ένα παιχνίδι που επιτηδευμένα αναιρεί το γεγονός ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, όπως δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι συγκρίσιμα η 'Εμμονή της Μνήμης' και ο 'Θάνατος του Σωκράτη', το 'Μαγικό Βουνό' και η 'Δίκη', το 'Beat it' και το 'Bad Romance'. Απλώς, το φάσμα των σπορ και η πληρότητά τους δίνει αυτήν τη δυνατότητα, να βρίσκεσαι στον παιδότοπο και να μπορείς να προβαίνεις σε ζαβολιές, παίρνοντας συνωμοτικό ύφος.

Με όλα αυτά, η σύγκριση γίνεται αναπόφευκτη. Οι δύο πάσες θα κατηγοριοποιηθούν σε διαστάσεις στις οποίες σημαίνουν κάτι και σε κάθε κατηγορία θα υπάρχει ένα προβάδισμα, το μέγεθος του οποίου επίσης θα κρίνεται. Και, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, το αποτέλεσμα δεν θα βγάλει νικητή. Ακόμα κι αν -εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα δάχτυλα δεν έχουν ιδέα τι θα συμβεί παρακάτω- υπάρξει στο τέλος κάποιο πλεονέκτημα.

Κατηγορία 'ασίστ πρόκρισης'

Λίγο πριν από τις τελικές πάσες των Σαλάχ και Μέσι, η Μπάγερν και η Λυών ήθελαν από δύο γκολ για να προκριθούν. Η ασίστ του Μέσι στον Πικέ σημειώθηκε στην αντεπίθεση, ενώ εκείνη του Σαλάχ στον Μανέ, σε ένα δυνητικά σετ παιχνίδι, με έναν παίκτη της Λίβερπουλ, πάντως, στην περιοχή.

Στην ούγια, ακόμα κι αν η Μπάγερν ήταν ανεπαρκής στο Μόναχο, θα ήταν αδύνατον να θεωρήσει κάποιος πιθανότερο να σκαρώσει η Λυών δύο γκολ στη Βαρκελώνη, τουλάχιστον περισσότερο από μία ομάδα που, παρά το γεγονός ότι της βγήκε το μάτι, το όνομα είναι δύσκολο να της φύγει.

Barcelona's Lionel Messi, left, celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between FC Barcelona and Olympique Lyon at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Barcelona's Lionel Messi, left, celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between FC Barcelona and Olympique Lyon at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP PHOTO/EMILIO MORENATTI

Η Λίβερπουλ, επιπροσθέτως, είναι ένα συγκρότημα που πέρυσι έκανε τη Ρόμα να θεωρεί ότι βρισκόταν στο κόλπο της πρόκρισης ακριβώς λόγω αυτής της αστάθειάς της, η οποία φέτος ουδείς ξέρει με ποια φαρμακευτική αγωγή έχει ατονήσει, χωρίς να την έχει καταστήσει κατατονική Συμπερασματικά, το γκολ του Μανέ δημιούργησε περισσότερη ανακούφιση από εκείνο του Πικέ.

Πελώριο προβάδισμα: Σαλάχ

Κατηγορία 'άλλο ένα λιθαράκι στο μύθο'

Σε αυτήν την περίπτωση, η συζήτηση είναι περιττή. Ο Σαλάχ είναι εντυπωσιακός ποδοσφαιριστής και κάνει μία μεστή χρονιά, η οποία μπορεί σε σύγκριση με την περυσινή να υστερεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της Λίβερπουλ.

Liverpool forward Mohamed Salah, right, duels for the ball with Bayern defender David Alaba during the Champions League round of 16 second leg soccer match between Bayern Munich and Liverpool at the Allianz Arena, in Munich, Germany, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Kerstin Joensson)
Liverpool forward Mohamed Salah, right, duels for the ball with Bayern defender David Alaba during the Champions League round of 16 second leg soccer match between Bayern Munich and Liverpool at the Allianz Arena, in Munich, Germany, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Kerstin Joensson) AP PHOTO/KERSTIN JOENSSON

Ωστόσο, ο Μέσι είχε άλλη μία λαμπρή ποδοσφαιρική νύχτα, από τις κυριολεκτικά εκατοντάδες μίας καριέρας που όποιον προσδιορισμό κι αν της αποδώσεις είναι ταιριαστός. Το ματς με τη Λυών είναι απλώς ακόμα ένα αραβούργημα στο τι ο ίδιος κάνει με την ποδοσφαιρική μπάλα. Ο Μέσι είναι η ζωντανή ιστορία του ποδοσφαίρου και παραμένει το ολοκληρωτικό viral των φιλάθλων σε κάθε χώρα που υπάρχει η ευχέρεια παρακολούθησης του Champions League.

Πελώριο προβάδισμα: Μέσι

Κατηγορία 'πρέπει να αναβαθμίσουμε τα βιβλία της φυσικής'

Η πάσα του Μέσι είναι απίθανη, υπό την έννοια ότι έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και μπόρεσε να δώσει την μπάλα με το δεξί σε μία στιγμή που έμοιαζε κατάλληλη. Η αλήθεια είναι ότι με την ντρίμπλα δισταγμού που έκανε στον αμυντικό, ο οποίος προφανώς είχε φτάσει στην αριστερή πλευρά του, ναι μεν έδωσε την αίσθηση ότι θα έκοβε αριστερά για να βρει ελεύθερο σουτ, ωστόσο πάτησε και λίγο φρένο, που του επέτρεψε να περιμένει το δεύτερο τρέιλερ, το οποίο βρέθηκε ανενόχλητο στην περιοχή της Λυών. Ήταν ο ορισμός του πώς με 3 παίκτες απέναντι σε 4 αμυντικούς μπορείς να δημιουργήσεις υπεραριθμία.

Barcelona's Lionel Messi, centre, celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between FC Barcelona and Olympique Lyon at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Barcelona's Lionel Messi, centre, celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between FC Barcelona and Olympique Lyon at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP PHOTO/EMILIO MORENATTI

Η μπαλιά του Σαλάχ, όσο κι αν διευκόλυνε τη ζωή του η οπίσθια κίνηση του Μανέ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το προφανές, ότι ο αμυντικός που είχε επωμιστεί το μαρκάρισμά του έχει γυρίσει την πλάτη του στη φάση που εκτυλίσσεται, γίνεται μεν με το εξωτερικό, είναι καμπυλωτή, αλλά η δύναμή της επιτρέπει στην μπάλα να ακολουθήσει μία τροχιά η οποία δεν καθιστά την πορεία της αργή. Η μπάλα, όταν πια φτάνει στο υψηλότερο σημείο της και πρέπει να υποταχθεί στη μοναρχία της βαρύτητας, προσγειώνεται με αρκετή δύναμη κι αυτό καθιστά όλη τη δουλειά αξιομνημόνευτη.

Ελάχιστο προβάδισμα: Σαλάχ

Κατηγορία 'καλά όλα αυτά, αλλά υπάρχει και το Όσκαρ β' ανδρικού'

Έχουν συμπληρωθεί 10 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ομάδα που έχει παίξει το ωραιότερο ποδόσφαιρο στην ιστορία -και αυτό δεν επιδέχεται καν αμφισβήτηση, όποια και να μπει στη συζήτηση- και η Μπαρτσελόνα συνεχίζει να εκπλήσσει με τις ικανότητές της και τα ρίσκα που παίρνει, τα οποία μοιάζει φυσιολογικά, λες και συμβαίνουν κάθε μέρα. Ήταν άλλη μία Τετάρτη που ο Πικέ, με το σκορ στο 3-1 και όχι την ομάδα του να πιέζει στο σκορ, άφησε την άμυνά του μετά από κόρνερ αντιπάλου για να κάνει ένα σπριντ ώστε να μπει στην περιοχή και να βρεθεί προ κενής εστίας. Είναι ο κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα, που να πάρει η ευχή, δεν είναι ο επιτελικός μέσος της. Διένυσε όλη την απόσταση και όταν η μπάλα πήγε στα πόδια του, δεν μπορούσες να πιστέψεις καν ότι ήταν εκεί.

Liverpool midfielder Sadio Mane, second left, scores his side's third goal during the Champions League round of 16 second leg soccer match between Bayern Munich and Liverpool at the Allianz Arena, in Munich, Germany, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Kerstin Joensson)
Liverpool midfielder Sadio Mane, second left, scores his side's third goal during the Champions League round of 16 second leg soccer match between Bayern Munich and Liverpool at the Allianz Arena, in Munich, Germany, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Kerstin Joensson) AP PHOTO/KERSTIN JOENSSON

Στην έτερη περίπτωση, ο Σαντιό Μανέ έδειξε πόσο εύκολο μπορεί να φαίνεται ένα πολύ δύσκολο γκολ. Έχει προηγηθεί, βεβαίως, η... τσαβική προσποίηση στην άμυνα της Μπάγερν, η ανεπανόρθωτη έκθεση του Μάνουελ Νόιερ -που με ό,τι ντεφορμάρισμα κι αν περνάει, έχει να πάθει τέτοιο χουνέρι από τον ημιτελικό του 'Καμπ Νου' το 2015- ωστόσο δεν γίνεται να κριθεί η συγκεκριμένη φάση για μία προηγούμενη. Ο Μανέ οριζοντιώνεται και όσο κι αν σου δίνει την αίσθηση ότι ελέγχει την μπάλα, λειτουργεί ακαριαία εκτείνοντας το κορμί του. Είναι θαυμάσιο κινησιολογικά και χορογραφικά, όμως δεν είναι ένας στόπερ που σπριντάρει 60 μέτρα στο 80' ενός παιχνιδιού για να σκοράρει.

Εμφανές με το γυμνό μάτι προβάδισμα: Μέσι

Κατηγορία 'είναι το ίδιο οι πουέντ με τα τσαρούχια;

Οι αισθητικές αποχρώσεις των δύο ασίστ τελούν σε διαφορετικό καθεστώς. Το παλιό κλισέ, ότι το playstation δεν μπορεί να αντιγράψει την Μπαρτσελόνα, τελεί σε πλήρη ισχύ, ωστόσο στο βιντεοπαιχνίδι δεν νιώθεις αυτήν την αρμονία, τη συμμετρία, ότι όλα είναι βελούδινα και ότι η νιφάδα του χιονιού θα κάνει μία ανεπαίσθητη προσποίηση πριν διαλυθεί στο έδαφος. Αυτού του είδους η σαγήνη καλυπτόταν, αν κάποιος θέλει, από τον Τσάβι και τον Αντρές Ινιέστα. Ήταν το μέρος που τα μάτια αντάμωναν με τον αισθησιασμό, που η διάσταση του χρόνου μεταβαλλόταν.

Barcelona forward Lionel Messi, right, scores his side's third goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between FC Barcelona and Olympique Lyon at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez)
Barcelona forward Lionel Messi, right, scores his side's third goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between FC Barcelona and Olympique Lyon at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/EMILIO MORENATTI

Αν ο Μέσι ήταν μισό κλικ πιο αργός με την μπάλα στα πόδια, πιθανότατα θα συγκεντρώνονταν τόνοι από στιγμιότυπα που θα υμνούσαν την ανθρώπινη ευαισθησία στην απαλότητά της, μόνο που με την ταχύτητα που παίζει (ή, πιο συγκεκριμένα, με την ταχύτητα που δείχνει ότι παίζει), καλύπτει όλους τους μαρβελικούς όρους, ωστόσο δεν προβαίνει στην εντρύφηση στην ανθρώπινη ποιητικότητα.

Μία λόμπα, από την άλλη, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να προκαλέσει τη συγκίνηση, είναι ένα γράμμα προς τον ουρανό, είναι το φιλί στην 'Ωραία Κοιμωμένη'. Γι' αυτόν τον λόγο, στα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά, η μπαλιά του Σαλάχ γράφτηκε με πένα από φτερό χήνας, ενώ η ασίστ του Μέσι ήταν ένα χαρτί που τύπωσε το στομάχι του C3PO.

Σημαντικό προβάδισμα: Σαλάχ

Κατηγορία 'βλέπω νεκρούς ανθρώπους'

