ΑΕΛ - ΠΑΟΚ: Η φιέστα έπρεπε να γίνει στην Τούμπα και όχι στα Τέμπη

Τα Τέμπη δεν χωρούν φιέστα. Παραμένουν 'μαύρα' για τον ΠΑΟΚ, μετά από το 1-1 στη Λάρισα, που μεταθέτει τους πανηγυρισμούς για το πρωτάθλημα στην Τούμπα την επόμενη Κυριακή.

ΑΕΛ - ΠΑΟΚ: Η φιέστα έπρεπε να γίνει στην Τούμπα και όχι στα Τέμπη
MOTION TEAM

Το 1976 ήταν το 'Καυτανζόγλειο'. Το 1985 ήταν η Νέα Σμύρνη. Το... κακό δεν τρίτωσε. Ο ΠΑΟΚ έμοιαζε καταδικασμένος να πανηγυρίσει το 3ο πρωτάθλημα της ιστορίας του σε ξένη έδρα. Το καλεντάρι της Super League και -κυρίως- η δική του ακατάβλητη πορεία έφερε την απονομή πολύ πριν από το προβλεπόμενο.

Ο αγώνας με την ΑΕΛ στη Λάρισα προαναγγέλθηκε ως 'τελικός πρωταθλήματος'. Φυσικά, ο κάτοχος του τίτλου είναι γνωστός, το χρονικό σημείο ήταν άγνωστο. Οι 'βυσσινί' δεν ήταν αμελητέα ποσότητα. Εκείνοι είχαν μεγαλύτερο διακύβευμα. Γι' αυτό και το 1-1 πανηγυρίστηκε ως μεγάλη επιτυχία, ακόμα κι αν οδήγησε σε αναπροσαρμογή πλάνων του ΠΑΟΚ και παράταση στέψης για την επόμενη Κυριακή στην Τούμπα, με αντίπαλο τον υποβιβασμένο (!) Λεβαδειακό.

Το θριαμβευτικό σκηνικό είχε στηθεί μια εβδομάδα νωρίτερα. "Ενημερώνουμε ότι η υποδοχή των πρωταθλητών Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί στις 14/4 και ώρα 22:00, στο χώρο του μνημείου των Τεμπών μετά το θετικό και νικηφόρο αποτέλεσμα στον αγώνα με την Λάρισα", αναφερόταν στη σχετική ενημέρωση του ΠΑΟΚ.

Στον 'δικέφαλο του βορρά' ευελπιστούσαν σε αυτό το σημείο να συναντηθούν οι οπαδοί από τον Νότο με τους οπαδούς από τον Βορρά και να συνοδεύσουν τους "για δεύτερη συνεχόμενη φορά πρωταθλητές προς την μεθυσμένη ασπρόμαυρη πρωταθλήτρια Θεσσαλονίκη".

ΑΕΛ - ΠΑΟΚ: Η φιέστα έπρεπε να γίνει στην Τούμπα και όχι στα Τέμπη
MOTION TEAM

Η επιλογή του σημείου προφανώς και δεν ήταν τυχαία. Εκεί γράφτηκε η πιο 'μαύρη' στιγμή στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, εκεί έπρεπε να γραφτεί και η πιο 'λευκή'. Το χρώμα που χρησιμοποίησαν βάνδαλοι για να βεβηλώσουν το μνημείο για τους 6 φίλους του ΠΑΟΚ που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο τον Οκτώβριο του 1999 δεν ήταν λευκό. "Αλήτες" τους αποκάλεσε η ΑΕΛ στην ανακοίνωσή της. Ο Γιώργος Σαββίδης αντέδρασε μέσω instagram.

Η ένταση είχε κλιμακωθεί, ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης των Θεσσαλών, Αλέξης Κούγιας, είχε ζητήσει ήδη αυτοπροσώπως συγγνώμη από τον Ομάρ ελ Καντουρί για το επεισόδιο που είχαν στο αντίστοιχο παιχνίδι της περσινής σεζόν. Μάλιστα, πριν από τη σέντρα, είχε θερμό τετ α τετ και μίνι συζήτηση με τον ομόλογό του στον ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος για ακόμα μία φορά ακολούθησε την αποστολή της ομάδας, αλλά έμεινε εκτός κερκίδας λόγω τιμωρίας.

Όλα ήταν έτοιμα στο 'AEL Arena', εκτός από τον αγωνιστικό χώρο, ως συνήθως. Αυτό πίστευε ο Σαββίδης, αυτό πίστευε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, αυτό πίστευε ο κόσμος, αυτό πίστευαν και οι ποδοσφαιριστές των φιλοξενούμενων.

ΑΕΛ - ΠΑΟΚ: Η φιέστα έπρεπε να γίνει στην Τούμπα και όχι στα Τέμπη
MOTION TEAM

Η Μοίρα είχε διαφορετική άποψη. Έψαχνε κάτι ακόμα, ζητούσε μια θυσία για να απονείμει τον τίτλο στον ΠΑΟΚ. Ο αρχηγός Βιεϊρίνια το έκανε και αυτό. Μετά από 5 γκολ και 3 ασίστ που χάρισαν πολλούς βαθμούς και αμέτρητη ώθηση στον 2ο γύρο της σεζόν, προσέφερε και το πόδι του. Μία εναέρια μονομαχία στο 33ο λεπτό βρήκε τον 33χρονο Πορτογάλο να πέφτει στο έδαφος, πιάνοντας ακαριαία το δεξί γόνατό του.

Το μυαλό όλων πήγε -φυσιολογικά- στο χειρότερο. Όμως έπρεπε να συνεχίσουν, έστω και χωρίς την πηγή έμπνευσής τους. Το δεξί πόδι του Πορτογάλου που μπορούσε να βάλει γκολ από οποιαδήποτε απόσταση είχε τεθεί νοκ άουτ. Όχι, όμως, και το δεξί πόδι του ανθρώπου που παρέλαβε το περιβραχιόνιο από τον εξερχόμενο Βιεϊρίνια.

Ο Δημήτρης Πέλκας έπιασε ένα βολέ μετά από διώξιμο της μπάλας στο 55ο λεπτό και νίκησε τον μέχρι τότε ανίκητο Έγκμουντουρ Κρίστινσον. Ο ΠΑΟΚ είχε το προβάδισμα, ο ΠΑΟΚ είχε τον τίτλο...

ΑΕΛ - ΠΑΟΚ: Η φιέστα έπρεπε να γίνει στην Τούμπα και όχι στα Τέμπη
MOTION TEAM

"Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πανηγυρίσουμε τόσο νωρίς τον τίτλο", έλεγε μετά από τον αγώνα ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Ο τερματοφύλακας του 'δικεφάλου' έμοιαζε κάπως εκνευρισμένος στις δηλώσεις του στη Nova μετά από τον αγώνα. Εννέα λεπτά μετά από το γκολ... τίτλου, δεν κατάφερε να κάνει κάτι για να αποτρέψει το γκολ... στέρησης.

Σε μία από τις ελάχιστες επιθέσεις των γηπεδούχων με καλές προϋποθέσεις, η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Νίκολα Γιακιμόβσκι. Ο μέσος της ΑΕΛ επιχείρησε να κάνει μία σέντρα μέσα από την περιοχή και αριστερά, όμως η μπάλα πήρε ανάποδα φάλτσα και κατέληξε στην εστία του Έλληνα διεθνή, χωρίς αυτός να κατορθώσει να αντιδράσει.

Οι γηπεδούχοι δεν χρειάζονταν δύο λιτές ανακοινώσεις εις βάρος της διαιτησίας και μία προσωπική δήλωση Κούγια εναντίον δημοσιογράφου εν ώρα αγώνα. Αυτό που χρειάστηκαν ήταν απλά λίγη τύχη για να κατορθώσουν να βρουν το γκολ, που ίσως στο τέλος της χρονιάς αποδειχθεί εκείνο που τους κράτησε στην κατηγορία.

ΑΕΛ - ΠΑΟΚ: Η φιέστα έπρεπε να γίνει στην Τούμπα και όχι στα Τέμπη
MOTION TEAM

Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ που στο 55ο λεπτό ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη για τα Τέμπη, έκαναν αναστροφή. Δεν ήταν η μέρα που θα έσβηναν μονοκονδυλιά 34 χρόνια 'ανομβρίας'. Η γιορτή πια θα μπορούσε να στηθεί καλύτερα, με τον δικό τους τρόπο, στην Τούμπα.

Η τρίτη φορά δεν θα ήταν εκτός έδρας. Η τρίτη φορά θα γίνει εκεί που ορίζει η Μοίρα, η Τύχη, οποιαδήποτε θεότητα ή πεπρωμένο. Μαζί με τον Βιεϊρίνια, αφού όσο 'λαβωμένος' κι αν είναι, πρώτος θα σηκώσει αυτό το τρόπαιο. Μαζί με τον Ιβάν Σαββίδη που θα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Μαζί με τον κόσμο του ΠΑΟΚ που βλέπει πρώτη φορά πρωτάθλημα και εκείνον που ήταν παρών σε εκείνη τη φιέστα κόντρα στον Παναθηναϊκό, στο παιχνίδι που διαδέχθηκε το ματς τίτλου στη Νέα Σμύρνη το 1985.

Και σίγουρα, μαζί με 6 φιλάθλους επιπλέον, που μπορεί να περίμεναν τους πανηγυρισμούς στα Τέμπη, όμως το 1-1 της Λάρισας τους έδωσε την ευκαιρία να γιορτάσουν το πρωτάθλημα στην Τούμπα.

Photo credits: Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK