Τα ρεκόρ και τα στατιστικά των ομίλων του Champions League

Οι όμιλοι του Champions League ολοκληρώθηκαν με 16 ομάδες να παίρνουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση, 8 να συνεχίζουν στο Europa League και όλοι άφησαν αρκετά στατιστικά και ρεκόρ για να θυμόμαστε. Ο καυτός Λεβαντόφκσι, το πολυβόλο Παρί Σεν Ζερμέν, η καλύτερη όλων, Πόρτο, και η χειρότερη του τουρνουά, ΑΕΚ.

Τα ρεκόρ και τα στατιστικά των ομίλων του Champions League

Πλέον έχουμε τις πιθανότητες που έχει κάθε ζευγάρι με βάση τους περιορισμούς (δεν μπορούν να κληρωθούν ομάδες που ήταν στον όμιλο και που είναι από την ίδια χώρα).

Το ορεκτικό του φετινού Champions League καταναλώθηκε μέχρι τελευταία μπουκιά το βράδυ της Τετάρτης (12/12) με την ολοκλήρωση των ομίλων και με το νέο έτος η διοργάνωση θα συνεχιστεί με το κυρίως πιάτο που περιλαμβάνει τα νοκ άουτ παιχνίδια.

Η 64η περίοδος της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης συλλόγων και η 27η από τότε που μετονομάστηκε σε Champions League ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου και μετά από 86 ημέρες έχουμε τους 16 που θα συνεχίσουν στον θεσμό.

Ντόρτμουντ, Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν, Πόρτο, Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι, Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους είναι οι 8 πρώτοι και ισχυροί στην κλήρωση της ερχόμενης δευτέρας και θα πάρουν ως αντίπαλο κάποιον από τους 8 δεύτερους: Ατλέτικο Μαδρίτης, Τότεναμ, Λίβερπουλ, Σάλκε, Άγιαξ, Λιόν, Ρόμα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Θα υπάρχουν και δύο περιορισμοί στην κλήρωση, καθώς οι ομάδες που ήταν στον ίδιο όμιλο δεν θα μπορούν να κοντραριστούν μεταξύ τους για μία θέση στα προημιτελικά ενώ δεν γίνεται να τεθούν αντιμέτωπες ομάδες από την ίδια χώρα.

Σημειώνεται πως ο ομάδες που κατέκτησαν την πρώτη θέση στον όμιλό τους θα έχουν το πλεονέκτημα καθώς θα δώσουν εκτός έδρας το πρώτο ματς για τη φάση των "16" (12/13 και 19/20 Φεβρουαρίου), με τη ρεβάνς να διεξάγεται στην έδρα τους (5/6 και 12/13 Μαρτίου). Όπως εύκολα διαπιστώνετε, πιο πιθανό ζευγάρι να εξαχθεί από την κληρωτίδα είναι αυτό της Σίτι με την Ατλέτικο (28,912%).

Lewandowski is on fire your defence is terrified

Στο μυαλό των περισσοτέρων φιλάθλων ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν είναι και δεν ήταν ποτέ μεγάλος σταρ παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του. Ακόμα και στη φετινή Μπάγερν Μονάχου όπου σχεδόν τίποτα δεν πάει καλά, ο Πολωνός επιθετικός ξεχωρίζει και προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε σώζεται.

Μετά και την ολοκλήρωση των ομίλων η ανωτερότητα και η συνέπεια του Λέβα επιβεβαιώθηκε και στον πίνακα των σκόρερ. Ο Πολωνός επιθετικός είναι πρώτος στη σχετική λίστα αφήνοντας πίσω του τα μεγάλα ονόματα των 100+ εκατομμυρίων ευρώ, όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Νεϊμάρ και ο Πάουλο Ντιμπάλα.

