AEG: Η οικονομική δικλείδα στο πρότζεκτ Γουδή!

Ο κύριος ρόλος της αμερικανικής εταιρίας στο θέμα του νέου γηπέδου του ΠΑΟ, το οικονομικό μάνατζμεντ με στόχο όχι μόνο τη βιωσιμότητα, αλλά και τα μέγιστα δυνατά έσοδα και οι "εγγυήσεις" που προσφέρει η παρουσία της στη συνολική χρηματοδότηση από την Alpha Bank. To Contra.gr αναλύει όλο το οικονομικό πακέτο γύρω απ’ το θέμα του "πράσινου" γηπέδου.

AEG: Η οικονομική δικλείδα στο πρότζεκτ Γουδή!

Είναι ξεκάθαρο πως ένα μεγάλο πρότζεκτ σαν αυτό της κατασκευής νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδή περιλαμβάνει πάρα πολλά, κρίσιμα στάδια. Στην παρούσα χρονική στιγμή, η κυβέρνηση μέσω και της δήλωσης-εξαγγελίας που έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης αμέσως μετά τον ημιτελικό της Μ. Τετάρτης με τον ΠΑΟΚ, έχει ρίξει όλο το βάρος στο νομικό-νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θα «θωρακιστεί» όλο το σχέδιο. Εδώ δε, είναι απαραίτητο να ανοίξει μια μικρή «παρένθεση», για να διευκρινιστεί κάτι πολύ σημαντικό.

Στη δήλωση που έκανε ο κ. Βασιλειάδης («…πιστεύουμε ότι σε 14-15 μήνες από τώρα, θα είμαστε έτοιμοι με το νομικό κομμάτι και θα προχωρήσουμε σε όλα τα άλλα…»), ο ορίζοντας των 14-15 μηνών που ανέφερε ως προς το χρονοδιάγραμμα του νομικού πλαισίου, αφορούσε το σύνολο του σχεδίου «Νέα Αθήνα». Δηλαδή και για τις τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στην πρωτεύουσα (Γουδή, Λ. Αλεξάνδρας, Βοτανικός, ιστορικό κέντρο Αθήνας) κι όχι αποκλειστικά στο νομικό του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, για το οποίο οι εξελίξεις αναμένονται πολύ πιο… σύντομες.

ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΛΙΟΥ

Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση έχει ήδη οριοθετήσει το επόμενο βήμα του σχεδίου, έχοντας δώσει προτεραιότητα στο νομικό κομμάτι του γηπέδου στο Γουδή. Και σε στρατηγικό επίπεδο, η πρόθεσή της είναι να προετοιμαστεί και να «οχυρωθεί» το -αποφασιστικό- νομικό πλαίσιο του γηπέδου μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουλίου, τόσο το νομοσχέδιο όσο και οι συνολικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που αφορούν όλα όσα έχουν να κάνουν με το «πρότζεκτ Γουδή» να είναι έτοιμα για να ψηφιστούν απ’ τη Βουλή.

Πέραν όμως απ’ το νομοθετικό, υπάρχει κι ένας ολόκληρος οικονομικός σχεδιασμός που πρέπει να προετοιμαστεί με πολύ προσεκτικά βήματα, τόσο γύρω απ’ τη χρηματοδότηση, όσο και γύρω απ’ την (οικονομική) βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου. Τα δε οικονομικά «κλειδιά» στο νέο γηπεδικό πρότζεκτ του Παναθηναϊκού, είναι δίχως άλλο η Alpha Bank και ο Αμερικανικός «Κολοσσός» που ακούει στο όνομα της A.E.G.

ΕΞ’ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΗALPHA BANK

Oπως έχουμε επισημάνει, ηAlphaBankαποτελεί τον… κινητήριο (οικονομικό) «μοχλό» για όλο το έργο, αφού και η ίδια έχει τεράστιο όφελος (και πιέζει) για να «εξαφανιστεί» οριστικά η «Διπλή Ανάπλαση» και να απεγκλωβιστεί το (μπλοκαρισμένο και αποπερατωμένο κατά 70%) εμπορικό του Μπάμπη Βωβού που έχει έρθει στα χέρια της, προκειμένου να το πουλήσει στη συνέχεια στην Αμερικανική εταιρία Χάινς, η οποία προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να το αγοράσει.

Γι’ αυτό και είναι εξαρχής διατεθειμένη να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση (εξ’ ολοκλήρου κι όχι με ένα μεγάλο ποσοστό) του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, μέσω δανειοδότησης, όπως φάνηκε κι απ’ τη συνάντηση που είχε προ δύο εβδομάδων ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Αρώνης με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Δημήτρη Μπαλτάκο και τον γενικό διευθυντή της ΠΑΕ, Αγησίλαο Τουμαζάτο.

Ο ΡΟΛΟΣ "ΚΛΕΙΔΙ" ΤΗΣA.E.G.

ΗA.E.G. τώρα, αποτελεί την οικονομική «δικλείδα ασφαλείας» για το πρότζεκτ του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδή. Τις προηγούμενες εβδομάδες μεταφέρθηκε -εσφαλμένα- η πληροφόρηση πως η αμερικανική εταιρία θα συμμετάσχει επενδυτικά/χρηματοδοτικά στο θέμα του γηπέδου, με ένα σημαντικό ποσό. Αυτό εντούτοις, δεν ισχύει… Ο «ρόλος» που θα κληθεί να «παίξει» στο όλο πρότζεκτ είναι εντελώς διαφορετικός, αλλά εξίσου καθοριστικός.

ΗA.E.G. θα είναι η εταιρία που (εφόσον το γηπεδικό πλάνο προχωρήσει χωρίς εμπόδια) θα αναλάβει το σύνολο του οικονομικού μάνατζεμεντ του γηπέδου. Και τι εννοούμε με αυτό; Στα περισσότερα αθλητικά πρότζεκτ που συμμετέχει η αμερικανική εταιρία εδώ και δεκαετίες, αναλαμβάνει να «πουλάει» εμπορικά το «προϊόν» της.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ, ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ…

Δηλαδή, «μπαίνοντας» στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα αναλάβει να φέρει έσοδα απ’ όλο τον κόσμο που θα μπορέσουν να το καταστήσουν όχι μόνο «βιώσιμο», αλλά και απόλυτα κερδοφόρο! Απ’ το να διαπραγματευτεί π.χ. με όλες τις κορυφαίες εταιρίες μπύρες ανά τον κόσμο, για το ποια μπύρα θα πωλείται αποκλειστικά στα κυλικεία, μέχρι τις διαφημιστικές πινακίδες όχι μόνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και πέριξ του γηπέδου. Κι απ’ την ενοικίαση/πώληση των σουιτών του γηπέδου σε πλούσιους ανθρώπους ανά την υφήλιο που ουδείς άλλος θα μπορούσε να προσεγγίσει, μέχρι τη διεξαγωγή διάφορωνhappeningsκαι συναυλιών κορυφαίων καλλιτεχνών απ’ όλη τη γη.

Πολύ απλά, διότι η «διεισδυτικότητά» της στην παγκόσμια αγορά και στα «μεγάλα πορτοφόλια» είναι η τεράστια (θεωρείται η κορυφαία εταιρία παγκοσμίως σ’ αυτό) κι έχει ως σκοπό πάντοτε το μέγιστο δυνατό οικονομικό κέρδος για τον «επενδυτή» που την «προσλαμβάνει» έναντι ενός συγκεκριμένου ποσού ετησίως.

ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ

Όλα αυτά συζητήθηκαν στην προ 20ημέρου συνάντηση που είχε ο Δημήτρης Μπαλτάκος με κορυφαία στελέχη της εταιρίας στο Λονδίνο, με τηνA.E.G. να είναι απόλυτα θετική σε συμμετοχή της στο γηπεδικό πρότζεκτ του Παναθηναϊκού, θεωρώντας πως είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία (και) για την ίδια να μπει «δυνατά» στην ελληνική αγορά. Διότι μπορεί η ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε τραγικό σημείο, πλην όμως ευκαιρίες επένδυσης υπάρχουν ακόμη, αρκεί να γίνονται με συγκεκριμένα βήματα και προοπτική.

Η δε «συμμετοχή» τηςA.E.G. στο «πρότζεκτ Γουδή» αποτελεί κι ένα πολύ μεγάλο «όπλο» και για τον Παναθηναϊκό στις επαφές του με τηνAlphaBankκαι στις «εγγυήσεις» για τη συμμετοχή της και χρηματοδότηση του έργου μέσω δανειοδότησης. Διότι έτσι, εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό (και) η επόμενη μέρα του έργου και ο τρόπος αποπληρωμής δανείου και λύνονται πολύ περισσότερο τα χέρια όλων των εμπλεκόμενων πλευρών…

News 24/7

24MEDIA NETWORK