O Τουρέ έτσι όπως τον έζησαν τέσσερις πρώην συμπαίκτες του

Ο Γιάγια Τουρέ φόρεσε τη σεζόν 2005-06 την ερυθρόλευκη φανέλα πριν ανοίξει τα φτερά του για να πετάξει ακόμη πιο ψηλά μέχρι το ποδοσφαιρικό Εβερεστ. Δώδεκα χρόνια μετά επιστρέφει και οι Κωστούλας, Πάντος, Στολτίδης και Νικοπολίδης γυρίζουν πίσω το χρόνο και μιλούν για τον ψηλόλιγνο πιτσιρικά που εμφανίστηκε "ψαρωμένος" για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.

O Τουρέ έτσι όπως τον έζησαν τέσσερις πρώην συμπαίκτες του
EUROKINISSI

Η ιστορία του Γιάγια Τουρέ με τον Ολυμπιακό συνεχίζεται, έστω κι αν -από το προηγούμενο κεφάλαιο μέχρι το επόμενο- μεσολάβησαν 12 χρόνια. Ο 35χρονος πλέον Ιβοριανός χαφ, ο οποίος είχε υποσχεθεί από τον Δεκέμβρη του 2010 ότι μια μέρα θα γυρίσει στον Πειραιά, κράτησε το λόγο του και επέστρεψε στα παλιά λημέρια.

Το πρώτο του πέρασμα από τον Πειραιά και το αθλητικό κέντρο του Ρέντη δεν κράτησε περισσότερο από μία σεζόν. Αλλο τόσο κάθισε και στο Πριγκιπάτο του Μονακό, πριν πάρει μεταγραφή για τη Μπαρτσελόνα κι από εκεί για τη Μάντσεστερ Σίτι. Οσα και ό,τι είχε στο μυαλό του, το πέτυχε στο μάξιμουμ. Εζησε τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, καθώς θα υπάρξει και συνέχεια με ερυθρόλευκο φόντο.

Αν αραδιάσουμε αναλυτικά όλες τις κούπες που έχει σηκώσει και όλες τις διακρίσεις που πέτυχε ο Γιάγια Τουρέ πάνω στο πράσινο χαλί θα πάμε πολύ μακριά τη βαλίτσα. Επιλέξαμε, ωστόσο, να την κρατήσουμε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και να μιλήσουμε με τέσσερις πρώην συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό από την περίοδο 2005-2006. Πέρασαν μια ντουζίνα χρόνια, αλλά οι μνήμες είναι ακόμη πολύ νωπές σα να μην πέρασε μια μέρα.

Θανάσης Κωστούλας, Τάσος Πάντος, Ιεροκλής Στολτίδης και Αντώνης Νικοπολίδης γύρισαν πίσω το χρόνο και μίλησαν στο "ΕΘΝΟΣΠΟΡ" της Κυριακής για τον ψηλόλιγνο πιτσιρικά που εμφανίστηκε "ψαρωμένος" -με κόκκινο καπέλο και τζιν παντελόνι- για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Πέρασε δίπλα τους μια σεζόν με την ερυθρόλευκη φανέλα πριν ανοίξει τα φτερά του για να πετάξει ακόμη πιο ψηλά μέχρι το ποδοσφαιρικό Εβερεστ.

"ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΜΕΝΟΥΣ"

"Ζήσαμε πολλά τη σεζόν που είχαμε συμπαίκτη τον Γιάγια. Ατελείωτες ιστορίες. Δεν θα ξεχάσω όταν είχε φύγει για την Ακτή Ελεφαντοστού. Είχε κληθεί στην Εθνική ομάδα. Καθυστέρησε κάποιες μέρες να γυρίσει, κάτι πολύ σύνηθες τότε με ποδοσφαιριστές από την Αφρική και στην πρώτη προπόνηση, ο τότε γυμναστής Νίκος Καρύδας, τραβούσε τα μαλλιά που δεν... είχε! (σ.σ. γελάει). Ο Τουρέ είχε επιστρέψει με συν 8 κιλά και ο Καρύδας φώναζε στο γυμναστήριο “δεν μου έχει ξανασυμβεί, παίκτης μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα να έχει βάλει τόσα κιλά. Πως έγινε αυτό;”. Ο Καρύδας ανησυχούσε επειδή ακολουθούσε ντέρμπι με την ΑΕΚ και ο Σόλιντ, όπως κι εμείς, τον περίμενε πως και πως για να τον έχει βασικό", θυμάται ο Θανάσης Κωστούλας και συνεχίζει: "Ο Γιάγια υποσχέθηκε πως θα χάσει άμεσα τα παραπανίσια κιλά, όπως κι έγινε μέσα στις επόμενες μέρες. Εκείνο που δεν θα ξεχάσω, όμως, ήταν τι συνέβη στην προπόνηση που ακολούθησε. Με τα παραπανίσια κιλά και απροπόνητος για κάποιες μέρες, μας περνούσε σαν σταματημένους. Τον προσπερνούσαμε και τον βρίσκαμε πάλι μπροστά μας. Κάποια στιγμή γύρισε ο Πάντος και μου είπε: “Ρε τι είναι αυτός; Φαντάσου να μην είχε και τα επιπλέον κιλά...”. Εκπληκτικός παίκτης! Ετρεχε δίπλα μας και νομίζαμε ότι ήταν τρακτέρ! Ασταμάτητος, δυνατός, φοβερή επαφή με τη μπάλα. Εκανε τρεις δρασκελιές κι εμείς θέλαμε δέκα!"

Αμέσως μετά, ο Θανάσης Κωστούλας περιέγραψε την αίσθηση που επικρατούσε στα αποδυτήρια για τον Τουρέ: "Φάνηκε από τις πρώτες μέρες ότι είναι άλλο επίπεδο. Αλλη κλάση! Είχε ύψος, δύναμη, πολύ εγκεφαλικός, κάτι που δεν συναντούσες συχνά σε παίκτες από την Αφρική. Δεν είχε μόνο εξαιρετική επαφή με τη μπάλα. Ηταν απίθανος στο πάσινγκ γκέιμ. Σου έδινε την αίσθηση ότι παίζει για πλάκα σε όλες τις θέσεις. Όχι μόνο στον άξονα. Παντού. Καταλάβαμε πως δεν θα έμενε πολύ καιρό μαζί μας, όπως κι έγινε δηλαδή..."

"ΚΟΝΤΕΨΕ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΔΟΚΑΡΙ"

Τα λόγια του Κωστούλα ήταν η καλύτερη πάσα για να αναζητήσουμε τη συνέχεια της ιστορίας στον Τάσο Πάντο . "Ηταν κάτι απίστευτο αυτό που ζήσαμε με τον Γιάγια. Θυμάμαι εκείνη την ιστορία. Μπήκε στην προπόνηση από το ταξίδι, κουρασμένος, με επιπλέον κιλά κι έπαιζε σα να μην υπάρχει αύριο. Θηρίο! Ο Σόλιντ μάς είχε ρωτήσει, όλη την ομάδα, αν πιστεύουμε ότι πρέπει να παίξει ο Γιάγια στο επόμενο ματς, παρότι είχε γυρίσει με καθυστέρηση από το ταξίδι κι όλοι του είχαμε πει “μίστερ, να κάνετε εσείς αυτό που θεωρείται σωστό”. Θέλαμε να παίξει! Νιώθαμε ότι θα κάνει τη διαφορά κι ας είχαμε τότε στην ομάδα Τζόλε, Ριβάλντο και τόσους άλλους σπουδαίους συμπαίκτες. Κι όχι μόνο έπαιξε, αλλά είχε κάνει φοβερό παιχνίδι με την ΑΕΚ", αναπόλησε ο "Παντούρου" και πρόσθεσε:

"Θυμάμαι τότε στην ΑΕΚ έπαιζε κόφτης ο Εμερσον. Πρώην διεθνής με τη Βραζιλία, πολύ έμπειρος και βράχος από φυσικά προσόντα. Υπήρχαν φάσεις που ο Τουρέ περνούσε από πάνω του! Επειδή ένιωθε υπόλογος απέναντί μας κι απέναντι στον προπονητή, ήθελε να ζητήσει συγνώμη με την απόδοσή του. Εκανε φανταστικό παιχνίδι. Δεν θα ξεχάσω ότι κάποια στιγμή έπιασε ένα σουτ από το ύψος της μεσαίας γραμμής, η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι -κόντεψε να το σπάσει- και ξαναγύρισε περίπου στο ίδιο σημείο. Με τόση δύναμη είχε σουτάρει!.."

Για την ιστορία, σε εκείνο το παιχνίδι ο Ολυμπιακός είχε επιβληθεί με 3-0 και ο Τουρέ είχε αντικατασταθεί από τον Σόλιντ γύρω στο 70' επειδή λόγω των περιττών κιλών και της ελλειπούς προπόνησης, έπαθε κράμπες. Ακόμη και τότε, όμως, δεν αποχώρησε από το γήπεδο. Κάθισε μπροστά στον πάγκο, έκανε διατάσεις και παρακολουθούσε με αγωνία έως ότου λήξει το ματς για να μπει να πανηγυρίσει με τους συμπαίκτες του.

"ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ"

Στο μεγαλύτερο διάστημα εκείνης της σεζόν μοιράστηκε τα ίδια τετραγωνικά του γηπέδου με τον Ιεροκλή Στολτίδη. Εναν από τους πολυτιμότερους και πιο δυναμικούς αμυντικούς μέσους που έχουν αγωνιστεί με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Στην ερώτησή μας για το τι θυμάται από τον Γιάγια, ο "Ιέρο" συμπλήρωσε: "Από τις πρώτες μέρες που ήρθε στην ομάδα όλοι απορήσαμε πως και είχε βρεθεί στο ουκρανικό πρωτάθλημα και δεν έπαιξε σε κάποιο καλύτερο, ενώ καταλάβαμε πως δεν θα έμενε για πολύ καιρό μαζί μας. Απίστευτα προσόντα. Τα πόδια του νόμιζες ότι έφταναν στο στήθος του. Ταχύς για τα κυβικά του, καντάρια μπάλα. Η ποιότητά του έγινε αισθητή από την αρχή. Στα περισσότερα παιχνίδια έπαιζε εκείνος κόφτης κι εγώ 8άρι, με τον Ριβάλντο μπροστά μας, επειδή τον βόλευε καλύτερα. Ηθελε να ξεκινά την επίθεση, να έχει μέτρα μπροστά του. Γέμιζε το γήπεδο. Πολλές φορές κι εμείς οι ίδιοι απορούσαμε πως του ήταν τόσο εύκολο να ανεβοκατεβαίνει. Από τα πρώτα ματς που παίξαμε μαζί ήταν σα να είμαστε χρόνια. Δεν χρειάστηκε να πούμε πολλά. Ηξερε πότε πρέπει να ανέβει κι έμενα πιο πίσω και το ανάποδο, όταν έπαιρνα εγώ μέτρα προς την επίθεση... Πάνω κι απ' τα προσόντα του που έκαναν μπαμ, το μυαλό του ήταν εκείνο που τον βοήθησε να κάνει τόσο μεγάλη καριέρα...".

"ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΛΑ"

Η συζήτησή μας έκλεισε με τον πολύπειρο Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του για την επιστροφή του παλιόφιλου Γιάγια, ενώ εκτίμησε πως έχει να προσφέρει ακόμη πολλά στον Ολυμπιακό. "Από την πρώτη μέρα καταλάβαμε πως είναι ξεχωριστός. Εδειχνε πως έχει το κάτι παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο ότι έφτασε να γίνει πρωταγωνιστής στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο. Εχει να δώσει ακόμη πολλά, λόγω και της τεράστιας εμπειρίας του. Τη χρονιά που περάσαμε μαζί, ξέραμε ότι θα κάνει μεγάλη καριέρα, αλλά τόσο μεγάλη δεν το περίμενα. Δεν μπορούσες να του πάρεις τη μπάλα από τα πόδια. Οργωνε το γήπεδο. Ποιότητα, πάσα... Θυμάμαι ότι έπαιζε με τρομερό πάθος. Σεβόταν τους πάντες κι αυτός ο σεβασμός τον βοήθησε να φτάσει τόσο ψηλά», υπογράμμισε ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας και συμπλήρωσε: «Από τότε σεβόταν τον Ολυμπιακό και αγάπησε την ομάδα. Μέχρι και η δήλωσή του πως θα γυρίσει μια μέρα αποδείχθηκε προφητική. Εδωσε το λόγο του και τον κράτησε. Οπως ακριβώς έκανε σωστά, με ποιότητα και στιλ τη δουλειά μέσα στο γήπεδο...".

News 24/7

24MEDIA NETWORK