Ολυμπιακός: Ο Ποντένσε πήγε δεξιά και εκτόξευσε τα νούμερα του

Από τη στιγμή που κατάφερε να συνδυάσει την ποιότητα του με συνέπεια σε εκτέλεση και δημιουργία, αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο Ποντένσε συστήνεται ως αριστερός αλλά τα ένστικτα του αποδεικνύουν πως κατά βάθος είναι ένας δεξιός εξτρέμ.

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Φτάνοντας στα... χασομέρια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, ο Ντανιέλ Ποντένσε είναι σίγουρα ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα πρόσωπα στον Ολυμπιακό. Ο κοντορεβυθούλης Πορτογάλος εξτρέμ αποτελεί δεδομένα έναν ποδοσφαιριστή πάνω στον οποίο θέλουν να επενδύσουν οι ερυθρόλευκοι και τη νέα σεζόν. Δικαίως, καθώς μιλάμε για έναν μεσοεπιθετικό με τόση ποιότητα, που δύσκολα συναντάει κανείς συχνά σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό. Άλλωστε, δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας είχε βάλει ρήτρα 60 εκατ. ευρώ στο τελευταίο συμβόλαιο συνεργασίας που είχε με τον παίκτη. Όπως δεν είναι σύμπτωση ότι με τις εμφανίσεις του, ειδικά στο δεύτερο μισό της φετινής σεζόν, ο Ποντένσε έχει μπει στο μάτι συλλόγων από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Έστω κι αν ο ίδιος δεν δείχνει να ψήνεται για μια νέα αλλαγή σελίδας στην καριέρα του, εμφανίζοντας διάθεση να παραμείνει τουλάχιστον μια ακόμη χρονιά στο Ολυμπιακό και βλέπουμε.

Ξεκίνημα με σκαμπανεβάσματα

Οι πρώτοι μήνες με τα ερυθρόλευκα δεν ήταν εύκολοι για τον Πορτογάλο. Ο Ολυμπιακός του έδειξε εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή, ο Μαρτίνς τον είχε από την αρχή στα βασικά του πλάνα, ο ρόλος του ήταν σημαντικός. Τι τον βασάνιζε; Η διαμάχη με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Η εμπειρία για τον Ποντένσε ήταν τραυματική, όταν οι οργανωμένοι της ομάδας έκαναν ντου στο προπονητικό κέντρο. Οδήγησε τις δύο πλευρές στα δικαστήρια, σε μια αντιδικία που φτάνει πλέον στο τέλος της, αλλά δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμη ψυχολογικά το πρώτο διάστημα. Για να καταλάβει κανείς πόσο είχε επηρεάσει τον παίκτη η όλη κατάσταση, στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε προ μηνός στη χώρα του, ξέσπασε σε κλάματα...

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ποντένσε λοιπόν πάλευε να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον, να σηκώσει το βάρος της πρωτοβουλίας σε μια ομάδα που φτιαχνόταν αλλά είχε την πίεση των αποτελεσμάτων από την αρχή, να βρει ρυθμό μετά από μια περίοδο σημαντικής αποχής (είχε ταλαιπωρηθεί από έναν τραυματισμό που τον κράτησε εκτός για τέσσερις μήνες στο τέλος της σεζόν 2017-2018) και να δικαιώσει όσους τον στήριξαν, αλλά την ίδια στιγμή είχε τον φόβο μήπως αναγκαστεί να επιστρέψει στη Λισσαβώνα.

Ενώ λοιπόν έκανε "μπαμ" από τις πρώτες του επαφές με τη μπάλα ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά προικισμένο τεχνικά ποδοσφαιριστή, αντιμετώπιζε ένα σημαντικό πρόβλημα: δεν είχε αυτοπεποίθηση. Έλειπε η ουσία από τις τελικές αποφάσεις του Πορτογάλου στο γήπεδο, έτσι η ομάδα του δεν καρπωνόταν αυτό που μπορούσε. Το πρώτο μισό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου βρήκε τον Ποντένσε με 22 εμφανίσεις για όλες τις διοργανώσεις, 3 γκολ και 2 ασίστ σε 1738 λεπτά συμμετοχής. Φτωχός απολογισμός για έναν εξτρέμ του Ολυμπιακού και "άδικος" με βάση την αξία του παίκτη.

Άλλος παίκτης μετά την διακοπή

Με την αποβολή του (δύο κίτρινες) στην Ξάνθη, ο Ποντένσε ολοκλήρωσε την παρουσία του με τα ερυθρόλευκα για το πρώτο μισό της σεζόν. Το ερώτημα πλέον ήταν απλό: μπορεί ο Πορτογάλος να συνδυάσει την δεδομένη ποιότητα του με συνέπεια στην εκτέλεση και την δημιουργία; Την απάντηση την έδωσε και ήταν καταφατική. Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός μοιάζει με άλλον παίκτη από τον Γενάρη και μετά, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του, που έχει ανέβει κατακόρυφα.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: σε 15 αναμετρήσεις (για όλες τις διοργανώσεις) που έχει παρουσία ο Ποντένσε στο δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου, έχει απολογισμό 5 γκολ και 6 ασίστ σε 1292 λεπτά συμμετοχής! Μια απλή σύγκριση με τα αντίστοιχα νούμερα μέχρι τον Δεκέμβρη δίνει ξεκάθαρα την εικόνα. Τόσο σε απόλυτα νούμερα, όσο και σε μέσους όρους (αφού έχει λιγότερες εμφανίσεις και λεπτά συμμετοχής), ο Πορτογάλος εξτρέμ έχει υπερδιπλασιάσει την προσφορά του στο επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού. Είτε μιλάμε για την εκτέλεση, είτε για την δημιουργία.

Τέσσερις στροφές πριν το φινάλε της Super League, ο Ποντένσε είναι πρώτος παίκτης της διοργάνωσης σε ασίστ με 7 (από 6 έχουν Μπίσεσβαρ και Φορτούνης), τρίτος σε εύστοχα γεμίσματα με 43/106 (πίσω από Φορτούνη και Γκάλο) και τρίτος σε λάθη με 160 (πίσω από Φορτούνη και Ματέο Γκαρσία).

Ο χρόνος δούλεψε για τον Πορτογάλο, που σταδιακά προσαρμόστηκε πλήρως στις απαιτήσεις της ομάδας και του προπονητή του. Απέκτησε αυτοπεποίθηση, μεγαλύτερη σιγουριά στα πατήματα του και ανταποκρίθηκε πολύ καλύτερα στις ανάγκες του ρόλου του. Την ίδια στιγμή ήξερε πως το σίριαλ με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας ολοκληρώνεται (έχοντας κερδίσει σε πρώτο βαθμό όλα τα προηγούμενα δικαστήρια), το ίδιο και η αγωνία του.

Προφανώς και ο Ποντένσε έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στο τελείωμα των φάσεων μπροστά από την αντίπαλη εστία. Ωστόσο υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που μαρτυρά μια μεγαλύτερη άνεση στον 23χρονο μεσοεπιθετικό, όταν καλείται να ολοκληρώσει μια επιθετική ενέργεια του.

Συστήνεται αριστερός, είναι δεξιός

O Ντανιέλ Ποντένσε κατά βάση χρησιμοποιείται ως αριστερός εξτρέμ από τον Πέδρο Μαρτίνς. Μια επιλογή που έχει απόλυτη λογική και οφείλεται στην άνεση του Πορτογάλου να συγκλίνει με ανάποδο πόδι στον άξονα, αδειάζοντας την πλευρά για τα overlap του μπακ και δημιουργώντας παράλληλα υπεραριθμία σε πιο κεντρικές θέσεις του γηπέδου.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, που προκύπτει μέσα από τους αριθμούς στην στατιστική του παίκτη, ανάλογα με την θέση που αγωνίζεται, τον χώρο που πατάει. Ο Ποντένσε λοιπόν έχει παίξει 25 παιχνίδια (βασικός ή αλλαγή) ως αριστερός εξτρέμ, με απολογισμό 4 γκολ και 3 ασίστ. Και άλλα 12 ματς ως δεξιός εξτρέμ (βασικός ή αλλαγή), με απολογισμό 4 γκολ και 5 ασίστ. Και εδώ μια απλή ανάγνωση στα νούμερα δίνει μια σαφή εικόνα - αλλά όχι απόλυτα ξεκάθαρη.

Ο Ποντένσε με βάση την αποτελεσματικότητα του ανάλογα με την θέση που τοποθετείται στο γήπεδο, μοιάζει να βολεύεται πολύ περισσότερο στο δεξί άκρο της επίθεσης. Εκεί, με τα μισά παιχνίδια σε σχέση με την χρησιμοποίηση του ως αριστερός εξτρέμ, έχει τον ίδιο αριθμό τερμάτων και δύο περισσότερες ασίστ.

Δεν είναι τυχαίο πως η κατακόρυφα ανοδική πορεία στα νούμερα του σε γκολ και τελικές πάσες, συνδυάστηκε με το γεγονός πως στο δεύτερο μισό της σεζόν αγωνίζεται περισσότερο στην δεξιά πτέρυγα, παρά στην αριστερή. Στο πρώτο μισό της περιόδου, ο Ποντένσε έπαιξε 18 φορές ως αριστερός εξτρέμ και 4 ως δεξιός. Από την διακοπή του Ιανουαρίου και μετά, έχει 8 ματς ως δεξιός εξτρέμ και 7 ως αριστερός.

Όλα αυτά με έναν αστερίσκο: ότι ο παίκτης ξεκινάει σε μια συγκεκριμένη θέση δεν σημαίνει και απόλυτα πως αυτήν ακριβώς γράφει τα νούμερα του σε γκολ και ασίστ.

Ειδικά όταν μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή όπως ο Ποντένσε, που έχει μια σχετική ελευθερία κινήσεων στον αγωνιστικό χώρο. Πολλές φορές συγκλίνει στον άξονα, αρκετές φτάνει μέχρι και την απέναντι πτέρυγα, από αυτή που θεωρητικά αγωνίζεται.

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί ίσως ένα επιπλέον δείγμα αγώνων για να φανεί αν η συγκεκριμένη αλληλουχία είναι συμπτωματική ή όχι, ωστόσο για την ώρα μοιάζει ως μια σημαντική λεπτομέρεια όσον αφορά την αύξηση της αποτελεσματικότητας του Ποντένσε στην εκτέλεση και την δημιουργία.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK