Η ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Κύπελλο Ελλάδας

Για ποιον λόγο ο Εργοτέλης θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας; Γιατί η Λαμία έχει ελπίδες; Ποιος είναι το φαβορί: ΠΑΟΚ, ΑΕΚ ή Ολυμπιακός; Το Contra.gr αναλύει τα ζευγάρια των προημιτελικών.

Η ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Κύπελλο Ελλάδας
EUROKINISSI

Η κλήρωση των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας δεν προσέφερε κάποιο ντέρμπι στο μενού, ωστόσο τα 4 ζευγάρια προκαλούν έντονο ενδιαφέρον και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ακόμα και η κατάκτηση του τροπαίου από τον Εργοτέλη, τη μοναδική ομάδα που απέμεινε στο τουρνουά από τη Football League, ή από τη Λαμία, τη μοναδική ομάδα που έχει αποκλείσει εκπρόσωπο του Big-4 μέχρι στιγμής.

Παράλογο; Κι όμως, Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος, ΑΕΚ, Λαμία, Ολυμπιακός, Εργοτέλης και Αστέρας Τρίπολης έχουν λόγους να θεωρηθούν οι επόμενοι Κυπελλούχοι Ελλάδας.

Το αν θα τα καταφέρουν, είναι ένα θέμα προς συζήτηση...

Πανιώνιος - ΠΑΟΚ

Γιατί θα το κατακτήσει ο Πανιώνιος: Γιατί αν δεν το κατακτήσει ο Πανιώνιος ποιος θα το πάρει εκτός Big-4; Οι 'κυανέρυθροι' μετρούν 2 κατακτήσεις και βρίσκονται στην 5η θέση της 'Χρυσής Βίβλου', ενώ έχουν και 4 χαμένους τελικούς. Εξάλλου, το κατακτούν κάθε 20 χρόνια σχεδόν. Το πρώτο ήταν το 1979, το δεύτερο το 1998, το τρίτο... φέτος.

Τι θα συμβεί ρεαλιστικά: Με τις διοικητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών να αποτυπώνονται στα αποτελέσματα της Super League, ο Πανιώνιος βρίσκεται σε πτωτική πορεία και προτεραιότητα θα είναι η παραμονή στην κατηγορία, ειδάλλως θα επέλθει καταστροφή. Ως εκ τούτου, όντας ούτως ή άλλως αουτσάιντερ κόντρα στον ΠΑΟΚ, δεν θα δώσει την ίδια βάση όσο στους επερχόμενους αγώνες πρωταθλήματος.

Πιθανότητες κατάκτησης: 0%

Η ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Κύπελλο Ελλάδας
MOTION TEAM

Γιατί θα το κατακτήσει ο ΠΑΟΚ: Επειδή είναι ο κάτοχος των τελευταίων δύο τουρνουά, επειδή στο πρωτάθλημα μετράει μόνο νίκες πλην ενός αγώνα που έφερε ισοπαλία, επειδή ψάχνει το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, επειδή πρόκειται για την ομάδα με τους περισσότερους χαμένους τελικούς (13 έναντι 12 του Ολυμπιακού) και δεν θέλει να ανοίξει η διαφορά.

Τι θα συμβεί ρεαλιστικά: Με την Ευρώπη να ανήκει στο παρελθόν και στο πρωτάθλημα να έχει σχηματίσει διαφορά ασφαλείας (αλλά όχι σιγουριάς) από τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να δώσει περισσότερο βάρος και στο κύπελλο σε ημιτελικά και τελικό όταν έρθει η ώρα, αφού κόντρα στον Πανιώνιο μόνο με 'αυτοχειρία' θα αποκλειστεί, με τις τρέχουσες συνθήκες των δύο ομάδων.

Πιθανότητες κατάκτησης: 35%

Ατρόμητος - ΑΕΚ

Γιατί θα το κατακτήσει ο Ατρόμητος: Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να στεφθεί με κάποιο τρόπαιο αυτή η ομάδα. Με πρωτάθλημα φαντάζει αδύνατο, ωστόσο το κύπελλο είναι διοργάνωση που ανταμείβει τους πάντες. Δύο σερί χρονιές έφτασε στην πηγή (2011, 2012), όμως δεν ήπιε νερό. Δεν τα παράτησε και στο τέλος της δεκαετίας βρίσκεται σε εξίσου υψηλό επίπεδο.

Τι θα συμβεί ρεαλιστικά: Κληρώθηκε με την ΑΕΚ, στο μεγάλο ντέρμπι της προημιτελικής φάσης. Θεωρητικά ήταν άτυχος. Πρακτικά, η Ένωση είναι η ομάδα του Big-4 που είναι πιο... προσιτή για τους Περιστεριώτες, όπως έδειξαν και φέτος, με τη νίκη 2-0 στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα. Από τον χαμένο τελικό του 2011 (3-0 η ΑΕΚ), οι δύο ομάδες μετρούν 16 αγώνες, εκ των οποίων οι 6 κατέληξαν στον Ατρόμητο, οι 5 στην ΑΕΚ και 5 έληξαν ισόπαλοι. Στα τελευταία 6 παιχνίδια, δε, ο Ατρόμητος έχει μόνο μία ήττα και κατά συνέπεια η ομάδα του Νταμίρ Κάναντι έχει πολλές ελπίδες πρόκρισης. Αν περάσει, πιθανότατα να αντιμετωπίσει ξανά πολύ δύσκολο αντίπαλο, όπως και στον τελικό, αν προκριθεί ξανά. Μόνο που το να υποτάξει 3 πολύ δύσκολους αντιπάλους, μοιάζει απίθανο.

Πιθανότητες κατάκτησης: 10%

Η ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Κύπελλο Ελλάδας
EUROKINISSI

Γιατί θα το κατακτήσει η ΑΕΚ: Γιατί δεν έχει περιθώριο για κάτι άλλο. Με 6 βαθμούς απόσταση από τον Ολυμπιακό, δύσκολα θα προλάβει το 'τρένο' του Champions League. Σε μία τέτοια περίπτωση, το κύπελλο προσφέρει καλύτερο 'εισιτήριο' στο Europa League από το πρωτάθλημα και αυτομάτως γίνεται πιο θελκτικό. Φυσικά, μία σεζόν που κλείνει με ένα τρόπαιο αυτομάτως δεν λογίζεται ως παντελώς αποτυχημένη, έστω κι αν πρόκειται για σεζόν παράδοσης των 'σκήπτρων' στον επόμενο πρωταθλητή.

Τι θα συμβεί ρεαλιστικά: Οι αγώνες με τον Ατρόμητο συνιστούν σοβαρό κρας τεστ για τους στόχους της Ένωσης. Αν περάσει τους Περιστεριώτες, που τα τελευταία χρόνια της έχουν πάρει τον 'αέρα', τότε θα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ωστόσο, οι ημιτελικοί και ο τελικός αποτελούν διαφορετική ιστορία, με την ΑΕΚ να έχει δείξει πχ. ότι με τον έναν μεγάλο διεκδικητή (Ολυμπιακό) τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι με τον άλλον (ΠΑΟΚ), από τον οποίο έχασε και τους δύο τελευταίους τελικούς.

Πιθανότητες κατάκτησης: 20%

Λαμία - Ολυμπιακός

Γιατί θα το κατακτήσει η Λαμία: Πρόκειται για τη μοναδική ομάδα μέχρι στιγμής που τα έβαλε με κάποιον μεγάλο και τον έβγαλε νοκ άουτ. Μέχρι να τα καταφέρει κάποιος άλλος, η ομάδα του Μάκη Χάβου μπορεί να περηφανεύεται πως... μόνο η Λαμία.

Τι θα συμβεί ρεαλιστικά: Θα αποκλειστεί στα προημιτελικά. Ο φετινός Παναθηναϊκός δεν έχει σχέση με τον φετινό Ολυμπιακό. Και η Λαμία έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα μπροστά της, αφού αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού (στα μπαράζ συγκεκριμένα) και δεν θα έχει περιθώριο να ασχοληθεί με κάτι άλλο όταν έρθει η ώρα του κυπέλλου.

Πιθανότητες κατάκτησης: 0%

Η ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Κύπελλο Ελλάδας
EUROKINISSI

Γιατί θα το κατακτήσει ο Ολυμπιακός: Γιατί είναι ο στόχος του στην έναρξη κάθε σεζόν. Γιατί απέχει 3 χρόνια από τις κατακτήσεις στη διοργάνωση, όταν από το 2005 δεν είχε μεγαλύτερο διάστημα από 2 χρόνια αποχής. Αν κατορθώσει να ανταπεξέρθει στο φορτωμένο πρόγραμμα ελέω και Europa League, τότε θα βρεθεί σε θέση ισχύος. Εξάλλου, αν χάσει τη μάχη του πρωταθλήματος για δεύτερη σερί σεζόν, τότε θα οφείλει να βρει... καταφύγιο στο κύπελλο.

Τι θα συμβεί ρεαλιστικά: Θα περάσει τη Λαμία και θα περάσει σχετικά εύκολα. Αν στη συνέχεια κληθεί να αντιμετωπίσει κάποιον 'δικέφαλο', τότε η κατάσταση θα δυσκολέψει αρκετά, αφού τα τελευταία χρόνια στα νοκ άουτ ντέρμπι της διοργάνωσης δεν τα πηγαίνει καλά. Παρ' όλα αυτά, αποτελεί ένα από τα μεγάλα φαβορί.

Πιθανότητες κατάκτησης: 30%

Εργοτέλης - Αστέρας

Γιατί θα το κατακτήσει ο Εργοτέλης: Το κύπελλο αποτελεί τον θεσμό των εκπλήξεων. Ο Εργοτέλης αποτελεί τη μοναδική ομάδα των προημιτελικών που αγωνίζεται στη Football League και αυτό συνεπάγεται ότι θα κάνει την έκπληξη και θα κατακτήσει το τρόπαιο!

Τι θα συμβεί ρεαλιστικά: Θα αποκλειστεί από τον Αστέρα, ως είθισται σε τέτοιες ομάδες, σε τόσο προχωρημένες φάσεις, σε διπλά παιχνίδια.

Πιθανότητες κατάκτησης: 0%

Η ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Κύπελλο Ελλάδας
EUROKINISSI

Γιατί θα το κατακτήσει ο Αστέρας Τρίπολης: Γιατί σαν τον Ατρόμητο, έτσι και η δική του προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια αξίζει να επιστεγαστεί με ένα τρόπαιο. Αν και προς το παρόν δίνει μάχη για να αναρριχηθεί στη βαθμολογία μετά από το κακό ξεκίνημα στη σεζόν, η κλήρωση με τον Εργοτέλη αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για παρουσία στα ημιτελικά και από εκεί και πέρα να γίνει προσπάθεια... ρεβάνς του 2013. Τότε, οι Αρκάδες έφτασαν στον τελικό και έχασαν στην παράταση από τον Ολυμπιακό.

Τι θα συμβεί ρεαλιστικά: Θα προκριθεί στα ημιτελικά, ωστόσο τα πάντα θα εξαρτηθούν από την τότε κλήρωση και από το τι στόχους θα έχει εκείνη τη χρονική στιγμή. Δύσκολα, πάντως, θα γίνει η πρώτη ομάδα από την Πελοπόννησο με τρόπαιο.

Πιθανότητες κατάκτησης: 5%

Photo credits: Eurokinissi, Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK