Ο νέος πρόεδρος του Αμβούργου ήταν διεθνής το 2014 και δεν αγαπάει το ποδόσφαιρο

Ο Μαρσέλ Γιάνσεν εξελέγη πρόεδρος του Αμβούργου στα 33 του, παίζοντας για την ομάδα μέχρι τα 29 του, αν και είχε δηλώσει ότι δεν του αρέσει η επιχείρηση του ποδοσφαίρου.

Ο νέος πρόεδρος του Αμβούργου ήταν διεθνής το 2014 και δεν αγαπάει το ποδόσφαιρο
AP PHOTO/MICHAEL SOHN

Οι θιασώτες του γερμανικού σίγουρα θα θυμούνται την ιστορία του Μαρσέλ Γιάνσεν, ενός αριστερού μπακ που για μια δεκαετία αγωνιζόταν σε υψηλό επίπεδο τόσο στη Bundesliga όσο και στην εθνική Γερμανίας.

Η περίπτωσή του ήταν ιδιαίτερη, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Γκλάντμπαχ, ωστόσο συνδέθηκε περισσότερο με το Αμβούργο, σε σημείο που από το Σάββατο να αποτελεί τον επόμενο πρόεδρο της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας!

Με 799 ψήφους από τις 1288 των μελών που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες, ο Γιάνσεν αποτελεί τον νέο επικεφαλής του συλλόγου, επικρατώντας του δρ. Ραλφ Χάρτμαν που συγκέντρωσε 489 ψήφους. Ο τελευταίος πήρε με το μέρος του και τους ψηφοφόρους του προέδρου από το 2003 μέχρι το 2011 και από τον Φεβρουάριο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, Μπερντ Χόφμαν, ο οποίος αποσύρθηκε από υποψήφιος πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Το ιδιαίτερο της υπόθεσης δεν είναι ότι ο Γιάνσεν ανέλαβε τα 'ηνία' του συλλόγου στα 33 του, αλλά το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του Αμβούργου αποτελούσε παίκτη του συλλόγου μέχρι το 2015 και στέλεχος της εθνικής ομάδας μέχρι το 2014.

Στα 29 του, όμως, αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του, που σε επαγγελματικό επίπεδο άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2003, όταν ο Έβαλντ Λίνεν, στο τελευταίο παιχνίδι του στον πάγκο της Γκλάντμπαχ, τον πήρε στην αποστολή για τον αγώνα κόντρα στο Ανόβερο. Μπορεί να μην έπαιξε, όμως πήρε μία πρώτη γεύση γι' αυτό που θα ακολουθούσε.

Τη σεζόν 2004-2005, ο Ντικ Άντβοκαατ του έδωσε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα (αγωνιζόταν κανονικά με τη δεύτερη στην 4η κατηγορία) και παρέμεινε στην ενδεκάδα παρά τη συντριβή με 0-6 από τη Χέρτα (αγώνα στον οποίο υπέπεσε σε πέναλτι), λόγω του τραυματισμού του αρχηγού Κρίστιαν Τσίγκε.

Από το 2005 άρχισε να καθιερώνεται στην Μπορούσια και ταυτόχρονα έκανε τα πρώτα βήματά του στην εθνική ανδρών. Η Μπάγερν έψαχνε για καιρό έναν παίκτη για το αριστερό άκρο της άμυνας και πόνταρε πάνω του το 2007 για 10.000.000 ευρώ. Παρότι αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα τραυματισμού, έκανε 33 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και πανηγύρισε το νταμπλ.

Οι διαφορές του με τον Γίργκεν Κλίνσμαν, όμως, τον έθεσαν εκτός ομάδας και γι' αυτό το καλοκαίρι του 2008 βρέθηκε στο Αμβούργο. Ο Γιάνσεν δέθηκε γρήγορα με την ομάδα και την πόλη και παρέμεινε μέχρι το 2015. Παρότι αντιμετώπισε πολλά (μικρά) προβλήματα τραυματισμών όλα αυτά τα χρόνια, πραγματοποίησε 184 εμφανίσεις με το Αμβούργο και σημείωσε 26 γκολ, παίζοντας ως αριστερό μπακ αλλά και ως αριστερός μέσος.

Το καλοκαίρι του 2015 η διοίκηση του Αμβούργου αποφάσισε να μην του προσφέρει νέο συμβόλαιο και ο Γιάνσεν έμενε ελεύθερος σε ηλικία 29 ετών. Όντας βασικός τόσα χρόνια στην Bundesliga και με 45 συμμετοχές στην εθνική Γερμανίας (αν και η τελευταία τον Μάρτιο του 2014), δεν του ήταν δύσκολο να βρει ομάδα. Έβερτον και Σπόρτινγκ Λισαβόνας ενδιαφέρθηκαν για την απόκτησή του από το εξωτερικό, συν πολλές ομάδες του εσωτερικού. Μέχρι που έριξε τη βόμβα...

'Η απόφαση δεν είναι εύκολη. Το σκέφτηκα πολύ στις διακοπές. Είχα ορισμένες πολύ καλές προσφορές. Όμως για μένα το να συνεχίσω δεν είναι επιλογή. Δεν μπορώ να αγωνιστώ κάπου για 2-3 χρόνια, χωρίς να είμαι 100% βέβαιος. Θεωρώ ότι τώρα μπορώ να αφιερωθώ σε νέα, διαφορετικά πράγματα', υποστήριξε σε συνέντευξή του στην 'Bild' τον Ιούλιο του 2015.

'Είμαι ΟΚ από φυσική κατάσταση, ελεύθερος, μπορώ ακόμα να βρω καλό συμβόλαιο, όμως προτιμώ να παρατήσω αυτά τα λεφτά. Τα τελευταία χρόνια συνδέθηκα συναισθηματικά με το Αμβούργο και θα συνεχίσω να μένω στην πόλη και να αγαπάω την ομάδα. Φυσικά και την Γκλάντμπαχ. Όμως να πάω σε νέο σύλλογο; Όχι. Δεν θέλω να λέω ψέματα στην ομάδα και τους οπαδούς της ή να τους ξεγελάω επειδή δεν θα τη στηρίζω 100%. Δεν θα ήταν σωστό (...) Δεν θέλω να παριστάνω κάποιον και η καρδιά μου λέει ότι 3 σύλλογοι στην καριέρα μου είναι αρκετοί. Δεν μπορώ ξαφνικά να φιλήσω άλλο σήμα. Η ζωή του ποδοσφαιριστή τελείωσε'.

Στα 29 του, σε μία ηλικία που οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές παίρνουν το καλύτερο συμβόλαιο της καριέρας τους, ο Γιάνσεν προτίμησε τη ζωή του τηλεσχολιαστή. Δέχθηκε αρκετές επικρίσεις γι' αυτό, με κυριότερη εκείνη μιας παλιάς δόξας του γερμανικού ποδοσφαίρου και πλέον αθλητικού διευθυντή της Λεβερκούζεν, Ρούντι Φέλερ.

'Αν κάποιος σταματάει το ποδόσφαιρο τόσο νωρίς χωρίς να είναι τραυματίας, τότε αυτό αποτελεί ένα χαστούκι στο πρόσωπο κάθε αθλητή ή κάθε παιδιού που κάποτε θέλει να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Όποιος το κάνει αυτό, ποτέ δεν αγάπησε το ποδόσφαιρο', υποστήριξε ο Φέλερ.

Ο Γιάνσεν απάντησε με μία νέα βόμβα. 'Ο κ. Φέλερ έχει δίκιο, ποτέ δεν αγάπησα την επιχείρηση του ποδοσφαίρου, όμως την αποδέχθηκα, επειδή έκανε πολλά πράγματα εφικτά για εμένα και είμαι ευγνώμων γι' αυτό. Παρ' όλα αυτά, το ποδόσφαιρο το αγαπάω πολύ και πάντα έπαιζα. Στους δρόμους, στα τοπικά, στη Bundesliga'.

Μετά από 3,5 χρόνια, ο ποδοσφαιριστής που σταμάτησε την καριέρα του στα 29 και που απεχθανόταν το business κομμάτι του αθλήματος, εξελέγη πρόεδρος ενός εκ των πιο εμπορικών ποδοσφαιρικών συλλόγων στη Γερμανία, που ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή του στα 'μεγάλα σαλόνια'.

Photo credits: AP Photo/Michael Sohn

News 24/7

24MEDIA NETWORK