Ο Ολυμπιακός παραμένει ερωτευμένος με την αγορά της Νέας Σμύρνης

Χειμώνα - καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός πάει... Πλατεία για τα ψώνια του. Ο Ντουρμισάι γυαλίζει στην κυανέρυθρη βιτρίνα και ο Πανιώνιος είναι έτοιμος να ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ εισπράξεων ερυθρόλευκης προέλευσης, από τον Γενάρη του 2010 και με φόντο τη θερινή μεταγραφική περίοδο.

Ο Ολυμπιακός παραμένει ερωτευμένος με την αγορά της Νέας Σμύρνης

Με 11 γκολ σε 29 παιχνίδια και την επιθυμία να φορέσει τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, ο Φιορίν Ντουρμισάι αυτομάτως συγκαταλέγεται στα πλέον hot ονόματα της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού. Η μετακίνηση του από τον Πανιώνιο τους επόμενους μήνες μοιάζει δεδομένη, γεγονός στο οποίο συνηγορούν όλα τα δεδομένα της υπόθεση του 22χρονου στράικερ.

Προϊόν των Ακαδημιών του Πανιωνίου, ο Ντουρμισάι έκανε το αγροτικό του σε Καλλιθέα (32 συμ., 7 γκολ, 1 ασίστ) και Λαμία (28 συμ., 8 γκολ, 3 ασίστ) και επέστρεψε στην ομάδα της Νέας Σμύρνης, πραγματοποιώντας την αγωνιστική του έκρηξη την τρέχουσα σεζόν. Το συμβόλαιο του με τους κυανέρυθρους ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2020, ο Πανιώνιος έχει άμεση ανάγκη από ρευστό και οι αριθμοί του 22χρονου στράικερ σε συνδυασμό με την επικείμενη κλήση του στην εθνική ομάδα σημαίνουν limit up - άρα και ιδανική στιγμή πώλησης του.

Και από αυτή την μεταγραφική ιστορία δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ολυμπιακός. Ήδη τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών θέλουν τους ερυθρόλευκους να έχουν αποφασίσει την απόκτηση του Ντουρμισάι για το καλοκαίρι, ξέχωρα από το αν ο παίκτης χωρά στο πλάνο της νέας σεζόν ή θα αγωνιστεί κάπου δανεικός. Και μοιάζει απόλυτη φυσιολογική μια πιθανή εξέλιξη που θα φέρει τον επιθετικό του Πανιωνίου από την Πλατεία στον Πειραιά και το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

Επί ημερών Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός δείχνει μια διαρκή προτίμηση στην αγορά της Νέας Σμύρνης. Χειμώνα - καλοκαίρι οι ερυθρόλευκοι ψωνίζουν από τον Πανιώνιο, σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που αφήνει αμφότερους ευχαριστημένους. Από το 2010 και μετά ο Πανιώνιος έχει αντλήσει σημαντικά χρηματικά ποσά από την πώληση παικτών στους Πειραιώτες, που την ίδια στιγμή σπανίως έχουν μείνει δυσαρεστημένοι από τις αγορές τους. Έχοντας καρπωθεί την καλή απόδοση ποδοσφαιριστών που συνέβαλε σε μια σειρά από τίτλους ή πάρα πολλά χρήματα, όπως στην παραχώρηση του Ανδρέα Σάμαρη στην Μπενφίκα.

Ο Μανιάτης άνοιξε την πόρτα

Τον Ιανουάριο του 2010 ο Ολυμπιακός πήρε τα δικαιώματα του Γιάννη Μανιάτη αντί 500.000 ευρώ από τον Πανιώνιο. Παίκτης που αρχικά προοριζόταν για back up του Βασίλη Τοροσίδη, μέχρι εκείνο το βράδυ στη Μασσαλία, όταν οι ερυθρόλευκοι άλωσαν το "Stade Vélodrome" με ένα γκολ του Γιάννη Φετφατζίδη από ασίστ του Φραν Γέστε. Φτάνοντας στην αναμέτρηση με τη Μαρσέιγ (όμιλος Champions League), ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε ξεκληρισμένη τη μεσαία του γραμμή στον χώρο του άξονα.

Και η επιλογή του ήταν να τοποθετήσει τον Μανιάτη σε ρόλο ανασταλτικού μέσου. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η καριέρα του εκτοξεύτηκε και ο Μανιάτης έφτασε μέχρι την εθνική ομάδα. Όταν ολοκληρώθηκε ο κύκλος του στον Ολυμπιακό, πήγε στον Ατρόμητο, ακολούθησε η Αλάνιασπορ και τον περασμένο Φλεβάρη ήρθε η στιγμή της επιστροφής στα γνώριμα λημέρια της Νέας Σμύρνης.

Ο Σιόβας και η έκθεση του Βαλβέρδε

Φεύγοντας από τον Ολυμπιακό, ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε αφήσει μια έκθεση που μεταξύ άλλων περιελάμβανε και το όνομα του Δημήτρη Σιόβα. Η πεποίθηση του "Txingurri" ήταν πως ο τότε παίκτης του Πανιωνίου μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν νέο Στολτίδη. Αν ο Ισπανός είχε μείνει στον Ολυμπιακό, ο Σιόβας θα είχε αποκτηθεί με την προοπτική να δουλευτεί ως ανασταλτικός μέσος.

Ο Βαλβέρδε δεν έμεινε στο Λιμάνι, ο παίκτης ωστόσο αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο αντί 300.000 ευρώ τον Ιούλιο του 2012 και αγωνίστηκε για 4,5 χρόνια ως στόπερ στον Ολυμπιακό. Τον Ιανουάριο του 2017 ο διεθνής στόπερ παραχωρήθηκε στην Λεγανές με τη μορφή δανεισμού και λίγους μήνες μετά ο ισπανικός σύλλογος πλήρωσε 3 εκατ. ευρώ στους ερυθρόλευκους αποκτώντας τα δικαιώματα του παίκτη.

Το χρυσό deal με τον Σάμαρη

Το ίδιο καλοκαίρι με τον Σιόβα, ο Ολυμπιακός απέκτησε από τον Πανιώνιο και τον Ανδρέα Σάμαρη. Μια υπόθεση που ουσιαστικά συμφωνήθηκε λίγο πριν εκπνεύσει το μεταγραφικό παράθυρο στο τέλος Αυγούστου. Ερυθρόλευκοι και κυανέρυθροι έδωσαν τα χέρια, με την προϋπόθεση ο παίκτης να μείνει έναν ακόμη χρόνο στη Νέα Σμύρνη, όπως και έγινε.

Έτσι λίγοι έδωσαν σημασία σε αυτή τη μεταγραφή, ωστόσο η σπουδαιότητα της έμελλε να αποκαλυφθεί ένα καλοκαίρι αργότερα. Στις 24 Αυγούστου του 2013 η Μπενφίκα έστρωσε 4,5 εκατομμύρια λόγους στα πόδια του Ολυμπιακού για να κάνει δικό της τον Λιούμπομιρ Φέισα. Και τα κατάφερε.

Η απάντηση του Μίτσελ στην ερώτηση των ανθρώπων του Ολυμπιακού σχετικά με τον αντικαταστάτη του Σέρβου χαφ κρυβόταν στο όνομα του Ανδρέα Σάμαρη. Ο Ισπανός δικαιώθηκε, καθώς όχι μόνο πήρε σημαντική βοήθεια από τον διεθνή μέσο τη σεζόν 2013-2014 (38 συμ., 4 γκολ, 5 ασίστ) αλλά ανάγκασε την Μπενφίκα να επιστρέψει στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2014, αυτή τη φορά για να πάρει τα δικαιώματα του Σάμαρη με το αστρονομικό -για τα ελληνικά δεδομένα- ποσό των 10 εκατ. ευρώ!

Ο Ολυμπιακός είχε επενδύσει 350.000 ευρώ στην αγορά του Ανδρέα Σάμαρη (δίνοντας ένα παρόμοιο ποσό στους κυανέρυθρους λίγους μήνες μετά για να απαλειφθεί το ποσοστό μεταπώλησης που διατηρούσαν στην αρχική συμφωνία) και μετά από μόλις μια σεζόν του παίκτη με τα ερυθρόλευκα, τον πούλησε με 30 φορές περισσότερα χρήματα!

Κολοβός, ο πιο ακριβός

Ο Πανιώνιος εκείνη την περίοδο είχε μπει σε ένα mode σχεδόν... οργιώδες, καθώς για κάθε παίκτη που αποχωριζόταν, ξεφύτρωναν δύο που έκλεβαν την παράσταση. Οι κυανέρυθροι είχαν ανακαλύψει τον Δημήτρη Κολοβό στον Ωρωπό το 2010 και τους πήρε μια τριετία προκειμένου να τον εξελίξουν τόσο, ώστε να τον βάλουν στη βιτρίνα. Ο Ολυμπιακός δεν άργησε να αποκτήσει τον παίκτη. Και μάλιστα το έκανε αντί 800.000 ευρώ τον Αύγουστο του 2013.

Ο Κολοβός έπαιξε για δύο σεζόν ακόμη στον Πανιώνιο ως δανεικός από τον Ολυμπιακό. Φόρεσε τα ερυθρόλευκα τη σεζόν 2015-2016 (11 συμ., 2 γκολ, 1 ασίστ) και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στη Μέχελεν με τη μορφή δανεισμού και τους Βέλγους να διατηρούν ρήτρα αγοράς, την οποία και ενεργοποίησαν τον Ιούλιο του 2017, καταβάλλοντας στους Πειραιώτες το ποσό των 700.000 ευρώ.

Αυλωνίτης και... παύση τριετίας

Αιγάλεω, Ηλυσιακός, Καβάλα και Πανιώνιος ήταν η ποδοσφαιρική διαδρομή του Τάσου Αυλωνίτη μέχρι τον Ιούλιο του 2014, όταν και ο Ολυμπιακός πλήρωσε στον Πανιώνιο κοντά στις 300.000 ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα του παίκτη. Οι ερυθρόλευκοι θα μπορούσαν να τον αποκτήσουν ως ελεύθερο, ωστόσο η εμπλοκή της ΑΕΚ στην υπόθεση ανάγκασε τον Ολυμπιακό να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Από τους καλύτερους χαρακτήρες που πέρασαν από το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη τα τελευταία χρόνια, ο Αυλωνίτης φόρεσε σε 25 ματς τα ερυθρόλευκα, πρόλαβε να βάλει την υπογραφή του σε ένα νικηφόρο (26/10/2014, 1-0) ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό και αναχώρησε χωρίς αντίτιμο για την Στουρμ Γκρατς τον Φλεβάρη του 2016.

Μετά τον Αυλωνίτη χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 3 χρόνια για να προτιμήσει ξανά ο Ολυμπιακός την αγορά της Νέας Σμύρνης.

Κέρδισε το στοίχημα και έφυγε

Επόμενος της λίστας ήταν ο Καρίμ Ανσαριφάρντ. Ο Ιρανός διεθνής φορ έπιασε Λιμάνι τον Ιανουάριο του 2017 και ο Πανιώνιος πήρε οικονομική ανάσα 400.000 ευρώ. Η επιμονή και η υπομονή του ήταν τα δύο στοιχεία που έκαναν αγαπητό τον Καρίμ στο κοινό του "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Κόντρα στην επιθυμία των προπονητών του, εκείνος επέλεξε να παραμείνει στο ρόστερ και να μην φύγει δανεικός. Δικαιώθηκε πανηγυρικά τη σεζόν 2017 - 2018, όταν σε 27 συμμετοχές σκόραρε 18 τέρματα και μοίρασε 6 ασίστ.

Κέρδισε το στοίχημα ο Ανσαριφάρντ αλλά το ξόδεψε φτηνά. Βασιζόμενος στην εξαιρετική του σεζόν, σε συνδυασμό με την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, τόσο ο ίδιος όσο και ο ατζέντης του ήταν πεπεισμένοι πως θα βρουν ένα μεγάλο συμβόλαιο σε Γερμανία ή Ολλανδία. Ο Ολυμπιακός ήταν ενήμερος για την πρόθεση του παίκτη και περίμενε μια πρόταση, που τελικά δεν ήρθε ποτέ.

Ο σχεδιασμός είχε προχωρήσει με τον Ιρανό φορ να μην υπολογίζεται και η σανίδα σωτηρίας του ήρθε στη Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη τον περασμένο Νοέμβρη.

Ο Ρισβάνης και η απορία

Το "πράσινο" παρελθόν του ιντρίγκαρε ούτως ή άλλως και οι εμφανίσεις του με τον Πανιώνιο ήρθαν για να κάνουν τις σκέψεις πράξη. Μετά από 79 συμμετοχές φορώντας τη φανέλα του Πανιωνίου, ο Σπύρος Ρισβάνης υπέγραψε στον Ολυμπιακό τον Ιούλιο του 2017, με τους κυανέρυθρους να βάζουν περί τις 300.000 ευρώ στα ταμεία τους.

Η απορία που έχει μείνει μέχρι σήμερα στους φίλους των ερυθρολεύκων είναι τι θα μπορούσε να κάνει ο Έλληνας στόπερ στο Λιμάνι. Ο Ρισβάνης ένα μήνα μετά την απόκτηση του παραχωρήθηκε δανεικός στον Ατρόμητο και ήταν μέσα στα ανταλλάγματα για την επιστροφή του Ανδρέα Γιαννιώτη στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη το καλοκαίρι του 2018. Ο διεθνής στόπερ δεν φόρεσε ποτέ σε επίσημο παιχνίδι τη φανέλα του Ολυμπιακού, που διατηρεί τον πρώτο λόγο σε περίπτωση που μελλοντικά τεθεί θέμα παραχώρησης του παίκτη από τον Ατρόμητο.

1000 ευρώ το λεπτό...

Μετά τον Ανσαριφάρντ, ένας ακόμη Ιρανός εμφανίστηκε στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Ο Εχσάν Χατζισαφί έκανε το δρομολόγιο Πειραιάς - Νέα Σμύρνη τον Ιανουάριο του 2018, αντί του ποσού των 600.000 ευρώ. Ωστόσο αυτή η μεταγραφή δεν βγήκε στον Ολυμπιακό. Ο διεθνής μπακ-χαφ αγωνίστηκε 616 λεπτά με τα ερυθρόλευκα και έφυγε ως ελεύθερος για την Τράκτορ του Ιράν τον Σεπτέμβρη του 2018.

Με λίγα λόγια οι Πειραιώτες ουσιαστικά πλήρωσαν 1000 ευρώ κάθε λεπτό (!) συμμετοχής του Χατζισαφί, στις 7 συνολικά εμφανίσεις του (1 γκολ, 1 ασίστ) με τη φανέλα του Ολυμπιακού. The end.

Μασούρας, το τελευταίο ελπιδοφόρο project

Ο Πανιώνιος πήρε τον Γιώργο Μασούρα τον Ιούλιο του 2014 από τον Ηλυσιακό και παραχώρησε τον παίκτη στον Ολυμπιακό τον περασμένο Γενάρη, βάζοντας 400.000 ευρώ στα ταμεία του. Πρόσφατα διεθνής, ο 25χρονος εξτρέμ είναι το τελευταίο χρονικά μεταγραφικό απόκτημα των ερυθρολεύκων από την ομάδα της Νέας Σμύρνης και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα.

Ο Μασούρας μετρά 3 γκολ και 1 ασίστ σε 695 λεπτά συμμετοχής με τα ερυθρόλευκα, ενώ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πέδρο Μαρτίνς, έχοντας εξασφαλίσει ήδη μια θέση στο ρόστερ της επόμενης περιόδου. Εκεί που μπορεί να σμίξει και πάλι με τον Φιορίν Ντουρμισάι, αυτή τη φορά στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

Win - win situation

Από το 2010 μέχρι σήμερα, ο Πανιώνιος έχει καρπωθεί περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ, μέσω της παραχώρησης παικτών στον Ολυμπιακό. Και το ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ, εφόσον οι ερυθρόλευκοι προχωρήσουν στην απόκτηση και του Φιορίν Ντουρμισάι.

Οι κυανέρυθροι πέρα από μεγάλη οικονομική ανάσα έχουν πάρει και σημαντική αγωνιστική βοήθεια από παίκτες όπως οι Μήτρογλου, Σιώπης, Γιαννιώτης, Μπεν, Μπανανά, Καραμάνος, που έχουν αγωνιστεί στην ομάδα της Νέας Σμύρνης τα τελευταία χρόνια ως δανεικοί από τον Ολυμπιακό.

Από την άλλη οι ερυθρόλευκοι είναι σαφώς κερδισμένοι από την επιλογή τους να εμπιστεύονται τις αγορές του από την... πραμάτεια του Πανιωνίου. Τόσο αγωνιστικά, όσο και οικονομικά, καθώς οι πωλήσεις των Σάμαρη - Σιόβα (αλλά και Κολοβού που ουσιαστικά έφερε τα λεφτά του πίσω) κάνουν αστοχίες τύπου Χατζισαφί να μοιάζουν ασήμαντες. Πόσο ωφέλιμη θα εξακολουθήσει να είναι αυτή η άτυπη συνεργασία και για τις δύο πλευρές, θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Τόσο από την πορεία της εξέλιξης του Γιώργου Μασούρα, όσο και από την ενδεχόμενη μεταγραφή του Ντουρμισάι από τον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK