5 φορές που σκεφτήκαμε ότι ο Σκίμπε έπρεπε να φύγει νωρίτερα

Ο Μίχαελ Σκίμπε σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν για την Εθνική Ελλάδας λόγω άσχημων αποτελεσμάτων. Υπήρξαν, όμως, άλλοι 5 λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαζύγιο όπως το... Λουξεμβούργο, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο Γιάννης Φετφατζίδης, ο Αλέξανδρος Τζιόλης.

5 φορές που σκεφτήκαμε ότι ο Σκίμπε έπρεπε να φύγει νωρίτερα
EUROKINISSI

Η απομάκρυνση του Μίχαελ Σκίμπε από τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας ήταν αναπόφευκτη μετά από την απώλεια του στόχου της κατάληψης της 1ης θέσης του ομίλου της χώρας μας στο Nations League.

Μπορεί η διοργάνωση να είναι νεοσύστατη και να μην υπάρχει πήχης ακόμη, ωστόσο ο Γερμανός τεχνικός βρίσκεται ήδη 3 χρόνια στο 'τιμόνι' και έχει δείξει αρκετά δείγματα γραφής ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το πού μπορεί να οδηγήσει την Εθνική ομάδα και που δεν μπορεί.

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι σε επιτυχία, αφού δεν τα κατάφερε ούτε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, αφού τερμάτισε πίσω από Βέλγιο και αποκλείστηκε στα μπαράζ από την Κροατία.

Εκ των υστέρων, η απουσία από τα γήπεδα της Ρωσίας ήταν δικαιολογημένη, ωστόσο τον τελευταίο χρόνο, η 'γαλανόλευκη' δείχνει να κάνει βήματα μόνο προς τα πίσω και αυτό είναι ανησυχητικό, ενόψει των προκριματικών του Euro 2020, που θα περιλαμβάνει 24 από τα 55 μέλη της UEFA και η Ελλάδα πλέον δεν προβάλει ως φαβορί για ένα 'εισιτήριο'.

Το Contra.gr θυμάται 5 φορές που ο 53χρονος προπονητής βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής και ουκ ολίγοι ζήτησαν την κεφαλή του επί πινάκι.

Η κακή μέρα απ'το πρωί φαίνεται=Λουξεμβούργο

Η ΕΠΟ έδιωξε τον Κλάουντιο Ρανιέρι και τον Σέρχιο Μαρκαριάν ώστε να αφήσει πίσω της τις μέρες που έχανε από τα Νησιά Φερόε. Λογικό. Μόνο που στο πρώτο παιχνίδι της νέας σελίδας, στο ντεμπούτο του Σκίμπε στον πάγκο, η Εθνική έχασε από το Λουξεμβούργο...

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στο 'Ζοζί Μπαρτέλ', ένα γκολ του Ορελιέν Ζοασίμ στις καθυστερήσεις έριξε στο 'καναβάτσο' για ακόμα μία φορά πολυδιαφημισμένους παίκτες όπως ο Κώστας Μήτρογλου, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Στέφανος Καπίνο, ο Χοσέ Χολέμπας, ο Γιώργος Τζαβέλας, ο Νίκος Καρέλης, ο Δημήτρης Πέλκας, ο Ανδρέας Σάμαρης, ο Αλέξανδρος Τζιόλης, ο Δημήτρης Σιόβας κ.ά.

Η ήττα με 0-1 ήταν ένα 'καμπανάκι' ότι δεν αρκούσε η αλλαγή προπονητή για να μεταβληθεί η εικόνα της ομάδας και ότι υπήρχε κάτι... σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ο Σκίμπε σίγουρα δεν ήταν, όμως εξ αρχής έθεσε αμφιβολίες για την καταλληλότητά του. Όπως είχε κάνει και ο Ότο Ρεχάγκελ, σε εκείνη τη συντριβή με 1-5 στη Φινλανδία στο δικό του ντεμπούτο του 2001.

Όταν πήρε τον Φετφατζίδη στην αποστολή

Οι επιλογές του Σκίμπε στις αποστολές αλλά και στην εκάστοτε ενδεκάδα που χρησιμοποιούσε στους αγώνες ξεσήκωσε συχνά πολλές συζητήσεις. Με αρνητικό πρόσημο... Ο Γερμανός τεχνικός πέρασε μία περίοδο όπου, όπως ήταν λογικό, ψαχνόταν και ο ίδιος, ωστόσο όταν καταστάλλαξε σε έναν κορμό, στη συνέχεια έμοιαζε να έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Το αποκορύφωμα σε ορισμένες από τις αλλοπρόσαλλες κλήσεις του ήταν η επιλογή του Γιάννη Φετφατζίδη για τα κρίσιμα παιχνίδια με Ουγγαρία και Φινλανδία αντί του τραυματία Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου. Ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού, μία μέρα νωρίτερα, είχε χάσει το απίστευτο τετ α τετ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ενώ γενικότερα η επιστροφή του στους Πειραιώτες δεν έχει συνοδευτεί από δάφνες.

Ο Φετφατζίδης ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου, που περιλαμβάνει περίεργα 'κολλήματα' σε διάφορες θέσεις. Ο Ορέστης Καρνέζης δικαίως ήταν ο βασικός και αναντικατάστατος τερματοφύλακας όταν ανέλαβε ο Σκίμπε, ωστόσο έκτοτε είχε μία οικτρή μισή χρονιά στη Γουότφορντ (στην υπόλοιπη ήταν αναπληρωματικός) και φέτος άρχισε ως αναπληρωματικός του Άλεξ Μερέτ μέχρι να τραυματιστεί ο Ιταλός και τελικά ο Καρνέζης να γίνει αναπληρωματικός (αλλά να παίρνει παιχνίδια) του Ντάβιντ Οσπίνα.

5 φορές που σκεφτήκαμε ότι ο Σκίμπε έπρεπε να φύγει νωρίτερα
EUROKINISSI

Την ίδια στιγμή, τερματοφύλακες όπως ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, ο Βασίλης Μπάρκας και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης έβλεπαν την πλάτη του Καρνέζη, κάτι που στα τελευταία παιχνίδια τουλάχιστον δείχνει να έχει αλλάξει.

Το κυριότερο παράδειγμα, όμως, εντοπίζεται στον άξονα. Η εμμονή του Σκίμπε στην παρουσία του Τζιόλη στην ενδεκάδα ή γενικότερα στην αποστολή έχει προκαλέσει κατακραυγή. Ο 33χρονος μέσος έχει αποχωρήσει από την ελίτ από το καλοκαίρι του 2016, όταν ουσιαστικά 'τελείωσε' από τον ΠΑΟΚ, παρόλα αυτά δεν έχει χάσει τη θέση του στην Εθνική ομάδα.

Ο Σκίμπε δείχνει να στηρίζει πολλά πάνω του στα αποδυτήρια και όχι στον αγωνιστικό χώρο (όπως συμβαίνει και με τον Καρνέζη) και από τη στιγμή που δεν βλέπει τον αντικαταστάτη του Τζιόλη στο πρόσωπο του Ανδρέα Σάμαρη ή του Παναγιώτη Ταχτσίδη (ακόμα δύο παίκτες με τους οποίους είχε εμμονή στις κλήσεις, παρότι δεν αγωνίζονται στις ομάδες τους ή δεν είχαν καν σύλλογο), εξακολουθεί να τον καλεί.

Αντί για βασικοί, εκτός ομάδας

Αυτές οι επιλογές του Σκίμπε ήταν η αιτία να χαθεί ο κορυφαίος μπακ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ο Χοσέ Χολέμπας κατέκρινε τις κλήσεις του Γερμανού προπονητή, στις οποίες δεν ήταν πάντα μέσα, με συνέπεια να αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα, όσο ο Σκίμπε ήταν στον πάγκο της, θεωρώντας ότι οι επιλογές δεν γίνονται βάση φόρμας.

5 φορές που σκεφτήκαμε ότι ο Σκίμπε έπρεπε να φύγει νωρίτερα
EUROKINISSI

Δεν ήταν ο μόνος παίκτης που άξιζε να βρίσκεται τουλάχιστον στις αποστολές, αλλά έμενε εκτός. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ήταν στις επιλογές του μέχρι το ταξίδι στην Αυστραλία τον Ιούνιο του 2016 για τα δύο φιλικά με την οικοδέσποινα, ωστόσο στη συνέχεια τέθηκε ανεξήγητα νοκ άουτ και κλήθηκε ξανά τον Σεπτέμβριο του 2017, παρότι πραγματοποιούσε πολύ καλές εμφανίσεις με την ΑΕΚ.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι εκείνο του Οδυσσέα Βλαχοδήμου. Ο γεννημένος στη Στουτγκάρδη και διεθνής με όλες τις 'μικρές' εθνικές Γερμανίας τερματοφύλακας πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και εκπληκτικές με την Μπενφίκα μέχρι στιγμής. Παρ' όλα αυτά, Σκίμπε και ΕΠΟ δεν είχαν κινήσει διαδικασίες να προχωρήσουν στην κλήση του, παρά μόνο από τις αρχές Οκτωβρίου.

Έχανε στη διελκυστίνδα με τους παίκτες

Το power struggle μεταξύ προπονητή και παικτών είναι κάτι συνηθισμένο σε όλες τις ομάδες. Τις περισσότερες φορές προκύπτει συμβιβασμός, άλλες φορές νικάει ο προπονητής και άλλες οι παίκτες.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Σκίμπε δεν μπορεί να θεωρεί εαυτόν νικητή. Ο ίδιος δεν κατάφερε να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του όπως παλαιότεροι ομοσπονδιακοί τεχνικοί και γι' αυτό έδωσε αρκετές... εξουσίες σε διεθνείς που μπορούσαν να το κάνουν αυτό.

5 φορές που σκεφτήκαμε ότι ο Σκίμπε έπρεπε να φύγει νωρίτερα
EUROKINISSI

Κάποιες φορές, όμως, δεν είχε καν τον έλεγχο με συνέπεια αποφάσεις που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά δικές του, να μην είναι ξεκάθαρο αν τελικά τις πήρε όντως ο ίδιος.

Η ισχύς των παικτών γιγαντώθηκε με τον καιρό, κάτι που αποτυπώθηκε έμπρακτα όταν πρόσφατα διέρρευσε πως η ΕΠΟ ρώτησε τη γνώμη τους για το ποιος θα πρέπει να είναι ο αντικαταστάτης του Σκίμπε στην άκρη του πάγκου.

Τον 'άδειασε' η ΕΠΟ αλλά έμεινε

Ο Σκίμπε προσελήφθη από τον Γιώργο Γκιρτζίκη και τους συνεργάτες του, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας του, έπρεπε να συνεργαστεί με διαφορετικά πρόσωπα στη διοίκηση της Εθνικής ομάδας. Μπορεί να μην υπήρχε κάποιο πρόβλημα αρχικά, ωστόσο με τα όσα συνέβησαν στο εσωτερικό της ΕΠΟ τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τα άσχημα αποτελέσματα, ήρθε η ώρα των προστριβών.

Ο Κώστας Τσάνας προϋπήρχε του Σκίμπε στο οργανόγραμμα της Εθνικής ομάδας, ωστόσο οι δυο τους σχημάτισαν ένα καλό δίδυμο, που παρακολουθούσε αρκετές φορές μαζί αγώνες της Super League για να ελέγξει παίκτες.

5 φορές που σκεφτήκαμε ότι ο Σκίμπε έπρεπε να φύγει νωρίτερα
EUROKINISSI

Όταν προέκυψαν τα προβλήματα της ομοσπονδίας, ο Τσάνας καθαιρέθηκε από βοηθός του Σκίμπε, δίχως να ερωτηθεί καν ο Γερμανός. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχασε τον πιο άμεσο συνεργάτη του, το γυαλί είχε ραγίσει.

Η αλήθεια είναι ότι έκανε κινήσεις (και μάλιστα οργισμένος) ώστε να επιστρέψει ο Τσάνας, κάτι που εν τέλει συνέβη, ωστόσο αυτό το 'άδειασμα' θα έπρεπε να τον υποψιάσει για το τι θα ακολουθούσε με την πρώτη 'στραβή'. Όταν αυτή ήρθε, το επόμενο 'άδειασμα' αναπόφευκτα ήταν για εκείνον.

Αρνητικό το πρόσημο

Μία Εθνική ομάδα που θα έχει να περηφανεύεται πάντα για το Euro 2004 και που τη δεκαετία προ του Σκίμπε η απουσία από τις διεθνείς διοργανώσεις ήταν η εξαίρεση στον κανόνα, δεν πέτυχε κανέναν στόχο με τον Γερμανό στο 'τιμόνι'.

Η απουσία από το Euro 2016 δεν ήταν η 'κακή παρένθεση' που άπαντες ευαγγελίζονταν, αφού ο 53χρονος προπονητής δεν κατάφερε να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ούτε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ούτε σε διάκριση στο Nations League.

Το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί σε καμία περίπτωση δεν είναι συντριπτικά μεγάλο. Ίσως να υπάρχουν παράγοντες που να ευθύνονται περισσότερο για την κατακόρυφη πτώση της Εθνικής ομάδας.

Το βέβαιο είναι ότι η τριετία Σκίμπε ανήκει στο παρελθόν και παρέχει ευκαιρία για νέα, διαφορετικά πρόσωπα ή ακόμα και νέα δομή. Ένα από τα πολλά ελαφρυντικά που μπορεί να επικαλεστεί ο Σκίμπε είναι η έλλειψη σταθερότητας στην ΕΠΟ όλο αυτό το ταραχώδες διάστημα.

Τα χρόνια που έρχονται μοιάζουν πιο ομαλά. Είτε με Άγγελο Αναστασιάδη ή Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο, είτε με κάποιο άλλο από τα ονόματα που ακούστηκαν, είτε με Ζήση Βρύζα σε διοικητικό πόστο, είτε με άλλους παίκτες από τη 'φουρνιά' του 2004, το βέβαιο είναι ότι η αποπομπή Σκίμπε οφείλει να οδηγήσει σε αλλαγές. Όπως έπρεπε να συμβεί με την πρόσληψή του πριν από τρία χρόνια.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK