Μάντσεστερ Σίτι - Τότεναμ: Δυστυχώς για τον Πεπ, The North Remembers

To 2017 η Τότεναμ δεν είχε όνομα, ούτε προπονητή. Ήταν η "ομάδα του Χάρι Κέιν". Δύο χρόνια μετά, η τιμωρία του Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν πιο VARιά από την προσβολή του. Οι Βόρειοι του Ποτσετίνο δεν είχαν ξεχάσει.

Manchester City coach Pep Guardiola looks down during the Champions League quarterfinal, second leg, soccer match between Manchester City and Tottenham Hotspur at the Etihad Stadium in Manchester, England, Wednesday, April 17, 2019. (AP Photo/Dave Thompson)
Manchester City coach Pep Guardiola looks down during the Champions League quarterfinal, second leg, soccer match between Manchester City and Tottenham Hotspur at the Etihad Stadium in Manchester, England, Wednesday, April 17, 2019. (AP Photo/Dave Thompson) AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Το "Etihad" είχε φορέσει τα καλά του. Ο κόσμος του Μάντσεστερ περίμενε να υποδεχθεί αυτόν του Βόρειου Λονδίνου, όχι για να τον διασκεδάσει αλλά για να τον στείλει σπίτι ταπεινωμένο. Να εκδικηθεί για την ήττα του "Tottenham Hotspurs Stadium", μια εβδομάδα πριν. Όταν με τον Χάρι Κέιν τραυματία και τους Φερναντίνιο - Ντελφ να τελειώνουν σκανδαλωδώς το παιχνίδι, ο Σον είχε βγάλει νοκ-άουτ τους " πολίτες" του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Οι Spurs έφτασαν στη ρεβάνς και παρά το προβάδισμα που διατηρούσαν από το πρώτο ματς, έμοιαζαν -και ήταν- το απόλυτο αουτσάιντερ. Χωρίς τον αρχηγό και φυσικό τους ηγέτη, δίχως τους Ντάιερ, Λαμέλα, Γουίνκς, Οριέ, με τον Ντέλε Άλι διαθέσιμο με σπασμένο χέρι και στον πάγκο έναν τερματοφύλακα, τέσσερις αμυντικούς, τον πιτσιρικά μέσο Σκιπ και τον γερόλυκο Γιορέντε.

Όταν μόλις στο 4' ο Στέρλινγκ σκόραρε από ασίστ του Ντε Μπράινε, εξαφανίζοντας με το "καλημέρα" το αβαντάζ της Τότεναμ, το βράδυ για τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο και τους παίκτες του προμηνύονταν πολύ δύσκολο.

Η ασέβεια του Πεπ

Τον Οκτώβριο του 2017, μιλώντας για την μάχη του πρωταθλήματος, ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε αναφερθεί ονομαστικά στις ομάδες του Big 6 της Αγγλίας, εκτός από την Τότεναμ. Αυτή ήταν "η ομάδα του Χάρι Κέιν"... Δεν είχε όνομα, ούτε προπονητή.

"Αυτή η σεζόν έχει περισσότερα προβλήματα. Η Τσέλσι ας πούμε παίζει κάθε τρεις μέρες. Έχουμε επίσης την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από την άλλη μεριά, η ομάδα του Χάρι Κέιν σκοράρει κάθε φορά δύο και τρία γκολ", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Καταλανός τεχνικός. Τοποθέτηση που πρόσβαλλε τόσο τον σύλλογο του Βόρειου Λονδίνου, τους συμπαίκτες του Κέιν αλλά και τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο.

"Ο Γκουαρδιόλα ήταν μέλος της μεγάλης επιτυχίας της Μπαρτσελόνα, αλλά ποτέ δεν βγήκα να μιλήσω για την ομάδα του Λιονέλ Μέσι. Αυτό που έκανε ήταν ένα θλιβερό σχόλιο. Έδειξε ασέβεια με τα λόγια του.

Είναι από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο, αλλά γιατί είπε τέτοιο πράγμα;" αναρωτήθηκε εμφανώς ενοχλημένος ο Αργεντίνος τεχνικός, αλλά εξήγηση δεν πήρε. Τουλάχιστον μια που να ευσταθεί, αφού με νέα τοποθέτηση του, ο Γκουαρδιόλα έριξε την ευθύνη στα... αγγλικά του.

Από τότε, είχε περάσει πολύς καιρός, ωστόσο το συγκεκριμένο κεφάλαιο παρέμενε ανοικτό. Ο επίλογος, έμελλε να γραφτεί την άνοιξη του 2019, στη ρεβάνς του "Etihad" για τα προημιτελικά του Champions League.

Πριν προλάβει να χαρεί το 1-0, η Μάντσεστερ Σίτι δέχθηκε δύο απανωτά χτυπήματα από τον Σον. Ο Νοτιοκορεάτης κυνηγός νίκησε τον Έντερσον στο 7' για το 1-1 και τρία λεπτά αργότερα "εκτέλεσε" -άνευ τελευταίας επιθυμίας- τον Βραζιλιάνο γκολκίπερ για το 1-2, δημιουργώντας αναρχία (και) στο "Etihad"!

Το ματς ωστόσο είχε πολύ ψωμί ακόμη. Σχεδόν με την σέντρα και με μπόλικη δόση τύχης, ο Μπερνάρντο Σίλβα ισοφάρισε σε 2-2 για την Σίτι, καθώς το πλασέ του κόντραρε στον Ρόουζ και ξεγέλασε τον Λορίς, που ήταν έτοιμος να μπλοκάρει την μπάλα. Τέσσερα γκολ στο ματς και ήμασταν ακόμη στο 11'!

Οι γηπεδούχοι χρειάζονταν μίνιμουμ δύο ακόμη γκολ για να πάρουν σκορ πρόκρισης, έτσι δεν είχαν χρόνο για χάσιμο. Συνέχισαν να πιέζουν ασφυκτικά την Τότεναμ και με την δεύτερη ασίστ του Ντε Μπράινε, ήρθε το δεύτερο προσωπικό τέρμα του Στέρλινγκ στο ματς και τρίτο για τους "πολίτες", για το 3-2 στο 21'.

Manchester City's Raheem Sterling celebrates scoring during the Champions League quarterfinal, second leg, soccer match between Manchester City and Tottenham Hotspur at the Etihad Stadium in Manchester, England, Wednesday, April 17, 2019. (AP Photo/Dave Thompson)
Manchester City's Raheem Sterling celebrates scoring during the Champions League quarterfinal, second leg, soccer match between Manchester City and Tottenham Hotspur at the Etihad Stadium in Manchester, England, Wednesday, April 17, 2019. (AP Photo/Dave Thompson) AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Με τις επιλογές του από τον πάγκο να είναι περιορισμένες, ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο πρέπει να έπαθε ένα μίνι... εγκεφαλικό, όταν ο Μουσά Σισοκό έκανε νόημα στον πάγκο πως δεν μπορεί να συνεχίσει.

Ο Αργεντίνος τεχνικός προχώρησε σε μια αλλαγή που έμοιαζε... μουσαντένια, ρίχνοντας στο ματς τον Γιορέντε αντί του Γάλλου μέσου. Σον, Ντέλε Άλι και Έρικσεν άλλαξαν αναγκαστικά θέσεις, αλλά ήταν ξεκάθαρο πως ότι κι αν δοκίμαζε ο Ποτσετίνο δεν του έβγαινε.

Οι Βόρειοι του Ποτσετίνο δεν είχαν ξεχάσει

Η Σίτι είχε τη μπάλα, πίεζε και έψαχνε το τέταρτο γκολ. Και το βρήκε στο 59' με τον Αγκουέρο, από μια ακόμη ασίστ του Ντε Μπράινε, την τρίτη στην αναμέτρηση. Η Τότεναμ έμοιαζε ζαλισμένη στη γωνιά της, αλλά είχε ακόμη παλμό.

Ο Γιορέντε, που ήταν από εκνευριστικός ως αόρατος για μισή ώρα αγώνα, έστω και με σπόντα εκμεταλλεύτηκε το κόρνερ του Τρίπιερ και νίκησε τον Έντερσον δίνοντας ξανά προβάδισμα πρόκρισης στους Spurs στο 73'!

Tottenham Hotspur forward Fernando Llorente celebrates his side's third goal during the Champions League quarterfinal, second leg, soccer match between Manchester City and Tottenham Hotspur at the Etihad Stadium in Manchester, England, Wednesday, April 17, 2019. (AP Photo/Jon Super)
Tottenham Hotspur forward Fernando Llorente celebrates his side's third goal during the Champions League quarterfinal, second leg, soccer match between Manchester City and Tottenham Hotspur at the Etihad Stadium in Manchester, England, Wednesday, April 17, 2019. (AP Photo/Jon Super) AP PHOTO/JON SUPER

Μπορεί ο Γκουαρδιόλα να μην το είχε αντιληφθεί ως τότε, αλλά στους δύο προημιτελικούς κόντρα στους Spurs, η Σίτι είχε δεχθεί τέσσερα γκολ από την αντίπαλο της, χωρίς ο Κέιν να βρίσκεται στο γήπεδο...

Το δράμα της ρεβάνς ήταν σε πλήρη εξέλιξη, οι δύο πάγκοι μονομαχούσαν στη σκακιέρα του "Etihad" και μπαίνοντας στις καθυστερήσεις, οι Λονδρέζοι λίγο έλειψε να χάσουν την μάχη από τον πλέον εγκεφαλικό τους παίκτη.

Ο Έρικσεν, αποκαμωμένος από την υπερπροσπάθεια, δεν είχε δυνάμεις να κρατήσει τη μπάλα και αποφάσισε να την γυρίσει στον Ντέιβις. Ο Γκιουντογάν μπήκε στην πορεία της μπάλας, αυτή έφτασε στον Αγκουέρο που έκανε το γύρισμα για τον Στέρλινγκ, ο οποίος σκόραρε μέσα σε πανδαιμόνιο στο 93'!

Όμως το VAR αποκατέστησε μια διαφαινόμενη αδικία, ξεσκεπάζοντας το λάθος στη φάση: ο Αγκουέρο ήταν off side όταν πήρε την μπάλα από την προβολή του Γκιουντογάν. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο και τους παίκτες του στα ουράνια και τον Πεπ Γκουαρδιόλα λυγισμένο στα γόνατα.

Η τιμωρία για τον τεχνικό της Σίτι άργησε, αλλά ήρθε. Δύο χρόνια μετά. Και ήταν πιο VARιά από την ασέβεια που έδειξε. Οι Βόρειοι του Ποτσετίνο δεν είχαν ξεχάσει. Η Τότεναμ είχε πλέον όνομα. Δεν ήταν "η ομάδα του Χάρι Κέιν".

Photo credits: AP Photo/Dave Thompson, Jon Super

News 24/7

24MEDIA NETWORK