Η μεγάλη ιστορία του '9' της Ναντ σταματάει στον Σάλα

Η Ναντ απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 9 μετά από την επιβεβαίωση του θανάτου του Εμιλιάνο Σάλα. Ένας αριθμός με μεγάλη ιστορία και παίκτες που με τα γκολ τους χάρισαν τίτλους στα 'καναρίνια'.

Η μεγάλη ιστορία του '9' της Ναντ σταματάει στον Σάλα
AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης των τραγικών νέων για τον Εμιλιάνο Σάλα, η Ναντ αντέδρασε άμεσα με τον τρόπο που όλοι περίμεναν.

Η σορός που βρέθηκε στο σημείο των ερευνών μετά από την πτώση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Αργεντινό επιθετικό στο Κάρντιφ ήταν η δική του, με συνέπεια να επιβεβαιωθεί και τυπικά ο θάνατός του.

Ο Αργεντινός επιθετικός δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Κάρντιφ και τελευταία ομάδα του θα είναι για πάντα εκείνη με την οποία συνδέθηκε πιο πολύ, έστω κι αν δεν είναι αυτή στην οποία ανήκε περισσότερο.

Η μεγάλη ιστορία του '9' της Ναντ σταματάει στον Σάλα
AP PHOTO/DAVID VINCENT

Το καλοκαίρι του 2010 μεταγράφηκε από την Κράτο της πατρίδας του στην Μπορντό και σταμάτησε να ανήκει στους 'γιρονδίνους' 5 χρόνια αργότερα. Μπορεί να μην έκανε πολλά πράγματα στο 'Σαμπάν Ντελμά', αφού παραχωρήθηκε δανεικός σε Ορλεάν, Νιορ και Καέν, ωστόσο το μέλλον του ήταν συνυφασμένο με τη Γαλλία, απλά σε άλλη ομάδα.

Όταν μετακόμισε στο 'Μποζουάρ', βρήκε τη φόρμα του και άρχισε να πετυχαίνει το ένα γκολ μετά από το άλλο, για μία ομάδα η οποία δεν βρισκόταν στα καλύτερά της.

Ο Αργεντινός επιθετικός τίμησε με το παραπάνω τη φανέλα με το νούμερο 9, την οποία η διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε ότι αποσύρει, μόλις έγινε γνωστή η ταυτοποίηση της σορού του.

Η ιστορία της φανέλας με το νούμερο 9

Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένας μεγάλος και σημαντικός κύκλος στην ιστορία της ομάδας. Το νούμερο 9 ανέκαθεν αποτελούσε ήταν ξεχωριστό για μία φανέλα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν σημαντικό σύλλογο, που έχει συνδεθεί με ορισμένους σπουδαίους επιθετικούς.

Η 8 φορές πρωταθλήτρια Γαλλίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Εξάλλου, πρόκειται για τη μοναδική ομάδα της χώρας που έχει τουλάχιστον ένα πρωτάθλημα ανά δεκαετία από το '60 και μετά, σερί που πιθανότατα θα σπάσει του χρόνου.

Από το πρώτο πρωτάθλημα, εκείνο του 1964-1965, μόλις στη δεύτερη παρουσία της στη Ligue 1, ξεχώρισε ένα... 9άρι, ο Ζακί Σιμόν, πρώτος σκόρερ της σεζόν με 24 τέρματα. Τη νέα σεζόν τα 'καναρίνια' διατήρησαν τα σκήπτρα στη Γαλλία, αλλά με διαφορετικό πρώτο σκόρερ (Φιλίπ Γκοντέ με 36). Ο Γάλλος επιθετικός έμεινε στον σύλλογο μέχρι το 1968 και σημείωσε συνολικά 73 γκολ στο πρωτάθλημα, με συνέπεια να βρίσκεται σήμερα στην 7η θέση των σκόρερ.

Η δεκαετία του '80 ανήκει στον Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς. Ο Βόσνιος επιθετικός και πρώην συμπαίκτης του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Βελέζ άργησε να φύγει από το Μόσταρ, όμως όταν το έκανε σε ηλικία 29 ετών ήταν εντυπωσιακός. Από το 1981, όταν πρωτοέβαλε τη φανέλα με το νούμερο 9, μέχρι το 1986 όταν την άφησε για να πάρει μεταγραφή στην Παρί Σεν Ζερμέν, σκόραρε 111 φορές σε 192 αγώνες όλων των διοργανώσεων και 93 σε 163 στο πρωτάθλημα, με συνέπεια να βρίσκεται μέχρι σήμερα στην 3η θέση του πίνακα των σκόρερ του συλλόγου.

Με τον Χαλίλχοτζιτς στην κορυφή της επίθεσης ο σύλλογος τα πήγε σαφώς καλύτερα από ό,τι με τον Βόσνιο στον πάγκο, όπως φέτος. Η Ναντ κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1982-1983, με τον Χαλίλχοτζιτς να σημειώνει 27 γκολ στη Ligue 1 και ακόμα 5 στα κύπελλα, ενώ η ομάδα τερμάτισε και δύο φορές στη 2η θέση της βαθμολογίας.

Η μεγάλη ιστορία του '9' της Ναντ σταματάει στον Σάλα
AP PHOTO/EUGENE HOSHIKO

Ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς

Λίγα χρόνια μετά από την αποχώρηση του Χαλίλχοτζιτς, η Ναντ ανέδειξε έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή, ο οποίος έφτασε στις... παρυφές της ομάδας του 1998. Ο Ρεϊνάλ Πεντρός πήρε τη φανέλα με το νούμερο 9 αν και μέσος, μέχρι να του την πάρει ένα... κανονικό 9άρι που υπήρχε στην ομάδα από το 1988.

Ο Πατρίς Λοκό αποτελεί κι αυτός προϊόν των ακαδημιών της Ναντ, ωστόσο άργησε να βρει τα πατήματά του. Αυτό το έκανε τη σεζόν 1994-1995, όταν με 22 γκολ σε 37 αγώνες πρωταθλήματος (συνεπικουρούμενος από τα γκολ του πρώτου σκόρερ της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις εκείνη τη χρονιά, Νικολά Ουεντέκ) οδήγησε τη Ναντ στον τίτλο.

Ο Λοκό έφυγε για την Παρί εκείνο το καλοκαίρι, λίγο αργότερα τον ακολούθησε ο Ουεντέκ, με συνέπεια να εκλείψουν οι ικανοί κάτοχοι της φανέλας. Το καλοκαίρι του 1998 επέλεξε αυτόν τον αριθμό ξανά ένας Γάλλος επιθετικός μέσος, προερχόμενος από τα 'σπλάχνα' της ομάδας, με υποτυπώδη καριέρα στην εθνική ομάδα. Ο λόγος για τον Ερίκ Καριέρ, ο οποίος αποχώρησε το 2001 για τη Λιόν ως πρωταθλητής Γαλλίας.

Η μεγάλη ιστορία του '9' της Ναντ σταματάει στον Σάλα
AP PHOTO/JANA MISAUEROVA/CTK

Ο Ερίκ Καριέρ

Στη σεζόν του τίτλου, πάντως, τη φανέλα με το νούμερο 9 φορούσε ένας Ρουμάνος επιθετικός, που αποκτήθηκε από τη Φενέρμπαχτσε το καλοκαίρι του 2000 με αρκετές περγαμηνές, όντας διεθνής από το 1993. Ο Βιορέλ Μολντοβάν σημείωσε 11 γκολ σε 23 αγώνες πρωταθλήματος εκείνη τη σεζόν, όμως στη συνέχεια η πορεία του στο 'Μποζουάρ' πήρε την κατιούσα.

Η μεγάλη ιστορία του '9' της Ναντ σταματάει στον Σάλα
AP PHOTO/LAURENT GILLIERON

Ο Βιορέλ Μολντοβάν

Όταν ο Μολντοβάν σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2004, κληροδότησε το '9' σε έναν συμπατριώτη του, τον Φλορίν Μπράτου, ο οποίος ποτέ δεν κατάφερε να σηκώσει αυτό το βάρος. Το ίδιο έπαθαν αρκετοί παίκτες στη συνέχεια, όπως ο Γκρεγκορί Πιζόλ, ο Ντένις Ολιέτς, ο Τομάς Ντοσεβί (αδερφός του Ματιέ Ντοσεβί, πρώην του Ολυμπιακού) και ο Ζαν Κλοντ Νταρσβίλ (την επόμενη σεζόν έπαιξε στην Καβάλα και σταμάτησε το ποδόσφαιρο).

Το 2010, ο 22χρονος Σέρβος επιθετικός Φίλιπ Τζόρτζεβιτς πήρε το 9 από τον Νταρσβίλ και εξελίχθηκε σε έναν άξιο κάτοχο της φανέλας. Ήταν η 4η σεζόν του στην ομάδα (αποκτήθηκε τον χειμώνα του 2007-2008), η οποία πλέον αγωνιζόταν στη Ligue 2, και με 12 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της (όντας και αρχηγός της). Τη νέα χρονιά, οι τραυματισμοί τον εμπόδισαν να αγωνιστεί σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά το 2012-2013, με 20 γκολ σε 34 αγώνες, οδήγησε τη Ναντ πίσω στα 'μεγάλα σαλόνια'. Η σεζόν 2013-2014 ήταν η τελευταία του στην ομάδα, αφού μετά από τα 10 γκολ σε 27 αγώνες έφυγε ως ελεύθερος για τη Λάτσιο.

Η μεγάλη ιστορία του '9' της Ναντ σταματάει στον Σάλα
AP PHOTO/DAVID VINCENT

Ο Φίλιπ Τζόρτζεβιτς

Ακολούθησε νέα αναζήτηση άξιου κατόχου της φανέλας και τη σεζόν 2015-2016, η Ναντ αγόρασε δύο επιθετικούς. Ο ένας ήταν ο Ισλανδός Κόλμπεϊν Σίγκθορσον που αποκτήθηκε για 3.500.000 ευρώ από τον Άγιαξ και πήρε τη φανέλα με το νούμερο 9 και ο άλλος ήταν ο Σάλα που αποκτήθηκε για 1.000.000 ευρώ από την Μπορντό και πήρε το 22.

Το τέλος της χρονιάς βρήκε τον Σίγκθορσον να έχει σκοράρει μόλις 3 φορές σε 26 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις και τον Αργεντινό να έχει 6 γκολ και 3 ασίστ σε 32 αγώνες. Όταν η Γαλατάσαραϊ κατέθεσε πρόταση δανεισμού για τον Ισλανδό, η Ναντ δεν είχε πρόβλημα να τον παραχωρήσει, αφού εμπιστεύτηκε τον Σάλα για την επίθεση. Ο Σίγκθορσον υπέστη ρήξη μηνίσκου τον Σεπτέμβριο του 2016 και ο δανεισμός ακυρώθηκε τον Δεκέμβριο, ωστόσο όταν γύρισε πίσω, είχε χάσει τη φανέλα του.

Ο Σάλα ήταν ο τελευταίος κάτοχός της και υπήρχε λόγος γι' αυτό. Επί των ημερών του, το 'ασανσέρ' στο οποίο είχε εξελιχθεί ο σύλλογος μονιμοποιήθηκε εκεί όπου ανήκει, στη Ligue 1. Από το 2016-2017 μέχρι τη φετινή σεζόν το κοντέρ σταματούσε μονίμως στα 12 γκολ στο πρωτάθλημα, μόνο που φέτος τα έφτασε σε μισή σεζόν. Την άλλη μισή θα την περνούσε στην Κάρντιφ, αν δεν επιβιβαζόταν στο μοιραίο αεροσκάφος, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ στις 21 Ιανουαρίου και μαζί του χάθηκε και η φανέλα με το νούμερο 9 της Ναντ.

Photo credits: AP Photo/Thibault Camus, Laurent Gillieron, Eugene Hoshiko, Jana Misauerova/CTK, David Vincent

News 24/7

24MEDIA NETWORK