9 πανέμορφα γκολ για το '9' του Κριστόφ Βαζέχα

Ακόμη και σήμερα προφέρουμε λάθος το όνομά του. Ακόμη και σήμερα θαυμάζουμε τον τρόπο με τον οποίο έστελνε την μπάλα στα δίχτυα. Σαν σήμερα ο Κριστόφ Βαζέχα γινόταν ο αρχισκόρερ του Παναθηναϊκού.

9 πανέμορφα γκολ για το '9' του Κριστόφ Βαζέχα
EUROKINISSI

Ήρθε στην Αθήνα μαύρα μεσάνυχτα, ξένος σε μια ξένη χώρα. Πρωτόπαιξε με το '7', διότι αυτό περίσσευε. Του άλλαξαν το όνομα χωρίς να φέρει αντίρρηση. Αντιστάθηκε στην αμφισβήτηση, δεν κατεβλήθη. Έμαθε γρήγορα τη γλώσσα. Έκοψε κάποια στιγμή το (κομμουνιστικό) μουστάκι του. Ζήτησε κι έλαβε την ελληνική υπηκοότητα κι εφέτος συμπληρώνει 30 χρόνια στην Ελλάδα! Ως Χρήστος πλέον.

Ο Κριστόφ Βαζέχα έγινε ο ξένος με τη μεγαλύτερη προσφορά σε ελληνική ομάδα. Όχι μόνο του ποδοσφαίρου - όλων των αθλημάτων. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε άνευ διακοπής από τον Δεκέμβρη του 1989 ως τον Μάιο του 2004. Στο μεσοδιάστημα μέτρησε 525 -επίσημες- συμμετοχές και 301 τέρματα (πηγή: soccerbase.gr).

9 πανέμορφα γκολ για το '9' του Κριστόφ Βαζέχα
EUROKINISSI

Τα 244 εξ αυτών ήταν σε παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας. Είναι ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην Α' Εθνική, καθώς ο Θωμάς Μαύρος άντεξε στην πίεση, και μακράν του επόμενου ο πρώτος των 'πρασίνων'.

24 του Γενάρη ήταν τότε που προσπερνούσε τον Αντώνη Αντωνιάδη και έφτανε τα 182 προσωπικά γκολ. Γραφτό να συμβεί στη Ριζούπολη. Στο γήπεδο που άφησε το πρώτο αποτύπωμά του, ανήμερα του Αγιαννιού. Πρόδρομος των όσων θ' ακολουθούσαν εκείνο το 1-0 επί του Απόλλωνα με κοντινό πλασέ.

Το 5-2 οκτώ χρόνια μετά 'κούμπωσε' ιδανικά. Άκουγα το παιχνίδι από το ραδιόφωνο. Ο 34χρονος επιθετικός γνώριζε ότι περπατούσε στα πρόθυρα ενός ιστορικού επιτεύγματος. Δεν ήθελε να βγει οφ-σάιντ. Είχε προετοιμάσει τα πάντα. Κυρίως τον τρόπο που θα πανηγυρίσει, φορώντας ένα t-shirt με το 181 κρυμμένο τεχνηέντως μέσα από την πράσινη φανέλα. Είχε άγχος. Το περιέγραφε ο σπίκερ της ΕΡΑ.

Ο Παναθηναϊκός είχε σκοράρει 3 φορές (ο Γεωργιάδης του Χαραλάμπους δύο), αλλά ο Βαζέχα όχι. Το έψαχνε, δεν του έβγαινε. Μέχρι την παράλληλη μπαλιά του (πυκνομάλλη ακόμα) Άγγελου Μπασινά από αριστερά, το προσωρινό σάστισμα του Χαλκιά και την προβολή του Πολωνού φορ. Ο Βαζέχα δεν συνήθιζε να βγάζει τη φανέλα, είχε άλλους τρόπους να 'γιορτάζει' αφότου είχε βρει δίχτυα. Υψώνοντας το χέρι. Το έκανε όμως. Κάποιος 'εισβολέας' του άρπαξε το φανελάκι, ο ίδιος τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα. Δεν τον ένοιαζε. Ήταν πιστοποιημένα πια ο κορυφαίος γκολτζής που αγωνίστηκε ποτέ στον Παναθηναϊκό.

9 πανέμορφα γκολ για το '9' του Κριστόφ Βαζέχα
EUROKINISSI

" Είναι μεγάλη χαρά για μένα. Το πρώτο γκολ στα ελληνικά γήπεδα πέτυχα εδώ στη Ριζούπολη και πάλι εδώ έσπασα το ρεκόρ του κ. Αντωνιάδη", έλεγε με τα σπαστά ελληνικά του αμέσως μετά τη λήξη. Χαμογελαστός και περήφανος. Σε εννέα χρόνια είχε πετύχει πολλά περισσότερα απ' όσα ο ίδιος ονειρευόταν όταν άφηνε το Χορζόφ.

Εκείνο το γκολ ήταν από τα πιο 'απλά' στην καριέρα του. Σαν να βάζει ένα ποτήρι νερό (κλεμμένο). Σημαδιακό, αλλά όχι δύσκολο. Ούτε περίτεχνο. Άλλα είναι στη λίστα όσων σημάδεψαν την πορεία του. Είτε επιτεύχθησαν με το δεξί είτε με το αριστερό. Κυρίως εκείνα τα μονοκόμματα βολέ ή τα διαγώνια τελειώματα, στα οποία αντίδοτο δεν βρέθηκε ποτέ. έχοντας προηγουμένως μπερδέψει με τ' απότομο σταμάτημα ή το τρέκλισμα της μέσης αμυντικούς και τερματοφύλακα. Σπάσιμο αλάτων.

Όσοι πρόλαβαν τον Βαζέχα σε δράση, θα θυμηθούν πολλά. Τα 9 δικά μας με χρονολογική σειρά!

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 3-0

26 Ιανουαρίου 1992 Το πρώτο γκολ του σε ντέρμπι 'αιωνίων' βρήκε τον Σωκράτη Κοψαχείλη κάτω από τα 'ερυθρόλευκα' γκολπόστ. Από εκείνα τα γκολ που λίγοι μπορούσαν να πετύχουν με τη δική του συχνότητα.

Παναθηναϊκός - ΑΕΛ 5-0

20 Μαρτίου 1994 Γκολ βιρτουόζου αρτίστα. Κατέβασμα, αέρινη κίνηση, στροφή και λόμπα. Μέχρι και ο Άγγελος Γεωργίου των 'βυσσινί' χειροκρότησε αναγνωρίζοντας την αξία της καθηλωτικής κίνησης του Βαζέχα.

9 πανέμορφα γκολ για το '9' του Κριστόφ Βαζέχα

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-1

28 Δεκεμβρίου 1994 Ο Ολυμπιακός έχει προηγηθεί με τον Αλεξανδρή, προτού καλά-καλά γίνει η τηλεοπτική σύνδεση. Παρόλα αυτά ο Βαζέχα με αλλαγή κατεύθυνσης και άπιαστο αριστερό σουτ στην απέναντι γωνία του Τοχούρογλου ισοφάρισε γρήγορα.

Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 5-3

23 Σεπτεμβρίου 1995 Εκείνο το φθινοπωρινό απόγευμα στο ΟΑΚΑ ο Βαζέχα είχε σκοράρει πέντε φορές (και ο Παντελής Τζούλης άλλες τρεις). Το τέταρτο γκολ ήταν σπάνιας εκτέλεσης και ομορφιάς. Ο Φακής δεν πρόλαβε να το δει...

Παναθηναϊκός - Ναντ 3-1

27 Σεπτεμβρίου 1995 Άλλος στη θέση του Βαζέχα θα έχανε την ισορροπία του. Ο ίδιος έμεινε όρθιος, ντρίμπλαρε τον αντίπαλο γκολκίπερ και πλάσαρε στην κίνηση σφραγίζοντας την πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού στον όμιλο του Champions League.

Άγιαξ - Παναθηναϊκός 0-1

3 Απριλίου 1996 Αν δεν ήταν το εύστοχο πλασέ του Πολωνού στον... ιστό της αράχνης, η κούρσα του Γιώργου Δώνη δεν θα είχε, σε καμία περίπτωση, λάβει τις 'επικές' διαστάσεις που της έχουν δικαιολογημένα δοθεί μετά τον πρώτο ημιτελικό στο Άμστερνταμ. Συγγνώμη στον Έλληνα κόουτς, αλλά...

Απόλλων - Παναθηναϊκός 2-5

24 Ιανουαρίου 1998 Απελευθερωμένος από την πίεση του ρεκόρ, το οποίο είχε ήδη καταρρίψει, έβαλε την πινελιά του πριν από το φινάλε μ' ένα υπέροχο βολέ. Απ' αυτά που είχε για βούτυρο στο ψωμί του κάθε πρωί.

Παναθηναϊκός - Ηρακλής 3-0

31 Οκτωβρίου 1999 Δεν συνήθιζε να δοκιμάζει σουτ από τόσο μακρινή απόσταση, του άρεσε να κινείται στα όρια της περιοχής και ν' απειλεί. Δυστυχώς για τον Νίκο Αργυρίου τέσταρε το πόδι του από τα 30 μέτρα και πέτυχε κέντρο! Ίσως γιατί δεν είχε σκοράρει άλλη φορά εκείνη τη σεζόν, τη σεζόν του Γιάννη Κυράστα, και το έψαχνε.

Παναθηναϊκός - Γιουβέντους 3-1

8 Νοεμβρίου 2000 Στα 36 του ο Πολωνός παρέμενε ένας δεινός εκτελεστής. Αριστερό μονοκόμματο τελείωμα διαγώνια χαμηλά και χαριστική βολή στη 'βέκια σινιόρα'. Ο Παναθηναϊκός μόλις είχε προκριθεί στους 16 του Champions League.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK