Το αριστερό πόδι του Τάσου Μπακασέτα

Ο Τάσος Μπακασέτας σκόραρε με το κεφάλι κόντρα στον Ολυμπιακό. Δεν το συνηθίζει, αφού συνήθως εκτελεί με το αριστερό πόδι, όντας ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές του πρωταθλήματος.

Το αριστερό πόδι του Τάσου Μπακασέτα
EUROKINISSI

Η ισοπαλία της ΑΕΚ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό φέρνει την υπογραφή ενός ποδοσφαιριστή που προ ετών, απασχόλησε και τις δύο ομάδες. Ο Τάσος Μπακασέτας στάθηκε αφορμή για μία... κοκορομαχία αρκετών ημερών μεταξύ των δύο συλλόγων την άνοιξη του 2016, με την Ένωση να στέφεται νικήτρια.

Οι 'κιτρινόμαυροι' έβαλαν στις τάξεις τους έναν ποδοσφαιριστή με καλό αριστερό πόδι, ο οποίος είχε σκοράρει 11 φορές στη σεζόν 2015-2016 με τη φανέλα του Πανιωνίου και τον είχε οδηγήσει στην 5η θέση της βαθμολογίας.

'Η θέση που προτιμώ να παίζω και πιστεύω ότι μπορώ να αποδώσω καλύτερα είναι πίσω από τον επιθετικό και κάτι σαν δεύτερος επιθετικός (σ.σ. 'ψευτοεννιάρι' είπε χαρακτηριστικά) . Σε οποιαδήποτε θέση όμως μου ζητηθεί από τον προπονητή να παίξω δεν θα έχω κάποιο πρόβλημα. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τις θέσεις, απλώς πιστεύω ότι αυτές είναι οι δύο θέσεις που μου ταιριάζουν καλύτερα', δήλωνε από το Κίελτσε που είχε κάνει προετοιμασία με την ΑΕΚ εκείνο το καλοκαίρι.

Το αριστερό πόδι του Τάσου Μπακασέτα
EUROKINISSI

Ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές

Μετά από 2,5 χρόνια, ο Μπακασέτας παραμένει ένα αίνιγμα για την ΑΕΚ. Ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ποια είναι η θέση του στην ομάδα, ποιος είναι ο ρόλος του και αν έχει πετύχει ή έχει αποτύχει μέχρι στιγμής. Ακόμα και οι αριθμοί του... συγκρούονται μεταξύ τους, έστω κι αν συμφωνούν σε κάτι: Μπακασέτας = σουτ!

Μόνο τη φετινή σεζόν, σε έξι παιχνίδια Super League που έχει αγωνιστεί για 562 λεπτά, ο διεθνής επιθετικός μετράει τρία γκολ. Το τελευταίο εξ αυτών με την τελική προσπάθεια με κεφαλιά, στο 90' του ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό.

Συνολικά, ο Μπακασέτας μετράει 23 τελικές προσπάθειες, περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη στο πρωτάθλημα. Στη 2η θέση βρίσκεται ο Ευθύμης Κουλούρης του Ατρομήτου με 22, που έχει σκοράρει με τέσσερις εξ αυτών, όντας και 1ος σκόρερ (μαζί με τους Έρικ Γέντρισεκ και Βλαντ Μοράρ) της κατηγορίας.

Από αυτές τις τελικές προσπάθειες του Μπακασέτα, μόλις οι 5 ήταν εύστοχες, καταλήγοντας 3 φορές στα δίχτυα. Στις 17 δεν βρήκε εστία, με συνέπεια να μετράει ένα γκολ για κάθε 7,7 προσπάθειες.

Το αριστερό πόδι του Τάσου Μπακασέτα
EUROKINISSI

Μόνιμος εκτελεστής σε ΑΕΚ, Πανιώνιο

Την περσινή σεζόν, η κατάσταση ήταν παρόμοια, αν και σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος. Συνολικά, ο Μπακασέτας αγωνίστηκε σε 1.665 λεπτά, αλλά σε 27 αγώνες. Σε αυτό το διάστημα εκτέλεσε 67 φορές, όντας πίσω μόνο από τον Πέδρο Κόντε που είχε 81 τελικές προσπάθειες. Μαζί με τον Μπακασέτα ήταν ο 2ος σκόρερ της περσινής σεζόν, Καρίμ Ανσαριφάρντ (17 γκολ), ενώ ακολούθησε ο Μιχάλης Μανιάς με 63 τελικές, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο Αμρ Ουάρντα με 62 τελικές και ο Γέντρισεκ με 56 τελικές. Ο 1ος σκόρερ του πρωταθλήματος, Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς, ήταν στην 8η θέση της λίστας, μαζί με τον Κώστα Φορτούνη, με 54 τελικές προσπάθειες.

Ο Μπακασέτας αξιοποίησε μόλις το 9% των τελικών προσπαθειών του (6 γκολ), ωστόσο το ποσοστό του βελτιώνεται ως προς τις εύστοχες προσπάθειες (19) και φτάνει το 31,5%.

Ουσιαστικά η περσινή σεζόν ήταν κομβική στην πορεία του Μπακασέτα στην ΑΕΚ, αφού στην πρώτη σεζόν του στην ομάδα, αν και αγωνίστηκε περίπου τα ίδια λεπτά (1.412) είχε μόλις 36 τελικές προσπάθειες. Η αποτελεσματικότητά του, όμως, ήταν απαράμιλλη, αφού στις μόλις 5 εύστοχες προσπάθειες, οι 4 κατέληξαν στα δίχτυα.

Από την εξαίσια σεζόν του στον Πανιώνιο, πάντως, είχε φανερώσει δείγματα γραφής του τρόπου με τον οποίο επιθυμεί να αγωνίζεται. Ακόμα κι αν παίζει ως δεύτερος επιθετικός, ουσιαστικά αποτελεί τον εκτελεστή της ομάδας του, κάτι που έκανε και στους Νεοσμυρνιώτες με 73 τελικές προσπάθειες το 2015-2016. Από αυτές, μόλις οι 15 ήταν εύστοχες, ωστόσο με αυτές τις 15 σκόραρε 11 φορές.

Το αριστερό πόδι του Τάσου Μπακασέτα

Δοκιμάζει και εκτός περιοχής

Το killer instict του 25χρονου ποδοσφαιριστή αναδύεται και τη φετινή σεζόν. Με το αριστερό πόδι (αν και έχει σκοράρει ουκ ολίγες φορές με το δεξί), δεν διστάζει να σουτάρει από οποιαδήποτε απόσταση. Εξάλλου, μεγάλο μέρος των τελικών προσπαθειών κάθε σεζόν προέρχεται από σουτ εκτός περιοχής, κάτι που εξ ορισμού επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά ευστοχίας ενός ποδοσφαιριστή.

Η ΑΕΚ μετράει 11 γκολ στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής και μόλις 3 εκτός περιοχής, το ένα με εκτέλεση φάουλ. Ο Μπακασέτας έχει σκοράρει με σουτ εκτός περιοχής κόντρα στον ΟΦΗ, ωστόσο ακόμα δεν έχει καταφέρει οι μακρινές τελικές του να βρίσκουν περισσότερες φορές στόχο, ώστε να καθίστανται επικίνδυνες.

Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό έδειξε ότι διαθέτει και κεφάλι. Ήδη οι αριθμοί του σε σχέση με την περσινή σεζόν είναι ανώτεροι. Αν καταφέρει να βελτιώσει και το ποσοστό ευστοχίας με το αριστερό πόδι του, τότε θα είναι κι επίσημα ο κορυφαίος εκτελεστής της Super League. Μέχρι τότε, είναι ο πιο δραστήριος.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK