Η Ευρώπη έχτισε 159 γήπεδα ποδοσφαίρου, η Ελλάδα κανένα

Η έκθεση της UEFA για τα οικονομικά φέρνει στο 'φως' και τη... γηπεδική κατάσταση της Ελλάδας. Η χώρα μας δεν έχει ασχοληθεί με εγκαταστάσεις τα τελευταία χρόνια και δεν διαθέτει ιδιόκτητα γήπεδα.

Η Ευρώπη έχτισε 159 γήπεδα ποδοσφαίρου, η Ελλάδα κανένα
AP PHOTO/MASSIMO PINCA

Η ετήσια έκθεση της UEFA για το business κομμάτι του ποδοσφαίρου κατέδειξε για ακόμα μία φορά τη 'γύμνια' της Ελλάδας όσον αφορά τα γήπεδα ποδοσφαίρου. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο από το 2008, στην ελληνική επικράτεια δεν έχουν υλοποιηθεί γηπεδικά projects, ενώ ακόμα και οι ανακαινίσεις των γηπέδων δεν φαίνονται να... συγκινούν τους αρμοδίους φορείς.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της UEFA, η οποία συνδυάζει δικές της μελέτες και δεδομένα από εξωτερικές πηγές ώστε να συλλέξει τα στοιχεία που αφορούν τα γηπεδικά projects (νέα κατασκευή, ανακατασκευή, ανακαίνιση) ανά τον κόσμο, υπάρχει μία έκρηξη στις κατασκευές γηπέδων σε όλη την υφήλιο.

Τα επιβεβαιωμένα γηπεδικά projects από το 2007, χωρητικότητας άνω των 5.000 θεατών, ανέρχονται σε 495 και στις 6 ηπείρους του πλανήτη. Μάλιστα, δεν αφορούν μονάχα ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις, αλλά εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα από 10 διαφορετικά αθλήματα.

Στις 55 ομοσπονδίες μέλη της UEFA υπάρχουν τα 234 εξ αυτών και η συντριπτική πλειονότητά τους (221) αφορά ποδοσφαιρικά γήπεδα, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν γήπεδα ράγκμπι ή πίστες ταχύτητας.

Τα 159 από τα 221 κατασκευάστηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία, από το 2009 μέχρι το 2018, με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας να παίζει αποφασιστικό ρόλο σε αυτόν τον αριθμό.

Η διοργανώτρια του Μουντιάλ, όμως, δεν ήταν η μοναδική χώρα στην οποία παρουσιάστηκε 'έκρηξη' στις κατασκευές ή στις ανακαινίσεις γηπέδων ποδοσφαίρου. Στην Πολωνία (συνδιοργανώτρια του Euro 2012) και στην Τουρκία υλοποιήθηκαν τουλάχιστον 10 projects περισσότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα την τελευταία δεκαετία.

Η Ευρώπη έχτισε 159 γήπεδα ποδοσφαίρου, η Ελλάδα κανένα

Στη γειτονική χώρα, μάλιστα, η συνολική χωρητικότητα των νέων ή ανακαινισμένων γηπέδων ανήλθε σε 750.000 θεατές, αριθμός μεγαλύτερος από εκείνον των νέων γηπέδων της Ρωσίας (700.000 θεατές) και της Πολωνίας (600.000).

Από τα 159 projects μεταξύ 2009 και 2018, το 65% αφορά νέα κατασκευή, το 25% ανακαίνιση και το 10% ανακατασκευή.

Μεταξύ 2009 και 2013, η πιο δραστήρια χώρα ήταν η Πολωνία με 18 ολοκληρωμένα projects, ενώ ακολουθεί η Γερμανία στην ίδια χρονική περίοδο με 10, όλα εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Η Ευρώπη έχτισε 159 γήπεδα ποδοσφαίρου, η Ελλάδα κανένα

(δείτε εδώ σε μεγάλο μέγεθος την εικόνα)

Από το 2014 και μετά, η Ρωσία πήρε τα 'ηνία' με 9 projects, στα οποία περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο από όλα τα γήπεδα της τελευταίας δεκαετίας, το 'Κρεστόβσκι' της Αγίας Πετρούπολης.

Συνολικά έχουν ολοκληρωθεί 98 projects την τελευταία 5ετία και η Τουρκία είναι η πιο δραστήρια χώρα του 2017 και του 2018 με 14 από αυτά. Ακολουθούν οι σύλλογοι της Ουγγαρίας με 4 γηπεδικά projects.

Η Ευρώπη έχτισε 159 γήπεδα ποδοσφαίρου, η Ελλάδα κανένα

(δείτε εδώ σε μεγάλο μέγεθος την εικόνα)

Τα στοιχεία της UEFA δείχνουν ότι το 17% των projects (29) αφορούσαν κάποια διεθνή διοργάνωση, ενώ σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις πίσω από το project υπήρχε ένας σύλλογος ή μία ομοσπονδία. Το Καζακστάν, η Ιρλανδία, η Ρουμανία και η Αλβανία κατασκεύασαν νέο γήπεδο που θα αφορά κατά βάση την εθνική ομάδα της χώρας.

Η Ευρώπη έχτισε 159 γήπεδα ποδοσφαίρου, η Ελλάδα κανένα

Η μόνη χώρα χωρίς γήπεδο σε ισολογισμό

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πίνακας ιδιοκτησίας των γηπεδικών εγκαταστάσεων στις κορυφαίες κατηγορίες των καλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Μόλις το 13% των πιο σημαντικών συλλόγων της Ευρώπης αποτελούν τους άμεσους ιδιοκτήτες των γηπέδων στα οποία αγωνίζονται και μόλις το 19% εξ αυτών περιλαμβάνουν το γήπεδο στους ετήσιους ισολογισμούς τους.

Από τις 20 κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης, μόνο σε 5 τουλάχιστον οι μισοί σύλλογοι έχουν στην ιδιοκτησία τους κάποιο γήπεδο: στην Primera Division οι 16 από τις 20 ομάδες, στην Premier League οι 15 από τις 20, στη Bundesliga οι 9 από τις 18, στη Βόρεια Ιρλανδία οι 7 από τις 12 και στη Σκωτία οι 9 από τις 12.

Στις ευρωπαϊκές λίγκες εκτός top-20 τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, αφού μόλις 36 γήπεδα περιλαμβάνονται σε ισολογισμούς σε σύνολο 400 συλλόγων. Μάλιστα, υπάρχουν 17 κορυφαίες εθνικές κατηγορίες στις οποίες δεν υπάρχει σύλλογος με ιδιόκτητο γήπεδο.

Στην Ελλάδα και στη Super League επίσης δεν υπάρχει ούτε ένας σύλλογος με ιδιόκτητο γήπεδο κι ας περιλαμβάνεται μεταξύ των top-20 κορυφαίων εθνικών κατηγοριών. Υπάρχουν 8 γήπεδα που ανήκουν είτε σε δήμο είτε στο κράτος και άλλα 7 γήπεδα τα οποία ανήκουν σε τρίτες εταιρίες και δεν υπολογίζονται στον ισολογισμό του συλλόγου.

Η εικόνα θυμίζει τη γειτονική Τουρκία, όπου υπάρχουν 14 γήπεδα που ανήκουν στον τοπικό δήμο ή στο κράτος, τη Σουηδία, όπου υπάρχουν 11 γήπεδα που δεν αποτελούν ιδιοκτησία ομάδας και τη Γαλλία με 12 τέτοιου είδους γηπεδικές εγκαταστάσεις.

Παρ' όλα αυτά, η χώρα μας είναι η μοναδική από το top-20 στην οποία δεν υπάρχει ούτε ένα ιδιόκτητο γήπεδο ή γήπεδο με μακροχρόνια μίσθωση ή γήπεδο που ανήκει σε θυγατρική εταιρία του συλλόγου (3 περιπτώσεις που η λειτουργία του γηπέδου περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου στον ετήσιο οικονομικό ισολογισμό) ή γήπεδο στο οποίο η λειτουργία του να περιλαμβάνεται μερικώς στον ισολογισμό ενός συλλόγου.

Όσο για τις χώρες που βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση, στη Σκωτία υπάρχουν 9 ιδιόκτητα γήπεδα, ενώ σε Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αγγλία υπάρχουν 7.

Η Ευρώπη έχτισε 159 γήπεδα ποδοσφαίρου, η Ελλάδα κανένα

Photo credits: AP Photo/Massimo Pinca

News 24/7

24MEDIA NETWORK