Ο Φαν Ντάικ ορίζει την τύχη της Λίβερπουλ

O Σαντιό Μανέ είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση της Λίβερπουλ το τελευταίο δίμηνο, όμως ο Βίρχιλ Φαν Ντάικ είναι αυτός που ορίζει -παντού- την τύχη των "κόκκινων". Τα... παρανοϊκά νούμερα του Ολλανδού στόπερ δεν χωράνε αντίλογο.

Ο Φαν Ντάικ ορίζει την τύχη της Λίβερπουλ

Η κλήρωση της προημιτελικής φάσης του Champions League αποδείχθηκε μια... ευγενική χορηγία για την Λίβερπουλ. Οι "κόκκινοι" απέναντι στην Πόρτο έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το εισιτήριο στα ημιτελικά, σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων δεν υπάρχει και η υπόθεση πρόκριση θα εξαρτηθεί από τα κέφια των παικτών του Κλοπ. Ή μάλλον ενός. Που φέτος ορίζει την τύχη της Λίβερπουλ, αλλά και αυτή των αντιπάλων της.

Μα... ναι μεν, αλλά

Στην φάση των "16" της διοργάνωσης, η Λίβερπουλ πέρασε εμφατικά από την Allianz Arena, άφησε για ενθύμιο τρία γκολ στην Μπάγερν Μονάχου και έκλεισε το αγγλικό καρέ των προημιτελικών του φετινού Champions League. Μετά τις Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν η σειρά των "κόκκινων" να πάρουν το εισιτήριο για τους "8", έτσι η διοργάνωση βάφτηκε με τα χρώματα της Premier League κατά το ήμισυ, κάτι που είχε να συμβεί από τη σεζόν 2008/09, με τις Άρσεναλ και Τσέλσι να συμπληρώνουν την τετράδα αντί των Τότεναμ και Σίτι.

"Φανταστικό. Θα πρέπει να το δω 500 φορές. Είναι εκπληκτικό αυτό που κάνει", η χαρακτηριστική ατάκα του Κλοπ μετά το ματς, όταν ρωτήθηκε για την ενέργεια του Μανέ στο 0-1.

Και επειδή αυτή είναι η μοίρα των σκόρερ, τα φώτα έπεσαν επάνω στον Σαντιό Μανέ, που όχι μόνο πέτυχε δύο από τα τρία γκολ της Λίβερπουλ, αλλά χάρισε και ένα τρομερό highlight με τον τρόπο που "χόρεψε" και εκτέλεσε τον Νόιερ στο 0-1.

Αυτό το τέρμα έδωσε στον Σενεγαλέζο ένα τρομερό στατιστικό: από το ξεκίνημα του Champions League της προηγούμενης σεζόν σκοράρει σε κάθε γύρο της διοργάνωσης! Όμιλοι - φάση των 16 - προημιτελικά - ημιτελικά - τελικό - όμιλοι - φάση των 16.

Το δεύτερο γκολ που πέτυχε ο Μανέ στο Μόναχο (84'), χάρισε στον 27χρονο κυνηγό μια περίοπτη θέση στα βιβλία της ιστορίας των "κόκκινων". Έγινε ο πρώτος παίκτης της Λίβερπουλ που έφτασε τα επτά τέρματα σε εκτός έδρας αναμετρήσεις στο Champions League, περισσότερα από κάθε άλλον που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή ο Μανέ είναι ο παίκτης που κρατά το επιθετικό πρόσωπο της Λίβερπουλ πάνω από το νερό: έχει σκοράρει 10 γκολ στα 10 τελευταία παιχνίδια των "κόκκινων" συνολικά. Από ένα κόντρα σε Κρίσταλ Πάλας, Λέστερ, Γουέστ Χαμ, Μπόρνμουθ και από δύο απέναντι σε Γουότφορντ, Μπέρνλι και Μπάγερν Μονάχου. Στα τρία παιχνίδια που ο Σενεγαλέζος έμεινε μακριά από το γκολ, η Λίβερπουλ έμεινε στο "μηδέν"! Μετρώντας ισάριθμες "λευκές" ισοπαλίες με αντιπάλους τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Έβερτον εκτός έδρας, αλλά και το πρώτο ματς με τους Βαυαρούς στο "Anfield".

Σε μια περίοδο που ο Σαλάχ έχει σιγήσει (ο Αιγύπτιος μετά τα δύο γκολ απέναντι στην Πάλας στις 19/1, έχει σκοράρει μόλις μια φορά σε εννέα παιχνίδια), ο Μανέ είναι αυτός που σέρνει το επιθετικό κάρο των "κόκκινων" σε Αγγλία και Ευρώπη. Είναι λίγο - πολύ ξεκάθαρο πως ο Σενεγαλέζος κυνηγός είναι το σημείο αναφοράς στην γραμμή κρούσης της Λίβερπουλ στο δεύτερο μισό της σεζόν, στο παιχνίδι της ομάδας του πολλά εξαρτώνται από τις δικές του εμπνεύσεις αυτή την περίοδο, όμως ένας άλλος συμπαίκτης του είναι αυτός που στρώνει το χαλί στην μοίρα της ομάδας του Κλοπ από το ξεκίνημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Τα παρανοϊκά νούμερα ενός στόπερ

H Λίβερπουλ είναι λιγότερο εντυπωσιακή από πέρσι. Το up tempo έχει δώσει την θέση του σε μια περισσότερο ισορροπημένη προσέγγιση, σκόντο έχει γίνει και στο θέαμα για χάρη της ουσίας. Κάτι που λειτουργεί αποτελεσματικά για τους "κόκκινους", που μπορεί να μην μοιράζουν τον ενθουσιασμό με την ίδια συνέπεια που το έκαναν την περασμένη αγωνιστική περίοδο, είναι όμως ανώτεροι συνολικά.

Μια πολύ σημαντική μεταστροφή -προς το καλύτερο- που παρατηρείται στην αγωνιστική λειτουργία της Λίβερπουλ αφορά την αμυντική της συμπεριφορά. Και δεν είναι τυχαίο πως είναι η ομάδα με την κορυφαία οπισθοφυλακή στην Premier League έχοντας παθητικό μόλις 17 τερμάτων σε 30 ματς.

Από τη στιγμή που οι Κεϊτά και Φαμπίνιο δεν έγιναν αναντικατάστατοι στην ενδεκάδα -και πολύ περισσότερο δεν κατάφεραν, τουλάχιστον για την ώρα, να επηρεάσουν το παιχνίδι της ομάδας- και προσθήκες στην άμυνα δεν έγιναν, οι απαντήσεις στην ερώτηση "πώς κατάφερε η Λίβερπουλ να γίνει τόσο αξιόπιστη αμυντικά" είναι μόλις δύο: φόβος και Βίρχιλ Φαν Ντάικ.

Ήταν μάλλον αναμενόμενο μετά την περσινή σεζόν και επιβεβαιώθηκε φέτος, το γεγονός πως οι αντίπαλοι στην πλειοψηφία τους αντιμετώπισαν συντηρητικά την ομάδα του Κλοπ. Περιόρισαν τα επιθετικά τους ρίσκα για να ανεβάσουν την αξιοπιστία στην άμυνα, έτσι μοιραία και οι κίνδυνοι για την εστία των "κόκκινων" μειώθηκαν.

Την ίδια στιγμή όμως, η παρουσία του Βίρχιλ Φαν Ντάικ στην καρδιά της άμυνας κάνει κάθε ένα από τα 75 εκατ. ευρώ που ξόδεψε η Λίβερπουλ για την απόκτηση του να αξίζει τον κόπο. Ο Ολλανδός (με καταγωγή από το Σουρινάμ) στόπερ ήταν πραγματικά μυθικός στο Μόναχο. Και ο πραγματικός MVP του αγώνα.

100% κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα, 100% ακρίβεια στις επιθετικές του προσπάθειες, 100% στις προσπάθειες του με τάκλιν, 5 επιτυχημένες απομακρύνσεις, 3 κλεψίματα, 1 ασίστ, 1 γκολ!

Οι αριθμοί του Φαν Ντάικ είναι ακόμη πιο εντυπωσιακοί στην Premier League και οι μέσοι όροι του σε 30 παιχνίδια πρωταθλήματος δείχνουν τον βασικό... ένοχο της αξιοπιστίας που εμπνέει η αμυντική γραμμή των "κόκκινων" τη φετινή σεζόν. Και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο έχει να κάνει με ένα ολοστρόγγυλο "μηδέν". Όσο κι αν μοιάζει οξύμωρο, ένα μηδενικό είναι το μεγαλύτερο παράσημο του Ολλανδού τη φετινή σεζόν.

Τόσες είναι οι ντρίμπλες που έχει δεχθεί. Μηδέν! Δεν έχει βρεθεί αντίπαλος που πέρασε από τον Φαν Ντάικ. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός πως ο 27χρονος στόπερ τους κόβει μονίμως όρθιος. Αριθμεί μόλις ένα τάκλιν ανά παιχνίδι. Συνολικά 30 έχει κάνει, σε ισάριθμα ματς. Και για να πειστεί και ο τελευταίος δύσπιστος: ναι, είναι όλα επιτυχημένα. 30/30.

Στην ίδια σειρά αγώνων, ο Φαν Ντάικ έχει μόλις μια κίτρινη κάρτα, 89.6% επιτυχία στις μεταβιβάσεις και 4.7 κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα ανά παιχνίδι. Οι αριθμοί του Ολλανδού στόπερ είναι ασύλληπτοι!

Όσο κι αν ο Μανέ σήμερα, ή ο Φιρμίνο με τον Σαλάχ αύριο, μπορεί να του κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας της -πάντα αβανταδόρικης- θέσης του επιθετικού, ο Βίρχιλ Φαν Ντάικ είναι ο ρυθμιστής στο ταβάνι της Λίβερπουλ τη φετινή σεζόν.

Κάτι που έχουν καταλάβει καλά και οι οπαδοί της ομάδας, που σκαρφίστηκαν και τραγουδάνε με πάθος αυτούς τους στίχους για τον Ολλανδό στόπερ...

He’s our centre half,
He’s our number 4,
Watch him defend,
And watch him score,
He can pass the ball,
Calm as you like,
He’s Virgil Van Dijk,
Virgil Van Dijk

(φωτογραφία: AP Photo/Matthias Schrader)

News 24/7

24MEDIA NETWORK