Από τα 15 τέρματα που πέτυχε η Μπάγερν Μονάχου στον 6ο όμιλο του Champions Leauge με αντιπάλους Άγιαξ, Μπενφίκα και ΑΕΚ, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι σημείωσε περισσότερα από τα μισά καθώς μετά 6 ματς σημείωσε 8 γκολ. Δύο περισσότερα από τον δεύτερο Λιονέλ Μέσι. Συγκεκριμένα ο Πολωνός επιθετικός σκόραρε σε όλα τα παιχνίδια πλην της αναμέτρησης με τον Άγιαξ στην Γερμανία (1-1), αλλά έβαλε από δύο γκολ σε ΑΕΚ (εντός), Μπενφίκα (εντός), Άγιαξ (εκτός) και από ένα στα ταξίδια της Μπάγερν σε Πορτογαλία και Ελλάδα.

Σκορπάει τρόμο η επιθετική δύναμη της Παρί ΣΖ

Η Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να μην έχει στη σύνθεσή της τον πιο καυτό επιθετικό του Champions League, αλλά δεν της λείπει, ούτε ζηλεύει. Άλλωστε η επιθετική δύναμη των Γάλλων είναι ίσως η πιο θανατηφόρα στην Ευρώπη και σίγουρα η πιο ακριβή με τους Νεϊμάρ, Εμπαπέ και Καβάνι να είναι ικανοί να συντρίψουν οποιαδήποτε άμυνα.

Οι Γάλλοι συμμετείχαν στον 3ο όμιλο και βρήκαν απέναντί τους δύσκολους αντιπάλους αλλά αυτό δεν τους ενόχλησε καθόλου. Μετά από 6 παιχνίδια, σημείωσαν 3 νίκες και 2 ισοπαλίες σκοράροντας 17 τέρματα, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα τη φετινή σεζόν.

Συνολικά, η Παρί Σεν Ζερμέν, έβαλε 4 γκολ στην Λίβερπουλ (2-3, 2-1), 10 γκολ στον Ερυθρό Αστέρα (6-1, 4-1) και 3 γκολ στην Νάπολι (2-2, 1-1), την οποία μάλιστα δεν κατάφεραν να νικήσουν.

Πίσω από τους Γάλλους, με ένα γκολ λιγότερο η επιθετική γραμμή της Σίτι με 16 γκολ στους ομίλους, με την Μπάγερν και την Πόρτο να ακολουθούν με 15.

Οι δράκοι του Πόρτο, καλύτεροι όλων

Οι Πορτογάλοι με τα 15 γκολ μπορεί να μην κατέκτησαν την πρώτη θέση ως η πιο επιθετική ομάδα των ομίλων αλλά πήραν ένα άτυπο βραβείο το οποίο είναι καλύτερο. Οι Πορτογάλοι είναι η μοναδική ομάδα από τις 32 που κατάφερε να κάνει 5 νίκες στους ομίλους συγκεντρώνοντας 16 βαθμούς μαζί με την ισοπαλία που απέσπασαν την πρώτη αγωνιστική στην Γερμανία με την Σάλκε.

Συγκεκριμένα, η Πόρτο νίκησε με 1-0 την Γαλατασαράι εντός, επικράτησε εύκολα στα δύο παιχνίδια με την Λοκομοτίβ (3-1, 4-1), πήρε τρίποντο την προτελευταία αγωνιστική με 3-1 απέναντι στην Σάλκε και ολοκλήρωσε το υπέροχο ταξίδι της στους ομίλους με το μεγάλο διπλό στην Τουρκία κόντρα στην Γαλατά με 3-2.

Την αμέσως καλύτερη επίδοση σε συγκομιδή βαθμών την είχαν η Μπάγερν Μονάχου και η Μπαρτσελόνα με 14 πόντους, δύο λιγότερους από την Πόρτο του Ίκερ Κασίγιας, ο οποίος έφτασε τις 100 νίκες στο Champions League.

H AEK της Αθήνας, χειρότερη όλων

Στα ρεκόρ, αλλά από την αρνητική τους πλευρά βρίσκουμε την ΑΕΚ, η οποία δεν πήρε βαθμό στο φετινό Champions League και όπως είναι φυσιολογικό πήρε την 4η θέση στον 6ο όμιλο. Η Ένωση έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που δεν πήρε ούτε έναν βαθμό σε όμιλο του Champions League, αλλά και η μόνη στην φετινή διοργάνωση.

Καμία άλλη δεν ολοκλήρωσε τους ομίλους με μόνο ήττες στα έξι παιχνίδια, ενώ οι παίκτες του Μαρίνου Ουζουνίδη δεν κατάφεραν να κάνουν σουτ εντός της εστίας στα 3 εκτός έδρας παιχνίδια που έδωσαν.

Ο Ρονάλντο αποβλήθηκε και δεν έλαμψε

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν επηρεάστηκε από την μετακίνησή του στην Ιταλία από την Ισπανία, καθώς στην Serie A έχει 10 γκολ και 6 ασίστ σε 15 συμμετοχές, αλλά στο Champions League τα πράγματα για τον Πορτογάλο δεν πήγαν όπως θα τα ήθελε.

Η καλή μέρα, λένε, πως φαίνεται από το πρωί και η πρώτη εμφάνιση του CR7 με τη φανέλα της Γιουβέντους στην διοργάνωση σημαδεύτηκε από την πρώτη κόκκινη κάρτα στην καριέρα του στο τουρνουά. Ο Πορτογάλος αποβλήθηκε στο 29ο λεπτό της αναμέτρησης με την Βαλένθια στην Ισπανία (2-0 νίκη για την Γιουβέντους) και έχασε το αμέσως επόμενο παιχνίδι με την Γιουνγκ Μπόις (3-0 νίκη για την Γιούβε).

Η κόκκινη κάρτα και η απουσία του από το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι στο νέο του σπίτι, φαίνεται πως του στοίχισαν καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από δέκα συνεχόμενα χρόνια που ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν καταφέρνει να σκοράρει περισσότερα από 1 γκολ στη φάση των ομίλων. Το μοναδικό του τέρμα στο φετινό Champions League το σημείωσε μάλιστα στην πρώτη ήττα της Κυρίας στο θεσμό, στην εντός έδρας απώλεια με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-1).

Το βασιλικό δράμα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Όταν οι άνθρωποι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έβλεπαν να διαμορφώνεται ο 7ος όμιλος με την Βασίλισσα της Ευρώπης να τίθεται επικεφαλής και την Ρόμα να την ακολουθεί σίγουρα δεν θα περίμεναν πως με δύο νίκες απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης θα έμεναν τελικά στην 4η και τελευταία θέση.

Κι όμως, οι Ρώσοι επικράτησαν με 1-0 των Μαδριλένων στην Ρωσία και ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους στο Champions League με μία επιβλητική νίκη μέσα στο Μπερναμπέου με 3-0, αλλά αυτές ήταν οι μοναδικές νίκες στον όμιλο! Ηττήθηκαν δύο φορές από την Ρόμα (2-1, 3-0), απέσπασαν ισοπαλία στην Τσεχία από την Πλζεν, αλλά έχασαν στην Ρωσία από τους Τσέχους, στο αποτέλεσμα που ουσιαστικά τους στοίχισε και το Ευρωπαϊκό τους μέλλον.

Όσον αφορά το διπλό των Ρώσων στο Μπερναμπέου, θα είναι ό,τι καλύτερο έχουν να θυμούνται από τη φετινή τους πορεία. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έγινε η πρώτη ομάδα που σκοράρει 3+ γκολ μέσα στο Μπερναμπέου απέναντι στην Ρεάλ σε όλες τις διοργανώσεις φέτος. Παράλληλα το 0-3 αποκτά ιστορικές διαστάσεις καθώς η συγκεκριμένη ήττα είναι η μεγαλύτερη εντός έδρας στην Ευρωπαϊκή ιστορία των Μαδριλένων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK