Οι επιστροφές του ΠΑΟΚ ήταν νίκη, του Ολυμπιακού καταστροφές

Βιεϊρίνια και Πέλκας έκαναν το καθήκον τους στο γκολ του ΠΑΟΚ, ενώ οι Γιαννιώτης και Βούκοβιτς ήταν οι μοιραίοι για τον Ολυμπιακό, σε ένα ντέρμπι... επιστροφών. Το recap της Super League.

Οι επιστροφές του ΠΑΟΚ ήταν νίκη, του Ολυμπιακού καταστροφές
EUROKINISSI

Η καταχνιά είχε διαλυθεί, όταν για πρώτη φορά μέσα στη βραδιά σίγησε το γήπεδο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'. Ήταν το 49ο λεπτό και όλοι οι φίλαθλοι, ανεξαρτήτως ομάδας, έψαχναν τηλεοπτικό δέκτη για να δουν το ριπλέι της φάσης. Ήταν μία σέντρα του αμαρκάριστου Βιεϊρίνια από αριστερά, σχεδόν πάνω στη γραμμή του άουτ. Η συνέχεια περιείχε μυστήριο.

Ο Δημήτρης Πέλκας πετάχθηκε στο 1ο δοκάρι με σκοπό να ακουμπήσει την μπάλα και να σκοράρει. Δεν τα κατάφερε. Ο Ανδρέας Γιαννιώτης έσκασε την μπάλα στο χορτάρι με τα δύο χέρια, αλλά αυτή ξέφυγε πίσω του. Ο Γιάγκος Βούκοβιτς βρισκόταν προ κενής εστίας, όμως δεν ήταν επιθετικός, ήταν αμυντικός. Θα την έδιωχνε. Φευ. Με το μυτάκι του δεξιού ποδιού την κλότσησε στα δίχτυα. 0-1 για τον ΠΑΟΚ.

Τέσσερις παίκτες, τέσσερις επιστροφές. Τέσσερις ποδοσφαιριστές στους οποίους βασίζουν πολλά φέτος οι ομάδες τους, αλλά μόνο εκείνοι του 'δικεφάλου' μπορούν να είναι ικανοποιημένοι από το τελικό προϊόν.

Δεν άρχισε έτσι η σεζόν. Ο Γιαννιώτης είχε παραχωρηθεί στον Ατρόμητο το καλοκαίρι του 2017, μετά από μία εξαιρετική διετή παρουσία ως δανεικός στον Πανιώνιο. Έφυγε ως ελεύθερος, αφού ο Ολυμπιακός έπρεπε να στηρίξει το πρότζεκτ του Στέφανου Καπίνο. Έναν χρόνο αργότερα, γύρισε άρον άρον, αφού ο τελευταίος βρέθηκε στα αζήτητα της Νότιγχαμ μεσούσης της σεζόν και ο Σίλβιο Προτό αποδέχθηκε την πρόταση της Λάτσιο.

Αν ο 25χρονος Σερραίος τερματοφύλακας ήταν το επόμενο πρότζεκτ για την ανάδειξη Έλληνα τερματοφύλακα από πλευράς 'ερυθρολεύκων', ο Βούκοβιτς ήταν διαφορετική περίπτωση. Ο Ολυμπιακός δαπάνησε 2.000.000 ευρώ για να τον αγοράσει από την Κόνιασπορ πριν από ένα καλοκαίρι, ωστόσο ούτε ο Μπέσνικ Χάσι ούτε ο Τάκης Λεμονής του έδειξαν εμπιστοσύνη. Παρότι οι Πειραιώτες αντιμετώπισαν προβλήματα στα στόπερ, έκριναν ότι ο πανύψηλος Σέρβος ήταν περιττός και τον παραχώρησαν δανεικό στη Βερόνα, όπου ήταν βασικός και αναντικατάστατος (και η ομάδα υποβιβάστηκε).

Το φετινό καλοκαίρι τα δεδομένα δεν άλλαξαν. Ο Ολυμπιακός είχε ξανά πρόβλημα στα στόπερ, ο Βούκοβιτς δεν ήταν για να μείνει μέσα στο γενικό ξεσκαρτάρισμα, ειδικά αν θα ερχόταν μία καλή πρόταση. Τα πρώτα φιλικά και τα προκριματικά του Europa League έδειξαν ότι ίσως να εξελιχθεί στον πιο χρήσιμο στόπερ του ρόστερ και γρήγορα πήρε φανέλα βασικού.

Αν οι Γιαννιώτης - Βούκοβιτς θα αποτελούσαν μέρος του άξονα του Ολυμπιακού τη φετινή σεζόν, ο 'δικέφαλος' έψαχνε... αντικαταστάτες του Βιεϊρίνια και του Πέλκα. Τουλάχιστον εν δυνάμει αντικαταστάτες, αφού και οι δύο αποτελούν πολύτιμα 'γρανάζια' στην ενδεκάδα. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, ο οποίος επέστρεψε στην ομάδα το καλοκαίρι του 2017 μετά από μία πενταετία στη Βόλφσμπουργκ, δεν βρισκόταν σε κάποια 'μαύρη λίστα'. Παρ' όλα αυτά, έβγαλε μία σεζόν σε ρόλο υπηρεσιακού αριστερού μπακ λόγω των τραγελαφικών συμβάντων με την παρουσία - απουσία του Ντοριάν Λεβέκ, του κανονικού αντικαταστάτη του Μάριν Λέοβατς. Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τελικά αριστερό μπακ για να απελευθερώσει τον Βιεϊρίνια και να τον φέρει πιο ψηλά στον αγωνιστικό χώρο και ο Πορτογάλος φαίνεται να μονιμοποιείται σε αυτήν τη θέση.

Στον αντίποδα, ο Πέλκας ήταν ένας παίκτης που από τη στιγμή που επέστρεψε από τη Σετούμπαλ (δανεικός το 2014-2015), εκτόξευσε τις μετοχές του και φέτος 'φλέρταρε' με τη μεταγραφή στο εξωτερικό. Ομάδες από το Βέλγιο ενδιαφέρθηκαν, η Φενέρμπαχτσε εμφανιζόταν έτοιμη να δαπανήσει οκταψήφιο ποσό για τις υπηρεσίες του, ωστόσο ο Ραζβάν Λουτσέσκου, με τον οποίο έχει πολύ στενές σχέσεις, δεν του... επέτρεψε να φύγει σε αυτήν τη 'χρυσή' περίοδο για τον σύλλογο.

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ
(EUROKINISSI/KOSTAS VILLA)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ (EUROKINISSI/KOSTAS VILLA) EUROKINISSI

Στο 49ο λεπτό του ντέρμπι κορυφής, οι βίοι των δύο ντουέτων άρχισαν να τέμνονται. Όταν ο Βούκοβιτς σημείωσε το αυτογκόλ, άρχισαν να απομακρύνονται ξανά. Τα λάθη του Έλληνα τερματοφύλακα και του Σέρβου κεντρικού αμυντικού στερούσαν ένα... εξάποντο από την ομάδα στην οποία θα αποτελούσαν 'πυλώνες' στήριξης. Η αναστάτωση που προκάλεσαν Βιεϊρίνια και Πέλκας, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν φέτος, έφεραν το γκολ της διαφαινόμενης νίκης.

Ο Ολυμπιακός, πάντως, είχε σχεδόν ένα ημίχρονο μπροστά του για να φέρει τα πάνω κάτω. Αν και στο 1ο μέρος δεν ήταν πολύ ανώτερος, είχε 8 τελικές έναντι 3 του αντιπάλου του και δύο πραγματικά επικίνδυνες στιγμές έναντι μόλις μιας. Σε αυτήν την προσπάθεια ανατροπής, θα είχε μαζί του και όσους φιλάθλους αψήφισαν την βροχή που πέφτει εδώ και δύο ημέρες στην Αττική και που έδειξαν τις παθιασμένες διαθέσεις να στηρίξουν την ομάδα πριν καν τη σέντρα του ντέρμπι.

Ένα πανό τους υπενθύμισε με σκωπτικό τρόπο τις φανέλες που δώρισε η διοίκηση του ΠΑΟΚ σε Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο στη ΔΕΘ, κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα κι εντός των φίλων του συλλόγου. Δίπλα από μία εστία (αλλά και πίσω από αυτήν, στα κάγκελα του πετάλου) βρέθηκαν κρεμασμένα και μερικά σωσίβια, τα οποία απομάκρυναν γρήγορα οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Η πιο σημαντική παρέμβαση των φίλων του Ολυμπιακού ήταν η καθυστέρηση που προκάλεσαν από τους καθιερωμένους πλέον πυρσούς, που γέμισαν την ατμόσφαιρα με ομίχλη.

Όταν ήρθε η σειρά του Πέδρο Μαρτίνς, η παρέμβασή του προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Γιάννης Φετφατζίδης πέρασε στον αγωνιστικό χώρο, ο Κώστας Φορτούνης αντικαταστάθηκε και βγήκε εκνευρισμένος. Ο Ολυμπιακός, πάντως, εμφανίστηκε ανώτερος στο 2ο μέρος και επιχείρησε να ισοφαρίσει, αλλά βρήκε ακόμα έναν μοιραίο ποδοσφαιριστή, αυτήν τη φορά χωρίς να έχει... επιστροφή στο παλμαρέ του. Ο Αχμέντ Χασάν απέτυχε να σκοράρει δύο φορές στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης και το 0-1 παρέμεινε μέχρι τέλους.

Σημειώσεις

> Την περσινή χρονιά, οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα σφύριζαν τους παίκτες, θα αποδοκίμαζαν, θα φώναζαν το γνωστό 'αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό'. Απόψε έδειξαν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, ο... εξευρωπαϊσμένος, που έχουμε θαυμάσει στο εξωτερικό και τώρα τον είδαμε και στην Ελλάδα. Όταν οι Βούκοβιτς και Κώστας Τσιμίκας κατάφεραν να συνέλθουν από το σοκ και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος από τα νεύρα, μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους κατευθύνθηκαν προς το πέταλο των σκληροπυρηνικών οπαδών του Ολυμπιακού, οι οποίοι τους περίμεναν για να τους αποθεώσουν. Για μερικά λεπτά, έκανε την εμφάνισή του ο υγιής δεσμός ενός ποδοσφαιριστή με τους φιλάθλους της ομάδας, με αμοιβαίο χειροκρότημα και στήριξη.

> Την ίδια στιγμή, ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, εκ των θετικών πρωταγωνιστών του ΠΑΟΚ και αυτός, έδινε... σόου στη φυσούνα και στα αποδυτήρια, πανηγυρίζοντας με συμπαίκτες, παίζοντας... κατς με γυμναστές και κάνοντας μία πολύ σφιχτή αγκαλιά στον πρώην συμπαίκτη του στον ΠΑΣ Γιάννενα και νυν αντίπαλο, Λεονάρντο Κούτρη.

> Ο αγώνας του Απόλλωνα με τον Πανιώνιο δεν ήταν αντάξιος του... πανό που σήκωσαν στην κερκίδα της Ριζούπολης οι φίλοι των γηπεδούχων. 'Στις φωτογραφίες των παππούδων μου θα δεις και τους δικούς μου', έγραφε το πανό, κάνοντας συγκινητική αναφορά στην κοινή μικρασιατική καταγωγή των δύο σωματείων.

Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου

ΑΕΛ-Παναιτωλικός 1-0 (3' Μιλοσάβλιεβιτς)

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1 (43' Χατζηγιοβάνης, 59' Μακέντα - 23' Κρίζμαν)

ΟΦΗ-ΑΕΚ 0-3 (20' Μπακασέτας, 29' Γκάλο, 64' Πόνσε)

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

Απόλλων Σμύρνης - Πανιώνιος 0-2 (37', 50' Ντουρμισάι)

Λεβαδειακός - Ατρόμητος 0-2 (47' Βασιλακάκης, 64' Ούγκραϊ)

Άρης - Αστέρας Τρίπολης 2-0 (87' πέν. Γιουνές, 90+3' Γκαρσία)

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 0-1 (49' αυτ. Βούκοβιτς)

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου

19:00 Λαμία - Ξάνθη

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK