POLL: Φτιάξε τον προκριματικό όμιλο της Εθνικής Ελλάδας για το Euro 2020

Η Εθνική Ελλάδας μπαίνει στην κληρωτίδα των προκριματικών του Euro 2020 από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας. Δείτε ποιο είναι το σύστημα διεξαγωγής και επιλέξτε αντιπάλους από κάθε γκρουπ.

POLL: Φτιάξε τον προκριματικό όμιλο της Εθνικής Ελλάδας για το Euro 2020
EUROKINISSI

Την Κυριακή στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο η κλήρωση των προκριματικών του Euro 2020, μέσω της οποίας η Εθνική Ελλάδας θα επιδιώξει να επιστρέψει στα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού.

Τα 55 αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των χωρών - μελών της UEFA θα βρεθούν στην κληρωτίδα για τον σχηματισμό των 10 προκριματικών ομίλων, που θα μοιράσουν 20 'εισιτήρια' για την τελική φάση της διοργάνωσης, που για πρώτη (και τελευταία) φορά θα διεξαχθεί σε 12 πόλεις διαφορετικών χωρών μεταξύ 12 Ιουνίου και 12 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, θα προκύψουν 5 όμιλοι των 5 ομάδων και 5 όμιλοι των 6 ομάδων, με αγώνες που θα διεξαχθούν από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2019.

Σε αυτές τις 20 ομάδες θα προστεθούν ακόμη 4 που θα πάρουν 'εισιτήριο' από τα playoffs των προκριματικών στα οποία έχουν προκριθεί μέσω της φάσης των ομίλων του Nations League. Γι' αυτόν τον λόγο, στην κλήρωση θα υπάρξουν 6 γκρουπ δυναμικότητας και ένα υπογκρουπ Nations League (το οποίο ανήκει στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας), ώστε να εξυπηρετηθούν ημερολογιακά και οι δύο διοργανώσεις.

Τα γκρουπ δυναμικότητας προκύπτουν από τη θέση κάθε ομοσπονδίας στην κατάταξη του Nations League, ενώ στο υπογκρουπ του Nations League τοποθετήθηκαν οι 4 χώρες (Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αγγλία) που προκρίθηκαν στο Final Four από την 1η κατηγορία της διοργάνωσης. Αυτές οι χώρες θα κληρωθούν οπωσδήποτε σε όμιλο 5 ομάδων (1ο έως 4ο), ώστε να δώσουν 8 αγώνες στα προκριματικά του Euro 2020 και στη συνέχεια να έχουν 2 ημερομηνίες ελεύθερες για το Final Four του Nations League.

Από εκεί και πέρα, αυτές οι 4 χώρες μαζί με τις 12 (Βοσνία, Ουκρανία, Δανία, Σουηδία, Σκωτία, Νορβηγία, Σερβία, Φινλανδία, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Λευκορωσία) των υπολοίπων 3 κατηγοριών που πρώτευσαν στους ομίλους του Nations League, θα δώσουν κανονικά προκριματικά στο Euro 2020. Αν δεν εξασφαλίσουν κάποια από τις πρώτες 2 θέσεις του προκριματικού ομίλου τους, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία στα playoffs του Euro 2020 στα οποία κέρδισαν συμμετοχή μέσω Nations League και θα διεξαχθούν μεταξύ 26 και 31 Μαρτίου.

Μετά από την ήττα από την Εσθονία στο Ολυμπιακό Στάδιο, η Εθνική Ελλάδας υποχώρησε στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, βάσει κατάταξης που δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται να κληρωθεί με κάποια εκ των Ουγγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κύπρο, Εσθονία, Σλοβενία, Λιθουανία και Γεωργία, που βρίσκονται στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητας.

Για την ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη δεν υπάρχει άλλος περιορισμός, ωστόσο η διαδικασία βρίθει από τέτοιους, αφού θα υπάρχουν κλειδάριθμοι για τις οικοδέσπινες χώρες (το πολύ δύο σε έναν όμιλο), για χώρες με πολιτική αντιπαλότητα (Γιβραλτάρ - Ισπανία, Κόσοβο - Βοσνία, Κόσοβο - Σερβία δεν μπορούν να κληρωθούν μαζί), για καιρικές συνθήκες (το πολύ δύο χώρες με έντονο χειμώνα σε έναν όμιλο) και για χιλιομετρικές αποστάσεις (το πολύ ένα ζευγάρι ανά όμιλο με τεράστια απόσταση πχ. Ισλανδία - Κύπρος).

Με αυτά τα δεδομένα, ήρθε η ώρα να επιλέξετε αντιπάλους για την Εθνική Ελλάδας. Στο παρακάτω poll σας καλούμε να πατήσετε πάνω στις εθνικές ομάδες που θα θέλατε να δείτε ως αντιπάλους της 'γαλανόλευκης' ανεξαρτήτως λοιπόν περιορισμών, πλην του γκρουπ δυναμικότητας.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK