Οι 10 καλύτεροι παίκτες των ημιτελικών του Europa League

Τα ημιτελικά του Europa League βρίσκουν αρκετούς αστέρες των Άρσεναλ, Τσέλσι, Βαλένθια και Άιντραχτ Φρανκφούρτης να διαγκωνίζονται για το τρόπαιο. Ποιοι είναι οι καλύτεροι εξ αυτών, όμως;

Οι 10 καλύτεροι παίκτες των ημιτελικών του Europa League
AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Το Europa League βρίσκεται στην τελική ευθεία του με τα ημιτελικά του θεσμού να φέρνουν αντιμέτωπες 4 ομάδες με αρκετές πιθανότητες κατάκτησης του τροπαίου.

Τσέλσι και Άρσεναλ προβάλλουν ως τα φαβορί για την κορυφή, όμως Βαλένθια και Άιντραχτ Φρανκφούρτης έχουν αποδείξει φέτος, τόσο σε αυτήν τη διοργάνωση όσο και στα πρωταθλήματά τους ότι αποτελούν αξιόλογες ομάδες.

Την ώρα που και οι 4 δίνουν μάχη μέσω εθνικού πρωταθλήματος για να βρίσκονται στο Champions League της νέας σεζόν, έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν 'εισιτήριο' από το Europa League.

Η αρχή γίνεται με τους πρώτους αγώνες των Άρσεναλ - Βαλένθια (22:00, COSMOTE SPORT 2 HD) και Άιντραχτ - Τσέλσι (COSMOTE SPORT 1 HD), με τις ομάδες να βασίζονται σε ορισμένους παίκτες που έχουν ξεχωρίσει τη φετινή σεζόν. Το Contra.gr επέλεξε τους 10 εξ αυτών, ανεξαρτήτως θέσης, και τους έβαλε στην παρακάτω κατάταξη:

10. Χοσέ Λουίς Γκαγιά (Βαλένθια)

Οι 10 καλύτεροι παίκτες των ημιτελικών του Europa League
AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Άρχισε ως το επόμενο αριστερό μπακ του πλανήτη, δεν είχε την ίδια εξέλιξη, ωστόσο είχε το προνόμιο να είναι βασικός από πολύ μικρός και να παίρνει παιχνίδια στα πόδια του. Διαδέχθηκε ουσιαστικά τον Τζόρντι Άλμπα στη Βαλένθια και στα 23 του είναι ξανά πίσω από τον συμπαίκτη του, αλλά αυτήν τη φορά στην αναζήτηση του κορυφαίου αριστερού μπακ της Ισπανίας και όχι μόνο. Σίγουρα είναι ο πιο ακριβός της ηλικίας του σε αυτήν τη θέση βάσει Transfermarkt.com και με τη φετινή χρονιά, δίκαια κοιτάζει παραπάνω.

9. Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ)

Arsenal's Sokratis Papastathopoulos, left, celebrates with Arsenal's Pierre-Emerick Aubameyang after scoring his side's third goal during the Europa League round of 32 second leg soccer match between Arsenal and Bate at the Emirates stadium in London, Thursday, Feb. 21, 2019. (AP Photo/Matt Dunham)
Arsenal's Sokratis Papastathopoulos, left, celebrates with Arsenal's Pierre-Emerick Aubameyang after scoring his side's third goal during the Europa League round of 32 second leg soccer match between Arsenal and Bate at the Emirates stadium in London, Thursday, Feb. 21, 2019. (AP Photo/Matt Dunham) AP PHOTO/MATT DUNHAM

Προσπαθεί να αλλάξει τη νοοτροπία της Άρσεναλ, όσον αφορά στην αμυντική λειτουργία. Προσφέρει δυναμισμό, αγριάδα και πανηγυρισμούς στα τάκλιν, κάτι που έχει να δει αυτή η ομάδα από την προ Αρσέν Βενγκέρ εποχή. Δίχως κατάλληλο παρτενέρ δίπλα του, ξεχωρίζει σε πολλά παιχνίδια που η Άρσεναλ πετυχαίνει τον στόχο της αμυντικά, αλλά χάνεται όταν η ομάδα παρασέρνεται από τον αντίπαλο.

8. Ενγκολό Καντέ (Τσέλσι)

Οι 10 καλύτεροι παίκτες των ημιτελικών του Europa League
AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Δεν κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα ή ακόμα και σε εκείνα της Λέστερ. Γι' αυτό ευθύνεται εν πολλοίς και ο προπονητής του, που τον χρησιμοποιεί περισσότερο σε ρόλο έσω δεξιού χαφ. Παρ' όλα αυτά, καταφέρνει να προκαλεί προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες με τα μακρινά σουτ του και ορισμένες πάσες κλειδιά, ενώ η... συνήθεια δεν φεύγει και όποτε είναι εφικτό, κυνηγάει τους αντιπάλους μέχρι να τους εξουθενώσει.

7. Λούκας Τορέιρα (Άρσεναλ)

Οι 10 καλύτεροι παίκτες των ημιτελικών του Europa League
AP PHOTO/RUI VIEIRA

Σε αντίθεση με αρκετούς συμπαίκτες του, η μετακίνηση του Λούκας Τορέιρα στην Άρσεναλ δεν μείωσε την απόδοσή του και την επιδραστικότητα στο παιχνίδι της ομάδας του. Ο Ουρουγουανός μέσος έχει περίπου τους αριθμούς του Καντέ φέτος στο πρωτάθλημα σε ανασταλτικό επίπεδο (1,9 τάκλιν έναντι 2,1, 1,2 κλεψίματα έναντι 1,3, 0,9 διωξίματα έναντι 0,7, 0,2 μπλοκ έναντι 0,2) και είναι αξιοπρεπής και στα υπόλοιπα (87,2% ευστοχία μεταβιβάσεων, 46,6 πάσες ανά αγώνα, 0,5 πάσες κλειδιά ανά αγώνα).

6. Ντάνι Παρέχο (Βαλένθια)

Οι 10 καλύτεροι παίκτες των ημιτελικών του Europa League
AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Είναι μέσος, αλλά έχει τα περισσότερα γκολ από κάθε συμπαίκτη του στο πρωτάθλημα με 9. Ταυτόχρονα, έχει μοιράσει και 5 ασίστ, κόβει, μαρκάρει, πασάρει, δημιουργεί. Αποτελεί το πολυεργαλείο της Βαλένθια και προ ημερών 'εκτέλεσε' και την ομάδα που τον έβγαλε, αλλά δεν τον εμπιστεύτηκε, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Δικαιωματικά πια καλείται στην αποστολή της εθνικής Ισπανίας, παρά τον πλουραλισμό επιλογών στη μεσαία γραμμή.

5. Φίλιπ Κόστιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Οι 10 καλύτεροι παίκτες των ημιτελικών του Europa League
AP PHOTO/MICHAEL PROBST

Το 2016 υποβιβάστηκε με τη Στουτγκάρδη, αλλά έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή του Αμβούργου με 14.000.000 ευρώ. Το 2018 υποβιβάστηκε με το Αμβούργο, αλλά έμεινε ξανά στη Bundesliga, ως δανεικός στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Ο Σέρβος αριστερός εξτρέμ 'έδεσε' με το υπόλοιπο ετερόκλητο σύνολο της ομάδας έκπληξης στο Europa League και με 9 γκολ και 11 ασίστ σε 46 αγώνες πρωταθλήματος, αποτελεί έναν από τους παίκτες που ξεχωρίζουν.

4. Σεμπαστιάν Αλέ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Οι 10 καλύτεροι παίκτες των ημιτελικών του Europa League
AP PHOTO/MICHAEL PROBST

Από την περσινή σεζόν είχε δείξει ψήγματα, βοηθώντας τον Νίκο Κόβατς να δείξει τα διαπιστευτήριά του στην Μπάγερν και να τον προσλάβει ως (κυπελλούχο) προπονητή. Ο 24χρονος Γάλλος επιθετικός έφτασε για πρώτη φορά φέτος στην καριέρα του σε διψήφιο αριθμό τερμάτων με 14 και μαζί με τις 9 ασίστ του, το 1,90μ. μπόι που συνδυάζει με ταχύτητα, αποτελεί φόβο και τρόμο για κάθε αντίπαλο στόπερ.

3. Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Άρσεναλ)

Οι 10 καλύτεροι παίκτες των ημιτελικών του Europa League
AP PHOTO/TIM IRELAND

Κάθε εύστοχο σουτ του ισοδυναμούσε με γκολ στο 1ο μισό της σεζόν. Ο Γκαμπονέζος επιθετικός έφτασε τα 30 γκολ σε 51 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και παρότι δεν παίζει ως 'φουνταριστός' πια, ελέω Αλεξάντρ Λακαζέτ, παραμένει η πηγή γκολ της ομάδας του. Η απουσία του στον πρώτο αγώνα με τη Ρεν στη φάση των 16 έφερε την ήττα των Λονδρέζων, όμως στη ρεβάνς πέτυχε δύο γκολ κι έβγαλε μια ασίστ, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή, στην πιο δύσκολη κατάσταση που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής οι 'κανονιέρηδες' στον θεσμό.

2. Λούκα Γιόβιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Οι 10 καλύτεροι παίκτες των ημιτελικών του Europa League
AP PHOTO/MICHAEL PROBST

Το πιο hot μεταγραφικό όνομα του φετινού καλοκαιριού. Στη Λισαβόνα δεν έπιασε και γι' αυτό η Μπενφίκα τον έστειλε στην Φρανκφούρτη με διετή δανεισμό για να 'ψηθεί' και μετά να τον πουλήσει και να πάρει κάποια χρήματα. Ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε σε ντέρμπι Ερυθρού Αστέρα - Παρτιζάν (σε ηλικία 16 ετών, 9 μηνών και 25 ημερών) βρήκε τον εαυτό του στην Άιντραχτ, με τη γερμανική ομάδα να ενεργοποιεί την ρήτρα αγοράς για 7.000.000 ευρώ και πλέον ασχολείται μόνο με προτάσεις που ξεπερνούν τα 60.000.000 ευρώ. Η Μπαρτσελόνα δείχνει να τον απέρριψε επειδή δεν είναι ομαδικός στο παιχνίδι του, αλλά με 26 γκολ και 6 ασίστ σε 46 αγώνες φέτος, ο 21χρονος διεθνής επιθετικός σύντομα θα αγωνίζεται σε ομάδα κορυφής.

1. Εντέν Αζάρ (Τσέλσι)

Οι 10 καλύτεροι παίκτες των ημιτελικών του Europa League
AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

Το Α και το Ω της Τσέλσι. Ο μοναδικός παίκτης που ξεχωρίζει τόσο πολύ τη φετινή σεζόν από το υπόλοιπο σύνολο. Ο Βέλγος κάνει μία από τις καλύτερες χρονιές της καριέρας του με 26 γκολ και 15 ασίστ σε 58 αγώνες, μία σεζόν που δικαίως θα μπορούσε να του φέρει την πολυπόθητη μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μονίμως στους διακριθέντες σε όλες τις διοργανώσεις πλην... Europa League, όπου έχει δύο συμμετοχές ως βασικός και 3 ως αλλαγή στους προηγούμενους γύρους.

Αναπληρωματικοί: Μπερντ Λένο (Άρσεναλ), Κάρλος Σολέρ (Βαλένθια), Ζορζίνιο (Τσέλσι), Αντόνιο Ρίντιγκερ (Τσέλσι), Αλεξάντρ Λακαζέτ (Άρσεναλ), Ζοφρέ Κοντογμπιά (Βαλένθια), Μακότο Χασέμπε (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Μη χάσετε το νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο! Οι δημοσιογράφοι του Contra.gr συζητούν για το αν η Μπαρτσελόνα έχει κλειδώσει ήδη το Champions League και αν ο Λουτσέσκου πρέπει να φύγει από φέτος στο εξωτερικό:

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni, Matt Dunham, Kirsty Wigglesworth, Rui Vieira, Alberto Saiz, Michael Probst, Tim Ireland, Frank Augstein

News 24/7

24MEDIA NETWORK