Στην πάσα του Πελέ για τον Κάρλος Αλμπέρτο, που έφερε το 4ο γκολ της Βραζιλίας επί της Ιταλίας στο Μεξικό, για την οικουμενική γιορτή που καταστήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, πολλοί αναρωτήθηκαν πώς τον είδε. Ο Πελέ τότε απάντησε το κλασικό "δεν τον είδα, τον άκουσα". Ο Μέσι, βεβαίως, δεν έχει την ικανότητα αυτού του προσηλυτισμού που ο Έντσο Αράντες ντο Νασιμέντο φαινόταν από παίκτης ότι διαθέτει, ούτε μάλλον θα κάνει τα χατίρια στους δημοσιογράφους που περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ο Μέσι, όπως φαίνεται, είδε τον Πικέ να έρχεται. Και, όπως επίσης φαίνεται, η πάσα του είχε την απαιτούμενη δύναμη ώστε να περάσει μπροστά από το φουνταριστό της Μπαρτσελόνα στη φάση, τον Φιλίπε Κοουτίνιο, για να φτάσει στον Καταλανό αμυντικό. Θα ήταν αβελτηρία να ειπωθεί ότι ο Μέσι δεν σημάδεψε τον σκόρερ και ίσως επισείει καρμική τιμωρία για τους Θωμάδες. Ωστόσο, το πώς τον είδε, ενώ σε όλη τη φάση ήταν μπροστά του κι αυτό συνέχισε να ισχύει μέχρι και τη στιγμή που έκανε την πάσα, μόνο με κάποιον πομπώδη προσδιορισμό μπορεί να διατηρηθεί σε κάτι που δεν παρασέρνει σε μεταφυσική υποψία.

Barcelona defender Gerard Pique, left, scores his side's fourth goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between FC Barcelona and Olympique Lyon at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez)
Barcelona defender Gerard Pique, left, scores his side's fourth goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between FC Barcelona and Olympique Lyon at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Ο Σαλάχ, από την άλλη, έχει δει με φαεινότητα όλη την κίνηση του Μανέ και ενεργεί με θαυμαστή πνευματική διαύγεια, από την ώρα που καταλαβαίνει τι πρόκειται να κάνει ο συμπαίκτης του μέχρι και τη στιγμή που του σερβίρει την μπάλα, λίγο πριν τον ντουμπλάρει ο αμυνόμενος που έρχεται για βοήθεια στην πλάτη του. Υπέροχο, αλλά πάλι όχι για τους X-Men.

Αναμφισβήτητο προβάδισμα: Μέσι

Κατηγορία 'σας ευχαριστούμε που ήρθατε'

Στα 180 λεπτά, ο Σαλάχ ήταν ο νο1 κίνδυνος για την Μπάγερν. Έβγαλε, όμως, μία σειρά χωρίς γκολ, την οποία μπορεί και να μνημονεύουμε γι' αυτήν την ασίστ μετά από κάποια χρόνια, όταν την θυμηθούμε ξανά. Να την συζητήσουμε με ενθουσιασμό, να πούμε το μακρύ μας και το κοντό μας, τότε θα ξέρουμε άλλωστε τι είχε γίνει τη σεζόν 2018-19, πού βρίσκεται ο Σαλάχ.

Liverpool forward Mohamed Salah, right, duels for the ball with Bayern midfielder Thiago Alcantara during the Champions League round of 16 second leg soccer match between Bayern Munich and Liverpool at the Allianz Arena, in Munich, Germany, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Kerstin Joensson)
Liverpool forward Mohamed Salah, right, duels for the ball with Bayern midfielder Thiago Alcantara during the Champions League round of 16 second leg soccer match between Bayern Munich and Liverpool at the Allianz Arena, in Munich, Germany, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Kerstin Joensson) AP PHOTO/KERSTIN JOENSSON

Ο Μέσι, όμως, είναι στο λυκόφως του, ακόμα και αν η λέξη δεν χρησιμοποιείται για να αναδείξει την αντίστροφη μέτρηση. Έχει την έννοια της επίγνωσης της δικής του θέσης, όχι μόνο στους σύγχρονους καιρούς αλλά, σε όλες τις εποχές. Η Λυών ήταν σκληροτράχηλη, αλλά εκείνος είχε δύο γκολ, το ένα εξ αυτών με σκαφτό πέναλτι, μία από τις όμορφες ποδοσφαιρικές εικόνες, το άλλο με μία εντυπωσιακή ντρίπλα που έδειξε σε δύο αμυντικούς το πρόσωπο της αβύσσου, στέλνοντάς τους σε ένα σχεδόν υπαρξιακό τέλμα, και δύο ασίστ. Κανείς δεν τραυματίστηκε, η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε κατά το προβλεπόμενο σε μία τυπική κατηφορική νύχτα στην γκαουντική έδρα της. Περαιτέρω ανάλυση περιττεύει.

Ισόβιο προβάδισμα: Μέσι

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez, Emilio Morenatti, Kerstin Joensson

News 24/7

24MEDIA NETWORK