Ο Νικολά Ανελκά θα διδάσκει αυτό που έμαθε να κάνει καλύτερα

Με 210 γκολ σε 665 αγώνες ο Νικολά Ανελκά επέλεξε να μάθει τους νεαρούς επιθετικούς της Λιλ πώς να σκοράρουν!

French soccer player Nicolas Anelka of Shanghai Shenhua, left, watches as Roger Federer of Switzerland faces Lu Yen-hsun of Taiwan during the second round men's singles tennis match of the Shanghai Masters tennis tournament at Qizhong Forest Sports City Tennis Center in Shanghai, China, Wednesday Oct. 10, 2012. Roger Federer won 6-3, 7-5. (AP Photo/Kin Cheung)
French soccer player Nicolas Anelka of Shanghai Shenhua, left, watches as Roger Federer of Switzerland faces Lu Yen-hsun of Taiwan during the second round men's singles tennis match of the Shanghai Masters tennis tournament at Qizhong Forest Sports City Tennis Center in Shanghai, China, Wednesday Oct. 10, 2012. Roger Federer won 6-3, 7-5. (AP Photo/Kin Cheung) AP PHOTO/KIN CHEUNG

Η ιστορία του Νικολά Ανελκά είναι λίγο - πολύ γνωστή. Για μια γρήγορη επανάληψη, καλύπτοντας τα κενά όσων έχουν ξεχάσει ή αγνοούν το παρελθόν του, ο 39χρονος Γάλλος άρχισε την καριέρα του από την Παρί Σεν Ζερμέν, διέπρεψε για δύο σεζόν στην Άρσεναλ, πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην Παρί ξανά και στη Λίβερπουλ, προτού 'περιοδεύσει' σε Φενέρμπαχτσε, Μπόλτον, Τσέλσι, Σανγκάη Σενχού, Γιουβέντους, Γουέστ Μπρομ και Μουμπάι Σίτι. Παράλληλα έπαιξε 69 φορές με την εθνική Γαλλίας, όντας μέλος της ομάδας που κατέκτησε ένα EURO (2000), ένα Συνομοσπονδιών (2001) και συμμετείχε στην τελική φάση του EURO 2008 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, με επεισοδιακό φινάλε (τιμωρία 18 μηνών και απόσυρση).

Σ' όλη αυτή τη διαδρομή των σχεδόν 20 ετών, με πάμπολλες στάσεις σε διάφορες γωνιές του ποδοσφαιροκόσμου, ο παλαίμαχος φορ μέτρησε 665 συμμετοχές και 210 τέρματα. Ψηλός, δυνατός, ευέλικτος, είχε την ικανότητα να προσαρμόζεται και να παίζει είτε ως σέντερ φορ είτε ως δεύτερος επιθετικός όντας το ίδιο επικίνδυνος. 'Καμουφλαριζόταν' ανάλογα με τις ανάγκες, έμπαινε στο ρόλο του και ανταποκρινόταν ανάλογα.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που μετά το τέλος της καριέρας του, είχε βάλει στόχο ν' ασχοληθεί με την υποκριτική και την παραγωγή ταινιών. Δεν προχώρησε όλο αυτό το σχέδιο και ο δρόμος τον έβγαλε ξανά στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2017 εντάχθηκε στο επιτελείο της ολλανδικής Ρόντα. Ο ρόλος του περισσότερο συμβουλευτικός, κάνοντας τη χάρη στο φίλο του ιδιοκτήτη Αλεξέι Κοροτάεφ. Με γυαλί και σοφιστικέ look έμοιαζε με... καθηγητή που θα διδάξει.

Επί της ουσίας αυτό ήταν. Ένας δάσκαλος για τα νέα παιδιά της ακαδημίας, ένα πρότυπο εκείνων που ήθελαν να του μοιάσουν. Δεν ήθελε να μπει στα χωράφια των προπονητών, λέγοντας κατά την παρουσίασή του "αυτοί είναι οι προπονητές, εγώ όχι", αλλά για να μην υποβαθμίσει πολύ το ρόλο του, υποστήριξε πως "θα δω πρώτα τι χρειάζεται να γίνει. Έχω καλό μάτι για να ξεχωρίζω τα ταλέντα". Η συνεργασία δεν εξελίχθηκε ονειρικά.

Στη Λιλ, η οποία την Τετάρτη ανακοίνωσε την πρόσληψή του, θα έχει ένα διαφορετικό ρόλο. Στην ακαδημία μεν, αλλά με πιο ενεργή συμμετοχή. Στόχος του η βελτίωση των επιθετικών στην κίνηση, στην αντίληψη της φάσης, στην εκτέλεση. Ο Ανελκά λογίζεται ως ειδικός. Είναι. Επέλεξε κάτι άλλο από τον Τιερί Ανρί. Ο τελευταίος έχει μπλέξει στη Μονακό.

Photo credits: AP Photo/Kin Cheung

News 24/7

24MEDIA NETWORK