10 πράγματα που (ίσως) δεν ξέρεις για την F91 Dudelange

Μια πόλη - μια ομάδα που δεν έχει συμπληρώσει καν 30 χρόνια ζωής, στηρίζεται από επενδυτή που υποστηρίζει την Ίντερ και μιλάει σαν Έλληνας, ο γκολκίπερ της έχει παίξει αντίπαλος της ΑΕΚ, διαθέτει Ιμπαχόμοβιτς και αμυντικό 3.5 εκατομμυρίων! Αυτή είναι η F91 Dudelange, αντίπαλος του Ολυμπιακού.

Dudelange's Clement Couturier protests during a Group F Europa League soccer match between Betis and Dudelange at Benito Villamarin stadium in Seville, Spain, Thursday, Oct. 4, 2018. (AP Photo/Manuel Gomez)
Dudelange's Clement Couturier protests during a Group F Europa League soccer match between Betis and Dudelange at Benito Villamarin stadium in Seville, Spain, Thursday, Oct. 4, 2018. (AP Photo/Manuel Gomez) AP PHOTO/MANUEL GOMEZ

F91. Θα συμφωνούσες, αν λέγαμε πως πρόκειται για είδος μαχητικού αεροσκάφους. Είναι παρόλα αυτά η ομάδα από την πόλη Ντουντελάνζ του Λουξεμβούργου, απέναντι στην οποία ο Ολυμπιακός θα ψάξει την πρώτη νίκη του στον όμιλο του Europa League. Μια ομάδα που στις 22 απόπειρές της φτάνει για πρώτη φορά τόσο μακριά στην Ευρώπη και ζει ένα ποδοσφαιρικό όνειρο που δεν φάνταζε πιθανό όταν έπεφτε με Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) και Κλουζ (Ρουμανία). Τις απέκλεισε στα ίσα και τώρα απολαμβάνει το ταξίδι. Όσο διαρκέσει...

Τι μάθαμε, ψάχνοντας πληροφορίες, για την κάτοχο 14 πρωταθλημάτων και 7 κυπέλλων;

1.

Το F91 σε τίτλο και λογότυπο προσδιορίζει την ημερομηνία ίδρυσής της. Ένας σύλλογος μόλις 27 ετών, το γενεαλογικό δέντρο του οποίου όμως έχει βαθιές ρίζες στο ποδόσφαιρο της χώρας.

Η F91 Dudelange προήλθε από τη συγχώνευση τριών άλλων ομάδων. Της Alliance Dudelange, η οποία το 1916 έγινε το παράγωγο της συνεργασίας των Étoile Rouge Dudelang και Étoile Bleue Dudelange. Της Stade Dudelange με 14 εγχώριους τίτλους. Και της US Dudelange, η οποία προήλθε επίσης από συγχώνευση των Minerva Dudelange και Jeunesse de la Frontière 1908 Dudelange. Λαβύβινθος...

2.

Διαθέτει τη δική της ποδοσφαιρική ακαδημία. Φέρει το όνομα 'Jean-Marie KONTZ Football Academy', απασχολεί περίπου 300 παιδιά όλων των ηλικιών "που ονειρεύονται να φορέσουν τη φανέλα της πρώτης ομάδας" και πρεσβεύει πέντε αρχές: εκμάθηση ποδοσφαίρου, ενισχυτική διδασκαλία, ιατρική παρακολούθηση, κοινωνική αγωγή, συλλογικότητα. Στόχος; Να πλάσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, όχι μόνο ποδοσφαιριστές.

3.

Η έδρα της, το 'Stade Jos Nosbaum' των 2.558 θέσεων που εδρεύει δίπλα σε... χωράφια, χωράει περίπου το 1/8 του πληθυσμού της πόλης. Μια πόλη με πληθυσμό 19.421 καταγεγραμμένων κατοίκων - τέταρτος μεγαλύτερος δήμος της χώρας. Βέβαια στα ευρωπαϊκά παιχνίδια χρησιμοποιεί αναγκαστικά το 'Josy Barthel' της πρωτεύουσας.

Henri, Grand Duke of Luxembourg, and Maria Teresa, Grand Duchess of Luxembourg, attend the Group F Europa League soccer match between F91 Dudelange and AC Milan at the Josey Barthel stadium in Dudelange, Luxembourg, Thursday, Sept. 20, 2018. (AP Photo/Olivier Matthys)
Henri, Grand Duke of Luxembourg, and Maria Teresa, Grand Duchess of Luxembourg, attend the Group F Europa League soccer match between F91 Dudelange and AC Milan at the Josey Barthel stadium in Dudelange, Luxembourg, Thursday, Sept. 20, 2018. (AP Photo/Olivier Matthys) AP PHOTO/OLIVIER MATTHYS

4.

Πίσω από όλο το οικοδόμημα της F91 Dudelange βρίσκεται ο Φλάβιο Μπέκα. Λουξεμβούργιος επενδυτής, 56 ετών, με ρίζες από την Περούτζια της Ιταλίας και οπαδός της Ίντερ. Οικονομικά εύρωστος επιχειρηματίας, που έμενε ως τα 40 με την οικογένειά του, έχει αναπτύξει εμπορικές σχέσεις σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Το 2012 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση κεφαλαίων και φοροδιαφυγή, αφού πρώτα είχαν απορριφθεί τα σχέδιά του για ανέγερση νέου γηπέδου.

"Για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα στο Λουξεμβούργο δεν χρειαζόμαστε προπονητή", είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξή του, ατάκα που θα μπορούσε να βγει από στόμα... Έλληνα παράγοντα. Στην ίδια συνέντευξη είχε υποστηρίξει πως "όταν φύγω εγώ, το ποδόσφαιρο του Λουξεμβούργου θα καταρρεύσει".

5.

Ο προπονητής της, ο 38χρονος Ντίνο Τοπμέλερ, είναι 'καρπός' του περίφημου 57χρονου Γερμανού Κλάους, που είχε οδηγήσει την Μπάγερ Λεβερκούζεν στον τελικό του Champions League. Το παράδοξο μεταξύ πατέρα-γιου; Το γεγονός πως ο μαθητής έχει ήδη ξεπεράσει το δάσκαλο σε... τίτλους (δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο).

6.

Ο Ζοναθάν Ζουμπέρ είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικίας ποδοσφαιριστής του ρόστερ της. Στις 12 Σεπτεμβρίου ο βετεράνος τερματοφύλακας, γεννηθείς στη Μετς της Γαλλίας, έκλεισε τα 39 του χρόνια. Ήταν το Νο1 της Γκρεβενμάχερ όταν τη σεζόν 2001-02 την απέκλεισε η ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος με δύο νίκες (6-0 εντός και 2-0 εκτός έδρας) και το Νο1 της εθνικής Λουξεμβούργου για 90 αγώνες. Τότε είχε ακόμη μαλλιά. Αυτήν την περίοδο αναρρώνει από τον καλοκαιρινό τραυματισμό του (κάταγμα κνήμης), εκτιμάται ότι θα επανέλθει σε 1 μήνα.

10 πράγματα που (ίσως) δεν ξέρεις για την F91 Dudelange
EUROKINISSI

7.

Αν ο Ζουμπέρ είναι ο πρεσβύτερος, ο Μίλαν Μπίσεβατς είναι ο πιο διάσημος εκ των ποδοσφαιριστών της. Διεθνής Σέρβος στόπερ με πολυετή θητεία στη Γαλλία, το καλοκαίρι του 2011 είχε κοστίσει 3.5 εκατομμύρια στην Παρί Σεν Ζερμέν προκειμένου να τον αποκτήσει από τη Βαλενσιέν. Άλλα 3 τον πούλησε η Παρί στη Λιόν ένα χρόνο μετά, προτού μεταπηδήσει στη Λάτσιο. Πλέον είναι 35 ετών και συλλέγει τα τελευταία ένσημά του.

Γιατί τον Ιούλιο πήρε την απόφαση να παίξει στην F91 Dudelange, φεύγοντας από τη Μετς; Ο ίδιος απάντησε πως "ήταν οικογενειακοί οι λόγοι. Δεν ήθελα να πάω στο Ντουμπάι ή στο Κατάρ. Δεν με ενδιέφερε. Η ζωή μου δεν θ' αλλάξει με 300-400 χιλιάδες ευρώ. Τα παιδιά μου έχουν φίλους, έχουν σχολείο εδώ". Λεπτομέρεια; Η απόσταση Μετς - Ντουντελάνζ, την οποία καλύπτει ο Μπίσεβατς είναι 53.7 χλμ. - 39 λεπτά με αυτοκίνητο.

8.

Ο δικός της Ιμπραχίμοβιτς φέρει το όνομα Σανέλ. Βόσνιος επιθετικός επίσης. Μόνο που μεγάλωσε στην Τούζλα και όχι στην Μπιγέλινα, την πόλη καταγωγής του Σουηδού σούπερ σταρ. Η μεταξύ τους απόσταση είναι 69 χλμ.

9.

Είναι φυσικά η πρώτη φορά που μετέχει σε ομίλους διασυλλογικής διοργάνωσης. Περισσότερα από 6 γκολ δεν έχει δεχθεί ποτέ στην Ευρώπη (Μακάμπι Χάιφα, Φερεντσβάρος, Σκόντο Ρίγα, Ραπίντ Βιέννης, Ράντερς). Αντιθέτως έχει σκοράρει 7! Σε εντός έδρας ματς με την Τρε Πένε από το Σαν Μαρίνο.

10.

Στη φανέλα διαφημίζει τη 'ΛΕΩPARD natural'. Προφανώς και το ελληνικό "ω" ελκύει το μάτι. Πρόκειται για εταιρία παραγωγής ενεργειακών ποτών με φυσικά συστατικά όπως το αχλάδι, το κάρδαμο, το λάιμ, το τζίντζερ και η μάκα (πόα από τις Άνδεις).

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Manuel Gomez

News 24/7

24MEDIA NETWORK