Ντόρτμουντ - Σάλκε: Η τέλεια εκδίκηση, 12 χρόνια μετά

Την 2006-2007, η Ντόρτμουντ είχε στερήσει τον τίτλο από την Σάλκε. 12 χρόνια μετά οι "βασιλικοί μπλε" πήραν την εκδίκηση τους. Η νίκη τους με 4-2 στο ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ δίνει το πρωτάθλημα στην Μπάγερν Μονάχου.

Schalke's Daniel Caligiuri celebrates after he scored his side's third goal during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and FC Schalke 04 in Dortmund, Germany, Saturday, April 27, 2019. (AP Photo/Martin Meissner)
Schalke's Daniel Caligiuri celebrates after he scored his side's third goal during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and FC Schalke 04 in Dortmund, Germany, Saturday, April 27, 2019. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε της Bundesliga η Ντόρτμουντ υποδέχθηκε την Σάλκε στο ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ, έχοντας έναν βαθμό λιγότερο από την Μπάγερν Μονάχου στην κορυφή της βαθμολογίας. Η ανάγκη των Βεστφαλών για το τρίποντο ήταν αδιαπραγμάτευτη, προκειμένου να διατηρήσουν ελπίδες για τον τίτλο. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στις εξέδρες του Signal Iduna Park.

Για τους "βασιλικούς μπλε" από την άλλη, το μεγάλο κίνητρο ήταν η εκδίκηση για εκείνο το παιχνίδι της σεζόν 2006 - 2007, που τους στέρησε τον τίτλο. Τότε ήταν δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε, όταν οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν στην έδρα της Ντόρτμουντ.

Η Σάλκε ως πρωτοπόρος της βαθμολογίας με 65 βαθμούς, την Στουτγκάρδη δεύτερη με 64 και την Βέρντερ στην τρίτη θέση με 63, σε μια επική κούρσα για το στέμμα του πρωταθλητή της Bundesliga. Με γκολ των Φράι στο 44' και Σμολάρεκ στο 85', οι Βεστφαλοί επικράτησαν με σκορ 2-0 (την ίδια αγωνιστική ηττήθηκε και η Βέρντερ από την Άιντραχτ), έτσι έδωσαν την ευκαιρία στην Στουτγκάρδη να πάρει κεφάλι στη βαθμολογία την προτελευταία αγωνιστική και με νίκη επί της Κότμπους στο φινάλε να κατακτήσει τον τίτλο.

Από τότε πέρασαν 12 χρόνια, ωστόσο το απόγευμα του Σαββάτου (27/04) οι "βασιλικοί μπλε" είχαν πια την ευκαιρία να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα την Ντόρτμουντ. Αν και το ντέρμπι ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα του Λουσιάν Φαβρ, όταν από ασίστ του Σάντσο, ο Γκέτσε έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους μόλις στο 14', τελικά εξελίχθηκε σε εφιάλτης.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Καλιγκιούρι με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έφερε το ματς στα ίσια και στο 28' ντύθηκε με την μπέρτα του δημιουργού, κάνοντας την ασίστ στον Σανέ για το 1-2 στο 28'! Το Signal Iduna Park είχε "παγώσει" και η συνέχεια ήταν ακόμη πιο σκληρή.

Στο 60' ο Ρόις αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα, στο 62' ο Καλιγκιούρι σκόραρε για το 1-3 και στο 65' η Ντόρτμουντ έμεινε με εννέα παίκτες, καθώς και ο Βολφ πήρε τον δρόμο για τα αποδυτήρια!

Το παιχνίδι δεν είχε γυρισμό, ακόμη κι όταν ο Βιτσέλ μείωσε στο 84', με τον Εμπολό δύο λεπτά αργότερα να πετυχαίνει το 2-4.

Η Σάλκε πέτυχε την τέλεια εκδίκηση 12 χρόνια μετά την ήττα που της είχε στερήσει την δυνατότητα να στεφθεί πρωταθλήτρια. Τώρα ήταν η δική της σειρά να σβήσει το όνειρο της Ντόρτμουντ. Συμπτωματικά, οι "βασιλικοί μπλε" είχαν κερδίσει για τελευταία φορά στην έδρα των αντιπάλων τους το 2012, με προπονητή τον Χουμπ Στέφενς.

Και με τον Ολλανδό τεχνικό στον πάγκο τους επέστρεψαν στις επιτυχίες, προσφέροντας απλόχερα τον τίτλο στην Μπάγερν Μονάχου.

Photo credits: AP Photo/Martin Meissner

News 24/7

24MEDIA NETWORK