Ολυμπιακός-Ντινάμο Κιέβου: Όταν "τα αγριοπούλια σκούζανε" στην Τούμπα

Πριν από 44 χρόνια, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε για πρώτη φορά την Ντιναμό Κιέβου ως γηπεδούχος. Το ματς έγινε στην Τούμπα. Ναι, στην Τούμπα. Ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται τον αγώνα, αλλά και τα θρυλικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για... αγριοπούλια.

ΟΣΦΠ-ΗΡΑΚΛΗΣ 3-0
ΟΣΦΠ-ΗΡΑΚΛΗΣ 3-0 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τη Ντιναμό Κιέβου ήταν το 1975. Πριν από 44 χρόνια, όταν η ουκρανική ομάδα εκπροσωπούσε την ΕΣΣΔ και ο Βαλερί Λομπανόφσκι έβγαζε την πρώτη μεγάλη φουρνιά του κορυφαίου σοβιετικού ποδοσφαιρικού εργοστασίου. Συν τοις άλλοις, οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν χρησιμοποιήσει σαν έδρα το γήπεδο της Τούμπας!

Ο Ολυμπιακός αναζητούσε έδρα για να δώσει τον πρώτο του αγώνα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1975-76. Το Καραϊσκάκη ήταν τιμωρημένο λόγω των καπνογόνων που είχαν πέσει στο παιχνίδι με την Σέλτικ, ενώ ποινή αποκλεισμού είχε επιβληθεί και στο γήπεδο της Πάτρας, λόγω των επεισοδίων που έκαναν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο περίφημο ματς με την Άντερλεχτ (Παλοτάι, κλπ).

Μπορεί η αντιπαλότητα με τον Δικέφαλο της Θεσσαλονίκης να ήταν και τότε στο φόρτε της (υπήρχε ακόμη ο απόηχος της υπόθεσης Κούδα), αυτό όμως δεν εμπόδισε τον ΠΑΟΚ να παραχωρήσει την Τούμπα στον Ολυμπιακό και το διήμερο 16-17/9 του 1975 η Θεσσαλονίκη γνώρισε μεγάλες στιγμές. Στις 16 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ο ΠΑΟΚ νίκησε την Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ 1-0 με γκολ του Γιώργου Κούδα. Και στις 17, ο Ολυμπιακός 'υποδεχόταν' την Ντιναμό Κιέβου, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Οι Ουκρανοί με επικεφαλής τον Όλεγκ Μπλαχίν (κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής εκείνης της χρονιάς) είχαν κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων, ένα κατόρθωμα για την εποχή και τις ομάδες από τις 'σοσιαλιστικές χώρες', οι οποίες έπαιζαν μόνο με γηγενείς και χωρίς ξένους.

Ενδιάμεσα των αγώνων με τον Ολυμπιακό η ομάδα του Κιέβου είχε κατακτήσει και το Σούπερ Καπ της ΟΥΕΦΑ νικώντας δυο φορές την Μπάγερν Μονάχου (βάση της Εθνικής Γερμανίας, παγκόσμιας πρωταθλήτριας το 1974).

Προπονητής ήταν ο περίφημος Βαλερί Λομπανόφσκι (1939-2002), ο πρώτος προπονητής που έκανε προπονήσεις με βάση τα αναλυτικά στατιστικά κάθε παίκτη και εφάρμοζε την ελεγχόμενη ένταση, ανά περιόδους. Αποτέλεσμα, οι ομάδες του (δηλαδή η Ντιναμό Κιέβου και αργότερα η Σοβιετική Ένωση στην τετραετία 1986-90) να έχουν τρομερή φυσική κατάσταση.

Ο 'σιδερένιος συνταγματάρχης' όπως ήταν το προσωνύμιο του δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, ζητούσε αέναη κίνηση μέσα στο γήπεδο και απόλυτη πειθαρχία, συν του ότι εκμεταλλευόταν ό,τι πιο σύγχρονο του προσέφερε η τεχνολογία. Πάντα μπροστά από την εποχή του, οδήγησε την Ντιναμό σε οκτώ πρωταθλήματα Σ. Ένωσης, ενώ με τη Σ. Ένωση έφτασε στον τελικό του Euro88.

Ο τερματοφύλακας Ρουντακόφ, ο Ονισένκο, ο Μπούριακ, ο Βερεμέεφ και οι λοιποί άσοι της Ντιναμό, συν τον σπουδαίο Μπλαχίν (που λίγα χρόνια αργότερα θα καθόταν στον πάγκο του Ολυμπιακού) βρέθηκαν στο δρόμο των Πειραιωτών. Ο Ολυμπιακός είχε για προπονητή τον Βίκ Μπάγκιγχαμ στην ολοκλήρωση της εποχής της μεγάλης ομάδας που είχε φτιάξει ο Νίκος Γουλανδρής.

Η πιο μεγάλη εκδρομή!

Η Τούμπα, λοιπόν, γέμισε από 40.000 κόσμο (37.563 εισιτήρια) για τον αγώνα του Ολυμπιακού. Είχε προηγηθεί μια μεγαλειώδης εκδρομή των οπαδών της ομάδας του Πειραιά. Το ΦΩΣ των Σπορ έγραφε (με την ορθογραφία της εποχής) χαρακτηριστικά:

“Πεντακόσια χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της, βρέθηκε χθες υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων, η ερυθρόλευκη ομάδα, γεγονός που καθιστούσε σχεδόν απηγορευμένη την παρουσία του κυρίως όγκου των οπαδών της στο χθεσινό σπουδαίο ματς. Κι όμως! Μέσα στο γήπεδο της Τούμπας, 'πέσανε' χθες σαν αμέτρητα 'αγριοπούλια' που σκούζανε πάνω από 35.000 'βέροι' οπαδοί του Ολυμπιακού, φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα και τον Πειραιά και από κάθε άκρη της χώρας.

Ήταν ένα φαινόμενο συγκλονιστικού φιλάθλου μεγαλείου που άφησε κατάπληκτη την συμπρωτεύουσα πολλές ώρες πριν από αρχίση το ματς. Μια ατέλειωτη 'στρατιά' ερυθρόλευκων οπαδών κατέκλυσε με το χθεσινό ξημέρωμα την Θεσσαλονίκη, πνίγοντάς την από ασπροκόκκινα χρώματα και δονώντας με τον ενθουσιώδη παλμό της. Φαινόμενο φιλάθλων αφοσιώσεως και συμπαραστάσεως, φανταστικό, απλησίαστο, μοναδικό”.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 15.000 Ολυμπιακοί ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για να δουν το ματς με τη Ντιναμό. Φυσικά, το γήπεδο γέμισε και από οπαδούς άλλων ομάδων, που δεν έχασαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι (δεν ήταν διόλου σύνηθες το γεγονός) ενώ υπήρξαν και μερικές εκατοντάδες ΠΑΟΚτσήδων που... υποστήριζαν την Ντιναμό, φωνάζοντας ρυθμικά “Δυναμό-Κίεβο”.

Ο Βαγγέλης Φουντουκίδης έγραφε την επόμενη μέρα στην 'Αθλητική Ηχώ': “Επιτυχία του Ολυμπιακού να μαζέψει 40.000 μέσα στην Τούμπα στον αγώνα με την Ντυναμό. Επήγαν βέβαια πολλοί οπαδοί του. Όχι μόνο από την Αθήνα και τον Πειραιά, αλλά και από την επαρχία. Νομίζω όμως ότι τουλάχιστον οι μισοί ήταν Θεσσαλονικείς. Και αυτό ήταν το σημαντικό. Οι φίλαθλοι αυτοί δεν εκδηλώθηκαν ασφαλώς ιδιαίτερα υπέρ του Ολυμπιακού, αλλά μέχρι ενός σημείο συμμερίσθηκαν την προσπάθειά του και τον βοήθησαν.

Δυστυχώς στην όλη ευχάριστη ατμόσφαιρα βρέθηκαν και μερικοί 'σκληροπυρηνικοί' Παοκτζήδες που συγκεντρωμένοι σε μια γωνιά της εξέδρας (θα πρέπει να ήσαν περίπου 300) έπαιξαν τον ρόλο των οπαδών της Ντυναμό. Φώναζαν για την... ομάδα τους, αποδοκίμαζαν τους Ολυμπιακούς και... δεν έπεισαν για την ευγένειά τους”.

Η παραφωνία των 300 ΠΑΟΚτσήδων δεν εμπόδισε τη διοίκηση του Ολυμπιακού να ευχαριστήσει δημόσια τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης:

“H διοίκησις του Ολυμπιακού σε ανακοίνωσή της ευχαριστεί τους φιλάθλους της ομάδος και τους Θεσσαλονικείς για τη θερμότατη υποδοχή των παικτών και για τη συμπαράστασή τους.

Συγχαίρει τον ΠΑΟΚ για τη νίκη του επί της Μπαρτσελόνα και εύχεται να προκριθεί στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου UEFA".

Να και το βίντεο του αγώνα, όπως κυκλοφορεί στο Youtube. Στο τέλος το σχετικό άρθρο του Βαγγέλη Φουντουκίδη.

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε καλά για τον Ολυμπιακό, καθώς δέχθηκε δυο γκολ (γελοία κατά το ΦΩΣ, καθώς προήλθαν από λάθη της “ερυθρόλευκης” άμυνας) και βρέθηκε να χάνει με 2-0. Τελικά, ο Μιχάλης Κρητικόπουλος με ωραία κεφαλιά και ο Κώστας Αϊδινίου με φάουλ έγραψαν το 2-2, που έδινε κάποιες ελπίδες πρόκρισης στους “ερυθρόλευκους”. Θα ήταν μεγαλύτερες αν ο Παμπουλής δεν έχανε μια μεγάλη ευκαιρία μετά την ισοφάριση του Αϊδινίου, για την οποία πάντως υπεύθυνος ήταν ο τερματοφύλακας της ουκρανικής ομάδας.

“Φωτιά ο Ολυμπιακός 2-2” ήταν ο τίτλος της “Αθλητικής” που σύμφωνα με τον Κώστα Θωμόπουλο μπορούσε να νικήσει τη Ντιναμό. Ο τίτλος του ΦΩΤΟΣ ήταν : “Μαγική εικών το 2-2, ο Ολυμπιακός πάτησε την Δυναμό αλλά δεχθείς δυο γελοία γκολ παρεχώρησε άδικη ισοπαλία”.

Δυο εβδομάδες μετά (1/10) ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση στο “Ρεμπουπλικάνσκι” του Κιέβου, ο Κελεσίδης κάνει σπουδαίες αποκρούσεις αλλά στο 66 ο Ονισένκο γράφει το 1-0. Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε ... σοβετικό μοντάζ και ακούστε τις ιαχές Ολυμπιακός-Ολυμπιακός από τους Έλληνες του Κιέβου.

Πηγές: Ταξίδι στ' αστέρια (Χρ.Σωτηρακόπουλος), Εφημερίδες ΦΩΣ-Αθλητική Ηχώ

News 24/7

24MEDIA NETWORK