Όλες οι απαντήσεις για το Μπεργκ - Αλ Αΐν!

Το Contra.gr επιχειρεί να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα που γεννούνται για το πώς έφτασε ως εδώ η υπόθεση του Σουηδού άσου και την τρικυμία που έφερε στις σχέσεις του με τον ΠΑΟ το ταξίδι στα Η.Α.Ε. Γιατί πήγε στην αραβική πόλη, τι άλλαξε τα τελευταία 24ωρα και τι μπορούν να κάνουν οι "πράσινοι".

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
berg EUROKINISSI SPORTS

Είναι το πιο δύσκολο ρεπορταζιακά 24ωρο των τελευταίων 6-7 ετών για τον Παναθηναϊκό; Αναμφίβολα… Διότι εδώ δεν μιλάμε για το αν θα πάρει ο Παναθηναϊκός τον Ιμπάρμπο, αν θα πει το «ναι» ο Λεντέσμα ή αν θα βρεθεί φόρμουλα παραμονής για τον Εμποκού, αλλά για το τι μέλει γενέσθαι με τον Νο1 ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται την τελευταία 4ετία στην Ελλάδα και το μοναδικό σημείο αναφοράς στην «πράσινη»… συννεφιά των τελευταίων ετών: Τον Μάρκους Μπεργκ!

Το «γιατί» έφτασε εδώ που έφτασε η υπόθεση του Σουηδού επιθετικού, μετά τηναποκάλυψη του ταξιδιού «βόμβα» (μετά της συζύγου του και του επιστήθιου φίλου του Στάινερ Ντίετζ) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να μιλήσει με την Αλ Αΐν, είναι ένα θέμα που ΑΚΟΜΑ παρουσιάζει πολλά «κενά» ως ζήτημα. Και ερωτηματικά που είτε παραμένουν (ως τώρα) αναπάντητα, είτε δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα ως προς το που θα «κάτσει» η… μπίλια. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο πλέον… ζορισμένος και στριμωγμένος ετούτη τη στιγμή είναι ο ίδιος ο Παναθηναϊκός και το επόμενο 48ωρο θα είναι απόλυτα κρίσιμο. Διότι το τι (και πως) θα… ξημερώσει με τον Μπεργκ, ενδέχεται να φέρει συνολικό «τσουνάμι» σε έναν σύλλογο, που είναι ήδη ταλαιπωρημένος από χίλια δυο προβλήματα (και με δικές του τεράστιες ευθύνες και λάθη χρόνων) και προσπαθεί να συνέλθει απ’ τις… κατραπακιές.

Επίσης, είναι πολύ βασικό κάθε τι που βγαίνει ως πληροφορία είτε απ’ τα αραβικά ΜΜΕ καιTwitter, είτε απ’ την Ελλάδα, να «διυλίζεται» στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Διότι οι ακροβασίες ανάμεσα στο τι ισχύει και τι δεν ισχύει κάθε φορά, στο θέμα του Μπεργκ, είναι απίστευτα λεπτές. Και το παιχνίδι, ειδικά απ’ την πλευρά του ατζέντη του, έχει «χοντρύνει» περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Με αυτά τα δεδομένα επί χάρτου, τοContra.gr, θα προσπαθήσει να σταχυολογήσει όλες τις πληροφορίες, για να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερα τα ερωτηματικά που υπάρχουν.

1. ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΕ ΣΤΑ Η.Α.Ε. Ο ΜΠΕΡΓΚ;

Το να αφήσει ο Μπεργκ στη μέση τις διακοπές του στο Γκέτεμποργκ και τα παιδιά του πίσω στους συγγενείς του, και να φύγει μετά της συζύγου του Ζοζεφίν και του μάνατζέρ του για τα Η.Α.Ε, το λες και λίγο (έως πάρα πολύ)... σοκαριστικό. Διότι όλο αυτό δεν είναι «κίνηση Μπεργκ», με βάσει τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί στα 4 χρόνια που βρίσκεται στον Παναθηναϊκό. Στην πρώτη «μετάφρασή» της ως κίνηση, δείχνει άνθρωπο αποφασισμένο. Πόσω μάλλον, όταν στο ταξίδι πηγαίνει και η γυναίκα της ζωής του, η οποία πάντοτε παίζει μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις καριέρας και ζωής (όπως συμβαίνει σε όλα τα ζευγάρια ανά τη γη άλλωστε), προφανώς για να «τσεκάρει» και η ίδια τις συνθήκες ζωής, το αν «σηκώνει» το περιβάλλον στα Εμιράτα την πενταμελή φαμίλια Μπεργκ. Δεν είναι παίξε-γέλασε, είναι πολύ σοβαρό θέμα όλο αυτό. Όπως αντίστοιχη απόφαση πήραν μαζί ως ζευγάρι και οικογένεια ο Μάρκους και η Ζοζεφίν πριν από 4 χρόνια για τη μετακόμιση απ’ το παγωμένο Αμβούργο, στην ολόθερμη Ελλάδα, που αναγέννησε τη ζωή και την καριέρα του Σουηδού άσου.

Η δεύτερη «μετάφραση» ωστόσο, της κίνησης του Μπεργκ, δείχνει κι έναν άνθρωπο που φαίνεται πως επηρεάστηκε πολύ απ’ τα λόγια και τα δεδομένα που του παρουσιάστηκαν απ’ τον μάνατζέρ του Στάινερ Ντίετζ. Τον άνθρωπο που εμπιστεύεται ως αδερφό εδώ και περίπου 10 χρόνια κι έπαιξε ξεχωριστό ρόλο σ’ όλη την ποδοσφαιρική διαδρομή του.

Εδώ υπάρχουν αρκετά «κενά». Τι οδήγησε τον Ντίετζ στο να πιέσει συνολικά τη φαμίλια Μπεργκ, για να επιχειρήσουν αυτό το ταξίδι; Είναι μόνο ο πακτωλός των εκατομμυρίων στην Αραβία; Είναι μόνο τα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός; Αυτά δεν άλλαξαν μέσα σε δύο εβδομάδες, όπως και η δέσμευση της διοίκησης πως θα αποπληρωθούν τα περσινά οφειλόμενα, που για τον Μπεργκ αγγίζουν τις 200 με 250.000 ευρώ. Ασφαλώς και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει «κάποιο ανάθεμα» πάνω στον Σουηδό άσο. Δεν το συζητάμε, ούτε θα είναι λογικό να μπουν… παναθηναϊκόμετρα στον Σουηδό για όποια απόφαση πάρει. Είναι θεμιτό πως τα λεφτά είναι πάρα πολλά. Περίπου 3,4 εκατ. ευρώ το χρόνο προσφέρει η Αλ Αΐν για 3 χρόνια (πάνω από 10 εκατ. ευρώ στο σύνολο) προς τον παίκτη. Χρήματα τριπλάσια απ’ το ήδη «βασιλικό» συμβόλαιό του στον Παναθηναϊκό (το ταβάνι που μπορεί να του προσφέρει αυτός ο Παναθηναϊκός) που δεν θα τα έβγαζε πουθενά αλλού.

Είναι και θέμα «ανασφάλειας»; Να ακούστηκε απ’ τα χείλη του Ντίετζ πως « …αδερφέ στον Παναθηναϊκό θα έχεις μόνο βάσανα γύρω απ’ το οικονομικό και δεν θα φτιάξει η κατάσταση, οπότε έχεις μπροστά σου μια ευκαιρία ζωής και πάμε να τη δούμε»; Επίσης πολύ πιθανό. Κι αυτό το ξέρει μόνο ο ίδιος. Η ουσία ωστόσο, είναι πως έτσι όπως το διαχειρίστηκε ο μάνατζέρ του το όλο θέμα, οδηγεί τον ίδιο τον Μπεργκ (στη φάση που βρισκόμαστε) σε απευθείας ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με τον Παναθηναϊκό. Κι αυτό δείχνει ως το μεγαλύτερο «κακό» ετούτη τη στιγμή. Για όλους τους «εμπλεκόμενους» στην υπόθεση.

2. ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 24ΩΡΑ;

Από το προ μόλις 4-5 ημερών κατηγορηματικό « δεν έχουμε καμία επίσημη πρόταση» ως το ταξίδι του Μπεργκ και του ατζέντη του στα Η.Α.Ε. υπάρχει τεράστια απόσταση. Κι ανάμεσά τους ένα μεγάλο «κενό». Το γραφείο του Σόρεν Λέρμπι, υποστήριζε το βράδυ της Δευτέρας (19/6) πως «… εμείς δεν έχουμε καμία εμπλοκή σε όλο αυτό. Όλη την υπόθεση τη χειρίζεται αποκλειστικά ο Στάινερ». Να είναι (και) αυτή η τοποθέτηση ένα μεγάλο «σώτο» (όπως λένε λαϊκά στην πιάτσα το ψέμα); Πιθανόν. Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Ντίετζ… διερρήγνυε τα ιμάτιά του, πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση προς τον ίδιο, το γραφείο ή τον Παναθηναϊκό για τον Μπεργκ, απαντώντας στις φήμες και τα αραβικά σενάρια που είχαν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Το ίδιο επανέλαβε και λίγο μετά τις 7 μ.μ. της Δευτέρας προς τον Λυμπερόπουλο σε επικοινωνία που είχε μαζί του. Την ίδια ώρα βεβαίως βρισκόταν ήδη στα Η.Α.Ε. και προφανώς δεν είχε ενημερωθεί πως υπήρχε και το σχετικό βίντεο που επιβεβαίωνε την παρουσία τους εκεί.

Τι έχει αλλάξει ωστόσο; Καλά πληροφορημένες πηγές, κοντά στο γραφείο του Λέρμπι ανέφεραν πως μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ΟΝΤΩΣ δεν υπήρχε καμία επίσημη κίνηση για τον Σουηδό. Το μόνο που είχε προκύψει ήταν η ενασχόληση με την υπόθεση ενός τρίτου μάνατζερ που έκανε πολλές φορές στο παρελθόν δουλειές με τον Ζόραν Μάμιτς (προπονητή της Αλ Αΐν) και προσπαθούσε να βρει «σύνδεσμο» με την πλευρά του Μπεργκ. Τα τελευταία 24ωρα έγινε η επαφή με τον Ντίετζ, στον οποίο όπως λέγεται, προσφέρθηκε μία πάρα πολύ μεγάλη προμήθεια, για να πιέσει προς την κατεύθυνση της μετακίνησης του Μπεργκ στην Αλ Αΐν. Κάπου εκεί στο όλο στόρι έπαιξε βεβαίως το ρόλο του και το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός οφείλει ακόμη χρήματα προς τον ατζέντη του Σουηδού επιθετικού απ’ τις ανανεώσεις των συμβολαίων που είχε κάνει και γίνεται ξεκάθαρο, πως ο μάνατζέρ του λειτούργησε στην προκειμένη περίπτωση (και) «εκδικητικά». Πιέζοντας να φέρει την όλη κατάσταση (και τον Παναθηναϊκό) προ… τετελεσμένου.

3. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΤΟ «ΝΑΙ» Ο ΠΑΟ;

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (19/6) υπήρξαν αναφορές και δημοσιεύματα στα Η.Α.Ε. πως υπάρχει ήδη συμφωνία της Αλ Αΐν με την πλευρά του Μπεργκ, συμπληρώνοντας μάλιστα πως ο Παναθηναϊκός έχει ήδη δώσει το «ΟΚ» για να γίνει η μεταγραφή. Κι αυτό βεβαίως δεν έχει να κάνει με «αμφιβολίες» για το ρεπορτάζ των συναδέλφων από άλλες ιστοσελίδες ή ελληνικά ΜΜΕ. Σε καμία περίπτωση. Αυτή η πληροφόρηση έβγαινε απ’ την Αραβία (και μάλιστα κατηγορηματική απ’ τον αραβικό Τύπο) κι αυτή αποτυπώθηκε ως ρεπορτάζ και στην Αθήνα. Απλώς η αραβική πληροφόρηση παίζει… μπουνιές με την κατηγορηματική (και προς όλους τους τόνους) πληροφόρηση που έβγαινε απ’ το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Δευτέρας απ’ την «πράσινη» ΠΑΕ. Πως μέχρι τώρα ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή επίσημη πρόταση απ’ την πλευρά της Αλ Αΐν, η παραμικρή ενημέρωση απ’ την πλευρά του μάνατζερ του Μπεργκ και η παραμικρή διάθεση για «τελειωμένη» μεταγραφή. Και μάλιστα, υπογραμμιζόταν πως ο ατζέντης του Σουηδού άσου επέμενε πως «… μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία επίσημη πρόταση για τον Μάρκους, πέρα από ένα φιλολογικό ενδιαφέρον της Αλ Αΐν κι άλλης μίας ομάδας».

Πως λοιπόν θα ήταν δυνατόν να έχει πει «ναι» ο Παναθηναϊκός σε σημείο που όπως υποστηρίζουν οι Αραβες να ανακοινωθεί και να παρουσιαστεί ο Μπεργκ απ’ την Αλ Αΐν το πρωί της Τρίτης; Ποιος θα μπορούσε να έχει δώσει το «ΟΚ» από πλευράς Παναθηναϊκού, απ’ τη στιγμή που ο Νίκος Λυμπερόπουλος ΔΕΝ έχει κάτι στα χέρια του. «Ο Γιάννης Αλαφούζος…» θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος. Μα, αν έχει γίνει κάτι τέτοιο θα μιλάμε για το μεγαλύτερο «ΑΔΕΙΑΣΜΑ» όλων των εποχών σε τεχνικό διευθυντή ομάδας και μία κίνηση που θα είχε τρομακτικά απρόβλεπτες εξελίξεις ΣΕ ΟΛΑ. Και ειδικά στην κατάσταση που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός ετούτη τη στιγμή, θα έμοιαζε τρομερά… κουτό να προκαλέσει ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΡΙΚΥΜΜΙΕΣ ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του στον σύλλογο. Θα ήταν το απόλυτο αυτογκόλ! Οσο κι αν πλέον στον Παναθηναϊκό έχουμε μάθει «ποτέ, να μην λέμε ποτέ…». Αυτό θα ήταν πλέονtoomuch. Οπότε το «κενό» στην όλη πληροφόρηση παραμένει μεγάλο…

4. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΠΑΟ;

Ναι, ο Παναθηναϊκός χρωστάει λεφτά (και) στον Μπεργκ (200-250.000 ευρώ). Κι έτσι όπως ήρθε η κατάσταση, το πιο πιθανό είναι πως αύριο κιόλας θα τα πληρώσει, για να ελαχιστοποιήσει τους όποιους «μοχλούς» πίεσης έχει στα χέρια του ο ατζέντης του Σουηδού. Το θέμα όμως είναι εάν ο Παναθηναϊκός πάρει επίσημη πρόταση στα χέρια του απ’ την Αλ Αΐν και δεν την αποδεχθεί, πως (και αν) θα μπορούσε να ξανακολλήσει ένα γυαλί που έχει σπάσει στα δυο; « Μα αν δώσει τη ρήτρα η Αλ Αΐν, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να κάνει τίποτα…» θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Απόλυτα σωστό, με βάση την ενημέρωση και την πληροφόρηση που είχε όλος ο ελληνικός Τύπος μέχρι σήμερα. Μόνο που καταπώς φαίνεται (χαζό, κι αυτό αποτελεί κι «ευθύνη» όλων των ρεπόρτερ Παναθηναϊκού) τα δεδομένα γύρω απ’ τη ρήτρα ίσως να μην είναι έτσι όπως έχουν παρουσιαστεί απ’ την πλευρά του μάνατζερ του Σουηδού.

Σε μία τέτοια περίπτωση που ο Παναθηναϊκός δεν ακούσει ή δεν δεχθεί αυτά που μπορεί να του προτείνουν οι Αραβες, πως «ξανακολλάει» όλο αυτό; Αυτό ουδείς μπορεί να το προδικάσει. Και ίσως θα ήταν έστω και τώρα (διότι ποτέ δεν είναι αργά) η ευκαιρία να γίνει μία απόλυτα ειλικρινής κουβέντα ανάμεσα σ’ όλες τις πλευρές. Μία προσπάθεια να λυθεί το θέμα εσωτερικά. Μια κουβέντα που θα έπρεπε να έχει γίνει αρκετές εβδομάδες παρουσία ΚΑΙ του Αλαφούζου. Τώρα; Τώρα το μόνο που πρέπει να κάνουν όλοι, είναι να παρακολουθούν με προσοχή ώρα με την ώρα κάθε μικρή ή μεγάλη εξέλιξη στο πιο σημαντικό «πράσινο» θέμα του καλοκαιριού. Διότι τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς…

News 24/7

24MEDIA NETWORK