Πάκο Ερέρα: Οι 8 λόγοι που δεν άντεξε περισσότερους από 5 μήνες

Η εν Ελλάδι θητεία του Πάκο Ερέρα αποδείχθηκε πολύ σύντομη. Μόλις 158 μερόνυχτα. Η αποχώρησή του εξηγείται από τους αριθμούς του Άρη στα πρώτα εννέα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Και όχι μόνο...

SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο Άρης επέστρεψε στη Super League για να μείνει. Ο Φρανσίσκο 'Πάκο' Ερέρα (αποδείχθηκε πως) ήρθε για να φύγει. Ακροβατώντας για εβδομάδες σ' ένα τεντωμένο σχοινί που τρεμόπαιζε, δεν ισορρόπησε και έπεσε. Μόνο ο παλαίμαχος αμυντικός, Μπάμπης Μουστακίδης, τον χειροκρότησε στο φινάλε.

Ο 64χρονος Καταλανός προπονητής, με θητεία σε άλλες 14 ομάδες μεταξύ των οποίων η Λίβερπουλ (βοηθός του Μπενίτεθ), δεν άντεξε τους κραδασμούς και κλυδωνισμούς από την άστατη πορεία στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν και, κόντρα στις υποσχέσεις που άφηναν τα φιλικά, ξεστράτισε μετά από μόλις 5 μήνες στο τιμόνι των 'κίτρινων'.

Το 1-0 της Κυριακής από τον Ολυμπιακό στο 'Βικελίδης' με την υπογραφή του Νάτχο, αποτέλεσμα που έφερε το ραντεβού της Δευτέρας και το 'διαζύγιο' με τον Θοδωρή Καρυπίδη, ήταν το φινάλε μιας συνεργασίας που άρχισε να χτίζεται σε ισπανικές βάσεις και αρχές, αλλά αποδείχθηκε... ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Εύθραυστο, καθόλου ανθεκτικό. Η προπονητική επάρκειά του Ερέρα αμφισβητήθηκε, γιατί δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει έναν Άρη στιβαρό, αποτελεσματικό και 'άτρωτο'. Ικανό ν' ανταγωνιστεί τους ισχυρούς του ελληνικού ποδοσφαίρου όταν έφτασε η στιγμή. Φρούδα η ελπίδα της βιαστικής επιτυχίας, ο Ισπανός χρεώθηκε την έως τώρα πορεία και αποχώρησε.

Άγνωστοι Χ δεν υπήρχαν σ' αυτήν την εξίσωση. Όλα ήταν ξεκάθαρα.

1. Τα αποτελέσματα

Ο προπονητής κρίνεται -πρώτα και κύρια- από τη συγκομιδή των βαθμών που έχει συλλέξει η ομάδα του στο διάστημα που διατηρεί τα ηνία. Μετά έρχεται η εικόνα στο χορτάρι, διότι οι νίκες λειτουργούν ως το χαλί που κρύβει πολλές φορές τη σκόνη. Ο Πάκο Ερέρα οδήγησε τον Άρη στο αρχικό 3Χ3 (Λαμία, ΑΕΛ, Λεβαδειακός). Μετά όμως; Άρχισε η κατηφόρα. Στο 1-0 από τον ΠΑΣ δεν δόθηκε τόση σημασία, αφού ακολούθησε το (οριακό) 2-0 επί του Αστέρα Τρίπολης. Ήρθαν ωστόσο 4 διαδοχικές ήττες που ούτε με... σόδα χωνεύονταν. Το 1-0 από τον Πανιώνιο, που τότε δεν έπαιζε καλά. Το 2-1 από τον ΠΑΟΚ, που 'πόνεσε' πολύ. Το το 4-0 από την ΑΕΚ που έπεσε βαρύ και το 1-0 από τον Ολυμπιακό που συμπλήρωσε το 'καρέ του... μηδέν'! Ο Ερέρα έπαιξε τα ρέστα του σ' αυτό το παιχνίδι, τα έχασε κι έφυγε ταπι-νωμένος.

2. Η εκτέλεση τον... εκτέλεσε

Η σχέση δημιουργίας - αποτελεσματικότητας ήταν σαν τη μέρα με τη νύχτα. Η πορεία των δύο ποδοσφαιρικών εννοιών ήταν παράλληλη, δεν συναντήθηκαν όμως σχεδόν ποτέ. Στην πρεμιέρα της Λαμίας ο Άρης είχε τρία γκολ σε 6 τελικές προσπάθειες. Το γιγαντιαίο 50% ήταν δεδομένο πως θ' αρχίσει να πέφτει. Με την ΑΕΛ είχε 12, αλλά σκόραρε δύο φορές μετά το 70', ενώ στις 9 τελικές του 2-0 επί του Λεβαδειακού το πρώτο γκολ ήρθε από πέναλτι. Έκτοτε επήλθε το... έρεβος. Μόλις τρία γκολ σε πέντε παιχνίδια - τα δύο μάλιστα στο ίδιο μετά το 87' (το ένα πέναλτι) και το άλλο στο 2'. Άγονο χωράφι η επιθετική γραμμή, με σχεδόν τρία 90λεπτα να συμπληρώνονται χωρίς να 'ματώσουν' τ' αντίπαλα δίχτυα.

Συνολικά ο Άρης έχει ως τώρα μόλις 78 τελικές (11ος σε 16 ομάδες) και συνολικά 10 γκολ (8ος της λίστας). Το κλάσμα δίνει 1 γκολ ανά 7.8 τελικές.

3. Όποιος βιάζεται κάνει λάθος

Είναι διαφορετικό μια ομάδα να παίζει γρήγορα και διαφορετικά να παίζει βιαστικά. Η απόπειρα μεταφοράς της μπάλας από τη μία περιοχή στην άλλη δεν γινόταν πάντα με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, με συνέπεια να χάνεται η κατοχή και η αμυντική τετράδα να βρίσκεται εκτεθειμένη στις αντίπαλες επελάσεις. Ο Άρης είχε 41.3 λάθη ανά αγώνα, τη στιγμή που υποχρέωνε τους αντιπάλους του σε μόλις 35.4 (λάθη), αδυνατώντας επί της ουσίας να ασκήσει πίεση, ιδίως ψηλά, προκειμένου ν' ανακτήσει την κατοχή της μπάλας. Μακράν της δεύτερης η χειρότερη επίδοση της κατηγορίας.

4. Πληγώθηκε η χημεία στα μετόπισθεν

Ο τραυματισμός του Φραν Βέλεθ μπλόκαρε τα σχέδια του Ερέρα στην άμυνα. Ο Ισπανός στόπερ είχε συνθέσει ένα αξιόπιστο δίδυμο με τον Δεληζήση και το πρόβλημα που αποκόμισε πριν από την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη επηρέασε τη συνολική ανασταλτική λειτουργία. Το ένα έφερε το άλλο, σαν ένα ντόμινο που τα τουβλάκια πέφτουν διαδοχικά. Ο Μαβράι, που ήταν χωρίς προετοιμασία, αναγκάστηκε να μπει πιο γρήγορα και εκτέθηκε, ο Βέλεθ επέστρεψε χωρίς να είναι στο 100% και χτύπησε εκ νέου και ό,τι καλό είχε δημιουργηθεί στις πρώτες τρεις αγωνιστικές να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Μέχρι και ο γκολκίπερ Κουέστα φαινόταν λιγότερο καλός όσο έλειπε ο Βέλεθ.

SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

5. Η επιμονή στον Γιουνές

Ο Τυνήσιος γκολτζής έχει 3 γκολ σε 9 παιχνίδια, τα 2 εξ αυτών με πέναλτι. Κοινώς είχε 1 γκολ σε 10 τελικές! Αφήστε που έχασε αυτό με τον ΠΑΟΚ, το οποίο θα έφερνε το 2-1. Την ίδια ώρα ο Θωμάς Ναζλίδης έχει παίξει όλα κι όλα 137 λεπτά σε 6 αναμετρήσεις. Αποδεκτό πως ποιοτικά οι δύο ποδοσφαιριστές δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, όταν ωστόσο ο βασικός φορ δεν βρίσκει δίχτυα, δοκιμάζεις κάτι διαφορετικό. Τουλάχιστον, με τον κατά 18 μήνες νεότερο φορ, ο Άρης θα κέρδιζε σε μαχητικότητα. Από το Γιουνές λείπει διαχρονικά αυτό το στοιχείο.

6. Η πτώση του Μπρούνο Γκάμα

Όποιος είχε δει τα πρώτα παιχνίδια του Άρη, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Μπρούνο Γκάμα είναι κομβικός στη λειτουργία των 'κίτρινων' από τον άξονα. Προφανώς και ο Ματέο Γκαρσία είναι ο κινητήριος μοχλός. Ωστόσο o Πορτογάλος μεσοεπιθετικός από τη Βίλα Βέρδε προσέφερε άλλες προοπτικές στο παιχνίδι της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Από εντυπωσιακός με τη Λαμία, ουσιαστικός με την ΑΕΛ και διακριθείς ακόμη και στις ήττες από ΠΑΣ - Πανιώνιο, έφτασε να είναι απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα παίζοντας κόντρα σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Η απόκλιση στην απόδοσή πολύ μεγάλη.

7. Η τύχη τον εγκατέλειψε

Αμφισβητεί κανείς πως μια καλή πορεία μιας ομάδας εξαρτάται και ορίζεται πολλές φορές από τη ρέντα; Ο Άρης ήταν αποδοτικός ανά διαστήματα, αλλά δίχως εύνοια. Στα Γιάννινα έχασε από αυτογκολ. Από τη Νέα Σμύρνη και το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ θα μπορούσε δυνητικά να έχει αποσπάσει από 1 ως 6 βαθμούς, έχοντας δοκάρι, ευκαιρίες και χαμένο πέναλτι. Δεν πήρε κανέναν. Την ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να την ισοφαρίσει. Κόντρα στον Ολυμπιακό απείλησε για να προηγηθεί. Τα άστρα και τα ζώδια του έβαλαν εμπόδια του Ερέρα.

8. Η έλλειψη επικοινωνίας

Ένας οργανισμός δουλεύει ορθολογικά, όταν καθένα από τα κύτταρά φέρουν εις πέρας την αποστολή τους και αλληλοσυμπληρώνονται. Κάθετί άλλο προκαλεί αποδιοργάνωση. Ο Ντίνος Διαμαντόπουλος και ο Πάκο Ερέρα (φέρεται να) είχαν τυπικές σχέσεις. Ίσως η διαφορά φιλοσοφίας και οπτικής των πραγμάτων να έβαλε ένα τείχος ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα ο ένας να μην αντιλαμβάνεται τον κώδικα επικοινωνίας του άλλου. Ή να μην θέλει να τον διαβάσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ένας είναι ευάλωτος, μετέωρος και στο τέλος φευγάτος. Τον Ισπανό δεν τον βοήθησαν καθόλου τ' αποτελέσματα.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK