Γιατί τα μεγάλα πρωταθλήματα μείωσαν τις μεταγραφές Ιανουαρίου

Η Τσέλσι και η Γιουβέντους αρκούνται σε δανεισμούς, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ δαπάνησαν μαζί κάτω από 20.000.000 ευρώ και μόνο η Μίλαν κάνει τη διαφορά. Γιατί συρρικνώθηκε το μεταγραφικό παζάρι του χειμώνα;

Γιατί τα μεγάλα πρωταθλήματα μείωσαν τις μεταγραφές Ιανουαρίου
AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Η μεταγραφική περίοδος του χειμώνα ολοκληρώθηκε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και τα πρώτα δεδομένα δείχνουν... συρρίκνωση. Οι σύλλογοι των κορυφαίων πρωταθλημάτων της 'γηραιάς ηπείρου' έδειξαν ασυνήθιστη στρατηγική και οι ομάδες προχώρησαν σε λελογισμένες κινήσεις, αποφεύγοντας φανφάρες και πολυέξοδες μεταγραφές.

Ο άτυπος κανόνας θέλει τον Ιανουάριο να μην παρέχει πραγματικές ευκαιρίες για τους συλλόγους και μπορεί να έχουν υπάρξει εξαιρέσεις κατά καιρούς, φέτος, όμως, φαίνεται πως οι αθλητικοί διευθυντές και οι πρόεδροι των ομάδων ασπάστηκαν αυτόν τον κανόνα και δεν προχώρησαν σε... τρέλες.

Το αποδεικνύουν και οι αριθμοί, έστω κι αν προ ημερών η FIFA, στην ετήσια έκθεση για τις μεταγραφές, ανακοίνωσε ότι το ποσό που δαπανήθηκε παγκοσμίως για 16.533 διεθνείς μεταγραφές 14.186 ποδοσφαιριστών ξεπέρασε τα 7.000.000.000 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 10,3% από το αντίστοιχο ποσό του 2017.

Όταν η Αγγλία γνώρισε τους δανεισμούς

Η Premier League, το αδιαμφισβήτητα πιο πλούσιο πρωτάθλημα του κόσμου, έδωσε τον τόνο τον φετινό Ιανουάριο, αφού μία ημέρα πριν από την deadline day είχαν δαπανηθεί λιγότερα από το 1/3 των χρημάτων που δόθηκαν όλον τον Ιανουάριο έναν χρόνο νωρίτερα.

Το 2018 οι σύλλογοι είχαν βγάλει από τα ταμεία τους 490.000.000 ευρώ (διπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ), ενώ εξ αυτών τα 170.000.000 ευρώ είχαν δαπανηθεί την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Φέτος, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, οι σύλλογοι είχαν δώσει 125.000.000 ευρώ και το ποσό δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα την Πέμπτη.

Γιατί τα μεγάλα πρωταθλήματα μείωσαν τις μεταγραφές Ιανουαρίου

Για πρώτη φορά από το 2010 σημειώθηκε πτώση στη μεταγραφική δαπάνη τον Ιανουάριο και η εξήγηση που δίνει ένας πρόεδρος συλλόγου της Premier League (που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του) στους ' Times', ήταν απλή: 'Υπάρχει μηδαμινή αξία στη μεταγραφική αγορά. Ο κόσμος ζητάει τρελά χρήματα για μέτριους παίκτες'.

Οι αγγλικοί σύλλογοι και δη οι μεγάλοι συνήθιζαν να δανείζουν ποδοσφαιριστές είτε σε μικρότερες ομάδες είτε σε πρωταθλήματα του εξωτερικού. Τον Ιανουάριο, οι αγγλικοί σύλλογοι ευθυγραμμίστηκαν με εκείνους της ηπειρωτικής Ευρώπης και προτίμησαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντί να προβούν σε δαπανηρές μεταγραφές, να επιλέξουν δανεισμό με προοπτική ή υποχρέωση αγοράς στο μέλλον.

Η Τσέλσι απέκτησε τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν με δανεισμό από τη Γιουβέντους που θα κοστίσει 9.000.000 ευρώ μέχρι το καλοκαίρι, ενώ αν επιθυμεί να επεκτείνει τον δανεισμό και για το 2019-2020 θα χρειαστεί να καταβάλει 16.500.000 ευρώ. Αν αποφασίσει ότι πρέπει να αγοράσει τον Αργεντινό επιθετικό, τότε θα καταβάλει 36.000.000 ευρώ μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και η Άρσεναλ. Αντί να δώσει ένα μεγάλο ποσό για να απελευθερώσει τον Ντένις Σουάρεθ από την Μπαρτσελόνα, προτίμησε να τον αποκτήσει ως δανεικό και σε περίπτωση που μείνει ικανοποιημένη μέχρι το καλοκαίρι, να τον αγοράσει για 25.000.000 ευρώ.

Οι πρακτικές αυτές, αν και εξαιρετικά δημοφιλείς σε χώρες όπως η Ιταλία, δεν ήταν διάσημες επί αγγλικού εδάφους, ωστόσο φέτος, ακόμα και οι πιο πλούσιοι σύλλογοι προτίμησαν να εξασφαλιστούν μέσω δανεισμών και όχι να υπακούσουν στις όποιες απαιτήσεις του πωλητή συλλόγου.

Λείπει ο... Νεϊμάρ στην Ισπανία

Τον περσινό Ιανουάριο η Primera Division ζούσε με τα απόνερα της μεταγραφής του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Η Μπαρτσελόνα εισέπραξε 222.000.000 ευρώ από εκείνη την πώληση και μπορεί να πήρε τον Ουσμάν Ντεμπελέ για 120.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2017, όλοι γνώριζαν τον ακόμα μεγαλύτερο μεταγραφικό στόχο.

Το φλερτ με τον Φιλίπε Κοουτίνιο είχε αρχίσει πολλούς μήνες πριν και κορυφώθηκε όταν οι 'μπλαουγκράνα' έταξαν 130.000.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2018 άμεσα στη Λίβερπουλ και μπόνους στόχων και συμμετοχών. Οι 'κόκκινοι' αποδέχθηκαν την πρόταση και το μεταγραφικό ισοζύγιο του πρωταθλήματος εκτοξεύθηκε αμέσως.

Τον περσινό χειμώνα οι 20 ισπανικοί σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας δαπάνησαν 291.000.000 ευρώ για μεταγραφές, την ώρα που έναν χρόνο νωρίτερα είχαν δώσει μόλις 23.500.000 ευρώ. Μάλιστα, η Ρεάλ δεν συμμετείχε σε αυτό το παζάρι, καθιστώντας ακόμα πιο εντυπωσιακό αυτό το νούμερο.

Φέτος, από τη στιγμή που δεν υπήρχε αντίστοιχος Νεϊμάρ το καλοκαίρι ώστε να μείνουν χρήματα για ξόδεμα στα ταμεία κάποιας ομάδας, το άθροισμα μειώθηκε. Οι σύλλογοι προχώρησαν σε 51 μεταγραφές, εκ των οποίων οι 27 εντός συνόρων και οι 24 από το εξωτερικό, δαπανώντας 94.750.000 ευρώ. Οι παίκτες που έφυγαν ανήλθαν σε 54 και απέφεραν 41.900.000 ευρώ, με συνέπεια το μεταγραφικό ισοζύγιο να είναι ξανά αρνητικό.

Ακόμα κι αν η Ρεάλ Μαδρίτης αυτήν τη φορά δραστηριοποιήθηκε, αποκτώντας τον Μπραχίμ Ντίαθ για 17.000.000 ευρώ, η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που τελικά έμεινε ανενεργή, προχωρώντας απλώς σε (ανεξήγητους) δανεισμούς όπως του Χέισον Μουρίγιο και του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ.

Η Μίλαν χάλασε την πιάτσα στην Ιταλία

Οι οικονομικές δυνατότητες των ιταλικών συλλόγων είναι κατώτερες από εκείνες των αγγλικών και των ισπανικών και το αποδεικνύουν σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Παρ' όλα αυτά, τον φετινό Ιανουάριο... αρνήθηκαν να κάνουν μεταγραφές και δη μη ελεύθερων ποδοσφαιριστών, κάτι που αποτυπώθηκε και στις πράξεις.

Η Γιουβέντους δαπάνησε μόλις 600.000 ευρώ για τον δανεισμό του Μαρτίν Κάσερες λόγω τραυματισμών στα στόπερ της και δεν έκανε άλλη προσθήκη. Η Νάπολι δεν πήρε κανέναν παίκτη, η Ίντερ απλώς επένδυσε στο μέλλον με τα 7.000.000 ευρώ για τον 20χρονο στόπερ Άντριου Γκραβιλόν, ενώ η Ρόμα, που ήταν άκρως δραστήρια το καλοκαίρι ελέω Μόντσι, δεν προέβη σε ενίσχυση παρά την πρόσφατη συντριβή από τη Φιορεντίνα.

Μάλιστα, οι 'βιόλα' ήταν οι πιο δραστήριοι του χειμώνα, όμως κι αυτοί για να διασφαλίσουν το μέλλον τους, αγοράζοντας τον 18χρονο μέσο Αμέντ Ζουνιόρ Τραορέ και τον 21χρονο στόπερ Γιάκομπ Ράσμουσεν από την Έμπολι για συνολικά 19.000.000 ευρώ.

Γιατί τα μεγάλα πρωταθλήματα μείωσαν τις μεταγραφές Ιανουαρίου
AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Μέσα σε αυτό το υποτονικό παζάρι, ήρθε η Μίλαν να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα. Στην πρώτη πλήρη μεταγραφική περίοδο με τους Αμερικανούς επενδυτές στο 'τιμόνι', οι 'ροσονέρι' βρήκαν πόρους για μελετημένες και όχι βιαστικές μεταγραφές, όπως έγιναν το περσινό καλοκαίρι.

Ο Λούκας Πακετά είχε κλείσει αρκετούς μήνες νωρίτερα και οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για το αν άξιζε τα 35.000.000 ευρώ που δαπανήθηκαν, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Κριστόφ Πιάτεκ, εκ των πρώτων σκόρερ της Serie A, που στο πρώτο παιχνίδι του ως βασικός μετά από τα 35.000.000 ευρώ που δόθηκαν στην Τζένοα, προσέφερε στη Μίλαν την πρόκριση στα ημιτελικά του Coppa Italia, εις βάρος της Νάπολι, χάρη σε δύο γκολ του.

Με την... παρασπονδία της Μίλαν, το ισοζύγιο του χειμώνα έκλεισε στα 92.800.000 ευρώ εσόδων για τους 20 συλλόγους της Serie A, οι οποίοι ξόδεψαν 160.100.000 ευρώ για τα αποκτήματά τους, σύμφωνα με το Transfermarkt.com.

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni, Kirsty Wigglesworth

News 24/7

24MEDIA NETWORK